«Μα που βρίσκουν τα λεφτά ο Άρης και ο Καρυπίδης»;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πιο δυνατός παίκτης στο φετινό μεταγραφικό παζάρι της χώρας μας, είναι ο Άρης. Οι κινήσεις των κιτρινόμαυρων έχουν προκαλέσει αίσθηση και έντονες συζητήσεις. Η Αθλητική διαπλοκή θα αναλύσει τα δεδομένα των μεταγραφών και στη συνέχεια θα περάσει στο οικονομικό κομμάτι και τα ερωτηματικά που διατυπώνονται για την προέλευση των χρημάτων...

  • Η πρώτη κίνηση που εντυπωσίασε ήταν η απόκτηση του Ιβοριανού επιθετικού Ζερβίνιο. Πρόκειται για κίνηση βόμβα, καθώς είναι μεγάλο όνομα που έχει περάσει από Άρσεναλ και Ρόμα όπου εντυπωσίασε. Μάλιστα η Άρσεναλ είχε δαπανήσει το 2011 το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει, ενώ το 2016 είχε πουληθεί στην Κίνα για 18 εκατομμύρια ευρώ! Τελευταίος του σταθμός πριν τον Άρη ήταν η Τουρκική Τραμπζονσπόρ με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας. Ο Άρης κατάφερε να τον αποκτήσει ως ελεύθερο. Το συμβόλαιο του στον Άρη θα είναι λίγο πάνω από 500.000 ευρώ ετησίως καθώς όπως είναι φυσιολογικό το κασέ του έχει πέσει λόγω ηλικίας.
  • Η πιο εντυπωσιακή κίνηση του Άρη ήταν όμως η απόκτηση του 100% των δικαιωμάτων του 24χρονου διεθνούς με την εθνική Ισπανίας και πρώην παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι Μανού Γκαρθία από την Σπόρτινγκ Χιχόν έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ! Πρόκειται για την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του Άρη. Αν για τον Ζερβίνιο υπάρχει η ένσταση της ηλικίας του, ο Μανού Γκαρθία έρχεται στην ιδανική ποδοσφαιρική ηλικία των 24 ετών. Το συμβόλαιο του Ισπανού μεσοεπιθετικού είναι τετραετές και θα λαμβάνει ετησίως 800.000 ευρώ.
  • Μία ακόμα ηχηρή κίνηση ήταν η απόκτηση του 31χρονου επιθετικού Αντρέ Γκρέι ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία από την Αγγλία με θητεία σε ΜπρέντφορντΜπέρνλιΓουότφορντ και ΚΠΡ. Στην Μπέρνλι υπήρξε πρώτος σκόρερ της ομάδας τη σεζόν 2015/16 στην Τσάμπιονσιπ ανεβάζοντάς την στην Premier League. Στην κορυφαία κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου έχει αγωνιστεί σε 115 αγώνες! Η Μπέρνλι δαπάνησε 12,4 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει από την Μπρέντφορντ και η Γουότφορντ δαπάνησε 20 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει από την Μπέρνλι! Πέρυσι αγωνίστηκε δανεικός στην ΚΠΡ όπου σημείωσε 10 γκολ σε 30 αγώνες. Ήδη έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα του Άρη όπου σκόραρε 2 φορές! Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ήρθε ως ελεύθερος και υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με βάση το οποίο θα λαμβάνει ετησίως περίπου 800.000 ευρώ.

  • Δυνατή και ελπιδοφόρα κίνηση ήταν η απόκτηση του 22χρονου Πορτογάλου μέσου Ραφαέλ Καμάτσο από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας με τη μορφή δανεισμού με οψιόν αγοράς. Πρόκειται για ταλαντούχο ποδοσφαιριστή που ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ από όπου τον απέκτησε η Σπόρτινγκ έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ! Ο Καμάτσο σκόραρε ήδη στον πρώτο αγώνα του Άρη με την Γκόμελ για το Conference League!
  • Επίσης ο Άρης απέκτησε ως ελεύθερο τον 24χρονο Σενεγαλέζο μέσο Παπέ Ντιόπ, για τον οποίο η Λιόν δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τον αποκτήσει από τη Θέλτα το καλοκαίρι του 2017, τον 28χρονο Νιγηριανό δεξιό μπακ Οντουμπάγιο ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την ΚΠΡ, τον 30χρονο Γάλλο Μπριάν Νταμπό ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Τουρκική Ριζασπόρ και έχει εμπειρία από Γαλλικό και Ιταλικό πρωτάθλημα, τον 31χρονο Βέλγο αριστερό μπακ Μαρβίν Πίρσμαν ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον 26χρονο αριστερό μπακ Μπράντλεϊ Μαζικού ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας.
  • Τέλος, η ομάδα της Θεσσαλονίκης βολιδοσκοπεί τον Μινγκέθα της Μπαρτσελόνα, ενώ φουλάρει για αμυντικό και παίκτη για την κορυφή της επίθεσης!
ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΝΕ ΟΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
Το πως θα δέσουν τόσοι ποδοσφαιριστές ειδικά από τη στιγμή που προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες είναι ένα ερώτημα που θα απασχολήσει τον προπονητή του Άρη, ωστόσο το πρώτο δείγμα ήταν εντυπωσιακό με την ηχηρή 5άρα στην Γκόμελ για το Conference League!

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η απόδοση του Άρη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος κατρακύλησε στις στοιχηματικές εταιρείες από το 75,00 στο 18,00! Όποιος είχε ποντάρει χρήματα στον Άρη πριν από έναν μήνα για κατάκτηση του επόμενου πρωταθλήματος, θα μπορούσε να έχει ήδη σοβαρά κέρδη μέσω cash out!

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ
Φυσικά οι θεωρίες για την προέλευση των χρημάτων του Άρη διατυπώνονται διαρκώς από τους απανταχού σχολιαστές του διαδικτύου και τα trolls. Η πίκρα προέρχεται κυρίως από φίλους του ΠΑΟΚ, κάτι λογικό, καθώς την ίδια ώρα που στον Άρη διαμορφώνεται μέλλον και προοπτική, στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης απουσιάζει από τη διοικητική καθημερινότητα του δικεφάλου και ο ΠΑΟΚ διασύρθηκε από τη Λέφσκι Σόφιας.

Οι συνωμοσιολόγοι Ελληναράδες γνωρίζουν πάντα τι συμβαίνει στο παρασκήνιο. Είναι αυτοί που κάθονται σε ένα καφενείο και βρίσκουν πάντα απαντήσεις τύπου «αποφυλάκισαν τον Λιγνάδη για να μην ασχολούμαστε με τις πυρκαγιές». Είναι και λογιστές, είναι και σεισμολόγοι, είναι και λοιμωξιολόγοι, είναι και γνώστες του αθλητικού παρασκηνίου, ξερνώντας ψέμα και χολή:

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ - ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ

  • Αυτό που δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν οι πικραμένοι συνωμοσιολόγοι είναι ότι από τις εννέα μεταγραφικές κινήσεις του Άρη, οι επτά παίκτες ήρθαν ως ελεύθεροι! Πρόκειται για τους Ζερβίνιο, Γκρέι, Οντουμπάγιο, Ντιόπ, Ντάμπο, Πίρσμαν, Μαζικού. Δηλαδή για την απόκτηση των ποδοσφαιριστών αυτών, ο Άρης δαπάνησε ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝ ΛΕΠΤΑ! Επίσης ο Καμάτσο ήρθε ως δανεικός!
  • Η μόνη μεταγραφή για την οποία δόθηκαν χρήματα, ήταν η απόκτηση του Μανού Γκαρθία για την οποία ο Άρης δαπάνησε 4 εκατομμύρια ευρώ. Από τον Ολυμπιακό θα λάβει περίπου 4-5 εκατ. για τον Αμπουμπακάρ Καμαρά από όπου θα χρηματοδοτηθεί η μεταγραφή Γκαρθία.
  • Από κει και πέρα, ο Άρης με την πώληση του Αμπουμπακάρ Καμαρά δεν έλαβε μόνο τα 4 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απαλλάχθηκε και από το συμβόλαιό του, το οποίο ουσιαστικά θα λάβει ο Γκρέι.
  • Επίσης ο Άρης αποδέσμευσε τον Εντιαγέ ο οποίος λάμβανε 800.000 ευρώ. Το συμβόλαιό του θα το λάβει ο Μανού Γκαρθία.
  • Παρελθόν από τον Άρη αποτέλεσαν επίσης και οι Λόπεθ-Μάνος. Τα χρήματα από τα συμβόλαιά τους θα τα λάβει ουσιαστικά ο Ζερβίνιο.
  • Παρελθόν από τον Άρη αποτέλεσε και ο Γκάμα. Τα χρήματα του συμβολαίου του θα τα λάβει ουσιαστικά ο Καμάτσο.
  • Παρελθόν από τον Άρη αποτέλεσαν και οι Σάσα-Ματίγια-Ντουάρτε. Τα χρήματα από τα συμβόλαιά τους θα καλύψουν τα συμβόλαια του Νταμπό και του Ντιόπ.
  • Παρελθόν από τον Άρη αποτέλεσαν και οι Σούντγκρε-Σάκιτς. Τα χρήματα από τα συμβόλαιά τους θα καλύψουν το συμβόλαιο του Οντουμπάγιο.
  • Παρελθόν από τον Άρη αποτέλεσαν και οι Γκάνεα-Λούμορ. Τα χρήματα από τα συμβόλαιά τους θα καλύψουν τα συμβόλαια των Πίρσμαν-Μαζικού.
  • Επίσης ο Άρης έχει ξεφορτωθεί και το τεράστιο συμβόλαιο του Κώστα Μήτρογλου και μπορεί να προχωρήσει και σε άλλες μεταγραφικές κινήσεις.
Όπως βλέπουμε με μία σοβαρή ανάλυση, ο Άρης δεν κάνει καν υπέρβαση στο μπάτζετ φέτος αφού απαλλάχθηκε από πολλά συμβόλαια.  Έκανε απλώς έξυπνες κινήσεις κυνηγώντας ελεύθερους παίκτες. Την ίδια ώρα βέβαια τα ψεκασμένα trolls μιλάνε για «πρέζες του χοντρού που αγόρασε τον Άρη»!!!

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

Περνάμε όμως και στα έσοδα της ΠΑΕ Άρης. Αυτό που δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα ο μέσος συνωμοσιολόγος είναι ότι δεν είναι απαραίτητο για τις μεταγραφές «να βάζει ο πρόεδρας λεφτα». Μία υγιής ΠΑΕ πρέπει να κινείται με τα έσοδά της. Όπως έγινε γνωστό στις 31/05, ο Άρης συμφώνησε με τη Nova για τριετές συμβόλαιο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του Άρη στο πρωτάθλημα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Άρης έκανε πολύ δυνατό deal που θα του αποφέρει 15 εκατομμύρια ευρώ!


Ήταν τότε που αρχικά οι φήμες έλεγαν ότι ο Άρης θα πάει στην Cosmote μαζί με τον Ολυμπιακό και τα ψεκασμένα ασπρόμαυρα συνωμοσιολογικά trolls έγραφαν ότι ακολουθεί το δήθεν αφεντικό του. Τελικά ο Άρης πήγε στη Nova...
Ο Άρης φυσικά εισέπραξε 4-5 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του Αμπουμπακάρ Καμαρά στον Ολυμπιακό καθώς ο παίκτης αποτελούσε διακαή πόθο του Πέδρο Μαρτίνς. Και στην περίπτωση αυτή βέβαια ακούσαμε συνωμοσιολογίες για τριγωνικές σχέσεις Ολυμπιακού-Άρη και ότι ο Μαρινάκης δήθεν χρηματοδότησε έμμεσα τον Άρη δίνοντας ένα τεράστιο ποσό για έναν ποδοσφαιριστή που δεν το αξίζει. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το εγκυρότερο μέσο παγκοσμίως (transfermarkt), η αξία του Αμπουμπακάρ Καμαρά εκτιμάται περίπου στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, συνεπώς το κόστος της αγοράς του ήταν αντίστοιχο της αξίας του.

Φυσικά ο Άρης θα έχει έσοδα και από την Ευρώπη. Ήδη προκρίθηκε ουσιαστικά στον Γ προκριματικό γύρο του Conference League. Αν αποκλειστεί εκεί θα εισπράξει 550.000 ευρώ. Αν συνεχίσει στα playoffs και αποκλειστεί εκεί, θα εισπράξει 750.000 ευρώ, ενώ αν προκριθεί στους ομίλους θα εισπράξει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τη βαθμολογική συγκομιδή!

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν τα έσοδα της ΠΑΕ από τα εισιτήρια, τις χορηγίες (betshop), κτλ.

«ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ Ο ΠΑΛΕΤΑΣ»;

Στο μυαλό του μέσου οπαδού του ΠΑΟΚ, είναι πιο πιθανό να έχει εκατομμύρια ένας σερβιτόρος ανηψιός του Σαββίδη που αγοράζει τα περιουσιακά στοιχεία της Ξάνθης, παρά ένας επιχειρηματίας όπως ο Καρυπίδης.
Για την ιστορία ο Καρυπίδης πέραν της εταιρείας Karipidis pallets η οποία είναι σταθερά κερδοφόρα, είναι ιδιοκτήτης της εξαγωγικής εταιρείας Armani Swiss (στην οποία ανήκουν οι μετοχές της ΠΑΕ Άρης) και μέσω της εταιρείας αυτής έχει αναπτύξει σοβαρές εμπορικές σχέσεις με Κινέζους επιχειρηματίες με τους οποίους έχει κλείσει μεγάλα deals όπως ενδεικτικά εξαγωγή Ελληνικού νερού στην Κίνα.

Μην ξεχνάμε επίσης την προμήθεια rapid tests από την εταιρεία Καρυπίδη στην περιφέρεια Αττικής και στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδόνίας. Τότε ο Καρυπίδης έκανε «χρυσές δουλειές». Σήμερα αναρωτιούνται που τα βρίσκει τα λεφτά...


Φυσικά όλες οι συνωμοσιολογίες είναι κούφιες θεωρίες. Η ανάλυση και τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι ο Άρης κινείται με τα έσοδά του ως ΠΑΕ και απαλλάχθηκε από πολλά συμβόλαια αποκτώντας την άνεση να κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι, κάτι που ζηλεύουν όσοι έχουν εξαφανισμένους προέδρους που πλέον δεν ξέρουμε καν αν βρίσκονται στη ζωή ή όχι.

Τέλος, όλες οι θεωρίες είναι διανθισμένες από το αφήγημα ότι δήθεν ο Μαρινάκης παρατάει τον Ολυμπιακό για τη Νότιγχαμ και... τον Άρη. Όλα αυτά ενώ ο Μαρινάκης αντί να κάνει διακοπές με το σκάφος του, έμπλεξε στην προεδρία της Super League για να δίνει καλοκαιρινές παρασκηνιακές μάχες με τον Μπαλτάκο, έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ Ολυμπιακός 10 εκατομμύρια ευρώ και, μεταξύ άλλων, έφερε στον Ολυμπιακό από την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Ίντερ, το μεγαλύτερο όνομα της φετινής μεταγραφικής περιόδου, τον Κροάτη φιναλίστ του Μουντιάλ Σιμόν Βρσάλκο.

Σχόλια