Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2003/04



Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής.

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2003/04 όταν ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 7 σερί πρωταθλήματα κυριαρχίας του Ολυμπιακού.

(1) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
31/08/2003: ΟΦΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-3
Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και στην 2η αγωνιστική της σεζόν δεν καταλογίστηκε πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ του ΟΦΗ στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο Ηράκλειο, σε ανατροπή του Μπελεβώνη από τον Μάριτς και ενώ το σκορ ήταν 0-0...

TA NEA, 01/09/2003
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής


(2) 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
13/09/2003: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)
Αντικαταστάθηκε στο 66' από τον Γιώργο Δούρο του συνδέσμου Κορίνθου.

Οι διαιτησίες του Γιώργου Δούρου σημάδεψαν το πρωτάθλημα της σεζόν 2003/04. Στον αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής ανάμεσα σε Προοδευτική και Ολυμπιακό στον Κορυδαλλό, ο Κορίνθιος διαιτητής αντικατέστησε τον Κύρο Βασσάρα στο 66' λόγω τραυματισμού του πρώτου.
Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Δούρος, δεν δόθηκαν τρία πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού!

Μάλιστα στη φάση της ανατροπής του Μαυρογενίδη στο 88', η συνέχεια της φάσης οδήγησε στο γκολ της νίκης της Προοδευτικής με τον Ζαΐμι!


ΤΑ ΝΕΑ, 15-09-2003
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(3) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/09/2003: ΑΕΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Ιωακείμ (Μάκης) Ευθυμιάδης (Δράμας)
Έπειτα από έναν συναρπαστικό αγώνα, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 2-2. Στο δεύτερο ημίχρονο και με το σκορ 1-2 υπέρ του Παναθηναϊκού, δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε ανατροπή του Μόρα από τον Χένρικσεν.


(4) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
05/10/2003: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Βασίλης Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας)
Στον αγώνα της 6ης αγωνιστικής ανάμεσα σε Ηρακλή και Παναθηναϊκό στο Καυτανζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε νικητής με σκορ 0-1. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να ακυρωθεί καθαρό γκολ με το οποίο ισοφάρισε ο «Γηραιός» στο 90' του αγώνα...

(5) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02/11/2003: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΙΩΝΙΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Μιχάλης Γερμανάκος (Αθήνας)
Ο Ολυμπιακός ήταν πρωτοπόρος, αλλά έχασε 2 πολύτιμους βαθμούς στον εντός έδρας αγώνα με τον Ιωνικό στη Ριζούπολη. Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, δεν καταλογίστηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς:

(6) 11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/11/2003: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)
Στο ντέρμπι αιωνίων  του πρώτου γύρου στη Ριζούπολη, ο διαιτητής Κύρος Βασσάρας δεν καταλόγισε οφθαλμοφανέστατο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε σπρώξιμο του Ζιοβάνι από τον Σεϊταρίδη με το σκορ στο 0-0 και λίγο αργότερα ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο σκορ:

ΤΑ ΝΕΑ, 24/11/2003
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(7) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
30/11/2003: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Ιωακείμ (Μάκης) Ευθυμιάδης (Δράμας)
Ο Ολυμπιακός πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης στη Νέα Σμύρνη απέναντι στον Πανιώνιο με σκορ 1-2, ωστόσο το γκολ της ισοφάρισης του Πανιωνίου έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς προηγήθηκε επιθετικό φάουλ στον Τζιοβάνι:

(8) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/12/2003: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 6-3
Διαιτητής: Ταπατζάς (Θράκης)
Τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου και ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανηλειακό. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου το σκορ είναι 1-1 και στο σημείο εκείνο, ο Παναθηναϊκός κέρδισε ανύπαρκτο πέναλτι:

(9) 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
14/03/2004: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Γιώργος Κασναφέρης (Αθηνών)
Η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι της Ριζούπολης με σκορ 0-1 και σκόρερ τον Λάκη στο 85'.
Στις καθυστερήσεις, ο διαιτητής Κασναφέρης καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Τζιοβάνι, αλλά μετά από πίεση του αρχηγού της ΑΕΚ Θοδωρή Ζαγοράκη, συμβουλεύθηκε τον βοηθό και ανακάλεσε την απόφασή του!
Η φάση ήταν όντως δύσκολη και αμφισβητούμενη:

Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί εντύπωση γιατί κάποιοι επιμένουν να ταυτίζουν τον Γιώργο Κασναφέρη με τον Ολυμπιακό. Αν ήθελε, θα διατηρούσε την αρχική απόφασή του.

(10) 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
14/03/2004: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Γιώργος Δούρος (Κορίνθου)
Την ίδια αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός θα πάρει νίκη-χρυσάφι για τον τίτλο στη Ν. Σμύρνη επί του Πανιωνίου με 1-0 με σκόρερ τον Σανμαρτεάν στο 84'.
Στο 44' δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Πανιωνίου σε φράγμα του Γιάννη Γκούμα στον Μήτρου.

Διαιτητής ήταν ο Γιώργος Δούρος, ο οποίος 34 μέρες αργότερα θα σημάδευε το πρωτάθλημα με μία απόφασή του στη Λεωφόρο...

Δείτε τη φάση και κάντε συγκρίσεις με το φετινό πέναλτι του Άβιλα στη Λεωφόρο το 2022:

(11) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/03/2004: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Φραγκίσκος Σωμαρακάκης (Αθηνών)
Το πέναλτι που κέρδισε ο Ολυμπιακός στη Νίκαια, προέρχεται από κόντρα του Γεωργάτου με τον Φερεκίδη, συνεπώς ήταν λάθος υπόδειξη. Ευστόχησε στο 37' ο Τζόρτζεβιτς ανοίγοντας το σκορ.

(12) 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/04/2004: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Γιώργος Δούρος (Κορίνθου)
Το περίφημο «ντέρμπι του Δούρου» στη Λεωφόρο ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να μην κατακτήσει ο Ολυμπιακός το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα, αλλά να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στους τίτλους, δεδομένου ότι οι Ερυθρόλευκοι ήθελαν μόνο νίκη και ο αγώνας έληξε ισόπαλος με σκορ 2-2.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με πέναλτι, αλλά ο Ολυμπιακός έκανε ανατροπή παγώνοντας τη Λεωφόρο με κεφαλιά του Στολτίδη στο 44' και αριστερό σουτ του Τζόρτζεβιτς στο 54'.

Στο 74' ο Σωτήρης Κυργιάκος του Παναθηναϊκού έδωσε ύπουλη γροθιά στον Τζιοβάνι. Ο Βραζιλιάνος ανταπέδωσε με κλωτσιά, αλλά ο διαιτητής Δούρος απέβαλε μόνο τον Τζιοβάνι αντί να αποβάλλει και τους δύο!

Ο Παναθηναϊκός αξιοποίησε το αριθμητικό του πλεονέκτημα και ισοφάρισε λίγα λεπτά αργότερα παίρνοντας το αποτέλεσμα που του χάρισε το πρωτάθλημα, το οποίο αποκαλείται από πολλούς, ως το Δούρειο πρωτάθλημα!


Δεν είναι όμως μόνο το αριθμητικό μειονέκτημα που είχε ο Ολυμπιακός εξ αιτίας της απόφασης Δούρου και χάρη στο οποίο ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε. Είναι και κάτι ακόμα...
Αν ο διαιτητής αποφάσιζε σωστά, η αποβολή του Κυργιάκου θα σήμαινε αυτόματα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού!

Συνεπώς, ο Ολυμπιακός θα είχε τη μοναδική ευκαιρία να κάνει το 1-3 και στα τελευταία λεπτά που απέμεναν, θα υπήρχε αριθμητική ισορροπία.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι έναν χρόνο μετά την τριάρα τίτλου της Ριζούπολης, θα υπήρχε και τριάρα τίτλου στη Λεωφόρο και όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού με ακόμα μεγαλύτερη ταφόπλακα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού.

Δεν αλλοιώθηκε μόνο ένας αγώνας ή ένα πρωτάθλημα. Αλλοιώθηκε η ίδια η ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας!

Δηλώσεις Δούρου

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!
Το πρωτάθλημα της σεζόν 2003/04 δεν παίχτηκε επί ίσοις όροις ούτε σε οπαδικό επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός είχε τη συμπαράσταση των οπαδών του στο ντέρμπι του πρώτου γύρου με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη, αλλά ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Καραμανλή, απαγόρευσε τη μετακίνηση οπαδών του Ολυμπιακού στο αντίστοιχο ντέρμπι του δεύτερου γύρου στη Λεωφόρο!

Μετά το ντέρμπι της Λεωφόρου όμως, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πήγαν κανονικά στους κρίσιμους εκτός έδρας αγώνες με Προοδευτική στον Κορυδαλλό και με τον Πανηλειακό στον Πύργο!

Όπως βλέπουμε, στον πρώτο γύρο (11η αγωνιστική), στη Ριζούπολη βρέθηκαν 2.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού:

Στον δεύτερο γύρο (26η αγωνιστική), η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετακίνηση οπαδών του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο...

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΡΙΟΥΣ
Στο διαβόητο ντέρμπι της Λεωφόρου, πέραν της διαιτησίας Δούρου και πέραν της απαγόρευσης μετακίνησης των οπαδών του Ολυμπιακού, υπήρξαν και καταγγελίες για ύπαρξη κοριών παρακολούθησης στα αποδυτήρια που χρησιμοποίησε ο Ολυμπιακός, με τα επιχειρήματα του Παναθηναϊκού να μιλάνε για μικροφωνική εγκατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ολυμπιακός της σεζόν 2003/04 είχε την καλύτερη επίθεση (με 70 γκολ έναντι 62 του ΠΑΟ), τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος (Τζιοβάνι με 21 γκολ) και τις περισσότερες νίκες (24 όσες και ο ΠΑΟ). Ο δε Παναθηναϊκός είχε μόνο καλύτερη άμυνα και κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να νικήσει καθόλου τον Ολυμπιακό!

(13) 28η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/04/2004: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-2
Την επόμενη αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός είχε μία (φαινομενικά) δύσκολη αποστολή στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ. Χαρακτηριστική μορφή του αγώνα ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Λεωνίδας Βόκολος που είχε ευθύνη κατά την κρίση μας και στα δύο γκολ του Παναθηναϊκού! Προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού Άγγελος Αναστασιάδης.

Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αργύρης Μήτσου είχε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ προτού σουλατσάρει και πανηγυρίζει χαλαρός στον αγωνιστικό χώρο.


Εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας κυκλοφορεί την επομένη με τίτλο «Αν ήταν ο Κόκκαλης, τι θα γινόταν;» και οπαδοί του ΠΑΟΚ φώναζαν στους παίκτες της ομάδας τους: «Πουλημένοι».

Η εφημερίδα «Πρωταθλητής» μιλούσε την επομένη για «πρωτάθλημα του Βο-κόλου»...

Στον Παναθηναϊκό διατείνονταν τότε ότι ο Βόκολος είχε παραχωρηθεί στον ΠΑΟΚ ως ελεύθερος και όχι ως δανεικός. Όλως συμπτωματικώς, λίγους μήνες αργότερα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αποκτήσει από την Καλλιθέα τον μεγάλο μεταγραφικό του στόχο Φάνη Γκέκα και η Καλλιθέα απέκτησε συμπτωματικά στην ίδια μεταγραφική περίοδο τον Λεωνίδα Βόκολο που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ!

Αξίζει να θυμίσουμε, ότι λίγο καιρό αργότερα προκλήθηκε αναστάτωση στον ΠΑΟΚ, με αφορμή ένα ποσό 20 χιλιάδων ευρώ που μοίρασε στους παίκτες του ΠΑΟΚ ο Άγγελος Αναστασιάδης. Το ποσό ανέλαβε να μοιράσει στους συμπαίκτες του ο Λεωνίδας Βόκολος.

(13) 29η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/05/2004: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-2
Προτελευταία αγωνιστική και η Προοδευτική υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στη Νίκαια και «καίγεται» για τη νίκη, για να έχει ελπίδες παραμονής. Ο Παναθηναϊκός θέλει μόνο νίκη για να παραμείνει πρώτος.

Τη σεζόν εκείνη, χορηγός της Προοδευτικής ήταν η εταιρεία Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη (στην οποία ανήκε ο Παναθηναϊκός), όπως φαίνεται από τις φανέλες της ομάδας του Κορυδαλλού:


Επίσης, η διοίκηση της ΠΑΕ Προοδευτική είχε αναθέσει μεταδόσεις εντός έδρας αγώνων της (δεδομένου ότι δεν υπήρχε κεντρική διαχείριση), στον τηλεοπτικό σταθμό Star channel, ιδιοκτησίας επίσης της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Στο τέλος της σεζόν (όπως θα δούμε παρακάτω), η διοίκηση της ΠΑΕ Προοδευτική έδωσε εισιτήρια στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού για τον αγώνα της προτελευταίας αγωνιστικής μεταξύ των δύο ομάδων (παρά την απαγόρευση μετακινήσεων που μόλις είχε επιβληθεί), παρότι η ομάδα του Κορυδαλλού «καιγόταν» για τη νίκη:

Update: Άλλωστε, ο τότε ιδιοκτήτης της Προοδευτικής Γιάννης Καρράς παραχώρησε τον Φεβρουάριο του 2024 συνέντευξη στο Gazzetta, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι στον περίφημο αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ήθελε να χάσει η ομάδα του!


Η Προοδευτική υποβιβάστηκε και δεν επέστρεψε ποτέ στην Α' εθνική, ενώ το καλοκαίρι που ακολούθησε, ενισχύθηκε με τρεις παίκτες από τον Παναθηναϊκό...

(14) 30η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/05/2004: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν, ο Παναθηναϊκός νίκησε στον Πύργο και πήρε το πρωτάθλημα. Για μία ακόμα φορά, η απαγόρευση μετακινήσεων πήγε περίπατο, το γήπεδο του Πύργου «βάφτηκε» πράσινο και οι παίκτες του Πανηλειακού έπαιζαν για την παραμονή τους, με την ανάσα χιλιάδων ορκς πάνω από τα κεφάλια τους! Ο Πανηλειακός υποβιβάστηκε και δεν επέστρεψε ποτέ στην Α' εθνική...


Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΑ ΚΕΡΔΑΝΕ!
Fun fact: «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε», σωστά;
Λάθος! Η χρονιά που... «κερδούσε» περισσότερο από κάθε άλλη το Αιγάλεω ήταν η σεζόν που μόλις είδαμε (2003/04), όταν ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα! Η ομάδα των δυτικών προαστίων της Αθήνας τερμάτισε στην πέμπτη θέση και πήρε το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου!

Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (7 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ):
Ευνοήθηκε σε 7 αγώνες 
(εντός έδρας με ΑΕΚ, Πανηλειακό, Ολυμπιακό, εκτός έδρας με ΟΦΗ, Ηρακλή, Ολυμπιακό, Πανιώνιο), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

ΑΕΚ (0 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ):
Ευνοήθηκε σε 0 αγώνες
αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Παναθηναϊκό).
Τερμάτισε τρίτη.

Ολυμπιακός (1 ΥΠΕΡ - 4 ΚΑΤΑ):
Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Ιωνικό) αδικήθηκε σε 4 αγώνες (εντός έδρας με Ιωνικό, εκτός έδρας με Προοδευτική, Πανιώνιο, Παναθηναϊκό).
Τερμάτισε δεύτερος.


Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. Παναθηναϊκός: 77 (πρωταθλητής)
2. Ολυμπιακός: 75
3. ΠΑΟΚ: 60
4. ΑΕΚ: 55
5. Αιγάλεω: 52.


Όλα τα άρθρα της έρευνας μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου