Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 1996/97
την
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει από σήμερα ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας. Θα αναλύσει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.
Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής.
Οι φάσεις θα συνοδεύονται από βίντεο με την καλύτερη δυνατή ποιότητα για τα δικά σας συμπεράσματα, ενώ τα ρεπορτάζ δεν προέρχονται από αθλητικές εφημερίδες (όπου ενδεχομένως να υπήρχαν συγκεκριμένες σκοπιμότητες στη στάση τους), αλλά από την πολιτική εφημερίδα «Τα Νέα» η οποία ανήκε στον ΔΟΛ συμφερόντων Λαμπράκη. Μάλιστα εκείνη την εποχή, ο Λαμπράκης ήταν συνεταίρος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Βαρδινογιάννη στο Mega.
Επίσης, στα βίντεο θα ακούτε και τους σχολιασμούς των φάσεων από τους εκφωνητές του αθλητικού καναλιού Supersport και μετέπειτα της Nova. Γι αυτό θα μπορούσαν να παραπονεθούν οι φίλοι του Ολυμπιακού, καθώς το Supersport ανήκε στην εταιρεία Multichoice, το 42% της οποίας ανήκε στο Mega, μέτοχος του οποίου ήταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη, στην οποία ανήκε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Τα επόμενα χρόνια γεννήθηκε η Nova, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της οποίας (NetMed) ήταν μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ μέχρι το 2001.
Επιλέξαμε την περίοδο από το 1996 δεδομένου ότι είναι η πιο συκοφαντημένη και «χαρακτηρισμένη», παρότι τα πρωταθλήματα παλαιότερα συνοδεύθηκαν από πολύ μεγαλύτερο παρασήνιο, ωστόσο θα ασχοληθούμε μελλοντικά και με τις παλαιότερες περιόδους, κάτι που έχουμε ήδη κάνει κατά καιρούς (όπως για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ το 1994).
Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με τη σεζόν 1996/97 και το πρώτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού μετά τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια».
Εισαγωγικά να αναφέρουμε ότι ήταν η πρώτη σεζόν του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο του Ολυμπιακού μετά την ιστορική αποχώρησή του από την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε επίσης νικητής επί του Παναθηναϊκού στην καθοριστική μεταγραφική μάχη για την απόκτηση Τζόρτζεβιτς-Γιαννακόπουλου από τον Πανηλειακό. Η «πληγωμένη» από την απώλεια Μπάγεβιτς ΑΕΚ, απάντησε νικώντας τον Ολυμπιακό στη μάχη για την απόκτηση του Ντέμη Νικολαΐδη από τον Απόλλωνα. Στον πάγκο της ήταν ο Πέτρος Ραβούσης. Τέλος, ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός έκανε μία σημαντική κίνηση αποκτώντας τον Νίκο Λυμπερόπουλο από την Καλαμάτα σε μία εποχή που αναδείχθηκαν σπουδαίοι Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Θα δούμε τις φάσεις που στιγμάτισαν εκείνη την κομβική σεζόν και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας... Τα διαιτητικά λάθη όπως θα δείτε ήταν τραγικά και έφτασαν στα επίπεδα των κανονικών οργίων.
(1) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 06/09/1996: ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-5 Διαιτητής: Θανάσης Ζαχαριάδης (Θεσσαλονίκης)
Ξεκινάμε από την πρώτη αγωνιστική. Στο περίφημο βίντεο με τα «θρυλικά πέναλτι της εποχής Κόκκαλη» στο YouTube, δεσπόζει το πρώτο «θρυλικό» πέναλτι στο ξεκίνημα του βίντεο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Καταλογίστηκε υπέρ του Ολυμπιακού στο 75' της αναμέτρησης με το σκορ να είναι ήδη 0-4! Το πέναλτι κέρδισε ο Αλέκος Κακλαμάνος και εκτέλεσε εύστοχα ο Ανδρέας Νινιάδης διαμορφώνοντας το τελικό 0-5.
Περνάμε στην δεύτερη αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΟΦΗ με 1-0 με γκολ του Αλέκου Κακλαμάνου στο 32'. Στο 52' ο Ολυμπιακός σκόραρε ξανά με τον Νταμπίζα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε λανθασμένα από τον βοηθό Φλαμπούρη:
Μόλις στην 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον αδύναμο Αθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Διαιτητής ο περίφημος Στράτος Παπουτσέλης. Πρόκειται για τον διαιτητή που έδωσε το πέναλτι στον Ολυμπιακό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό εκείνη τη χρονιά για το οποίο μόνο ταινία δεν γυρίστηκε. Κανείς δεν θυμάται όμως ότι νωρίτερα είχε δώσει ανύπαρκτο πέναλτι στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα το πέναλτι δόθηκε με το σκορ στο 2-1 και ενώ το αποτέλεσμα ήταν ανοιχτό.
Ο Ολυμπιακός κατηγορείται για το πέναλτι που κέρδισε ο Νινιάδης και με το οποίο σκόραρε ο Ίβιτς στο 55'.
Η αλήθεια όμως είναι ότι λίγα λεπτά πριν, ο Κασναφέρης έκλεισε τα μάτια σε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Δείτε το βίντεο με το πέναλτι που δεν δόθηκε στον Ολυμπιακό, αλλά και το ρεπορτάζ του αγώνα:
Τα Νέα, 14/10/1996 Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής
Ο ίδιος ο διαιτητής του αγώνα Γιώργος Κασναφέρης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Gazzetta, αναγνώρισε το λάθος του εις βάρος του Ολυμπιακού, για το οποίο όπως είναι φυσικό, είχε τιμωρηθεί...
Περνάμε στην 5η αγωνιστική και τον αγώνα Καλαμάτα-ΑΕΚ. Ήταν ο αγώνας όπου ο Ντέμης Νικολαΐδης σκόραρε για πρώτη φορά στην καριέρα του με την Ένωση. Η εξέλιξη όλου του αγώνα θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν δεν είχε ακυρωθεί καθαρό γκολ της Καλαμάτας μόλις στο 3ο λεπτό. Κάλυπτα κι εγώ τον Τεγγελίδη...
Ο Ολυμπιακός νίκησε στον Βύρωνα τον Αθηναϊκό με 1-0 για την έκτη αγωνιστική, με γκολ του Ίλια Ίβιτς στο 11'. Επτά λεπτά αργότερα, ο Τσιρώνης του Αθηναϊκού, έσπρωξε καθαρά και δυνατά τον Αλεξανδρή εντός περιοχής. Ο κακώς αποκαλούμενος και... Μποροθρύλος δεν συγκινήθηκε και δεν υπέδειξε το πέναλτι που θα μπορούσε να δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων στον Ολυμπιακό, ο οποίος πήρε αγχωτική νίκη με 1-0.
Tην ίδια αγωνιστική, την επόμενη μέρα, η λευκή ισοπαλία του Χαριλάου στον αγώνα Άρη-Παναθηναϊκού αδικεί τους γηπεδούχους. Ο λόγος ήταν το καθαρό χέρι του Αλεξούδη στη μεγάλη περιοχή που ήταν πέναλτι για τον Άρη που δεν δόθηκε, καθώς και κίτρινη κάρτα. Δεν δόθηκε τίποτα...
Το βίντεο της φάσης:
ΤΑ ΝΕΑ, 29/10/1996
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής
Το συμπέρασμα της έκτης αγωνιστικής, ήταν ότι ο Ολυμπιακός αδικήθηκε στον Βύρωνα, αλλά πήρε τρεις βαθμούς και ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε στο Χαριλάου, αλλά πήρε μόλις έναν βαθμό...
Μία εβδομάδα αργότερα, ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε και πάλι τη διαιτητική εύνοια για να νικήσει στο ΟΑΚΑ τον Ιωνικό και πιο συγκεκριμένα με ένα ανύπαρκτο πέναλτι που υπέδειξε ο διαιτητής Καλαθενός...
Την ίδια ακριβώς αγωνιστική που πήρε ο Παναθηναϊκός το πέναλτι που είδαμε προηγουμένως, ο Ολυμπιακός άφησε 2 βαθμούς στο Καραϊσκάκη με την Παναχαϊκή (0-0). Στον αγώνα διαιτητής ήταν ο Γιώργος Δούρος. Στον Ολυμπιακό δεν δόθηκαν δύο πέναλτι σε ανατροπές του Ίβιτς. Μία στο ξεκίνημα του αγώνα και μία λίγο πριν τη λήξη!
Το πρώτο πέναλτι που δεν δόθηκε:
Το δεύτερο (ακόμα πιο καραμπινάτο) πέναλτι που δεν δόθηκε:
Εδώ δεν χρειάζονται πολλά σχόλια και μεγάλη ανάλυση. Μόνο βιβλίο δεν έχει γραφτεί. Προφανώς η ανατροπή του Καλιτζάκη στον Ίβιτς ήταν φάουλ σε πολύ καλό σημείο και όχι πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Όλη η σεζόν έμεινε ως η σεζόν του Παπουτσέλη. Δικαίως ή αδίκως εσείς θα το κρίνετε...
(11) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/12/1996: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΕΚ 2-0
Διαιτητής: Θανάσης Βέλλιος (Ξάνθης)
Ακριβώς μία εβδομάδα μετά το πέναλτι του Παπουτσέλη στο Ολυμπιακός-ΠΑΟ, ο αδικημένος Παναθηναϊκός ευνοήθηκε κόντρα στην ΑΕΚ, καθώς δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στην Ένωση με το σκορ στο 0-0...
Την ίδια ακριβώς αγωνιστική, την επόμενη μέρα (Δευτέρα 16/12/1996), ο Ολυμπιακός έχασε από την Βέροια του Τσαλουχίδη και του Μητρόπουλου με γκολ μάλιστα του Μητρόπουλου (παράρτημα για κάποιους!) Στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός ηττήθηκε, αλλά δεν δόθηκε πέναλτι σε καθαρή ανατροπή του Γιαννακόπουλου λίγο πριν το τέλος του αγώνα!
Την επόμενη αγωνιστική, τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1996, η Βέροια αντιμετώπισε την ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, αλλά αυτή τη φορά η διαιτησία ήταν εναντίον της. Η Βέροια προηγήθηκε με γκολ του Προτάσοφ στο 40', αλλά τελικά ηττήθηκε με 3-1. Ωστόσο, στο δέκατο λεπτό, ο Ουκρανός είχε σκοράρει ξανά και παρότι ολόκληρη η μπάλα πέρασε τη γραμμή, εν τούτοις το γκολ δεν μέτρησε:
Το γκολ της νίκης του Παναθηναϊκού επί της Καστοριάς προήλθε από ανύπαρκτο πέναλτι. Ο πρόεδρος της Καστοριάς είπε ότι σεβάστηκε την ιστορία του ΠΑΟ και δεν πήρε την ομάδα από το γήπεδο, ενώ ο προπονητής της δήλωσε ότι χάρη στη διαιτησία ο Παναθηναϊκός πήρε τους βαθμούς της νίκης:
Η κόλαση της επιστροφής Μπάγεβιτς ως αντίπαλος στη Νέα Φιλαδέλφεια μνημονεύεται με περηφάνεια σήμερα από τους ΑΕΚτζήδες, τη στιγμή που στον Ολυμπιακό πρέπει να απολογούνται για τη Ριζούπολη του 2003...
Το κλίμα στη Ν. Φιλαδέλφεια ήταν κλίμα πραγματικής τρομοκρατίας και κόλασης. Πέτρες, μπουκάλια, νεράτζια και ένας αγωνιστικός χώρος-λάσπη. Σήμερα όλοι μιλάνε για την κόλαση της Ριζούπολης, αλλά κανένας για την κόλαση της Ν. Φιλαδέλφειας.
Σε ό, τι αφορά τη διαιτησία, υποδείχθηκε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ στο ξεκίνημα του αγώνα ο Αλεξανδρής με αποτέλεσμα να ακυρωθεί λανθασμένα γκολ που σημείωσε:
Επίσης, δεν αποβλήθηκε ποτέ ο Στέλιος Μανωλάς για το κεφαλοκλείδωμα στον Νινιάδη:
Τέλος, στο 63' ανακόπηκε τετ α τετ του Γεωργάτου με λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ:
Στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, το... χορευτικό του Αλέξη Αλεξανδρή στην Καβάλα καταλογίστηκε από τον διαιτητή Γιώργο Κασναφέρη ως πέναλτι με το οποίο ο Ολυμπιακός πέτυχε το 1-2. Μετά από αυτό, ο κ. Κασναφέρης τιμωρήθηκε με ποινή μεγάλης διάρκειας.
Ωστόσο, στον ίδιο αγώνα, λίγο νωρίτερα η Καβάλα είχε ισοφαρίσει σε 1-1 με γκολ που έπρεπε να ακυρωθεί ως επιθετικό φάουλ:
Τα Νέα, 20/01/1997 Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής
Επίσης στον ίδιο αγώνα, ανακόπηκε πιθανό τετ α τετ του Κακλαμάνου για να υποδειχθεί σε θέση οφσάιντ σε μία από τις πιο αστείες υποδείξεις οφσάιντ μπροστά στα μάτια του βοηθού...
Άλλη μία εύνοια του Παναθηναϊκού στον αγώνα της 21ης αγωνιστικής με την Παναχαϊκή στο ΟΑΚΑ. Στο 88' και ενώ το σκορ ήταν 0-0, δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στην Παναχαϊκή σε χέρι του Καλιτζάκη:
Η μεγαλύτερη ταπείνωση συνέβη στον Πύργο. Ο Πανηλειακός προηγήθηκε και ο Παναθηναϊκός άρχισε πλέον να χάνει το τρένο της Ευρώπης. Στο 74', ένα ανύπαρκτο φάουλ υπέρ του Παναθηναϊκού μετατράπηκε ουσιαστικά σε δύο κόκκινες κάρτες και ο Πανηλειακός ξαφνικά έμεινε με 9 παίκτες! Αμέσως μετά τις αποβολές σκόραρε ξανά ταπεινώνοντας το τριφύλλι και τελικά πήρε τη νίκη με 2-1! Μάλιστα δεν δόθηκε και πέναλτι στον Πανηλειακό σε ανατροπή του Μπάρνιακ από τον Βάντσικ στο 15'!
Στον αγώνα Άρης-Ολυμπιακός στο Χαριλάου, ακυρώθηκε καθαρό γκολ του Νίκου Νταμπίζα στο 88', καθώς εκτεθειμένος ήταν ο Γιαννακόπουλος και όχι ο Νταμπίζας, έτσι κόπηκαν δύο βαθμοί για τον Ολυμπιακό πριν ακόμα εξασφαλίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται αγκαλιά με τον τίτλο και μεταβαίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι 0-0. Οι Ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να πάρουν τη νίκη, αλλά το τετ α τετ του Αλεξανδρή κατόπιν πάσας του Καραπιάλη, κόπηκε με υπόδειξη ανύπαρκτου οφσάιντ. Κάλυπτα κι εγώ τον Αλεξανδρή:
Παναθηναϊκός και Καβάλα έδιναν μάχη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο Παναθηναϊκός έκανε το διπλό, αλλά με το σκορ στο 0-1 κέρδισε ανύπαρκτο πέναλτι που βοήθησε να κλειδώσει τη νίκη. Το ανύπαρκτο πέναλτι δόθηκε σε σύγκρουση στον αέρα μεταξύ Πεγκλή-Αλεξούδη σε μη διεκδικήσιμη μπαλιά.
Και φτάνουμε δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Το πρωτάθλημα έχει ήδη κριθεί μαθηματικά και ο αγώνας Ολυμπιακού-ΑΕΚ ήταν ουσιαστικά αδιάφορος.
Μάλιστα ο Ολυμπιακός προηγείται της ΑΕΚ με σκορ 1-0 και την ισοπεδώνει αγωνιστικά:
Μετά το 1-0, ο Μποροβήλος θα καταλογίσει πέναλτι που πράγματι «εκβίασε» ο Καραπιάλης και θα γίνει το 2-0. Στον ίδιο (αδιάφορο) αγώνα όμως άφησε αργότερα ατιμώρητο (!) αυτό:
Η σεζόν 1996/97 κλείνει. Ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα με την διαιτητική εύνοια να είναι ουσιαστικά μόνο το πέναλτι του Παπουτσέλη με τον Παναθηναϊκό, ενώ αδικήθηκε σημαντικά σε αρκετούς αγώνες, μάλιστα σε πολλούς υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος εις βάρος του Ολυμπιακού.
Την ίδια σεζόν, ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε σε πολύ περισσότερες και πολύ πιο καθοριστικές φάσεις, (είναι απλά μαθηματικά) και όμως τερμάτισε πέμπτος (!) και δεν βγήκε ούτε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ!
Και όμως η προπαγάνδα έχει φροντίσει να μείνει αυτή η σεζόν στην ιστορία ως η σεζόν του Παπουτσέλη...
Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (9 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) : Ευνοήθηκε σε 9 αγώνες (εντός έδρας με Αθηναϊκό, Ιωνικό, ΑΕΚ, Παναχαϊκή, Άρη, εκτός έδρας με Άρη, Καστοριά, Πανηλειακό, Καβάλα), αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Ολυμπιακό). Τερμάτισε πέμπτος και έμεινε εκτός Ευρώπης.
ΑΕΚ (3 ΥΠΕΡ - 2 ΚΑΤΑ) : Ευνοήθηκε σε 3 αγώνες (εντός έδρας με Βέροια, Ολυμπιακό, εκτός έδρας με Καλαμάτα), αδικήθηκε σε 2 αγώνες (εκτός έδρας με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό). Τερμάτισε δεύτερη.
Ολυμπιακός (3 ΥΠΕΡ - 7 ΚΑΤΑ) : Ευνοήθηκε σε 3 αγώνες (εντός έδρας με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, εκτός έδρας με Καβάλα), αδικήθηκε σε 7 αγώνες (εντός έδρας με ΟΦΗ, Καλαμάτα, Παναχαϊκή, εκτός έδρας με Αθηναϊκό Βέροια, ΑΕΚ, Άρη, ΠΑΟΚ). Κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Σημείωση: Στους 2 από τους 3 αγώνες που ευνοήθηκε ο Ολυμπιακός (εκτός έδρας με Καβάλα, εντός έδρας με ΑΕΚ), υπήρξαν και φάσεις που αδικήθηκε διαιτητικά, ωστόσο τις συμπεριλάβαμε στην εύνοιά του.
Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. Ολυμπιακός 84 (πρωταθλητής)
2. ΑΕΚ: 72
3. ΟΦΗ: 66
4. ΠΑΟΚ: 66
5. Παναθηναϊκός: 64.
Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ
Σε ό, τι αφορά την ΑΕΚ που τερμάτισε δεύτερη, ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ και σύμβουλος του τότε προέδρου της, Στράτος Γιδόπουλος, ρωτήθηκε τον Ιούλιο του 1997 για το πως έχασε η Ένωση το πρωτάθλημα και ήταν σαφέστατος: «Το πρωτάθλημα χάθηκε από λάθη μας».
Αθλητική Ηχώ 06-07-1997, αρχείο Ratm
Αυτό ήταν το πρώτο πρωτάθλημα της 25ετίας για τον Ολυμπιακό και ο τίτλος της εφημερίδας «ΦΩΣ» ήταν προφητικός:
Έρχονταν πράγματι άλλες εποχές. Ένα παιδί που ήταν τότε στην εφηβεία και τώρα είναι 40 και έχει οικογένεια, επρόκειτο να πανηγυρίσει συνολικά 22 πρωταθλήματα στα πιο όμορφα χρόνια της ζωής του...
αεκ βέροια 3 1 δεν μετράει καθαρό γκολ της βέροιας στην αρχή
ΑπάντησηΔιαγραφήαεκ καβάλα 2 1 χέρι υπάρχει στο δέυτερο γκολ
ΑπάντησηΔιαγραφήαεκ πανηλειακός 3 0 πιθανόν να είναι οφσαίντ το πρώτο όπως φαίνεται από το ριπλέι
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην ξεχνάτε τη δεύτερη κίτρινη στον Αποστολάκη στο τέλος του α' ημιχρόνου του ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Βρείτε τη φάση και προσθέστε το βίντεο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει οφσάιντ και στο γκολ στις καθυστερήσεις του Παναθηναϊκού στην Έδεσσα.
ΑπάντησηΔιαγραφή