Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2000/01

Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2000/01 και το πέμπτο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού μετά την περίοδο των πέτρινων χρόνων.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ, Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ BEFORE IT WAS COOL

Η άποψη που επικρατεί στην κοινή συνείδηση είναι ότι την εποχή εκείνη ο Ολυμπιακός επωφελούνταν από τις «άριστες σχέσεις» που είχε ο τότε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης με το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Σημίτη.
Και όμως αμέσως μετά τις εκλογές της 09/04/2000, ανέλαβε Υφυπουργός αθλητισμού της κυβέρνησης Σημίτη, ο Γιώργος Φλωρίδης με την εντολή «να αλλάξει την κατάσταση στο ποδόσφαιρο». Ο Ολυμπιακός μετρούσε ήδη 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα και βάδιζε για το πέμπτο, με αποτέλεσμα πολλοί να ζορίζονται. Η κατάσταση έπρεπε να αλλάξει πάση θυσία για να μην είναι χορτάτος ο ίδιος κόσμος και διαρκώς πεινασμένος ο υπόλοιπος.
Κάπως έτσι, ως καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός ορίστηκε ένας άνθρωπος που συγκρούστηκε με τον Ολυμπιακό με την αντίστοιχη σκληρότητα του Σταύρου Κοντονή επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.
Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν 2000/01 στο υπουργείο αθλητισμού ήταν ο Γιώργος Φλωρίδης.
Ήταν η ίδια εποχή που το Κράτος κατασκεύασε με δημόσιο χρήμα το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
Ήταν η ίδια εποχή που το Κράτος χάρισε τα χρέη των ΚΑΕ ΠΑΟΚ και Άρης.

Το Κράτος είχε βρεθεί απέναντι στον Ολυμπιακό λοιπόν και τότε. Με τα ίδια συνθήματα («εξυγίανση») και την ίδια επιθετικότητα, όπως συνέβη αργότερα και επί ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν κάτι, καθώς ο Ολυμπιακός συνέχισε κόντρα στο σύστημα να κατακτά τα πρωταθλήματα.

(1) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/09/2000 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Σταύρος Φλώτσιος
(Βοιωτίας)
Η σεζόν ξεκινάει με το πέναλτι της ντροπής. Άγιος Καραγκούνης ο βουτηχτής μεγάλη η χάρη του! Ήταν η 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος 2000/01 λίγες μέρες πριν το διπλό του Παναθηναϊκού στο Αμβούργο και το ναυάγιο του Εξπρές Σαμίνα... Το βίντεο σοκάρει:


TA NEA 25-09-2000
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

(2) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/09/2000 ΟΦΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Παντελής Μιχαλάκης
(Δωδεκανήσου)
Την ίδια ακριβώς αγωνιστική που έγινε η σφαγή του Πανιωνίου, έγινε και η σφαγή του Ολυμπιακού στην Κρήτη στον αγώνα με τον ΟΦΗ. Στο 35' της αναμέτρησης, αποβλήθηκε εντελώς αδικαιολόγητα ο γκολκίπερ της ομάδας Δημήτρης Ελευθερόπουλος, ο οποίος σε έξοδό του συγκρούστηκε με συμπαίκτη του (!) και παρόλα αυτά αποβλήθηκε (!) με αποτέλεσμα να αγωνιστεί ο Ολυμπιακός με δέκα παίκτες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του αγώνα, ενώ δεν δόθηκε και πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού! Το πιο συγκλονιστικό; Οι Ερυθρόλευκοι τα κατάφεραν και πήραν παληκαρίσιο διπλό στο καυτό «Γεντί Κουλέ»! Κάποιοι σήμερα κραυγάζουν «Γαύροι φέρτε πίσω τα κλεμμένα»...

TA NEA, 25/09/2000
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

(3) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/11/2000 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 4-1
Διαιτητής: Γιώργος Τσαγκαράκης
(Χανίων)
Η ΑΕΚ διαμαρτύρεται για το πέναλτι που κέρδισε ο Ανδρέας Νινιάδης από τον Άκη Ζήκο στο έκτο λεπτό του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Ο Ζήκος πράγματι βρίσκει μπάλα, ωστόσο σπρώχνει με το χέρι του τον Νινιάδη.
ΤΑ ΝΕΑ, 05/11/2000

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη υπόδειξη δεν επηρέασε στο παραμικρό την εξέλιξη του αγώνα, καθώς το πέναλτι ήταν άστοχο.

Στο 16ο λεπτό, υποδείχθηκε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ ο Μιχάλης Κασάπης της ΑΕΚ, ενώ η μπάλα είχε επαναφερθεί από αντίπαλο και μάλιστα καλυπτόταν κιόλας. Ο ίδιος πάντως έβγαινε από πλάγια και χωρίς να έχει κάποιον συμπαίκτη του για να βγάλει σέντρα.

Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος αγωνιστικά και συνέτριψε την ΑΕΚ με 4-1 και μάλιστα με ανατροπή.
(4) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/11/2000 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)
Στο ντέρμπι αιωνίων της Λεωφόρου που έληξε ισόπαλο 0-0, δεν καταλογίστηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε ανατροπή του Άλβες από τον Νικοπολίδη:

(5) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/12/2000 ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Γιώργος Τσαγκαράκης (Χανίων)
Το γκολ της νίκης του Παναθηναϊκού στο Καυτανζόγλειο πέτυχε ο Κριστόφ Βαζέχα στο 78', ωστόσο έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς ο Πολωνός είχε κοντρολάρει την μπάλα με το χέρι...

(6) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/01/2001 ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Γιώργος Δούρος
(Κορίνθου)
Το αήττητο του Ολυμπιακού έσπασε στην 12η αγωνιστική στο Καυτανζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης από τον Ηρακλή του Γιάννη Κυράστα, σε έναν αγώνα με κόντρα διαιτησία για μία ακόμα φορά, καθώς ο Ολυμπιακός είχε σοβαρά παράπονα από τέσσερις φάσεις που όλως τυχαίως και στις τέσσερις, οι αποφάσεις ήταν εναντίον του!

Στο πρώτο ημίχρονο ανακόπηκε επίθεση του Αλέξη Αλεξανδρή με υπόδειξη για οφσάιντ παρότι καλυπτόταν από τρεις παίκτες:

Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, δεν δόθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Ανατολάκη από τον Αλεξόπουλο:

Στο 72', ο Οφορίκουε σκόραρε, αλλά υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ, σε μία οριακή φάση:

Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, δεν μέτρησε γκολ του Ολυμπιακού, παρότι η μπάλα φαίνεται ότι πέρασε τη γραμμή.

(7) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/01/2001 ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 2-0
Διαιτητής: Θεοφύλακτος Παπαπαναγιώτου 
(Πειραιά)
Η ΑΕΚ νίκησε με σκορ 2-0 την Ξάνθη στη Ν. Φιλαδέλφεια. Σκόρερς ο Μαλαδένης στο 4' και Τσιάρτας στο 71'. Το πρώτο γκολ, το οποίο έβαλε την Ένωση σε τροχιά νίκης, ήταν γκολ-«φάντασμα», καθώς ουδέποτε η μπάλα πέρασε τη γραμμή στην κεφαλιά του Μαλαδένη. Ωστόσο, ο διαιτητής Παπαπαναγιώτου κατακύρωσε κανονικά το γκολ, Για την ιστορία, ήταν διαιτητής του συνδέσμου Πειραιά του Σπάθα που έλεγε «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να νικάνε»...

Το βίντεο της φάσης:

(8) 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
19/03/2001 ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΑΕΚ 2-2
Διαιτητής: Γιώργος Μποροβήλος 
(Αρκαδίας)
Στον αγώνα του ΠΑΣ με την ΑΕΚ στα Γιάννενα, το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1, όταν στο 13 λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης, ο Γιώργος Μποροβήλος (εναλλακτικά για τους αεκτζήδες και... «Μποροθρύλος»), καταλόγισε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της Ένωσης, από το οποίο προήλθε το 1-2. Ο καταλογίσμός ήταν λανθασμένος, καθώς, όπως θα δείτε και στο βίντεο, ο Κόλα του ΠΑΣ βρίσκει μπάλα:



In.gr, 19/03/2001:

(9) 27η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
29/04/2001 ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-3
Διαιτητής: Χρήστος Δαγκλής
(Θεσσαλονίκης)
Λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει με 3-0 από τον Ιωνικό στη Νίκαια, αλλά κατάφερε να γλιτώσει την ήττα και να πάρει έναν βαθμό. Βοήθησε όμως και το λάθος του διαιτητή Δαγκλή, ο οποίος δεν καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Ιωνικού με το σκορ στο 3-2 υπέρ των Νικαιωτών. Το βίντεο τα λέει όλα:

(9) 30η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
27/05/2001 ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Ιωακείμ (Μάκης) Ευθυμιάδης
(Δράμας)
Στον αδιάφορο βαθμολογικά αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής ανάμεσα σε Άρη και Ολυμπιακό στο Χαριλάου, παράπονα είχαν και οι δύο ομάδες.
Στο 30', με το σκορ 1-0 υπέρ του Άρη, δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε ανατροπή του Λουτσιάνο:

Στο 68' δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, το οποίο ήταν ανύπαρκτο (ο Κατεργιαννάκης βρήκε μπάλα) και δεν το ζήτησε καν ο Γιαννακόπουλος:

Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας αυτός έγινε στην τελευταία αγωνιστική και ενώ ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει προ πολλού μαθηματικά το πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός το κατέκτησε με 78 βαθμούς έναντι 66 βαθμών του δεύτερου Παναθηναϊκού. Το πέναλτι αυτό χάρισε έναν βαθμό στον Ολυμπιακό. Αν δεν τον κέρδιζε, τότε η βαθμολογία θα ήταν 77-66 αντί για 78-66. Τίποτα περισσότερο...

Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (4 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 4 αγώνες 
(εντός έδρας με Ολυμπιακό, εκτός έδρας με Πανιώνιο, Ηρακλή, Ιωνικό), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε δεύτερος.

ΑΕΚ (2 ΥΠΕΡ- 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 2 αγώνες 
(εντός έδρας με Ξάνθη, εκτός έδρας με ΠΑΣ), αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Ολυμπιακό).
Τερμάτισε τρίτη.

Ολυμπιακός (1 ΥΠΕΡ - 3 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα (εντός έδρας με ΑΕΚ) αδικήθηκε σε 3 αγώνες (εκτός έδρας με ΟΦΗ, Παναθηναϊκό, Ηρακλή).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. Ολυμπιακός: 78 (πρωταθλητής)
2. Παναθηναϊκός: 66
3. ΑΕΚ: 61
4. ΠΑΟΚ: 51
5. Ηρακλής: 46.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Στις 10/03/2001, ο τότε προπονητής της εθνικής Ελπίδων Ανδρέας Μιχαλόπουλος μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» για το πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού:

Θυμίζουμε ότι εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία με την τεσσάρα επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το πρωτάθλημα, με την τεσσάρα επί της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, με την εξάρα επί της ΑΕΚ στο κύπελλο (όταν γεννήθηκε το περίφημο σύνθημα για τον Ηλία και το ρολόι), αλλά και με το 1-4 μέσα στη Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού για το κύπελλο, παρά την απουσία του Τζόρτζεβιτς και παρά το ανύπαρκτο πέναλτι, χάρη στο οποίο σκόραρε ο Παναθηναϊκός...





«ΠΕΣΤΕ ΚΑΤΩ ΟΕ ΟΕ» ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αφού αναφερθήκαμε στον θρίαμβο του Ολυμπιακού με 6-1 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για τον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των «16» του κυπέλλου, αξίζει να αναφερθούμε και στον πρώτο αγώνα της Ν. Φιλαδέλφειας, όταν στο 75' οι παίκτες της ένωσης έπεσαν κάτω και υποδύθηκαν ο ένας μετά τον άλλον τους τραυματισμένους προκειμένου να διακοπεί ο αγώνας τη στιγμή που η ομάδα τους έμεινε με εννέα παίκτες και με το σκορ ισόπαλο 1-1.

Η τακτική της ΑΕΚ στέρησε από τον Ολυμπιακό έναν θρίαμβο που θα του εξασφάλιζε την πρόκριση στα προημιτελικά, καθώς με αυτό τον τρόπο ο αγώνας κατακυρώθηκε στους Ερυθρόλευκους με σκορ 0-2:
ΤΑ ΝΕΑ, 23-01-2001
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Ωστόσο, η απόφαση που εκδόθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, επί «κόκκινης παράγκας», αποτέλεσε ένα απόλυτο σκάνδαλο, καθώς βάσει των κανονισμών, έπρεπε να αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και να τιμωρηθεί η έδρα της για πέντε αγωνιστικές. Αντιθέτως, βαθμοί δεν αφαιρέθηκαν ποτέ και η έδρα της ΑΕΚ τιμωρήθηκε για 4 και όχι για 5 αγωνιστικές...

Ήταν τότε που ο κ. Δέλλας κατέθετε ότι πράγματι είχε τραυματιστεί. 


Είκοσι χρόνια μετά παραδέχτηκε ότι αυτό έγινε για να διακοπεί το παιχνίδι και είπε ότι μετάνιωσε:


Εν τέλει, η.. «κόκκινη χούντα που ήλεγχε και τα φωτιστικά της ΕΠΟ», αποφάσισε να μην αφαιρέσει βαθμούς από την ΠΑΕ ΑΕΚ για όσα συνέβησαν, παρότι το προέβλεπαν οι κανονισμοί. Στην ΑΕΚ φυσικά πανηγύριζαν... Τέτοια «χούντα», ούτε ο Κιμ Γιόνγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα...

Σε ό, τι αφορά τη διαιτησία του κ. Ποντίκη σε εκείνον τον αγώνα, το γκολ που πέτυχε ο Ντέμης Νικολαΐδης και με το οποίο η ΑΕΚ είχε ανοίξει το σκορ, έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς ο Βασίλης Λάκης ήταν σε θέση οφσάιντ, όταν πήρε τη μπάλα για να βγάλει μετά την ασίστ. Τότε ο Ντέμης δεν είχε διάθεση για fair play, όπως στον τελικό με τον Ιωνικό έναν χρόνο πριν...

Η ΕΥΡΩΠΗ
Η διαφημισμένη Ευρωπαϊκή πορεία εκείνης της σεζόν ήταν αυτή του Παναθηναϊκού λόγω της νίκης επί της Γιουβέντους (χωρίς Ζιντάν, αλλά και με 9 παίκτες) στο ΟΑΚΑ. Η καλύτερη Ευρωπαϊκή πορεία ήταν όμως αυτή του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε εννέα βαθμούς στον όμιλό του στο Τσάμπιονς λιγκ με αντίπαλο μεταξύ άλλων την back to back φιναλίστ Βαλένθια, αντιμετωπίζοντας και διαιτητική σφαγή στη Γαλλία κόντρα στην Λιόν, ενώ ο Παναθηναϊκός συγκέντρωσε λιγότερους βαθμούς, σε πιο βατό όμιλο, χωρίς διαιτητικές σφαγές, ενώ στην επόμενη φάση των ομίλων τερμάτισε τελευταίος με μόλις δύο βαθμούς...
Ο Ολυμπιακός συγκεντρώνει περισσότερους βαθμούς από τον Παναθηναϊκό σε πιο δύσκολο όμιλο, αλλά ο Παναθηναϊκός προκρίνεται και ο Ολυμπιακός όχι...

Στη δεύτερη φάση ομίλων, ο Παναθηναϊκός καταρρέει.

Συνολικά εκείνη τη σεζόν, το Τριφύλλι έδωσε 12 αγώνες ομίλων και ο Ολυμπιακός τους μισούς (6 αγώνες) και όμως ο ΠΑΟ συγκέντρωσε μόλις έναν βαθμό περισσότερο από τον Ολυμπιακό (10-9)!


Σχόλια

  1. Στο Πανηλειακός - Ολυμπιακός, ανύπαρκτη αποβολή του Χούτου για δήθεν θέατρο σε γήπεδο βούρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον τελικό κυπέλλου, οφσάιντ το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ, οπότε το ημίχρονο όφειλε να λήξει με το ρευστό 1-0.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παναχαική παο 1 2 δεν μένει με δέκα ο παο στο 1 0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πανηλειακός αεκ 0-3 άδικη αποβολή για τον πανηλειακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πας γιάννινα αεκ 2 2 πέτσινο πέναλτυ η αεκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παο ηρακλης 2 1 δεν δίνεται πέναλτυ στον ηρακλή, οσφπ πανηλειακός 2 0 δεν δίνεται πέναλτυ στον οσφπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οσφπ ηρακλής 3 1 δεν δίνεται από ένα πέναλτυ σε κάθε ομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου