Έρευνα: Όλη η αλήθεια για τη διαιτησία και το παρασκήνιο στο πρωτάθλημα 2023/24


Η συνήθεια που έγινε λατρεία. Η σειρά των μεγάλων αφιερωμάτων της Αθλητικής διαπλοκής για τη διαιτησία και το παρασκήνιο των πρωταθλημάτων από το 1996 μέχρι σήμερα, έχει γράψει ιστορία. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός της έρευνας το πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν (2023/24), το οποίο στιγματίστηκε από σοκαριστικές διαιτησίες και σκοτεινό παρασκήνιο.

Το πρωτάθλημα είχε την ιδιαιτερότητα ότι στιγματίστηκε και αλλοιώθηκε σε πρωτοφανή βαθμό. Μπορεί το διαιτητικό όφελος να μην αφορούσε τόσο τον τελικό νικητή ΠΑΟΚ, όσο κυρίως την ΑΕΚ και τους συμμάχους της κατά την κρίση μας, αλλά η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός σφάχτηκε στο γόνατο και η βαθμολογία αλλοιώθηκε, με αποτέλεσμα να στερηθεί ένα πρωτάθλημα που άξιζε 100%, όπως απέδειξε άλλωστε και η ευρωπαϊκή του πορεία.

Λίγα εικοσιτετράωρα λοιπόν πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, θυμόμαστε αναλυτικά τι συνέβη πέρυσι...

(1) 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/08/2023: Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΣ - ΑΕΚ 2-3
Διαιτητής: Ευάγγελος Μανούχος
Η ΑΕΚ των δέκα παικτών, νίκησε τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό στάδιο στις καθυστερήσεις, με πέναλτι που κέρδισε χάρη σε μία περίεργη φάση, σε χέρι του Κρούζλιακ:

Όπως έγινε γνωστό, την επομένη, η ΠΑΕ της Θεσσαλικής ομάδας αποφάσισε να λύσει της συνεργασία της με τον Κρούζλιακ, θεωρώντας «απερίσκεπτη» έως «αδικαιολόγητη» την ενέργεια του παίκτη τους:


(2) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/08/2023: ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 0-0
Διαιτητής: Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών)
- Δεν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ στο χέρι του Κάρλσον μετά την κεφαλιά του Έκονγκ.
- Δεν αποβλήθηκε ο Νουκουρέ του Άρη με δεύτερη κίτρινη κάρτα, παρότι σταμάτησε την μπάλα, παίρνοντάς την αγκαλιά με το χέρι
- Δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις, σε μαρκάρισμα του Ζαμόρα στον Ντεσπόντοφ.
(3) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
28/09/2023: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΚΗΦΙΣΙΑ 4-0
Διαιτητής: Κωνσταντίνος Κατοίκος (Αθηνών)
Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τη νεοφώτιστη Κηφισιά με 4-0, αλλά τα ΜΜΕ της προπαγάνδας δεν δίστασαν να κάνουν σπέκουλα, αναφορικά με το πέναλτι που κέρδισε ο Ποντένσε στο 19' σε καθαρό σπρώξιμο εντός περιοχής και με το οποίο άνοιξε το σκορ ο Ολυμπιακός.


Η καλύτερη απάντηση είναι ότι ο ίδιος ο προπονητής της Κηφισιάς και πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου, είδε τη φάση σε επανάληψη, μέσω tablet, στον πάγκο της ομάδας του, διαπιστώνοντας ότι όντως υπήρξε παράβαση και έβαλε τις φωνές στον αμυντικό του:

Ο Παναγιώτης Βαρούχας, στην κριτική του αγώνα στην «Αθλητική Κυριακή», βεβαίωσε επίσης ότι η απόφαση του διαιτητή, ήταν ορθή.

(4) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
28/09/2023: ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-4
Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών) - διαιτητής var: Στέφανος Κουμπαράκης
Στην εμβόλιμη έκτη αγωνιστική, βιώσαμε έναν ορυμαγδό οργίων, τόσο στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα στην Τρίπολη, όσο και στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο στην «Opap Arena».

Ξεκίνημα με τον αγώνα της Τρίπολης:

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο 7' με γκολ από φάουλ, ωστόσο η υπόδειξη του φάουλ, ήταν παντελώς λανθασμένη, καθώς ο Παλάσιος βούτηξε μόνος του.

Στο 45' δόθηκε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από αυστηρό έως ανύπαρκτό, καθώς ο Κώτσιρας βούτηξε τινασσόμενος λες και υπέστη ηλεκτροπληξία, σε μία απλή επαφή με τον αντίπαλο αμυντικό.

Η φάση όμως που στιγμάτισε τον αγώνα και τα μάτια μας, ήταν το πέναλτι που κέρδισε ο Τζούρισιτς του Παναθηναϊκού στο 79' με το σκορ στο εύθραυστο 1-2 και ενώ είχε προηγηθεί ακύρωση γκολ του Αστέρα:

Η ανατροπή έγινε ξεκάθαρα εκτός περιοχής και μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος διαιτητής έδωσε εκτός περιοχής πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού, καθώς είχε κάνει το ίδιο και στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκη τη σεζόν 2017/18, σε ανατροπή του Ένγκελς στον Ινσούα, η οποία έγινε ξεκάθαρα εκτός περιοχής.

(5) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
28/09/2023: ΑΕΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 2-1
Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος (Αθηνών) - διαιτητής var: Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών)
Στη Νέα Φιλαδέλφεια, ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Ατρομήτου, παρότι ο σκόρερ καλυπτόταν και από τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ, αλλά και από τον Σιντιμπέ.

Μάλιστα, προκειμένου να χαράξουν τις γραμμές στο var με αστείο τρόπο, χρειάστηκαν πέντε λεπτά, ενώ την επομένη, η ίδια η ΚΕΔ αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι έγινε... λάθος:

Στον ίδιο αγώνα, η ΑΕΚ πήρε τη νίκη στις καθυστερήσεις με πέναλτι, το οποίο ωστόσο δεν έπρεπε να υποδειχθεί, καθώς λίγο πριν, ο Ζίνι είχε βρει την μπάλα με το χέρι, συνεπώς έπρεπε να δοθεί επιθετικό φάουλ:



(6) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/10/2023: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Διαιτητής: Φάμπιο Μαρέσκα (Ιταλία)
Από τα μεγαλύτερα αίσχη της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, συνέβη στο ντέρμπι αιωνίων της όγδοης αγωνιστικής. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 50' με τον Καμαρά. Αμέσως μετά την ισοφάριση και μπροστά στον κίνδυνο της ανατροπής του σκορ, οι παίκτες του Παναθηναϊκού το έβαλαν στα πόδια, επικαλούμενοι... οριζόντιο νυσταγμό του αναπληρωματικού Χουάνκαρ, επειδή έσκασε μία κροτίδα την ώρα των πανηγυρισμών, εκτός αγωνιστικού χώρου!

Λίγους μήνες πριν, μία κροτίδα είχε σκάσει ακριβώς δίπλα στον βασικό τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με την ΑΕΚ και η αναμπομπούλα οδήγησε στο γκολ της νίκης της ένωσης!


Ούτε που σκέφτηκαν στον Παναθηναϊκό να πάρουν τον αγώνα στα χαρτιά...


Τις κρίσιμες ώρες στην περίπτωση Χουάνκαρ, στοχοποιήθηκε από Παναθηναϊκό και «πράσινους» δημοσιογράφους, ο γιατρός του αγώνα, με στόχο, κατά την κρίση μας, να πετύχουν αυτά που θέλουν στην ιατρική έκθεση και να πάρουν τη νίκη στα χαρτιά, την ώρα που οι παίκτες τους έτρωγαν πίτσες στα αποδυτήρια του Καραϊσκάκη. Αξιοποίησαν μία φωτογραφία του γιατρού με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά όπως αποδείχθηκε από δεκάδες φωτογραφίες, ο γιατρός είναι δηλωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού!

Εν τέλει, μετά τον γιατρό με τα «πράσινα» αισθήματα, η τύχη της αναμέτρησης, κρίθηκε από αθλητικό δικαστή που είχε επίσης «πράσινα» αισθήματα (βάσει δημοσιευμάτων) και ο Παναθηναϊκός κέρδισε στα χαρτιά την αναμέτρηση, ενώ αφαιρέθηκε και ένας βαθμός από τον Ολυμπιακό.

Οι ερυθρόλευκοι κυνήγησαν την υπόθεση μέχρι το CAS και δικαιώθηκαν μερικώς, παίρνοντας τον βαθμό που αφαιρέθηκε. Ο Παναθηναϊκός, παρά τη χάρτινη νίκη του, έμεινε για 14η συνεχόμενη χρονιά χωρίς πρωτάθλημα και η συγκεκριμένη υπόθεση με όλα τα συμπαρομαρτούντα (ρόλος δημοσιογράφων, Metropolitan, οι αστειότητες για απόλυση Θέου, κτλ), θα απασχολήσει σίγουρα τον ιστορικό του μέλλοντος.

(7) 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/12/2023: Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών) - διαιτητής var: Ευστάθιος Γκορτσίλας (Μακεδονίας)
Μετά το αίσχος Χουάνκαρ, ακολούθησε η απροκάλυπτη σφαγή του Βόλου που ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (μέχρι την επόμενη έναν μήνα αργότερα).

1. Πέναλτι για τον Βόλο και αποβολή του Ρέτσου: Στο 17' δόθηκε πέναλτι υπέρ του Βόλου και αποβλήθηκε ο Ρέτσος. Αυτό οδήγησε σε προβάδισμα και αριθμητικό πλεονέκτημα των γηπεδούχων. Ωστόσο, ακριβώς πριν την παράβαση του Ρέτσου, προηγήθηκε ξεκάθαρο επιθετικό φάουλ του Γκαρσία, το οποίο δεν υποδείχθηκε:

2. Δεν δίνεται καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού: Στο 23' ο Καλογερόπουλος του Βόλου έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στον Ελ Κααμπί του Ολυμπιακού και τον έσπρωξε καθαρά και δυνατά με τον αγκώνα εντός περιοχής, αλλά δεν καταλογίστηκε πέναλτι:

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Παπαπέτρου δεν κλήθηκε καν για επισκόπηση της φάσης από το var, όπως είχε συμβεί έξι λεπτά νωρίτερα στο πέναλτι του Βόλου! Κάνουμε τις συγκρίσεις με πέναλτι που δίνονται στην εποχή της «εξυγίανσης» (πχ Άβιλα-Ιωαννίδης στη Λεωφόρο) και απλά ανατριχιάζουμε...

3. Δεν δίνεται δεύτερο καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού: Στο 57', με το σκορ 2-2, υπήρξε καθαρό χέρι του Μωραΐτη του Βόλου εντός περιοχής μετά από κεφαλιά του Ιμπόρα. Η παράβαση ήταν ξεκάθαρη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ενώ το χέρι ήταν τοποθετημένο εντελώς αφύσικα:


Για μία ακόμη φορά, όχι απλώς δεν δόθηκε το πέναλτι, αλλά ούτε καν κλήθηκε για επισκόπηση της φάσης ο διαιτητής! Έτσι, ο Ολυμπιακός στερήθηκε ένα πιθανό γκολ που θα σήμαινε +2 βαθμούς στη βαθμολογία της Super League 1.

4. Ακυρώνεται καθαρό γκολ του Ολυμπιακού: Στο 62', ο Μασούρας σκοράρει και πετυχαίνει το «χρυσό» γκολ, όμως αυτό ακυρώνεται εντελώς λανθασμένα. Όπως μπορεί να αντιληφθεί και ένα μικρό παιδί, οι γραμμές που μπήκαν στο var, είναι αστείες και στραβές, ενώ κανονικά πρέπει να είναι παράλληλες με την μεγάλη περιοχή. Μάλιστα, κλήθηκε για επισκόπηση της φάσης ο ίδιος ο διαιτητής, κάτι που συνιστά ομολογία αμφιβολίας ως προς τις γραμμές εκ μέρους των διαιτητών var:


5. Δεν δίνεται τρίτο πέναλτι στον Ολυμπιακό: Στο 82', ο Ιμπόρα τραβήχτηκε εντός περιοχής, αλλά το πέναλτι δεν καταλογίστηκε. Όπως συνέβη και στις προηγούμενες (ακόμα πιο καραμπινάτες περιπτώσεις), έτσι και σε αυτή τη φάση, δεν κλήθηκε ο Παπαπέτρου να προχωρήσει σε επισκόπηση της φάσης:

6. Ακυρώνεται δεύτερο καθαρό γκολ του Ολυμπιακού: Στο 90', ο Ελ Κααμπί σκοράρει και πετυχαίνει ξανά το «χρυσό» γκολ, όμως αυτό ακυρώνεται για μία ακόμα φορά εντελώς λανθασμένα, με τις γραμμές να μην είναι ούτε σε αυτή την περίπτωση παράλληλες με τη μεγάλη περιοχή:


Η σύνοψη είναι η εξής: Δεν δόθηκαν τρία πέναλτι στον Ολυμπιακό, δόθηκε λανθασμένα πέναλτι στον Βόλο, αποβλήθηκε λανθασμένα παίκτης του Ολυμπιακού και ακυρώθηκαν λανθασμένα δύο γκολ του Ολυμπιακού!
(8) 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/12/2023: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΦΗ 4-0
Διαιτητής: Θανάσης Τζήλος (Λάρισας)
Την ίδια ημέρα, λίγο μετά τη λήξη του αγώνα στο Πανθεσσαλικό, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο. Στο 31', με το σκορ 0-0, δόθηκε πέναλτι στον Παναθηναϊκό, υπέρ του Ιωαννίδη. Στην ίδια ακριβώς φάση υπήρξε φάουλ του Ιωαννίδη για δυνατό χτύπημα στο πρόσωπο του Πασσαλίδη, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, καθώς υπέστη κάταγμα ρινικού οστού! «Και κερατάς και δαρμένος» λοιπόν, αφού του έσπασε η μύτη και χρεώθηκε με πέναλτι! Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη νίκη του Παναθηναϊκού...


(9) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/12/2023: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Σπυρίδων Ζαμπαλάς (Ηπείρου) - διαιτητής var: Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)
Δύο αγωνιστικές μετά το αίσχος του Βόλου, ακολούθησε νέα αλλοίωση αποτελέσματος εις βάρος του Ολυμπιακού στην εμβόλιμη αγωνιστική πριν από τα Χριστούγεννα, κατά την αναμέτρηση με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, καθώς δεν καταλογίστηκαν τρία (!) πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού.

64': Δεν δόθηκε πέναλτι σε κράτημα του Ελ Κααμπί εντός περιοχής από τον Ντε Μποκ.
69': Δεν δόθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Ροντινέι από τον Κούεν εντός περιοχής.
74': Δεν δόθηκε πεντακάθαρο πέναλτι σε ανατροπή του Ποντένσε από τον Τζαβέλλα εντός περιοχής.

Τρεις φάσεις, τρία πέναλτι που δεν δόθηκαν, ούτε καν με παρέμβαση του var και τα οποία θα μπορούσαν να χαρίσουν τη νίκη στον Ολυμπιακό! Τα βίντεο των τριών φάσεων, μπορείτε να τα δείτε, πατώντας εδώ.

(10) 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
07/01/2024: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 1-2
Διαιτητής: Μαρέφκα (Σλοβακία) - διαιτητής var: Μίχελ (Σλοβακία)
Στις 7 Ιανουαρίου 2024, σημειώθηκε το μεγαλύτερο διαιτητικό έγκλημα της εποχής της «εξυγίανσης». Η απόλυτη ΥΒΡΙΣ εκείνης της βραδιάς, οδήγησε στη ΝΕΜΕΣΗ με το χαμένο πρωτάθλημα της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, την αιώνια ρετσινιά της «Opap Arena» από το ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού, την πτώση της «εξυγιαντικής» ΕΠΟ και την αποχώρησης Μελισσανίδη από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στο 67' και με το σκορ 1-2 υπέρ της ΑΕΚ, ακυρώθηκε χωρίς κανένα λόγο το πεντακάθαρο γκολ του Ολυμπιακού που πέτυχε ο Γιώργος Μασούρας, καθώς υποδείχθηκε χέρι για κοντρόλ της μπάλας με το στήθος!

Μόλις πέντε λεπτά αργότερα, στο 73', δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, σε πεντακάθαρη ανατροπή του Ναβάρο από τον Κάλενς:


Χαρακτηριστικό είναι ότι σε εκατοντάδες δημόσια σχόλια, οπαδοί της ΑΕΚ (όπως και άλλων ομάδων) παραδέχτηκαν την πρωτοφανή σφαγή:

(11) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
14/01/2024: ΚΗΦΙΣΙΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3
Διαιτητής: Μανούχος (Αργολίδας) - διαιτητής var: Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας).
Και όμως, όσο και αν φαντάζει αδιανόητο, υπήρξε νέα και μάλιστα απανωτή διαιτητική σφαγή του Ολυμπιακού, στην αμέσως επόμενη αγωνιστική, κόντρα στην Κηφισιά, στο γήπεδο της Καισαριανής. Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα να κάνουν ένα διάλειμμα... Χαρακτηριστικό είναι, ότι υπήρξε εντολή της διοίκησης της ομάδας για αποχώρηση από το γήπεδο.

44': Αποβλήθηκε ο Ρέτσος με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Καμία από τις δύο κίτρινες κάρτες δεν έπρεπε να υποδειχθεί.
53': Ακυρώθηκε, μέσω var, γκολ του Ροντινέι για ανύπαρκτο χέρι του Μασούρα, χωρίς να γίνει έστω επισκόπηση της φάσης από τον διαιτητή.
70': Ακυρώθηκε γκολ του Ελ Αραμπί για οφσάιντ με τοποθέτηση γραμμών κατά το δοκούν. Πέραν τούτου, ο Ροντινέι δεν επηρέαζε τη φάση.
80': Δεν δόθηκε πέναλτι στον Ολυμπιακό σε ανατροπή του Ροντινέι εντός περιοχής, καθώς κρίθηκε ότι ο Ροντινέι ήταν σε θέση οφσάιντ. Φυσικά, οι γραμμές τοποθετήθηκαν ξανά κατά το δοκούν, αλλά πέραν τούτου, η μπάλα δεν πήγαινε στον Βραζιλιάνο, ο οποίος δεν επηρέαζε τη φάση στο παραμικρό!

Παρά την πρωτοφανή σφαγή, ο Ολυμπιακός έμεινε όρθιος με παίκτη λιγότερο από το πρώτο ημίχρονο και νίκησε με γκολ του Ελ Αραμπί στο 85'!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, διαιτητής var, ήταν ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν διαιτητής var και στη σφαγή του Ολυμπιακού στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο.


(12) 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/01/2024: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 2-0
Διαιτητής: Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών)
Στο 16', και με το σκορ ισόπαλο χωρίς τέρματα, έπρεπε να αποβληθεί με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Βέρμπιτς του Παναθηναϊκού για βίαιο από πίσω μαρκάρισμα με τις τάπες στον Γκαρθία του Αστέρα Τρίπολης.

(13) 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
11/02/2024: ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-3
Διαιτητής: Βεργέτης (Αρκαδίας), διαιτητής var: Θανάσης Τζήλος (Λάρισας)
Στο 9', ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με τον Βέρμπιτς, αλλά το γκολ έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς προηγήθηκε διπλό επιθετικό φάουλ (σπρώξιμο Ούγκο σε Μπέργκστρεμ και Ακαϊντίν σε Ουεντραόγκο).

(14) 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/02/2024: ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-4
Διαιτητής: Ντίνγκερτ (Γερμανία) - διαιτητής var: Περλ Γκούντερ (Γερμανία)
Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε και ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 39' με τον Ντεσπόντοφ. Ωστόσο, το γκολ έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς προηγήθηκε πεντακάθαρο επιθετικό φάουλ του Κωνσταντέλια στον Ροντινέι, ενώ υπήρξε επιθετικό φάουλ και από τον Μουργκ στον Ορτέγκα!


(15) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/02/2024: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΠΑΟΚ 1-3
Διαιτητής: Κατσικογιάννης (Ηπείρου), διαιτητής var: Μανούχος (Αργολίδας)
Μία εβδομάδα μετά την ήττα με 1-4 από τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει στο Αγρίνιο με 1-0 από τον Παναιτωλικό. Με το σκορ 1-0, δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού που θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του, σε ανατροπή εντός περιοχής του Ζοάο Πέδρο από τον Σάστρε.

(16) 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/02/2024: ΑΡΗΣ-ΑΕΚ 3-3
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, η ΑΕΚ είχε τη στήριξη των διαιτητικών λαθών, αλλά παρόλα αυτά δεν έφυγε με το τρίποντο από το «Κλεάνθης Βικελίδης».

13': Δόθηκε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, παρότι είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ (χτύπημα το Άμραμπατ στο πρόσωπο του Μοντόγια).
33': Η ΑΕΚ ισοφαρίζει σε 2-2, αλλά το γκολ μέτρησε, ενώ έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ του Ελίασον στον Φατόρε.

(17) 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
03/04/2024: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΕΚ 2-1
Διαιτητής: Κλαούντιο Περέιρα (Πορτογαλία) - διαιτητής var: Φάμπιο Μέλο (Πορτογαλία)
Η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ στο 5' με γκολ του Βίντα, ωστόσο είχε προηγηθεί καθαρό επιθετικό φάουλ του Ελίασον (που έβγαλε την ασίστ) πάνω στον Χουάνκαρ. Παρόλα αυτά, το τέρμα δεν ακυρώθηκε.

(18) 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
24/04/2024: ΛΑΜΙΑ-ΠΑΟΚ 1-1
Διαιτητής: Κατσικογιάννης (Ηπείρου) - διαιτητής var: Ζαμπαλάς (Ηπείρου)
Τα σφυρίγματα του Κατσικογιάννη κατά τη διάρκεια του αγώνα ευνόησαν τον ΠΑΟΚ, με αποκορύφωμα το ότι κρατήθηκαν εντελώς αδικαιολόγητα 10 λεπτά καθυστερήσεων και μπόρεσε ο ΠΑΟΚ να ισοφαρίσει στο 90'+10', ενώ η Λαμία τελείωσε τον αγώνα με 9 παίκτες. Αντιθέτως, δεν δόθηκε καμία κάρτα σε παίκτη του ΠΑΟΚ.

(19) 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
19/05/2024: ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 1-2
Διαιτητής: Γκρίνφελντ (Ισραήλ) - διαιτητής var: Μπαρ (Ισραήλ)
Στον αγώνα που έκρινε τον τίτλο του πρωταθλητή, η διαιτησία ήταν ξεκάθαρα κατά του ΠΑΟΚ. Στο πιο κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης (78'), ο Γκρίνφελντ απέβαλε τον Μιχαηλίδη του ΠΑΟΚ με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ωστόσο καμία από τις δύο παρατηρήσεις με κάρτα δεν ήταν ορθή. Επίσης, στο 36' δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ σε μαρκάρισμα του Μπράμπετς στον Μιχαηλίδη από πίσω εντός περιοχής.


Συμπερασματικά, από το πρωτάθλημα της σεζόν 2023/24 ο Ολυμπιακός στερήθηκε τουλάχιστον 7-10 βαθμούς, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ενίσχυσαν τους ανταγωνιστές του. Αν τους είχε κερδίσει, θα ήταν πρωταθλητής.

Διαιτητική σύνοψη σεζόν
(Έχει προστεθεί σε όλα τα links σε κάθε σεζόν από το 1996)

ΑΕΚ (5 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 5 αγώνες 
(εντός έδρας στην κανονική περίοδο με Αστέρα Τρίπολης, εκτός έδρας στην κανονική περίοδο με Ολυμπιακό και Άρη και εκτός έδρας στα playoffs με Άρη, Παναθηναϊκό), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε δεύτερη.

Παναθηναϊκός (5 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 5 αγώνες 
(εντός έδρας στην κανονική περίοδο με ΟΦΗ, Αστέρα Τρίπολης, εκτός έδρας στην κανονική περίοδο με Αστέρα Τρίπολης, Ολυμπιακό, Πανσερραϊκό), αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εντός έδρας με την ΑΕΚ στα playoffs).
Τερμάτισε τέταρτος.

ΠΑΟΚ (3 ΥΠΕΡ - 2 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 3 αγώνες (εντός έδρας στην κανονική περίοδο με Ολυμπιακό, εκτός έδρας στην κανονική περίοδο με Παναιτωλικό και εκτός έδρας στα playoffs με Λαμία), αδικήθηκε σε 2 αγώνες (εντός έδρας στην κανονική περίοδο με Άρη και εκτός έδρας στα playoffs με Άρη).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ολυμπιακός (0 ΥΠΕΡ - 6 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 0 αγώνεςαδικήθηκε σε 6 αγώνες (εντός έδρας στην κανονική περίοδο με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και εκτός έδρας στην κανονική περίοδο με Βόλο, Ατρόμητο, Κηφισιά, ΠΑΟΚ).
Τερμάτισε τρίτος.

Η τελική βαθμολογία των έξι πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος μετά και από τα playoffs:
1. ΠΑΟΚ: 80 (πρωταθλητής)
2. ΑΕΚ: 78
3. Ολυμπιακός: 74
4. Παναθηναϊκός: 72
5. Άρης: 55
6. Λαμία: 35.

Περιττό να αναφέρουμε ότι την ίδια σεζόν που ο Ολυμπιακός σφάχτηκε στο γόνατο εντός συνόρων, δόξασε το ελληνικό ποδόσφαιρο εκτός συνόρων, κατακτώντας το Conference League. Εκεί που δεν υπήρχαν παράγκες, «εξυγιάνσεις» και Γιαννάκηδες, έγραψε ιστορία και έφερε στη χώρα τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικού συλλόγου στο ποδόσφαιρο.



Σχόλια

  1. Μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ πήρε 6 βαθμούς δια περιπάτου από τον Πανσερραϊκό, ενώ κερδίζει ανελλιπώς μέσα έξω τον Παναιτωλικό από τότε που ανέβηκε, με μία εξαίρεση το 2015. Όταν έσκασε η υπόθεση ΠΑΟΚ Ξάνθης, ο πρόεδρος του Παναιτωλικού είχε πει "θα θέλαμε κι εμείς να έχουμε παρόμοια σχέση με τον ΠΑΟΚ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου