Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2005/06


Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2005/06. Ο νταμπλούχος Ολυμπιακός προσέλαβε τον Νορβηγό Τροντ Σόλιντ στη θέση του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, ενώ οι Ερυθρόλευκοι αγόρασαν και τον Γιάγια Τουρέ που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τεράστια καριέρα. Από την πλευρά των αποχωρήσεων, ξεχώρισε το τέλος της χρυσής εποχής του Τζιοβάνι.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε με τον Ιταλό Αλμπέρτο Μαλεζάνι στην τεχνική του ηγεσία και η ΑΕΚ με τον Πορτογάλο Φερνάντο Σάντος.

(1) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
28/08/2005: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος (Ηπείρου)
Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός ταπεινώνει τον Παναθηναϊκό με το καλημέρα νικώντας με 0-2 μέσα στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 65.000 οπαδούς του τριφυλλιού και παίρνει από την αρχή κεφάλι για τον τίτλο:

Η δε διαιτησία Μπριάκου ήταν άψογη:

Ο Παναθηναϊκός του Μαλεζάνι συνεχίζει όμως να απογοητεύει, καθώς τη δεύτερη αγωνιστική χάνει βαθμούς στη Νίκαια (1-1 με τον Ιωνικό) και την τρίτη αγωνιστική χάνει βαθμούς στη Λιβαδεία (0-0 με Λεβαδειακό) χωρίς κανένα διαιτητικό παράπονο. Έτσι μετά την 3η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός έχει τον αιώνιο αντίπαλο στο -7!

(2) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/09/2005: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 2-0
Διαιτητής: Ηλίας Μαζαράκος (Άρτας)
Στο κεκλεισμένων των θυρών γήπεδο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Ακράτητο. Στο 19' και με το σκορ 0-0, δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε χέρι του Βανόλι του Ακράτητου εντός περιοχής με το οποίο έκοψε σέντρα του Οκκά:

(3) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/10/2005: ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-4
Διαιτητής: Μιχάλης Γερμανάκος (Αθηνών)
Στον αγώνα της 5ης αγωνιστικής ανάμεσα σε Καλλιθέα και Παναθηναϊκό στο «Ελ Πάσο» της Καλλιθέας, ο διαιτητής Γερμανάκος καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού σε τζαρτζάρισμα του Γκεοργκίεφ της Καλλιθέας με τον Γκούμα του Παναθηναϊκού με το σκορ στο 2-2.

ΤΑ ΝΕΑ, 03-10-2005

(4) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02/10/2005: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Ηρακλής Τσίκινης (Μεσσηνίας)
Την επόμενη μέρα, για την ίδια αγωνιστική, ο Ολυμπιακός «καταπίνει» και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όπως έκανε και με τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα. Σκορ 1-3. Η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ με τον Αλεξόπουλο, με τον Ολυμπιακό να διαμαρτύρεται ότι χρησιμοποίησε τα χέρια του για να κάνει κοντρόλ πριν σκοράρει. Δείτε την αμφισβητούμενη φάση:

(5) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/10/2005: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1-2
Διαιτητής: Σπύρος Βασιλείου (Ηλείας)
Η πρώτη ήττα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα ήρθε την 6η αγωνιστική από τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο Καραϊσκάκη με σκορ 1-2. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και έχασε πολλές ευκαιρίες, αλλά ο ΠΑΟΚ βρήκε τα γκολ και νίκησε. Η ουσία ήταν όμως ότι δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε εμφανέστατο σπρώξιμο του Οκκά από τον Χαραλάμπους. Η φάση αυτή συνέβη στο 54' με το σκορ στο 0-0:

(6) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
11/12/2005: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 2-0
Διαιτητής: Χριστόφορος Ζωγράφος (Αθηνών)
Ο Ολυμπιακός νίκησε την Ξάνθη για την ένατη αγωνιστική, αλλά τα σφυρίγματα ήταν εναντίον του.
Στο 61' ακυρώθηκε καθαρό γκολ του Γεωργάτου παρότι όπως θα δούμε στην εικόνα καλυπτόταν από δύο τουλάχιστον παίκτες. Η ακύρωση του γκολ προκαλεί απορίες, καθώς ακόμα και αν κάποιος θεωρούσε οριακή τη φάση (που είναι ξεκάθαρη), στην εποχή προ var, οι οριακές φάσεις ήταν πάντα υπέρ του επιτιθέμενου.

Στο 81' ο Ριβάλντο σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ, αλλά το γκολ ακυρώθηκε κακώς, γιατί κρίθηκε λανθασμένα ότι επηρέαζε τη φάση ο Ντακόλ:
Επίσης, στο 76' δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε ανατροπή του Μαυρογενίδη από τον Σίκοβ της Ξάνθης.

(7) 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
19/11/2005: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος (Ηπείρου)
Για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική ο Ολυμπιακός αδικείται διαιτητικά, καθώς στον αγώνα με τον Ατρόμητο και με το σκορ στο 0-0, ακυρώθηκε γκολ του Ανατολάκη με λανθασμένη υπόδειξη για οφσάιντ:

(8) 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
11/12/2005: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2-2
Διαιτητής: Χρήστος Βασιλείου (Ηλείας)
Μετά τις απανωτές ευρωπαϊκές ταπεινώσεις (5άρα από Βέρντερ, 5άρα από Μπαρτσελόνα, 3άρα από Ουντινέζε), ο Παναθηναϊκός του Μαλεζάνι κατρακυλάει και στο πρωτάθλημα χωρίς να του φταίει καμία παράγκα και καμία διαιτησία. Χάνει από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι για την 12η αγωνιστική με 1-0 και στη συνέχεια χάνει βαθμούς από τον Ηρακλή στο μέσα στο ΟΑΚΑ (2-2), στον περίφημό αγώνα της «έκρηξης» Μαλεζάνι κατά των οπαδών του Παναθηναϊκού.
Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ και τελικά κατάφερε να ισοφαρίσει με ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, την ώρα που οι εξέδρες είχαν πάρει φωτιά στο ΟΑΚΑ κατά της διοίκησης του Παναθηναϊκού...

ΤΑ ΝΕΑ, 12-12-2005
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Όπως έγραφε και η εφημερίδα «Τα Νέα», ο Παναθηναϊκός έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός διεκδίκησης του τίτλου:

(9) 14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/12/2005: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης (Αθηνών)
Την ακριβώς επόμενη αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός θα νικήσει στο Αιγάλεω με σκορ 0-2. Ωστόσο, στο πρώτο ημίχρονο και με το σκορ στο 0-0, ανακόπηκε ο Νικολόπουλος του Αιγάλεω με λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ και ενώ υπήρχε συμπαίκτης του σε κενή εστία...

(10) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/01/2006: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-2
Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)
Για μία ακόμα φορά σε ντέρμπι αιωνίων η διαιτησία ευνοεί τον Παναθηναϊκό, όπως γινόταν από παλαιότερα (ντέρμπι Ζλατάνου-Δέδε-Βουράκη το 1982), αλλά και νεότερα (1997/98 στο εντός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού, 1999/00 και στους δύο αγώνες, 2000/01 στη Λεωφόρο και 2003/04 στο ντέρμπι του Δούρου).
Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, αλλά ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τη νίκη με 3-2.

ΤΑ ΝΕΑ, 16-01-2006
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(11) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/02/2006: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 2-0
Διαιτητής: Χαράλαμπος Καρατζάς (Εύβοιας)
Στον αγώνα Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός για την 18η αγωνιστική, δεν υποδείχθηκε πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων που θα μπορούσαν να μειώσουν το σκορ και να μπουν ξανά στο παιχνίδι.

(12) 21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/02/2006: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος (Ηπείρου)
Ο Ολυμπιακός νίκησε στο ρελαντί την ΑΕΚ με 3-0 στο γήπεδο Καραϊσκάκη για την 20η αγωνιστική χωρίς κανένα διαιτητικό παράπτωμα και στη συνέχεια έκανε πλάκα στον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Τα λεγόμενα και... ΟΡΚ πάντως δεν πήραν ευχάριστα το διπλό και έκαναν τις γνωστές τους καταστροφές.

Ο διαιτητής Μπριάκος όφειλε να διακόψει τον αγώνα (που θα σήμαινε νίκη του Ολυμπιακού 0-3 και αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ), αλλά αντί να το κάνει αυτό, σφύριξε τη λήξη στο 84' (!) και έσωσε τον ΠΑΟΚ από τα χειρότερα. Τόσο σκληρή ήταν η... παράγκα κατά του δικεφάλου του βορρά:

Αλλά και διαιτητικά, υπήρξε φάση που... άναψε φωτιές, καθώς ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με γκολ του Σικαμπάλα στο 5', το οποίο όμως έπρεπε να ακυρωθεί για επιθετικό φάουλ του Σαλπιγγίδη στον Μπουλούτ που ήλεγχε πλήρως την μπάλα, αλλά το γκολ δεν ακυρώθηκε και ο Ολυμπιακός... αναγκάστηκε να κάνει ανατροπή του σκορ:

(13) 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/03/2006: ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κέρκυρας)
Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γκονζάλεζ στο 75'. Η υπόδειξη δόθηκε σε διεκδίκηση της μπάλας ανάμεσα σε Γκούμα και Ορφανό και ήταν λανθασμένη. Ωστόσο, στον ίδιο αγώνα, δεν είχε δοθεί πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού στο 58', συνεπώς τα διαιτητικά λάθη ήταν μοιρασμένα:

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ
Την ανωτερότητα του Ολυμπιακού τη σεζόν 2005/06 αναγνώρισαν πολλοί προερχόμενοι από αντιπάλους του Ολυμπιακού και οι παραδοχές τους συνιστούν ακόμα και σήμερα «αγκάθι» στα επιχειρήματα των εξυγιαντών:

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΜΑΛΕΖΑΝΙ (προπονητής Παναθηναϊκού)
«ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»
Στις 21/02/2006, ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού Αλμπέρτο Μαλεζάνι μίλησε για το 18/20 του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα της σεζόν 2005/06, λέγοντας «Είναι αξιοθαύμαστο αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός, αλλά και η συνέχεια που έχει στο πρωτάθλημα».

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ (προπονητής ΑΕΚ)
«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ»
Ο τότε προπονητής της ΑΕΚ Φερνάντο Σάντος, με δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρος: «Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος, γιατί είναι καλύτερος».

ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ (παλαίμαχος παίκτης Παναθηναϊκού)
«ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ, ΑΠΛΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ»
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Μίμης Δομάζος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΦΩΣ», δήλωσε τα εξής: «Έχει μικρύνει ο Παναθηναϊκός, καμία διαιτησία δεν φταίει που είναι τόσους βαθμούς πίσω. Απλά ο Ολυμπιακός έχει καλύτερους παίκτες από τον Παναθηναϊκό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φιέστα του πρωταθλήματος, βρέθηκε και ο μύθος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα:

Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (4 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 4 αγώνες 
(εντός έδρας με Ηρακλής, Λεβαδειακός, εκτός έδρας με Καλλιθέα, Ολυμπιακό), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε τρίτος.

ΑΕΚ (0 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα
(εντός έδρας με Ολυμπιακό), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε δεύτερη.

Ολυμπιακός (1 ΥΠΕΡ - 6 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Εργοτέλη), αδικήθηκε 6 σε αγώνες (εντός έδρας με Ακράτητο, ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Παναθηναϊκό, εκτός έδρας με ΑΕΚ, Ατρόμητο).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. Ολυμπιακός 70 (πρωταθλητής)
2. ΑΕΚ: 67
3. Παναθηναϊκός: 67
4. Ηρακλής: 51
5. Ξάνθη: 47.

ΚΥΠΕΛΛΟ
Ο Ολυμπιακός πέτυχε back to back νταμπλ (κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη Ελληνική ομάδα), κατακτώντας και το κύπελλο Ελλάδας, με τη νίκη του επί της ΑΕΚ στον τελικό που διεξήχθη στο Παγκρήτειο στάδιο του Ηρακλείου με 3-0, με το ίδιο σκορ που τη νίκησε και στο πρωτάθλημα!


ΕΥΡΩΠΗ
Η χρονιά ήταν κακή για τις Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη με βάλσαμο τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης.
Η παρουσία του Παναθηναϊκού ήταν τραγική και συνδυάστηκε από πεντάρες (από Βέρντερ Βρέμης και Μπαρτσελόνα) και τριάρα από την Ουντινέζε.

Σχόλια

  1. 9-1 τα γκολ υπερ του Ολυμπιακού σε 3 ματς ΟΣΦΠ-ΑΕΚ (το γκολ της Ενώσεως έπειτα από κοντρόλ με τη χείρα). Οι οπαδοί του ΟΣΦΠ φώναζαν: Τρία στο ΟΑΚΑ, τρία στο Ναό, τρία στο Παγκρήτιο να βάλετε μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οσφπ αεκ 3 0 χαρίζονται 2 κόκκινες στην αεκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι, στο Ολυμπιακός - ΑΕΚ η κλοτσιά πέφτει σύννεφο από την ΑΕΚ, και τελικά αποβάλλεται ο ... Στολτίδης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου