Η Αγγλία τέλειωσε τον Αμπράμοβιτς-Όλα τα δεδομένα με Σαββίδη

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμου του δυτικού κόσμου. Ανεπηρέαστοι από όλο αυτό δεν θα μπορούσαν να μείνουν οι μεγάλοι Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες που αποκαλούνται και ως Ρώσοι ολιγάρχες, όχι φυσικά ρατσιστικά λόγω της εθνικότητάς τους, αλλά λόγω των σχέσεών τους με τον Ρώσο πρόεδρο, ανάμεσά τους ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ιδιοκτήτης της Τσέλσι στην Αγγλία.

Ο Αμπράμοβιτς έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πολλοί θεωρούν ότι είναι βασικός παράγοντας του καθεστώτος και άνθρωπός του στην Αγγλία.

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 2018
Τον Μάρτιο του 2018 ξέσπασε σοβαρή κρίση στις σχέσεις Μ. Βρετανίας-Ρωσίας μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου Σεργκέι Σκριπάλ ο οποίος ήταν πράκτορας των Άγγλων, αλλά οι Ρώσοι τον αποφυλάκισαν και τον είχαν παραδώσει στους Άγγλους στα πλαίσια ανταλλαγής κατασκόπων. Η Βρετανική κυβέρνηση εξοργίστηκε με τη δηλητηρίασή του και στοχοποίησε μία σειρά από ανθρώπους του Κρεμλίνου στο νησί, ανάμεσά τους τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Οι Άγγλοι δημιουργούσαν διαρκώς εμπόδια στον Αμπράμοβιτς καθυστερώντας την έκδοση της βίζας του και καθιστώντας ανέφικτη την εγκατάστασή του στην Αγγλία, ενώ δεν κατέστη δυνατή και η ριζική αναβάθμιση του γηπέδου της Τσέλσι κόστους 1,13 δισεκατομμύριων ευρώ.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ
Μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στο Νησί ήταν έντονες. Ο βουλευτής του Εργατικού κόμματος Κρις Μπράιαντ ζήτησε να απαγορευτεί στον Αμπράμοβιτς να είναι ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας και να κατασχεθούν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Αυτό το κλίμα οδήγησε ουσιαστικά τον Ρώσο επιχειρηματία να παραχωρήσει τη διοίκηση και την εποπτεία της Τσέλσι στους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος του συλλόγου, καθώς ο Αμπράμοβιτς θεωρήθηκε ανεπιθύμητος. Παραμένει φυσικά ιδιοκτήτης της ομάδας, αλλά σύμφωνα με διεθνή ρεπορτάζ, ετοιμάζεται να πουλήσει τις μετοχές της ομάδας και υπάρχουν τρεις υποψήφιοι δισεκατομμυριούχοι αγοραστές.

Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι μία από τις μεγαλύτερες λέσχες φιλάθλων της Τσέλσι, το Chelsea Supporters' Trust, με ανακοίνωσή του στήριξε δημόσια τον Ουκρανικό λαό και ζήτησε εξηγήσεις από τον Αμπράμοβιτς για τις προθέσεις του. Δεν είδαμε πουθενά στην ανακοίνωση του απειλές ότι θα χωρίσουν την Αγγλία στα δύο...

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Αν υπάρχει ένας γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας στην Ελλάδα που έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτός είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Ο Σαββίδης έχει υπάρξει βουλευτής του κόμματος του Πούτιν στην Ρωσία και πολλές φορές έχει παραδεχτεί τις πολύ καλές του σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.

Πριν από ακριβώς δύο μήνες ο Πούτιν έστειλε ευχές για τη νέα χρονιά στον Ιβάν Σαββίδη:

Βεβαίως ο κ. Σαββίδης δεν μπορεί να συγκριθεί ακριβώς με τον Αμπράμοβιτς γιατί μιλάμε καταρχάς για δύο διαφορετικά μεγέθη, αλλά και γιατί ο Σαββίδης έχει λάβει την Ελληνική υπηκοότητα σε αντίθεση με τον Αμπράμοβιτς που δεν έχει λάβει την Αγγλική. Δεν ταυτίζουμε τις δύο περιπτώσεις ούτε λέμε ότι ο Σαββίδης είναι άνθρωπος του Πούτιν.

Ωστόσο αυτό που δεν αμφισβητείται είναι οι καλές του σχέσεις με τον κ. Πούτιν. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτές οι σχέσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες για την επιχειρηματική του πορεία με τα δεδομένα που έχουν ανακύψει μετά τη Ρωσική εισβολή.

Η πιο καθοριστική επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στη χώρα μας είναι ο έλεγχος της πλειοψηφίας των μετοχών στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσω του ΟΛΘ θα διεκδικήσει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η έκβαση αυτού του διαγωνισμού που θα γίνει τον Απρίλιο είναι καθοριστικής σημασίας.

Επίσης μεγάλη σημασία έχει και ο έλεγχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Ιβάν Σαββίδη. Όταν ο επιχειρηματίας ανέλαβε τις τύχες του Δικεφάλου του Βορρά, υπήρξε μέχρι και πολιτικό κόμμα που εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Η Ρωσία πήρε τον ΠΑΟΚ» (διαβάστε εδώ).

Οι λοιπές επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη χώρα μας περιλαμβάνουν επενδύσεις σε ΜΜΕ (OPEN TV, Ethnos.gr, κτλ), σε ξενοδοχειακές/τουριστικές επιχειρήσεις (Μακεδονία palace, Πόρτο Καρρας) και πολλές άλλες εταιρείες (Σουρωτή, κτλ).

ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΒΑΝ;
Τα πολιτικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση της χώρας στηρίζει τη Δύση και καταδικάζει απερίφραστα τη Ρωσική εισβολή. Άλλωστε δεν θα υπήρχαν και πολλά διαφορετικά περιθώρια δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο άνετα μπορεί να δραστηριοποιείται στη χώρα μας στην παρούσα φάση ένας μεγαλοεπιχειρηματίας που διαθέτει καλές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ο Ιβάν Σαββίδης.

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει επίσης προβληματισμός και για τα κεφάλαια του Ιβάν Σαββίδη που χρηματοδοτούν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει ακατάληπτους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία συνεπώς θα μπορούσε να επηρεαστεί από όλα τα διεθνή οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται.

Στην ιστοσελίδα metrosport είναι φιλοξενήθηκαν σήμερα δηλώσεις καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει τα χρήματά του σε φορολογικούς παραδείσους. Το εάν όντως ισχύει αυτό, το εάν είναι νόμιμο, κτλ δεν το ξέρουμε. Αλλά η συζήτηση στη Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει για τα καλά:
Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο στα περιουσιακά στοιχεία του Ιβάν Σαββίδη αλλά και τον ίδιο που, ως φυσική παρουσία δεν εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια.

Μάλιστα πλέον μετά τη Ρωσική εισβολή, υπάρχει και η αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Ελλάδας για 3 μήνες, συνεπώς πλέον ακόμα και να ήθελε ο Ιβάν Σαββίδης να έρθει στη χώρα μας, αυτό δεν μπορεί να γίνει!

Οι εποχές που ο Ιβάν περίμενε το πούλμαν με την αποστολή των παικτών του ΠΑΟΚ για να τους χαιρετήσει πριν από κάθε αγώνα στην Τούμπα ή οι εποχές που πήγαινε με ελικόπτερο στον Βόλο ή στα Γιάννενα για να δει τους αγώνες της ομάδας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Μάλιστα χθες, η ιστοσελίδα Edolio5 έγραψε ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται από δυτικές χώρες προς επιχειρηματίες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το κλίμα που υπάρχει στο οπαδικό κίνημα του ΠΑΟΚ μετά το πανό της ντροπής και γενικότερα τα όσα έχουν ακολουθήσει τη δολοφονία του 19χρονου φίλου του Άρη, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανησυχίας.

Σχόλια