Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2013/14

Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2013/14

Ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη έκανε το 4/4 στα πρωταθλήματα με σπουδαία Ευρωπαϊκή πορεία, την ώρα που η ΑΕΚ αγωνιζόταν στα χωράφια της Γ' εθνικής και ο Παναθηναϊκός του Αλαφούζου επένδυε επικοινωνιακά στον ΣΚΑΙ και τις εκπομπές του Θωμαΐδη, αλλά αγωνιστικά παρέπαιε και τερμάτισε τέταρτος.

(1) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/08/2013: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 2-0
Διαιτητής: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
Στο... πέμπτο δευτερόλεπτο της πρεμιέρας, ο διαιτητής μετατρέπει το επιθετικό φάουλ του Καρέλη στον Γκάλο σε αμυντικό φάουλ σε καλό σημείο υπέρ του Παναθηναϊκού, από το οποίο προέκυψε το πέναλτι με το οποίο ο Νάνο άνοιξε το σκορ.

Στον ίδιο αγώνα, ο Παναιτωλικός έμεινε άδικα με 10 παίκτες από το 50' λόγω αποβολής του Δάρλα για ένα απλό τζαρτζάρισμα.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο προπονητής του Παναιτωλικού Χάβος δήλωσε: «Έπρεπε να μείνουμε με 10 παίκτες και μείναμε».

(2) 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
06/10/2013: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Δημήτρης Θάνος (Γρεβενών)
Στο 24' του ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, με το σκορ στο 0-1, ο διαιτητής Θάνος δεν υπέδειξε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων σε... τάπα του Ρισβάνη μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού:

(3) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/10/2013: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Γιάννης Τοπούζης (Θράκης)
Στο 47' της αναμέτρησης ανάμεσα σε Εργοτέλη και Παναθηναϊκό στο Παγκρήτειο στάδιο το σκορ ήταν 0-0. Ο Λαγός του Παναθηναϊκού υπέπεσε σε πολύ σκληρό μαρκάρισμα εις βάρος του Μπαντιμπανγκά του Εργοτέλη, το οποίο ήταν ο ορισμός της απευθείας κόκκινης κάρτας. Εφόσον την υποδείκνυε, τότε ο Παναθηναϊκός θα αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο στο δεύτερο ημίχρονο και η εξέλιξη του αγώνα πιθανόν να ήταν διαφορετική. Το βίντεο μιλάει από μόνο του:

Στον ίδιο αγώνα, ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ στο 83', αλλά στο ξεκίνημα της φάσης, ο Μέντες του Παναθηναϊκού, είχε κάνει φάουλ στον Ρομάνο του Εργοτέλη, το οποίο δεν υποδείχθηκε:

(4) 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02/11/2013: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Σταύρος Μάνταλος (Καβάλας)
Ο Ολυμπιακός κάνει άνετο διπλό επί του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου. H εφημερίδα «Πράσινη» προέβλεπε... γλέντι με προφυλάξεις και την επομένη περιορίστηκε σε μελοδραματικό πρωτοσέλιδο «Δεν ξενερώνουμε ποτέ»...

Αξίζει να δούμε δύο φάσεις που σημάδεψαν τον αγώνα της Λεωφόρου.

Στο 57', με το σκορ 0-0, ο Ζέκα του ΠΑΟ κλοτσάει το Σαλίνο και τον γκρεμίζει. Ο διαιτητής δίνει το φάουλ, αλλά δεν δείχνει κίτρινη κάρτα στον Πορτογάλο μέσο του ΠΑΟ. Αν την έδειχνε, θα ήταν η δεύτερη, αφού ο Ζέκα είχε κάρτα από το 22'...


Στο 81' και με το σκορ στο 0-0, ο Πράνιτς του Παναθηναϊκού σήκωσε κυριολεκτικά στον αέρα τον Σαλίνο του Ολυμπιακού και παρότι ο διαιτητής υπέδειξε το φάουλ, εν τούτοις δεν έδωσε κίτρινη κάρτα στον Πράνιτς που είχε ήδη μία κίτρινη από το 24', άρα θα έπρεπε να αποβληθεί...

(5) 11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
10/11/2013: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 4-0
Ο Ολυμπιακός θα κάνει πάρτι και επί του ΠΑΟΚ με 4-0. Πριν τον αγώνα, η εφημερίδα «Metrosport» ζητούσε από τους παίκτες να φτιάξουν τον κόσμο και μετά τον αγώνα μιλούσε για «ανύπαρκτο ΠΑΟΚ», «ανώμαλη προσγείωση» και «ντροπιαστική ήττα». Άλλο ένα «πέτσινο του διορισμένου» πλησιάζει σιγά-σιγά...

(6) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/11/2013: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 3-1
Διαιτητής: Γιώργος Λιαχούδης (Μακεδονίας) - βοηθοί: Δημητριάδης/Μερκενίδης (Μακεδονίας).
Ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ στο 32' με γκολ του Μπεργκ, το οποίο έπρεπε να ακυρωθεί για οφσάιντ, καθώς ο Σουηδός ήταν ξεκάθαρα εκτεθειμένος μπροστά στα μάτια του βοηθού:

Ο ΠΑΣ ισοφάρισε και εν τέλει, το τριφύλλι νίκησε με ένα γκολ στο 84' και ένα στις καθυστερήσεις.

(7) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/12/2013: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 3-2
Διαιτητής: Αλέξανδρος Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Ο Ολυμπιακός νίκησε δύσκολα τον ΠΑΣ Γιάννινα ο οποίος προηγήθηκε στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Μάλιστα, ο διαιτητής Αρετόπουλος, που πολλοί τον έχουν ταυτίσει με το άρμα του Ολυμπιακού, δεν υπέδειξε καθαρό πέναλτι υπέρ των Ερυθρόλευκων για τράβηγμα στον Μπονγκ εντός περιοχής στο 5':

(8) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
05/01/2014: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κέρκυρας)
Στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος, στον αγώνα Παναιτωλικός-ΠΑΟ στο Αγρίνιο, δεν καταλογίστηκε από τον Τάσο Κάκο πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού στο 43' με το σκορ να είναι 1-0 υπέρ των γηπεδούχων.

Στον ίδιο αγώνα, στο 83' ο Παναιτωλικός μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του, ωστόσο μία λανθασμένη υπόδειξη για οφσάιντ κράτησε τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι:

(9) 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/01/2014: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Δημήτρης Στυλιάρας (Αιτωλοακαρνανίας) - Βοηθοί διαιτητή: Απτόσογλου/Γρεβένης
Ο Ολυμπιακός είχε σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία του Στυλιάρα στο Περιστέρι, όπου αναδείχθηκε ισόπαλος με τον Ατρόμητο χωρίς τέρματα. Μέχρι εκείνο τον αγώνα, ο Ολυμπιακός μετρούσε 13 συνεχόμενες νίκες με εντυπωσιακά σκορ, προκαλώντας σοκ και δέος:

6η αγωνιστική: Πανιώνιος-Ολυμπιακός 0-2, 7η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Βέροια 6-0, 8η αγωνιστική: Πλατανιάς-Ολυμπιακός 1-4, 9η αγωνιστική: Ολυμπιακός-ΟΦΗ 5-1, 10η αγωνιστική: ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1, 11η αγωνιστική: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 4-0, 12η αγωνιστική: Πανθρακικός-Ολυμπιακός 1-4, 13η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Εργοτέλης 3-0, 14η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 2-0, 15η αγωνιστική: Άρης-Ολυμπιακός 0-2, 16η αγωνιστική: Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-2, 17η αγωνιστική: Απόλλων-Ολυμπιακός 0-5, 18η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Καλλονή 4-0.

Μετά από αυτό το μυθικό σερί, ακολούθησε η ισοπαλία 0-0 στο Περιστέρι. Στον αγώνα αυτό, στο 54' μία λανθασμένη υπόδειξη για οφσάιντ σταμάτησε επιθετική επέλαση για τετ α τετ του Ολαϊτάν:

Στον ίδιο αγώνα (Στο 71'), ο Ατρόμητος έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Παπαδόπουλο με τον Ρομπέρτο να σώζει την εστία του Ολυμπιακού με εκπληκτική επέμβαση. Ο Παπαδόπουλος όμως ήταν σε ξεκάθαρη θέση οφσάιντ που δεν υποδείχθηκε:

Στον αγώνα επίσης υπήρξαν 7,5 λεπτά διακοπής, αλλά οι καθυστερήσεις ήταν μόλις 3 λεπτά!

(10) 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/01/2014: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Γιάννης Τοπούζης (Τρικάλων) - Βοηθός διαιτητή: Χασάν Κούλα (Ξάνθης)
Την ίδια αγωνιστική και την ίδια μέρα, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 1-0 τον Παναιτωλικό στην Τούμπα. Ωστόσο η δυνατότητα του Παναιτωλικού να ισοφαρίσει στο 85' στερήθηκε με την λανθασμένη υπόδειξη για οφσάιντ στον Καμαρά.

Μιλάμε για τα χρόνια που ο Ολυμπιακός υποτίθεται ότι ήλεγχε και τα... καζανάκια της ΕΠΟ!

(11) 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/02/2014: ΟΦΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης (Άρτας)
Στο 38' της αναμέτρησης, ο Παναθηναϊκός ανοίγει το σκορ, αλλά στο ξεκίνημα της φάσης έχει γίνει πεντακάθαρο επιθετικό φάουλ του Μπεργκ πάνω στον Ζε Εντουάρντο. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των γηπεδούχων, το γκολ μέτρησε κανονικά.

Στον ίδιο αγώνα, στο 77' και ενώ το σκορ παραμένει 0-1 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο διαιτητής Κουτσιαύτης δεν καταλογίζει καθαρό πέναλτι υπέρ του ΟΦΗ, σε «γκρέμισμα» του Παπάζογλου από Σίλντενφελντ και Ρισβάνη.

(12) 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/02/2014: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 1-1
Διαιτητής: Γιάννης Δελφάκης (Αρκαδίας)
Στο 32' της αναμέτρησης και με το σκορ στο 1-0, ο διαιτητής Δελφάκης δεν καταλόγισε καθαρό πέναλτι υπέρ του Εργοτέλη σε ανατροπή του Χαντί από τον Ζέκα.

Στον ίδιο αγώνα, ο Ζέκα χτύπησε εκτός φάσης τον Καρντόζο του Εργότελη στις καθυστερήσεις. Μάλιστα ο Ζέκα είχε ήδη παρατηρηθεί με κίτρινη κάρτα. Παρόλα αυτά, δεν αποβλήθηκε και έτσι μπόρεσε να αγωνιστεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη την επόμενη εβδομάδα:

(13) 28η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/03/2014: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κέρκυρας)
Το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα έληξε με νίκη των γηπεδούχων με σκορ 2-1, με γκολ του Αθανασιάδη και του Τζαβέλλα, ενώ για τον Ολυμπιακό σκόραρε ο Ανδρέας Σάμαρης.

Αλησμόνητη έχει μείνει η φάση του 55ου λεπτού με την γροθιά του Αργεντινού αμυντικού του ΠΑΟΚ Ινσουαράλδε στον μέσο του Ολυμπιακού Ντελβίν Εντιγκά. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, κ. Κάκος, αντί να αποβάλει τον παίκτη του ΠΑΟΚ, τον παρατήρησε με κίτρινη κάρτα.
Το περιστατικό συνέβη με το σκορ ισόπαλο 1-1 και ενδεχόμενο αριθμητικό μειονέκτημα του ΠΑΟΚ θα άλλαζε τα δεδομένα. Τελικά τα δεδομένα δεν άλλαξαν, ο ΠΑΟΚ νίκησε αλλά σήμερα κάποιοι μιλάνε για στημένα πρωταθλήματα και τον Ολυμπιακό που έπαιρνε τα λεφτά του Champions League.

Σήμερα τα χρόνια πέρασαν, οι συγκεκριμένοι παίκτες έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί και ο κ. Κάκος είναι κριτικός διαιτησίας στο Open του κ. Σαββίδη.


Επαναλαμβάνουμε: Μιλάμε για τα χρόνια που ο Ολυμπιακός υποτίθεται ότι ήλεγχε πλήρως και καθολικά την ΕΠΟ!

Πέντε χρόνια νωρίτερα, και πάλι σε αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, παίκτης του ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία) γρονθοκόπησε παίκτη του Ολυμπιακού (Ντιόγκο). Και πάλι έμεινε ατιμώρητος! Ποια ήταν η σύμπτωση; Διαιτητής και των δύο αναμετρήσεων ήταν ο Τάσος Κάκος!

(14) 31η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/03/2014: ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0
Διαιτητής: Ανδρέας Παππάς (Αθηνών)
Ο Αστέρας νίκησε το Ολυμπιακό με 2-1, πετυχαίνοντας το γκολ της νίκης στο 93' με τον Καράσκο. Ωστόσο, το γκολ σημειώθηκε από καθαρή θέση οφσάιντ. Ένας κλεμμένος βαθμός τρεις αγωνιστικές μετά τη σφαγή στην Τούμπα...

(15) 33η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
06/04/2014: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0
Διαιτητής: Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών)
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον ΠΑΣ στα Γιάννενα  για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Στο 47' δεν δόθηκε πέναλτι-μαρς σε ανατροπή του Σαβιόλα εντός περιοχής:

Διαιτητική σύνοψη σεζόν

Παναθηναϊκός (7 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 7 αγώνες 
(εντός έδρας με Παναιτωλικό, ΠΑΣ Γιάννινα, Εργοτέλη και εκτός έδρας με ΠΑΟΚ, Εργοτέλη, Παναιτωλικό, ΟΦΗ), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε τέταρτος.

ΠΑΟΚ (2 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 2 αγώνες 
(εντός έδρας με Παναιτωλικό, Ολυμπιακό), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε δεύτερος.

Ολυμπιακός (0 ΥΠΕΡ - 5 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 0 αγώνεςαδικήθηκε σε 5 αγώνες (εντός έδρας με ΠΑΣ Γιάννινα, εκτός έδρας με Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων της κανονικής περιόδου:
1. Ολυμπιακός 86 (πρωταθλητής)
2. ΠΑΟΚ: 69
3. Ατρόμητος: 66
4. Παναθηναϊκός: 66
5. Αστέρας Τρίπολης: 58.


4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
11/05/2014: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1-0
Διαιτητής: Δημήτρης Θάνος (Γρεβενών)
Το γκολ της νίκης του Παναθηναϊκού επί του Αστέρα Τρίπολης στον αγώνα της Λεωφόρου για τα play offs πέτυχε ο Μάρκους Μπεργκ. Με τη μικρή λεπτομέρεια ότι... σκαρφάλωσε στην πλάτη του Ζησόπουλου του Αστέρα, χωρίς φυσικά να υποδειχθεί επιθετικό φάουλ.


ΕΥΡΩΠΗ
Για μία ακόμα φορά, ο Ολυμπιακός ήταν ο κορυφαίος εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ευρώπη συγκεντρώνοντας 10 βαθμούς σε όμιλο του Τσάμπιονς λιγκ απέναντι σε Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα κα Άντερλεχτ και κέρδισε το εισιτήριο για τη φάση των «16».

Εκεί πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες Ελληνικής ομάδας όλων των εποχών στην Ευρώπη, επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά η διαιτησία της ρεβάνς του «Όλντ Τράφορντ» σταμάτησε εκεί τη μεγάλη πορεία:

22/02/2014: Θύελλα Ραφήνας - ΑΕΚ 1-0
25/02/2014: Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γ. 2-0...

Σχόλια

  1. αστέρας οσφπ 2 1 οφσάιντ το δέυτερο γκολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παοκ λεβαδειακός 3 0 ακυρώθηκε κακώς γκολ της λιβαδειάς,παοκ πανθρακικός οφσάιντ το δέυτερο γκολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παοκ ξανθη 3 0 μούφα πέναλτυ για τον παοκ,παο λεβαδειακός 3 1 οφσάιντ το τρίτο γκολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βέροια παο 1 3 δεν παίρνει πέναλτυ η βέροια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οσφπ παναιτωλικός 2 1 κακή διαιτησία εις βάρος του οσφπ όπως και στο εργοτέλης οσφπ 1 4,οσφπ ατρομήτος 2 1 ο μήτρογλου σκοράρει από κανονική θέση αλλά το γκολ ακυρώνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου