Έρευνα: Όλη η αλήθεια για τη διαιτησία και το παρασκήνιο στο πρωτάθλημα 2022/23


Στη διάρκεια της περιόδου του χειμερινού Μουντιάλ, η Αθλητική διαπλοκή παρουσίασε καθημερινά μία σειρά άρθρων για τη διαιτησία και το παρασκήνιο κάθε πρωταθλήματος από το 1996 μέχρι σήμερα, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα.

Με την ολοκλήρωση και της φετινής σεζόν, αποφασίσαμε να εντάξουμε στη στήλη αυτή ένα μεγάλο αφιέρωμα και για το πρωτάθλημα που μόλις ολοκληρώθηκε (2022/23) και το οποίο στιγματίστηκε από σοκαριστικές διαιτησίες και σκοτεινό παρασκήνιο.

Σας παρουσιάζουμε όλα τα διαιτητικά λάθη, χωρίς καμία παράλειψη, ένα προς ένα, αγωνιστική προς αγωνιστική και τα συμπεράσματα για το ποιος ευνοήθηκε και ποιος αδικήθηκε ανήκουν σε εσάς. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε το παρασκήνιο της σεζόν (αντικατάσταση Κλάτενμπεργκ, απόπειρα για Έλληνες σε ντέρμπι, μεζούρες, δήθεν μεθυσμένοι διαιτητές, τις απειλές σε ξένους διαιτητές και το αφήγημα για τον Άρη που κατέπεσε με κρότο, κτλ).

Καλή απόλαυση!
(1) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
20/08/2022: ΛΑΜΙΑ - ΑΕΚ 0-3
Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης
Το «ζέσταμα» έγινε στην πρεμιέρα. Στο 27' του αγώνα Λαμία-ΑΕΚ και με το σκορ 0-0, δεν δόθηκε πέναλτι στη Λαμία σε χέρι του Σιμάνσκι:

(2) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
29/08/2022: ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Δημήτρης Καραντώνης
Παράπονα από Αστέρα και Ολυμπιακό στον αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής στην Τρίπολη. Ο Αστέρας διαμαρτυρήθηκε για την ακύρωση του γκολ του Πίτσου στο 63' για επιθετικό φάουλ του Μπενίτο στον Άβιλα, ο δε Ολυμπιακός ζήτησε δύο πέναλτι, το πρώτο στο 82' σε χέρι του Τζουκάνοβιτς και το δεύτερο στο 87' σε σπρώξιμο του Βαλμπουενά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο διαιτητής VAR Ευαγγέλου, δεν κάλεσε τον Καραντώνη να κάνει επισκόπηση της φάσης σε καμία από τις δύο περιπτώσεις!
Αντίθετα στην ακύρωση του γκολ του Αστέρα, συμφώνησαν διαιτητής και var.

Η φάση με το χέρι του Τσουκάνοβιτς


(3) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
11/09/2022: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΕΚ 2-1
Διαιτητής: Γκεόργκι Καμπάκοφ (Βουλγαρία)
Στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής, ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΑΕΚ με ανατροπή στη Λεωφόρο, με δύο πέναλτι που καταλογίστηκαν μέσα σε 8 λεπτά. Ωστόσο, το σπρώξιμο του Λιβάι Γκαρσία στον Γκάνεα στο δεύτερο πέναλτι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ήταν εκτός περιοχής:


(4) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
17/09/2022: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΕΚ 0-2
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος
Η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από τα Αγρίνιο, έχοντας πολύτιμο σύμμαχο τις λανθασμένες αποφάσεις του Διαμαντόπουλου, ο οποίος δεν απέβαλε τον Ελίασον στο 28' σε ανακοπή υποσχόμενης επίθεσης του Παναιτωλικού έξω από την περιοχή της ΑΕΚ και τον Ρότα στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, καθώς σταμάτησε υποσχόμενη επίθεση των γηπεδούχων με αντικανονικό μαρκάρισμα στον Νταγκό. Επίσης, δεν απέβαλλε τον προπονητή της ΑΕΚ ο οποίος έκανε άσεμνες χειρονομίες προς τους φιλάθλους:

(5) 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/10/2022: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1-0
Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος
Ο Παναθηναϊκός βρήκε το δρόμο για τη νίκη στη Λεωφόρο κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης με άκρως αμφισβητούμενη υπόδειξη πέναλτι λίγο πριν το τέλος. Ο επιτιθέμενος Αϊτόρ ήρθε από πίσω, έβαλε το πόδι του μπροστά από τον αμυντικό του Αστέρα Τρίπολης για να εκβιάσει ένα πέναλτι χωρίς πρόθεση του αμυντικού και να προσθέσει τρεις βαθμούς ακόμα στο πράσινο σακούλι:

(6) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/10/2022: ΑΕΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1-0
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος
Στις καθυστερήσεις του αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο στην «OPAP Arena», δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ατρομήτου (τράβηγμα φανέλας του Σουάρεθ από τον Μάνταλο σε εκτέλεση κόρνερ που έριξε τον παίκτη του Ατρομήτου στο έδαφος). Ο διαιτητής Σιδηρόπουλος σφύριξε αμέσως τη λήξη με αποτέλεσμα να μην προλάβει καν ο διαιτητής Var να ελέγξει τη φάση!

(7) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
17/10/2022: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1-2
Διαιτητής: Άντρις Τρειμάνις (Λετονία)
Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ολυμπιακό με σκορ 1-2 στο γήπεδο Καραϊσκάκη, αλλά διαμαρτυρήθηκε για την ακύρωση της αρχικής υπόδειξης Τρειμάνις για καταλογισμό πέναλτι σε μαρκάρισμα του Μπα στον Ολιβέιρα στο 61' και ενώ το σκορ είχε διαμορφωθεί σε 1-2.
Ο Λετονός διαιτητής υπέδειξε αρχικά το πέναλτι, αλλά κατόπιν επισκόπησης της φάσης, αποφάσισε να πάρει πίσω την απόφασή του, κάτι που πάντως δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα.

(8) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/10/2022: ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 0-2
Διαιτητής: Χρήστος Βεργέτης
Στο 70' του αγώνα ανάμεσα σε Λεβαδειακό και ΑΕΚ, δόθηκε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ που εκβίασε ο Γκατσίνοβιτς για μία ανεπαίσθητη επαφή από τον Χάμποντ του Παναιτωλικού. Επίσης, υπήρξε παίκτης της ΑΕΚ που μπήκε εντός περιοχής πριν από την εκτέλεση του πέναλτι, αλλά δεν δόθηκε επανάληψη.

(9) 11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
06/11/2022: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Γιάκομπ Κέλετ (Δανία)
Ο Ολυμπιακός «πάτησε» τον Παναθηναϊκό και επέβαλε τον νόμο του στη Λεωφόρο μπροστά στους σαστισμένους οπαδούς του τριφυλλιού, προηγούμενος με 0-1.

Η διαιτησία όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη και σε νεκρό χρόνο (περαιτέρω καθυστερήσεις των ούτως ή άλλως υπερβολικών 6 λεπτών καθυστερήσεων), υπέδειξε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του (επίσης ανύπαρκτου εκείνη τη μέρα) Παναθηναϊκού.

Όπως βλέπετε, ο Ιωαννίδης τραβάει με το δεξί του χέρι τον Άβιλα, ο οποίος έχει απλά τεντώσει το αριστερό του χέρι. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού πέφτει μόνος του στο τεντωμένο χέρι του αμυντικού του Ολυμπιακού και πέφτει,  πιάνοντας... το κεφάλι του, γιατί μάλλον τον έπιασαν ημικρανίες (πράσινη μαχητική, ημικρανιακή ψυχή), ενώ βρίσκεται πίσω από τον αμυνόμενο και ενώ η μπάλα βρίσκεται αρκετά μέτρα μπροστά και από τους δύο.


Ουσιαστικά, είχαμε ένα remake της αφίσας του Τιτανικού:


Ο  ίδιος ο παίκτης του Παναθηναϊκού, σε συνέντευξή του λίγο καιρό αργότερα, παραδέχτηκε ότι έπιασε το κεφάλι του για να σιγουρευτεί ότι θα δοθεί πέναλτι:
Εκείνη τη στιγμή ήθελα να πιάσω οτιδήποτε. Έπιανα το κεφάλι, έπιανα το στήθος μου για να δώσει φάουλ, μπας και κερδίσουμε κάτι. Βλέπω να δίνει πέναλτι και λέω «εδώ είμαστε».


(10) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/11/2022: ΑΕΚ - ΟΦΗ 3-0
Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης - διαιτητής var: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος
Ο δρόμος της νίκης της ΑΕΚ επί του ΟΦΗ στη Νέα Φιλαδέλφεια, άνοιξε με ένα πέτσινο πέναλτι που έφερε στη μνήμη μας τα αλήστου μνήμης πέναλτι του τελευταίου πρωταθλήματος της ΠΑΕ ΑΕΚ με το παλιό ΑΦΜ της σεζόν 1993/94.

(11) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/11/2022: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Χρήστος Βεργέτης
Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη στο Αγρίνιο με γκολ που σημείωσε ο Ιωαννίδης στο 78'. Ωστόσο στο ξεκίνημα της επίθεσης, υπήρξε καθαρό διπλό (!) επιθετικό φάουλ υπέρ του Παναιτωλικού από Τσερίν και Βαγιαννίδη και δεν καταλογίστηκε.

(12) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/12/2022: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ 0-2
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος - διαιτητής var: Κωνσταντίνος Περράκης
Ο ΠΑΟΚ νίκησε στο Αγρίνιο τον Παναιτωλικό με σκορ 0-2. Το σκορ άνοιξε στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου με γκολ του Νέλσον Ολιβέιρα, το οποίο έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς υπήρχε πεντακάθαρο επιθετικό φάουλ-μαρς του Αουγκούστο στον Κολοβό του Παναιτωλικού.

(13) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
28/12/2022: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΦΗ 1-1
Διαιτητής: Ευστάθιος Γκορτσίλας
Στο όγδοο λεπτό της αναμέτρησης ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΟΦΗ στη Λεωφόρο, ο διαιτητής Γκορτσίλας απέβαλε με κόκκινη κάρτα τον Γιοχού του ΟΦΗ, όταν έκανε αντικανονικό μαρκάρισμα στον Σπόραρ εκτός περιοχής. Η απόφαση ήταν λανθασμένη, καθώς δεν υπήρξε αποστέρηση προφανούς ευκαιρίας για γκολ.
Η παράβαση έγινε πλάγια δεξιά από το εστία (και όχι κάθετα), επίσης αριστερά από το σημείο που έγινε η παράβαση υπήρχε και άλλος αμυντικός που θα μπορούσε και αυτός στην συνέχεια να μαρκάρει τον Σπόραρ.
Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε λοιπόν με παίκτη παραπάνω για πάνω από 90 λεπτά και πήρε την ισοπαλία στις καθυστερήσεις.

(14) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/01/2023: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΑΕΚ 2-1
Διαιτητής: Βασίλης Φωτιάς - διαιτητής var: Τάσος Σιδηρόπουλος
Στον αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα με την ΑΕΚ, στο 19' της αναμέτρησης και με το σκορ 1-0 υπέρ των γηπεδούχων, ο διαιτητής δεν υπέδειξε καθαρό πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ Γιάννινα σε χέρι του Μουκουντί της ΑΕΚ εντός περιοχής.

(15) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/01/2023: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος 
Την ίδια αγωνιστική, στο 26' της αναμέτρησης ανάμεσα σε Ιωνικό και Ολυμπιακό στη Νίκαια, και με το σκορ 0-0, ο διαιτητής Διαμαντόπουλος... ονειρεύτηκε επιθετικό φάουλ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου με αποτέλεσμα να μην μετρήσει το γκολ που σημείωσε ο Χάμες Ροντρίγκεζ.
Μάλιστα ο διαιτητής μπορούσε να αφήσει τη φάση να εξελιχθεί, προκειμένου να εξεταστεί στη συνέχεια από το var, αλλά δεν το έκανε.

(16) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/01/2023: ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 2-1
Διαιτητής: Τάμας Μπόγκναρ (Ουγγαρία)
Στο γήπεδο της Τούμπας, η νίκη του ΠΑΟΚ επί του Άρη, συνοδεύθηκε από μία πολύ κακή διαιτησία, με αποκορύφωμα το ότι δεν ακυρώθηκε το γκολ της νίκης του δικεφάλου όπως έπρεπε, δεδομένου ότι υπήρχε επιθετικό φάουλ του Κουλιεράκη στον Πίρσμαν του Άρη.

(17) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/01/2023: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Πέτρος Τσαγκαράκης
Για μία ακόμα φορά, ο Παναθηναϊκός πήρε τους 3 βαθμούς της νίκης στις καθυστερήσεις και φυσικά με πέναλτι για χτύπημα του Μορέιρα στον Κουρμπέλη. Ωστόσο είχε προηγηθεί χέρι του Κουρμπέλη, ακριβώς πριν το χτύπημα, όπως ανέφερε και ο καθηγητής διαιτησίας Φίλιππος Ντόβας στην εκπομπή «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη.

(18) 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/01/2023: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΕΚ 1-2
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος
Η νίκη της ΑΕΚ στη Νίκαια επί του Ιωνικού με ανατροπή, σημαδεύτηκε από το ξεκάθαρο επιθετικό φάουλ του Μουκουντί πάνω στον Μύγα του Ιωνικού στη φάση της ισοφάρισης της Ένωσης στο 82'. Παρόλα αυτά το γκολ του Βίντα δεν ακυρώθηκε.
Ο Μουκουντί έκανε αντικανονική χρήση χεριού στο λαιμό του Μύγα, έσπρωξε τον ποδοσφαιριστή του Ιωνικού και τον έβγαλε εκτός θέσης, στερώντας του τη δυνατότητα να διεκδικήσει την μπάλα:


Στον ίδιο αγώνα, ο Ιωνικός διαμαρτυρήθηκε για μη υπόδειξη πέναλτι στο χέρι του Ρότα της ΑΕΚ εντός περιοχής στο 20' της αναμέτρησης.

(19) 20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
29/01/2023: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 3-0
Διαιτητής: Γκοντίνιο (Πορτογαλία)
Ο αγώνας ΑΕΚ-Άρης στην «OPAP Arena», στιγματίστηκε από διαιτησία που... πετσόκοψε την ομάδα της Θεσσαλονίκης, με την απόφαση για αποβολή του Ετέμπο (στον οποίο είχε δοθεί ανύπαρκτη πρώτη κίτρινη κάρτα) και με την απόφαση για το επιθετικό φάουλ που δεν υποδείχθηκε στο 2-0 της ΑΕΚ.

Η φάση που σημάδεψε τον αγώνα όμως ήταν το πέναλτι που δεν δόθηκε στους φιλοξενούμενους στο 52' σε χτύπημα με το γόνατο του Αθανασιάδη στον Φαμπιάνο του Άρη σε μία πολύ κρίσιμη καμπή του αγώνα, με το σκορ 1-0:

Το πέναλτι ήταν εμφανέστατο, παρόλα αυτά η ΠΑΕ ΑΕΚ αναλώθηκε μετά τον αγώνα σε επιθετικές διαρροές προς τον τηλεκριτικό διαιτησίας του OPEN, αλλά ακόμα και τον πρώην παίκτη της Κώστα Κατσουράνη, επειδή είδαν πέναλτι στην επίμαχη φάση!

Εφημερίδα Metropolis, 30/01/2023

(20) 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/02/2023: ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Μαντς-Κρίστοφερ Κριστόφερσεν (Δανία)
Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Άρη στη Θεσσαλονίκη με ανατροπή, ωστόσο σε ό,τι αφορά το γκολ της νίκης που πέτυχε ο Παλάσιος στο 86', είχε προηγηθεί χέρι του ίδιου παίκτη στο ξεκίνημα της φάσης που δεν καταλογίστηκε ως παράβαση από τον διαιτητή του αγώνα.


Το χέρι του Παλάσιος αναγνώρισε και ο κ. Βαρούχας στην διαιτητική κριτική του στην ΕΡΤ:

(21) 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
13/02/2023: ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ 2-2
Διαιτητής: Πέτρος Τσαγκαράκης - βοηθός διαιτητή: Αντ. Σινιορακης - Διαιτητής VAR: Θ. Τζήλος - βοηθός διαιτητή VAR: Κ. Καλαμπόκης
Ο ΠΑΟΚ έχασε δύο βαθμούς στην Τρίπολη από τον Αστέρα παρότι μέχρι το 90' ήταν μπροστά στο σκορ με 0-2.
Δύο μέρες μετά, στον ΠΑΟΚ ανακάλυψαν ότι υπήρχε οφσάιντ στο γκολ της ισοφάρισης του Αστέρα στις καθυστέρησεις, εκδίδοντας ανακοίνωση διαμαρτυρίας. Η καταγγελία του ΠΑΟΚ ήταν σωστή και την αποδέχθηκε η Κ.Ε.Δ. με ανακοίνωσή της, τιμωρώντας τον βοηθό Σινιοράκη, τον διαιτητή var Τζήλο και τον βοηθό Var Καλαμπόκη.

(22) 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/02/2023: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΣ 2-0
Διαιτητής: Βασίλης Φωτιάς - Διαιτητής VAR: Τάσος Σιδηρόπουλος
Η τακτική συνεχίζεται απτόητη, οι επιθετικοί του Παναθηναϊκού πέφτουν πάνω στους αμυντικούς του αντιπάλου και παίρνουν πέναλτι! Όπως με τον Αστέρα Τρίπολης, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΣ, έτσι και με τον Βόλο, εφαρμόστηκε η ίδια πετυχημένη τακτική. Απλά παίρνεις φόρα και πέφτεις πάνω στον αντίπαλο αμυντικό:

(23) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/02/2023: AEK - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 2-0
Διαιτητής: Γιώργος Τζοβάρας (Φθιώτιδα)
Μετά από μόλις λίγα δευτερόλεπτα αγώνα στην Opap Arena, ο διαιτητής Τζοβάρας δεν δίστασε να αποβάλει με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Γκαρτνάφσκι του Αστέρα για το μαρκάρισμα στον Αραούχο, ενώ θα μπορούσε να τον παρατηρήσει και με κίτρινη κάρτα συνοδευόμενη με προειδοποίηση.
Όσο για το αν η ευαισθησία της διαιτησίας είναι αντίστοιχη για την ΑΕΚ, αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας για τις αποβολές που γλίτωσε ο Άμραμπατ της ΑΕΚ στους επόμενους αγώνες με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

(24) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/02/2023: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Ζοάο Πινέιρο (Πορτογαλία) - διαιτητής VAR: Μέλο (Πορτογαλία)
Μία από τις χειρότερες διαιτησίες αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι αιωνίων του Καραϊσκάκη με αποκορύφωμα την ακύρωση του γκολ του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις.

Είχαν προηγηθεί συγκεκριμένα λάθη κατά του Ολυμπιακού, όπως ότι διέκοψε το παιχνίδι στο 70' σε αντεπίθεση των γηπεδούχων σε θέατρο του Κουρμπέλη για τραυματισμό, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα δεν είχε δώσει κίτρινη κάρτα στον Κουρμπέλη μετά το φάουλ που έκανε στον Χουνάνγκ, καθώς τον κρατούσε παρατεταμένα και δεν τον άφηνε να εκτελέσει το φάουλ. Επίσης δόθηκε αδικαιολόγητα κίτρινη κάρτα στον Παπασταθόπουλο στο 64' που εν τέλει οδήγησε στην αποβολή του, ενώ στο πρώτο ημίχρονο δεν παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τον Σάρλια για ριψοκίνδυνο παίξιμο με το χέρι στο λαιμό του Φορτούνη.

Η ακύρωση του γκολ στις καθυστέρησεις, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ο βοηθός δεν σήκωσε το σημαιάκι, αλλά ο διαιτητής VAR Μέλο, κακώς κάλεσε τον διαιτητή να κάνει επισκόπηση της φάσης. Εν τέλει, υποδείχθηκε σε θέση οφσαίντ ο Ελ Αραμπί ο οποίος δεν επηρέασε τη φάση, καθώς ούτε σε επαφή με την μπάλα ήρθε, ούτε το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα επηρέασε, σε ένα επιτόπιο άλμα πολύ μακριά από την εστία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φάση στο βίντεο που ακολουθεί από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αυτό της Premier League στην Αγγλία, όπου κατακυρώθηκε κανονικά γκολ σε αντίστοιχη περίπτωση:


Την επομένη, ο δημοσιογράφος Κώστας Γκόντζος, επί σειρά ετών υπεύθυνος ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού στην «Αθλητική Ηχώ» και μεταγενέστερα εκδότης της προσκείμενης στον Παναθηναϊκό εφημερίδας «Derby Sports», χαρακτήρισε μεν ορθή την απόφαση για το οφσάιντ, ωστόσο παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η διαιτησία ήταν σφαγιαστική για τον Ολυμπιακό, ενώ την παρομοίασε με τα παράπονα των οπαδών του Παναθηναϊκού για τη διαιτησία Ευθυμιάδη στη Λεωφόρο το 2002:

«Το γκολ είναι οφσάιντ. Παρακάτω όμως… Σε όσους γράφουν και πουλάνε παναθηναϊλίκι, ότι ο Ολυμπιακός δεν αντέχει το 50-50. Αυτό σας φαίνεται ακριβώς 50-50 που είδατε στο Καραϊσκάκη; Αν είχε δηλαδή ο Παναθηναϊκός μία τέτοια διαιτησία στη Λεωφόρο, θα έλεγε ότι ο διαιτητής ήταν παλικάρι και μας έπαιξε 50-50; Ή θα ήταν στα κλαριά όλοι όσοι βγάζουν λόγους περί ηθικής σήμερα; Να είμαστε λίγο έντιμοι. Μη λέμε ότι ο Ολυμπιακός δεν αντέχει το 50-50. Να λέμε ότι "τώρα που μας παίρνει, ό,τι μου έχεις κάνει, θα στο κάνω". Δεν ήταν 50-50 αυτό που είδαμε στο Καραϊσκάκη. Ήταν διαιτησία Ευθυμιάδη. Και του Ευθυμιάδη για όσους δεν θυμούνται, ήταν πέναλτι, το έκανε ο Κωνσταντίνου, αλλά ήταν όλη η διαιτησία του στο προηγούμενο που τους έκανε όλους έξαλλους».

(25) 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/03/2023: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3
Διαιτητής: Μαριάνι (Ιταλία)
Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα που νίκησε στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ και μάλιστα με σκορ 1-3. Η διαιτησία όμως υπέπεσε σε σοβαρά ατοπήματα, όλα εναντίον του Ολυμπιακού:

- Στο 6' δεν δόθηκε πεντακάθαρο φάουλ του Μουκουντί στον Κανός που ήταν αποβολή του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. Αντιθέτως, δόθηκε η κίτρινη κάρτα στον Μπιέλ για διαμαρτυρία, που αργότερα οδήγησε στην αποβολή του η οποία φρέναρε τον Ολυμπιακό που θα μπορούσε να έχει νικήσει με διαστάσεις περαιτέρω εξευτελισμού την Ένωση.

- Στο 63', ο Άμραμπατ της ΑΕΚ έσπρωξε με δύναμη εκτός φάσης τον Ρέαμπτσιουκ του Ολυμπιακού έχοντας μάλιστα ήδη κίτρινη κάρτα. Θα έπρεπε να αποβληθεί, είτε με απευθείας κόκκινη κάρτα, είτε με δεύτερη κίτρινη, κάτι που δεν συνέβη. Αντίθετα ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Μπιέλ.

- Στον ίδιο αγώνα θα μπορούσε να δοθεί πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου για μαρκάρισμα του Μακαμπού από τον Χατζισαφί εντός περιοχής.

(26) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
19/03/2023: ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 1-2
Διαιτητής: Αλ Χακίμ (Σουηδία)
Η καλή μέρα φάνηκε από την αρχή των playoffs. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» χάρη σε ανύπαρκτο πέναλτι που καταλόγισε ο Ιρακινής καταγωγής Αλ Χακίμ που όρισε η ΚΕΔ της ΕΠΟ για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Εν τέλει ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 1-2.

(27) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
19/03/2023: ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Διαιτητής: Νίκολα Νταμπάνοβιτς (Μαυροβούνιο) - Διαιτητής VAR: Εστέβες

- Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι σε  απλωμένο χέρι του Χατζισαφί εντός περιοχής στο 32'.

- Στο 31', ο Αμραμπάτ έκανε καθαρό φάουλ με δύναμη στα πόδια του Χουάνκαρ, αλλά δεν δόθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα.

- Δεν δόθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα ούτε στο 37', όταν ο Αμραμπατ έκοψε με το χέρι την πάσα του Μπρινιόλι.



(28) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
04/04/2023: ΠΑΟΚ -  ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Κουλμπάκοφ (Λευκορωσία)
Η ΑΕΚ νίκησε χωρίς αντίσταση τον εντυπωσιακά μαλθακό ΠΑΟΚ στην Τούμπα με γκολ του Αραούχο. Ωστόσο, κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο Λευκορώσος διαιτητής ακύρωσε το γκολ της Ένωσης που πέτυχε ο Άμραμπατ στο έβδομο λεπτό της αναμέτρησης. Παρόλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλοιώθηκε.

(29) 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
05/04/2023: Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΣ -  ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Στο 85' της αναμέτρησης ανάμεσα σε Βόλο και ΑΕΚ για τα playoffs, δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Βόλου για χέρι του Γαλανοπούλου της ΑΕΚ εντός περιοχής:

(30) 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
05/04/2023: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 3-1
Διαιτητής: Φρανσουά Λετεσιέ (Γαλλία)
Την ίδια μέρα, στον αγώνα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο γήπεδο Καραϊσκάκη, στο 8' της αναμέτρησης, δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού για χέρι του Σάστρε του ΠΑΟΚ εντός περιοχής.

(31) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
09/04/2023: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 3-1
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος
Η διαιτησία του Αριστοτέλη Διαμαντόπουλου στιγματίστηκε από το γκολ της νίκης της ΑΕΚ στο 82' που έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ του Τζαβέλλα στον Ενκουλού. Επίσης, καταλόγισε αστείο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και χρειάστηκε η χρήση Var για να το ανακαλέσει.

(32) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
23/04/2023: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 1-3
Διαιτητής: Νταβίντε Μάσα (Ιταλία)
Η μεγαλύτερη σφαγή ήρθε στο τέλος του πρώτου γύρου των playoffs στον αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ και έβγαλε τον Ολυμπιακό οριστικά εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Οι βασικότερες διαιτητικές αποφάσεις που «καθάρισαν» τον Ολυμπιακό ήταν η εξής:

13': Σπρώξιμο του Βίντα της ΑΕΚ στον Μπακαμπού του Ολυμπιακού εντός περιοχής. Δεν δόθηκε πέναλτι.


38': Παρατεταμένο πάτημα στον αχίλλειο τένοντα του Βαλμπουενά από τον Σιμάνσκι για κόκκινη κάρτα. Δεν δόθηκε ούτε κίτρινη κάρτα στον παίκτη της Ένωσης.


80': Ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ για το 1-2, την ώρα που ο Ολυμπιακός κυνηγούσε το γκολ της νίκης. Το var δεν συνέστησε στον διαιτητή να προβεί σε επισκόπηση της φάσης.

91': Επιθετικό φάουλ πριν το τρίτο γκολ της ΑΕΚ που δεν ελέγχθηκε καν στο var.


Εκτός από τις καραμπινάτες φάσης της σφαγής, υπήρξε επίσης σειρά διαιτητικών λαθών εναντίον του Ολυμπιακού σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ας δούμε αναλυτικά τη διαιτητική κριτική που έγινε στην ΕΡΤ και το Open:

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΑΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ:
«Ο παίκτης του Ολυμπιακού κάνει προβολή, βρίσκει μπάλα, δεν υπάρχει παράβαση, ήταν λάθος η υπόδειξη του διαιτητή».

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΥΤΣΙΑΥΤΗ ΣΤΟ OPEN:
«Ήταν πολύ κακή διαιτησία. Πολλά φάουλ χάθηκαν και οι σημαντικές αποφάσεις ήταν λανθασμένες. Υπάρχουν αποφάσεις εναντίον του Ολυμπιακού».

Για το πέναλτι που ζήτησε ο Ολυμπιακός στο σπρώξιμο του Μπακαμπού:
Υπάρχουν χέρια πίσω στην πλάτη του παίκτη του Ολυμπιακού, τα χέρια απλώνονται, βρίσκονται ακριβώς στην πλάτη, υπάρχει παράβαση που έπρεπε να δοθεί υπέρ του Ολυμπιακού ως πέναλτι. Υπάρχει σπρώξιμο, τα χέρια ξεκινάνε από πίσω και βρίσκονται στην πλάτη του παίκτη του Ολυμπιακού μέχρι και το τέλος.

Για το πέναλτι της ΑΕΚ:
Σε αυτή τη φάση, δεν ξεκαθαρίζεται αν υπάρχει επαφή. Θεωρώ ότι δεν με πείθει αυτή η απόφαση για πέναλτι. Είναι υπερβολική η απόφαση. Τα χέρια του παίκτη της ΑΕΚ σηκώνονται ψηλά, αυτό συνήθως συμβαίνει όταν προσπαθούμε να εκβιάσουμε μία απόφαση. Θεωρώ ότι είναι υπερβολική η απόφαση για πέναλτι.

Για το τρίτο γκολ της ΑΕΚ:
«Υπάρχει μία διεκδίκηση. Ο παίκτης της ΑΕΚ παίρνει την μπάλα. Στη διεκδίκηση, ο παίκτης της ΑΕΚ σπρώχνει ξεκάθαρα τον παίκτη του Ολυμπιακού, επομένως υπάρχει ένα ξεκάθαρο φάουλ στην αρχή και θεωρώ ότι θα έπρεπε ο διαιτητής var να καλέσει τον διαιτητή να πάρει πίσω την απόφαση και να δώσει επιθετικό φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού».

Διαιτητική σύνοψη σεζόν

ΑΕΚ (14 ΥΠΕΡ - 2 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 14 αγώνες 
(εντός έδρας στην κανονική περίοδο με Ατρόμητο, ΟΦΗ, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Ολυμπιακό, εκτός έδρας στην κανονική περίοδο με Λαμία, Παναιτωλικό Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα, Ιωνικό, εντός έδρας στα playoffs με Παναθηναϊκό, Άρη και εκτός έδρας στα playoffs με Ολυμπιακό, Βόλο), αδικήθηκε σε 2 αγώνες (εκτός έδρας με ΠΑΟ στην κανονική περίοδο και εκτός έδρας με ΠΑΟΚ στα playoffs).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Παναθηναϊκός (8 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 3 αγώνες 
(εντός έδρας στην κανονική περίοδο με ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΟΦΗ, Βόλο, εκτός έδρας στην κανονική περίοδο με Παναιτωλικό, ΠΑΣ Γιάννινα, Άρη, Ολυμπιακό), αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με την ΑΕΚ στα playoffs).
Τερμάτισε δεύτερος.

ΠΑΟΚ (5 ΥΠΕΡ - 2 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 5 αγώνες (εντός έδρας στην κανονική περίοδο με Άρη, εκτός έδρας στην κανονική περίοδο με Παναιτωλικό, εντός έδρας στα playoffs με ΑΕΚ, εκτός έδρας στα playoffs με Άρη, Ολυμπιακό), αδικήθηκε σε 2 αγώνες (εκτός έδρας στην κανονική περίοδο με Ολυμπιακό, Αστέρα Τρίπολης).
Τερμάτισε τέταρτος.

Ολυμπιακός (1 ΥΠΕΡ - 5 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα (εντός έδρας στην κανονική περίοδο με ΠΑΟΚ), αδικήθηκε σε 5 αγώνες (εκτός έδρας στην κανονική περίοδο με Παναθηναϊκό, Ιωνικό, ΑΕΚ και εντός έδρας στα playoffs με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ).
Τερμάτισε τρίτος.

Η τελική βαθμολογία των έξι πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος μετά και από τα playoffs:
1. ΑΕΚ: 83 (πρωταθλήτρια)
2. Παναθηναϊκός: 78
3. Ολυμπιακός: 73
4. ΠΑΟΚ: 67
5. Άρης: 51
6. Ν.Π.Σ. Βόλος: 40.


ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΙ
Μετά τα όσα σοκαριστικά είδαμε στο διαιτητικό κομμάτι της σεζόν, περνάμε στο κομμάτι του παρασκηνίου. ΕΠΟ, διαιτησίες, μεζούρες και άλλα πολλά!

(1) ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2022
Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΤΕΝΜΠΕΡΓΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι διαιτησίες της προηγούμενης σεζόν (2021/22) ήταν έτη φωτός καλύτερες, μπροστά από τις διαιτησίες που ζήσαμε φέτος (2022/23).
Αυτό οφείλεται πρωτίστως σε μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ο Τάκης Μπαλτάκος όταν ανέλαβε την προεδρία της ΕΠΟ το προηγούμενο καλοκαίρι, καθώς αντικατέστησε τον προηγούμενο αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ προς τέρψιν της ΑΕΚ. Διαφώνησαν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης, αλλά χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι μικρές ομάδες τάχθηκαν μαζικά υπέρ του Κλάτενμπεργκ, κάτι που καταδεικνύει πόσο καλές ήταν οι διαιτησίες ακόμα και για τους «μικρούς».

Μόνον ΑΕΚ και ΠΑΟΚ τάχθηκαν υπέρ της αντικατάστασης Κλάντενμπεργκ με την ανοχή του Βόλου.
Το πάθος του Μπαλτάκου να αντικαταστήσει τον Κλάντενμπεργκ ήταν εμφανέστατο από τη βιασύνη του και από την αδιαφορία του για την άποψη της πλειοψηφίας των ΠΑΕ της Super League. Αρχιδιαιτητής ορίστηκε ο Άγγλος Στηβ Μπένετ.

(2) 11/09/2022
Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΝΤΕΡΜΠΙ

Η νέα τάξη πραγμάτων συνέχισε με ρυθμούς οδοστρωτήρα, με την απόπειρα να ορίσει Έλληνες διαιτητές και πιο συγκεκριμένα τον Τάσο Σιδηρόπουλο στο ντέρμπι της Λεωφόρου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ για την τέταρτη αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Οι αντιδράσεις ήταν τεκτονικές και η ΕΠΟ υποχρεώθηκε στην πρώτη μεγαλειώδη κωλοτούμπα της, ανακαλώντας τον ορισμό Σιδηρόπουλου και ορίζοντας τελικά Έλληνες διαιτητές, αποδεικνύοντας ότι η ΚΕΔ δεν είναι ανεξάρτητη και ότι η ΕΠΟ υποκύπτει στους ορισμούς, όταν κρίνει ότι υπάρχει λόγος.

(3) 05/02/2023
ΕΜΠΡΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΜΕ ΜΕΖΟΥΡΑ ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ!
Η καψούρα της ΑΕΚ για τα χαρτιά και τις ενστάσεις, είναι γνωστή σε όλη τη φίλαθλη γνώμη της χώρας. Φτάνοντας στην 21η αγωνιστική, ζήσαμε κάτι που δεν είχαμε ζήσει έως σήμερα:
Η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για το... ύψος των δοκαριών στις εστίες και η μπακαλίστικη μέτρηση μέσα στο ψύχος, έδειξε ότι η μία μεριά της μιας εστίας ήταν κατά... ενάμιση εκατοστό πιο χαμηλή. Η ΑΕΚ, κατά την προσφιλή της τακτική, υπέβαλε ένσταση!
Το επιχείρημα των ανθρώπων της ΑΕΚ ήταν ότι η Ένωση απλά ζήτησε να υπάρχουν σωστές διαστάσεις και αφού ο διαιτητής διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν, ο αγώνας πήρε τη δικαστική οδό χωρίς η ΑΕΚ να το επιδιώξει, καθώς απλά θα ανέμενε τη δικαστική απόφαση. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό ξεγυμνώθηκε όταν η δικαστική απόφαση διέταξε την επανάληψη του αγώνα και η ΑΕΚ αποφάσισε να ασκήσει έφεση!

(4) 09/04/2023
ΤΟ ΡΕΖΙΛΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΙΩΝΙΩΝ
Η συνάντηση του αρχιδιαιτητή Μπένετ με τους εκπροσώπους των 6 ομάδων των playoffs είχε καταλήξει στην απόφαση να οριστούν στα ντέρμπι των playoffs διαιτητές κατηγορίας elite και μόνο στην περίπτωση που εξαντληθούν όλα τα μέσα και δεν καταστεί αυτό δυνατό, να γίνει ορισμός από την επόμενη κατηγορία διαιτητών (Α΄ κατηγορία) με τον όρο όμως να πρόκειται για διαιτητές προερχόμενους από τα 10 κορυφαία πρωταθλήματα και όχι από κάποιο πρωτάθλημα κατώτερο του Ελληνικού.
Ως διά μαγείας όμως, η ΕΠΟ, μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, όρισε στο ντέρμπι αιωνίων της Λεωφόρου, διαιτητή Α΄ κατηγορίας (και όχι elite), προερχόμενο μάλιστα από πρωτάθλημα κατώτερο του Ελληνικού και πιο συγκεκριμένα από την Κροατία!
Όταν οι αντιδράσεις ήταν ξανά τεκτονικές, υποχρεώθηκε σε νέα κωλοτούμπα και βρήκε μέσα σε μισή ώρα elite διαιτητή!

(5) 09/04/2023
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Στην Ελλάδα το ζήσαμε και αυτό. Οι ξένοι διαιτητές που ορίστηκαν για τον αγώνα της ΑΕΚ με τον Άρη, για την 4η αγωνιστική των playoffs, αντικαταστάθηκαν από Έλληνες, με επικεφαλής τον Αριστοτέλη Διαμαντόπουλο, γιατί κάποια δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι είναι μεθυσμένοι. Η υπόθεση ήταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, καθώς το αλκοτέστ τους ήταν αρνητικό, η χώρα διασύρθηκε διεθνώς και στον αγώνα σφύριξαν Έλληνες διαιτητές. Ήταν η τρίτη φορά μέσα στην ίδια σεζόν που άλλαζαν οι ορισμοί διαιτητών, αλλά η πρώτη φορά που αυτό έγινε λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα και μάλιστα στηρίχθηκε αποκλειστκά και μόνο σε δημοσιεύματα!

(6) ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΡΒΗΓΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ
Ο  κορυφαίος Νορβηγός διαιτητής Έσπεν Έσκας, είχε διευθύνει τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (2-0) για την 23η αγωνιστική της κανονικής περιόδου στην Τούμπα στις 19/02/2023.  Σε συνέντευξή του σε Νορβηγική ιστοσελίδα δύο μήνες αργότερα, έκανε λόγο για απειλητικά μηνύματα που δέχθηκε μετά τον αγώνα, με την υπογραφή «Original 21» και μάλιστα τα δημοσιοποίησε:


(7) ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΜΕ ΚΡΟΤΟ
Από τα μεγαλύτερα αφηγήματα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου είναι το αφήγημα για τον Άρη που δήθεν είναι «ερυθρόλευκο παράρτημα». Αν αυτό ίσχυε, προφανώς ο Ολυμπιακός θα ήταν πρωταθλητής, όμως τα δεδομένα αποδείχθηκε ότι είναι διαφορετικά. Δείτε τα στατιστικά:

O ΑΡΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ:
5η αγωνιστική: Άρης-Ολυμπιακός 2-1
18η αγωνιστική: Ολυμπιακός - Άρης 1-0
2η αγωνιστική playoffs: Ολυμπιακός - Άρης 2-2
6η αγωνιστική playoffs: Άρης - Ολυμπιακός 2-1

Ο Ολυμπιακός κέρδισε 4 βαθμούς από τον Άρη και έχασε 8.


O ΑΡΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ:
7η αγωνιστική: Άρης - ΑΕΚ 0-2
20η αγωνιστική: ΑΕΚ - Άρης 3-0
4η αγωνιστική playoffs: ΑΕΚ - Άρης 3-1
9η αγωνιστική playoffs: Άρης - ΑΕΚ 1-2

Η ΑΕΚ κέρδισε 12 βαθμούς από τον Άρη και έχασε 0.


O ΑΡΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ:
9η αγωνιστική: Παναθηναϊκός - Άρης 1-0
22η αγωνιστική: Άρης - Παναθηναϊκός 1-2
3η αγωνιστική playoffs: Άρης - Παναθηναϊκός 0-1
10η αγωνιστική playoffs: Παναθηναϊκός - Άρης 1-1

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε 10 βαθμούς από τον Άρη και έχασε 2 στον βαθμολογικά αδιάφορο αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs.


O ΑΡΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ:
3η αγωνιστική: Άρης - ΠΑΟΚ 0-0
16η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Άρης 1-0
1η αγωνιστική playoffs: Άρης - ΠΑΟΚ 1-2
7η αγωνιστική playoffs: ΠΑΟΚ - Άρης 3-2

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 10 βαθμούς από τον Άρη και έχασε 2.

Συμπέρασμα;

(8) ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΕΖΙΛΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Κερασάκι στην τούρτα της φετινής σεζόν, ο διεθνής εξευτελισμός με τον τελικό του κυπέλλου. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια τα την τρομερή Οδύσσεια. Αρκεί μόνο ένα ενδεικτικό κολλάζ για τα όσα βιώνουμε φέτος:


Όσο για την ενωμένη, αντιολυμπιακή ατμόσφαιρα που κάποιοι φαντασιώθηκαν, έπεσαν έξω. Το κλίμα ανάμεσα στους δύο βασικούς διεκδικητές του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε (Παναθηναϊκός-ΑΕΚ), θυμίζει το κλίμα των σχέσεων ΑΕΚ-ΠΑΟΚ μετά το πρωτάθλημα του 2018. Τα δημοσιεύματα, τα άρθρα, οι φωτογραφίες, τα σχόλια, η ανακοίνωση της Original, το coreo των οπαδών του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο και οι δηλώσεις Αλαφούζου, τα λένε όλα:


Το αν το φετινό πρωτάθλημα ήταν καθαρό και κρίθηκε δίκαια εντός των αγωνιστικών χώρων, ανήκει στη δική σας κρίση.


Σχόλια

  1. Πολύ σωστό το άρθρο σας παιδιά. Αλλά παραλείψατε και αρκετές φάσεις. Για παράδειγμα στο 1-3 στη Φιλαδέλφεια ΚΑΙ Ο ΒΙΝΤΑ γλύτωσε κόκκινη γιατί κλωτσούσε τον Ελ Αραμπί εκτός φάσης χωρίς λόγο. Στο Ολυμπιακός - Άρης 2-2 ΔΕΝ έδωσε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού για σπρώξιμο στον Μπιέλ. Σε ένα της ΑΕΧ με τον Άρη (στα πλέι οφ. Εκείνο με τον Διαμαντόπουλο) η Κούλα γλύτωσε κόκκινη για φάουλ σε προφανή θέση για γκολ. Στο ΠΟΑ - ΟΣΦΠ 2-0 ο Κουρμπέλης γλύτωσε απευθείας κόκκινη για πάτημα με τις τάπες νομίζω στον Εμβιλά. Επίσης στο ίδιο ματς δεν δόθηκε πέναλτι για σπρώξιμο στον Ελ Αραμπί. Έχω και άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ έβαλαν τις γραμμές καθυστερημένα για να δείξουν ότι είναι δήθεν οφσάιντ ο Μπακαμπού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης σε εκείνο με τον Παναθηναϊκό που μας ακύρωσαν το γκολ ως ψευτοοφσάιντ: Ο Χουάνγκ πήρε κάρτα για πεντακάθαρο τάκλιν στη μπάλα. Ο Παπασταθόπουλος πήρε μια 1η κάρτα η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολική (σε αντίθεση με την 2η κάρτα του στις καθυστερήσεις, η οποία ήταν εντελώς ΑΝΎΠΑΡΚΤΗ. Λίγα λεπτά πριν το ακυρωθέν γκόλ ένας παίκτης του ΠΟΑ πάτησε λίγο πάνω από τον αστράγαλο τον Κανός με τις τάπες. Δεν πήρε 2η κίτρινη, ενώ στα πλέι οφς (9η αγωνιστική) Ο Ραμόν πήρε απευθείας κόκκινη για το ίδιο πράγμα που το έκανε εντελώς καταλάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίσης στο ματς με ΠΑΟ (9η αγωνιστική πλέι οφς) ο Παναθηναϊκός γλύτωσε δύο (το λιγότερο) κίτρινες για πανομοιότυπα πατήματα με τις τάπες. Σόρρυ για την πολυλογία αλλά με πνίγει το δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου