Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 1998/99

Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Ξεκινήσαμε με τη σεζόν 1996/97 και συνεχίσαμε με τη σεζόν 1997/98.

Σειρά έχει σήμερα η σεζόν 1998/99 και το τρίτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού από τα 22 της 25ετίας...

(1) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/08/1998: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Διονύσης Στεφανόπουλος (Πειραιά)
Η πρεμιέρα της ντροπής. Παναθηναϊκός - Πανηλειακός στο ΟΑΚΑ. Ο αγώνας βρίσκεται στο 94' και είναι ισόπαλος με σκορ 1-1. Ο Κριστόφ Βαζέχα προελαύνει προς την περιοχή του Πανηλειακού. Περίπου δύο μέτρα εκτός της περιοχής ανατρέπεται. Η υποτιθέμενη «ερυθρόλευκη παράγκα» με διαιτητή από τον «αμαρτωλό Πειραιά» του Σπάθα, συγκινείται και καταλογίζει πέναλτι.


Το βίντεο-σοκ:

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς ευστοχεί στο χτύπημα και δίνει τη νίκη στον Παναθηναϊκό με σκορ 2-1.

ΤΑ ΝΕΑ 24-08-1998

Ο Κυράστας από τότε δεν ήθελε «να πεθάνει για αυτούς τους αλήτες»...

Μάλιστα, το συνδρομητικό κανάλι Supersport είχε αγοράσει εκείνη την εποχή ένα πανάκριβο μηχάνημα ανάλυσης επίμαχων φάσεων, το virtual reality replay. Όταν στην εκπομπή «Η Ώρα των Πρωταθλητών» το μηχάνημα απέδειξε το προφανές, ότι δηλαδή η ανατροπή έγινε σχεδόν 2 μέτρα εκτός περιοχής, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργος Βαρδινογιάννης αντέδρασε και το Supersport απέσυρε το πανάκριβο μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε μόνο στην 1η αγωνιστική εκείνης της σεζόν, ζητώντας και συγγνώμη!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Supersport ανήκε στην εταιρεία Multichoice. Το 42% της Multichoice ανήκε στο Mega μέτοχος του οποίου ήταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη...

(2) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
30/08/1998: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Σπύρος Παπαδάκος (Λακωνίας)
Δεύτερη αγωνιστική και το σπρώξιμο στον Παναθηναϊκό συνεχίζεται ακάθεκτο. Ο διαιτητής Παπαδάκος δεν καταλογίζει πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ της Προοδευτικής στο 35' με το σκορ στο 0-0 σε ανατροπή του Αλμανίδη από τον Μιλόγεβιτς.

Τα Νέα, 31/08/1998
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Το βίντεο της φάσης:

(3) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
30/08/1998: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης) - βοηθός διαιτητή: Θ. Αστρεινίδης
Ο Ολυμπιακός άφησε δύο πολύτιμους βαθμούς μόλις στη δεύτερη αγωνιστική στον εντός έδρας αγώνα με τον νεοφώτιστο Πανελευσινιακό, παρότι έπαιξε πολύ καλύτερα και είχε δύο δοκάρια και μεγάλες ευκαιρίες.
Η νίκη πιθανότητα θα είχε έρθει αν είχε δοθεί το πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής Βασσάρας σε ανατροπή του Καραπιάλη στο 20' από τον Τσιρώνη, αλλά πήρε πίσω την απόφασή του, επειδή ο βοηθός διαιτητή Αστρεινίδης υπέδειξε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ τον παντελώς άσχετο με τη φάση Στέλιο Γιαννακόπουλο!

Το βίντεο της φάσης:


(4) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/09/1998: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Γιώργος Δούρος (Κορίνθου) - Βοηθός διαιτητή: Ζήσης
Φτάνουμε στην 5η αγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός θα νικήσει μετά κόπων και βασάνων τον Ιωνικό με σκορ 2-1. Ο Ιωνικός είχε προηγηθεί από το 36' και θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του αν δεν υπήρχε ο βοηθός Ζήσης...
Κάλυπτα κι εγώ τον Μπρούστερ...

Το βίντεο της φάσης:

(5) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
31/10/1998: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2-1
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης)
Ο Παναθηναϊκός θα νικήσει τον Πανιώνιο με γκολ-λύτρωση του Λυμπερόπουλου στις καθυστερήσεις με σκορ 2-1. Στο δεύτερο ημίχρονο και με το σκορ 1-1, ο διαιτητής Αγγελάκης δεν υπέδειξε πέναλτι στην ανατροπή του Σαπουντζή από τον Βάντσικ. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού δεν βρίσκει μπάλα:

Τα Νέα, 01/11/1998
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(6) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
31/10/1998: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Γιάννης Παπαπέτρου (Αθήνας) - βοηθοί: Φεσσόπουλος/Βλάχος
Την ίδια μέρα, στην ίδια αγωνιστική, είδαμε κλασικές ομορφιές της Τούμπας...

Τι έγινε όμως και προκλήθηκαν αυτές οι εικόνες; Αυτό που έγινε ήταν ότι ο Ολυμπιακός πήρε πέναλτι στην Τούμπα. Ας δούμε το βίντεο της φάσης:

Ο Γιώργος Θαναηλάκης, στην περιγραφή της φάσης στο τότε Βαρδινογιαννικό Mega, λέει ότι ο Κατσιαμπής βρήκε μπάλα. Αυτό όντως ισχύει, ωστόσο ο καταλογισμός του πέναλτι έγινε γιατί τράβηξε τη φανέλα του Γκόγκιτς. Μάλιστα ο Παπαπέτρου όφειλε να αποβάλλει τον Κατσιαμπή κάτι που δεν έπραξε, γιατί ίσως να είχαμε και νεκρούς...

Τα Νέα, 02/11/1998
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Στον ίδιο αγώνα, αμέσως μετά το πέναλτι, σημειώθηκε γκολ από τον Τάκολα του ΠΑΟΚ, το οποίο ακυρώθηκε γιατί το πέτυχε με το χέρι. Μάλιστα ο παίκτης δεν παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα.

Και φυσικά η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ «της παράγκας», «της χούντας» και «του Θωμά» έκανε δωράκια στον ΠΑΟΚ...
Τα Νέα, 15/12/1998

(7) 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/11/1998: ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Γιώργος Φασόλης (Αθήνας) - βοηθός διαιτητή: Λάππας
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο γήπεδο του Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη από τον Άρη και είχε παράπονα από τη διαιτητική αντιμετώπιση.
Πρώτον γιατί ανακόπηκαν δύο υποσχόμενες επιθέσεις των Ερυθρόλευκων με λανθασμένες υποδείξεις ανύπαρκτων οφσάιντ:

Δεύτερον, για το πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ του Καραπιάλη στη φάση αυτή εντός περιοχής του Άρη:


(8) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
05/12/1998: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-4
Διαιτητής: Σπύρος Παπαδάκος
(Λακωνίας) - βοηθός διαιτητή: Γιάννης Σουλιμάς (Μεσσηνίας)
Μετά από ένα μπαράζ αγώνων σκληρής διαιτητικής εύνοιας του Παναθηναϊκού, φτάσαμε στην 12η αγωνιστική για να φωνάξουν οι Πράσινοι για τη διαιτησία. Ήταν το ντέρμπι αιωνίων στο ΟΑΚΑ, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε με σκορ 2-4 με ανατροπή από 2-0. Διαιτητής ο Παπαδάκος που είχε ευνοήσει με τα λάθη του τον Παναθηναϊκό στον αγώνα με την Προοδευτική. Υπήρξαν επίσης στιγμές που παράπονά είχε και ο Ολυμπιακός.
Αναλυτικότερα, το επεισοδιακό ντέρμπι:

- Στο 17', ανακόπηκε υποσχόμενη επίθεση του Βαζέχα, ο οποίος υποδείχθηκε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ:

Στο 40' ο Ολυμπιακός μείωσε σε 2-1 με αυτογκόλ του Αλεξούδη από σουτ του Γκόγκιτς μετά από «ψαλίδι» του Ανατολάκη. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ζήτησαν επιθετικό φάουλ υπέρ του Ασάνοβιτς στο ψαλιδάκι του Ανατολάκη. Ωστόσο, οι παίκτες της ομάδας του τριφυλλιού δεν διαμαρτυρήθηκαν:

Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, ο Ασάνοβιτς γρονθοκόπησε τον Ανατολάκη στο κεφάλι:

Στο 61', οι παίκτες του Παναθηναϊκού ζήτησαν αποβολή του Καραπιάλη για αντικανονικό μαρκάρισμα επί του Λαγωνικάκη, για το οποίο ο Καραπιάλης παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα.

Στο 90' και με το σκορ 2-3, ο Κωνσταντινίδης του Παναθηναϊκού υπέπεσε σε σκληρο τάκλιν πάνω στον Γιαννακόπουλο. Είχε ήδη κίτρινη κάρτα και έπρεπε να αποβληθεί. Ο Παπαδάκος δεν τον απέβαλε.

Στις καθυστερήσεις του αγώνα και με το σκορ 2-3 υπέρ του Ολυμπιακού, στον Παναθηναϊκό διαμαρτυρήθηκαν για επιθετικό φάουλ του Πουρσανίδη επί του Κωνσταντινίδη και στη συνέχεια της φάσης σημειώθηκε το τέταρτο γκολ του Ολυμπιακού με τη μαγική λόμπα του Καραπιάλη.
Ο διαιτητής δεν υπέδειξε το φάουλ. Πάντως σε όλο τον αγώνα, έδειξε τρομερή ανοχή σε σκληρά μαρκαρίσματα παικτών και των δύο ομάδων.

(9) 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
14/12/1998: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ 2-0
Διαιτητής: Νίκος Ηλιάδης
(Πειραιά)
Στο βίντεο με τα «θρυλικά πέναλτι της εποχής Κόκκαλη», υπάρχει ο αγώνας του Ολυμπιακού με τον συμπολίτη Εθνικό Πειραιά. Πέντε μέρες λοιπόν μετά την ιστορική πρόκριση επί της Κροάσια στα προημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ, ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-0 τον Εθνικό στο ΟΑΚΑ. Οι Ερυθρόλευκοι κέρδισαν δύο πέναλτι σε εκείνον τον αγώνα.

Στο πρώτο υπήρχε αντικανονικό μαρκάρισμα (τράβηγμα φανέλας) :
Τα Νέα, 15/12/1998
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πέναλτι, φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο η ανατροπή του Μαυρογενίδη από τον Γεωργαμλή και την αναφέρει και ο εκφωνητής του βίντεο.

(10) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/01/1999: ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Γιάννης Αμπελάκιας
(Θεσσαλίας) - Βοηθός διαιτητή: Χρήστος Γιώτας (Τρικάλων)
Στον αγώνα της 15ης αγωνιστικής ανάμεσα σε Πανελευσινιακό και Παναθηναϊκό στην Ελευσίνα, δεν μέτρησε καθαρό γκολ των γηπεδούχων στο 40' με σκόρερ τον Ουάνγκα και ενώ το σκορ ήταν 1-2, παρότι ολόκληρη η μπάλα πέρασε εμφανώς τη γραμμή. Έτσι ο Παναθηναϊκός κέρδισε τρεις βαθμούς...

(11) 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/02/1999: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ 1-0
Διαιτητής: Μάλαμας Τεβεκέλης
(Θεσσαλονίκης)
Ποιος άλλος; Ο Βαζέχα. 20 λεπτά πριν το τέλος, ο Πολωνός με χαρακτηριστική βουτιά, κέρδισε το πέναλτι της νίκης κόντρα στην Προοδευτική (η οποία έμεινε και με 10 παίκτες!) και έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε άλλους 3 βαθμούς.

SPORTIME 16/02/1999

(12) 21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
27/02/1999: ΟΦΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Δημήτρης Μπέγκος
(Αργολίδας) - βοηθός διαιτητή: Σουλιμάς (Μεσσηνίας)
Τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο και ιστορικό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Γιουβέντους στο «Ντέλε Άλπι» του Τορίνο για τα προημιτελικά του Champions League, οι Ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο και νίκησαν με 1-2.

Στο 70', με το σκορ να βρίσκεται ακόμα στο 0-0, ο ΟΦΗ προηγήθηκε με γκολ του Πέτρου Μαρινάκη, ωστόσο το κοντρόλ του σκόρερ έγινε με το χέρι και κατακυρώθηκε κανονικά.

Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πετύχει μία καρυδάτη ανατροπή στα λεπτά που απέμεναν, σε μία δύσκολη έδρα, λίγες ώρες πριν πάρει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στο Τορίνο.

Δείτε τη φάση με το γκολ του ΟΦΗ:

(13) 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
07/03/1999: ΑΕΚ - ΟΦΗ 2-0
Διαιτητής: Γιάννης Παπαπέτρου 
(Αθηνών)
Η ΑΕΚ νίκησε τον ΟΦΗ και πήρε κεφάλι στη διεκδίκηση της προνομιούχου δεύτερης θέσης που οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ντέμης Νικολαΐδης πέτυχε το πρώτο γκολ της Ένωσης που άνοιξε το δρόμο της νίκης, με τη διαφορά ότι ήταν σε θέση οφσάιντ. Επίσης, δεν δόθηκε πέναλτι στον ΟΦΗ σε ανατροπή του Σταυρακάκη, σε αντίθεση με την ΑΕΚ στην οποία δόθηκε με μεγάλη ευκολία πέναλτι και η νίκη κλειδώθηκε...

Τα Νέα, 08/03/1999
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής:

(14) 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
13/03/1999: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Παύλος Κωνσταντινίδης
(Πειραιά)
Στον αγώνα του Κορυδαλλού ανάμεσα σε Προοδευτική και Ολυμπιακό, δεν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ της Προοδευτικής, σε ανατροπή του Αλμανίδη από τον Μαυρογενίδη, κάτι που αναγνώρισε και ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού Ντούσαν Μπάγεβιτς:

Επίσης την παράβαση παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Δημήτρης Μαυρογενίδης:

Όπως είδαμε, την παράβαση παραδέχτηκαν Μπάγεβιτς και Μαυρογενίδης που θα μπορούσαν απλά να σφυρίξουν αδιάφορα. Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά νοοτροπίας, αρκεί να δούμε τις δηλώσεις του προπονητή του Παναθηναϊκού Βασίλη Δανιήλ για το πέναλτι-φάντασμα του Βαζέχα που είδαμε πιο πάνω στην πρεμιέρα της ντροπής στη σεζόν με τον Πανηλειακό στο ΟΑΚΑ:

(15) 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/04/1999: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 2-1
Διαιτητής: Κώστας Βαλλιάνος
(Αιτωλοακαρνανίας)
Το πέναλτι που κέρδισε ο Νινιάδης από τον τερματοφύλακα Μιχόπουλο του ΠΑΟΚ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ας δούμε το βίντεο:

Η  ίδια η τηλεοπτική κάλυψη δεν βοήθησε ποτέ να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα για τη φάση.

Τα Νέα, 05/04/1999
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Ακόμα και σε forums οπαδών του ΠΑΟΚ, η άποψή τους δεν διαμορφώνεται από το βίντεο, αλλά συμπερασματικά, με το επιχείρημα ότι, αν έβρισκε ο Μιχόπουλος τον Νινιάδη, θα τον τραυμάτιζε πολύ σοβαρά...

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον ίδιο αγώνα, κόπηκαν δύο επιθέσεις με ανύπαρκτα οφσάιντ, ένα τετ α τετ του Καραπιάλη για τον Ολυμπιακό και μία μπαλιά προς τον Βρύζα για τον ΠΑΟΚ. Και οι δύο περιπτώσεις, με το σκορ 1-1.
Το βίντεο του οφσάιντ στο τετ α τετ του Καραπιάλη:

Το βίντεο του οφσάιντ στον Βρύζα:

(16) 27η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/04/1999: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-3
Διαιτητής: Σπύρος Κουτσογιάννης
(Αγρινίου)
Μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα στο Καυτανζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης, Ηρακλής και Παναθηναϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 3-3. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να νικήσει, αλλά λογάριαζε χωρίς τη διαιτησία Κουτσογιάννη:

(17) 28η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02/05/1999: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 2-1
Διαιτητής: Γιώργος Μπίκας
(Χαλκιδικής) - βοηθοί: Δημητριάδης (Χαλκιδικής)/Τελλίδης (Καβάλας).
Μία από τις μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου συνέβη στον αγώνα της 28ης αγωνιστικής ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ξάνθη στο ΟΑΚΑ.

Ο Κριστόφ Βαζέχα μπορεί να μην έχει δηλώσει ότι κλέβει στο τάβλι τα παιδιά του, αλλά εντυπωσίασε ξανά με τις καταδυτικές του ικανότητες και κέρδισε το πέναλτι νίκης του Παναθηναϊκού. Ένα πέναλτι που σοκάρει και ανατριχιάζει μέχρι και σήμερα... Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε το τεράστιο επίτευγμα: Να μειώσει στους 10 βαθμούς από τον κυρίαρχο Ολυμπιακό που πήρε νταμπλ και έφτασε στους «8» του Champions League...
Το βίντεο τα λέει όλα:

ΤΑ ΝΕΑ, 03/05/1999
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

«Ανύπαρκτο πέναλτι στις καθυστερήσεις έδωσε τη νίκη στους γηπεδούχους»


Αλησμόνητες έχουν μείνει οι σκηνές με τους παίκτες της Ξάνθης να αρνούνται να κάνουν σέντρα μετά το πέναλτι διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που ήρθε η νίκη του Παναθηναϊκού...

Στον ίδιο αγώνα, υπήρξε και ανελέητη σφαγή στα οφσάιντ! Απολαύστε!

Οφσάιντ 1:


Οφσάιντ 2:

Οφσάιντ 3:
(Το υπέδειξε μόνος του ο διαιτητής Μπίκας χωρίς να σηκώσει σημαιάκι ο βοηθός!)

Οφσάιντ 4:
(«Κάλυπτα κι εγώ τον Μπα»)


Με αυτά τα τέσσερα (!) ανύπαρκτα οφσάιντ και φυσικά με το πέναλτι της βουτιάς του Βαζέχα που είδαμε πιο πάνω, ήρθε μία ακόμα σπαθένια νίκη στον Παναθηναϊκό! Όλα αυτά στα χρόνια «της παράγκας του Κόκκαλη» που ο Ολυμπιακός έπαιρνε το πρωτάθλημα και «κατέστρεφε το Ελληνικό ποδόσφαιρο»...

(18) 32η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
19/05/1999: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕΚ 2-3
Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, η ΑΕΚ χρειάζεται μόνο νίκη για να περάσει στο Τσάμπιονς λιγκ. Ακόμα και σήμερα οι οπαδοί μιλάνε για στήσιμο του αγώνα με συγκλονιστικά στοιχεία:

Η περίφημη φάση του γκολ της νίκης της ΑΕΚ στο 88' στην οποία αναφέρονται οι οπαδοί του Ηρακλή, λέγοντας ότι ο τερματοφύλακας Καρκαμάνης «έσπρωξε» τη μπάλα στα δίχτυα του:

Λίγους μήνες αργότερα, ακόμα και ο προπονητής της ΑΕΚ Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς άφησε υπονοούμενα για το πώς κατέκτησε η Ένωση τη δεύτερη θέση...

Αθλητική Ηχώ, 03/12/1999

(19) 33η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/05/1999: ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 2-1
Διαιτητής: Δημήτρης Ποντίκης
(Θεσσαλονίκης)
Στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ ήθελε μόνο νίκη για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ μετά από 5 χρόνια. Τα χρήματα ήταν πολύτιμα άλλωστε για να μην φεσώσει ακόμα περισσότερο η παλιά ΠΑΕ ΑΕΚ το Ελληνικό Δημόσιο. Για να έρθει όμως η νίκη στον ιστορικό αγώνα με την Ξάνθη στη Ν. Φιλαδέλφεια, χρειάστηκε ένα ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Τόνι Σαβέβσκι και υπέδειξε ο διαιτητής Ποντίκης.


«Ο Ολυμπιακός έπαιρνε τα λεφτά του Champions League και ισοπέδωνε τον ανταγωνισμό»...

Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (7 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 7 αγώνες 
(εντός έδρας με Πανηλειακό, Ιωνικό, Πανιώνιο, Ξάνθη, εκτός έδρας με Προοδευτική, Πανελευσινιακό, Ηρακλή), αδικήθηκε σε 1 αγώνα. (εκτός έδρας με Ολυμπιακό). Τερμάτισε τρίτος.

ΑΕΚ (2 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 2 αγώνες 
(εντός έδρας με Ξάνθη, ΟΦΗ), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε δεύτερη.

Ολυμπιακός (4 ΥΠΕΡ - 2 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 4 αγώνες (εντός έδρας με ΠΑΟΚ, εκτός έδρας με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Προοδευτική) αδικήθηκε σε 2 αγώνες (εντός έδρας με Πανελευσινιακό, εκτός έδρας με Άρη).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων  του πρωταθλήματος:
1. Ολυμπιακός 85 (πρωταθλητής)
2. ΑΕΚ: 75
3. Παναθηναϊκός: 74
4. ΠΑΟΚ: 62
5. Ιωνικός: 60.

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ
Η σεζόν ολοκληρώθηκε. Ο εντυπωσιακός Ολυμπιακός, με 9 Έλληνες παίκτες στην ενδεκάδα, κατέκτησε το πρωτάθλημα με 10 βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ. Η Αθλητική Ηχώ έγραφε στις 21/05/1999: «Ε όχι και αδικημένος του παρασκηνίου ο Παναθηναϊκός»:

Ο Ολυμπιακός πέτυχε το νταμπλ, κατακτώντας και το κύπελλο Ελλάδας, παρότι αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 33'  στον τελικό με τον Παναθηναϊκό!

Τότε ακόμα και η Αθλητική Ηχώ αναγνώρισε την άξια επιτυχία του Ολυμπιακού. Σήμερα κάποιοι μιλάνε για «πέτσινους τίτλους»...


Σε ό, τι αφορά την Ευρώπη, εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός έζησε μία μαγική χρονιά με μεγάλες βραδιές και πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή πορεία, από τα προκριματικά του καλοκαιριού μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, χάνοντας οριακά την πρόκριση στα ημιτελικά από την πανίσχυρη Γιουβέντους του Ζιντάν!

Ο δε Παναθηναϊκός, τερμάτισε τελευταίος στον όμιλό του με Άρσεναλ, Ντιναμό Κιέβου και Λανς...



Σχόλια

  1. αεκ οφη 2 0 οφσάιντ το πρώτο γκολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οφη οσφπ 1 2 χερι το γκολ του οφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οσφπ παοκ 2 1 ανύπαρκτο οφσάιντ δίνεται στον καραπιάλη θα μπορούσε να σκοράρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παο απόλλων 5 0 ανύπαρκτη αποβολή για τον απόλλωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου