Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2017/18
την
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.
Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής.
Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2017/18, μία σεζόν για την οποία θα μπορούσε να γραφτεί ακόμα και βιβλίο!
Βρισκόμαστε στην εποχή της εξυγίανσης και τα διαιτητικά λάθη πέφτουν κυριολεκτικά «βροχή» ευνοώντας κυρίως την ΑΕΚ που τερματίζει πρώτη και δευτερευόντως τον ΠΑΟΚ που τερματίζει δεύτερος, αλλά και τον Παναθηναϊκό που παρόλο τα σφυρίγματα τερματίζει ενδέκατος!!!
Η σεζόν στιγματίζεται από το μαλλιοτράβηγμα της εξυγίανσης με τον «πόλεμο» ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μετά το ντέρμπι της Τούμπας και την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη με όπλο και μπράβους στον αγωνιστικό χώρο μετά την ακύρωση του γκολ του Βαρέλα στο 90'.
Μετά το τέλος της χρονιάς, η λίγκα τροποποιεί τον κανονισμό αδειοδότησης και ο Παναθηναϊκός αποφεύγει τον υποβιβασμό...
(1) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
20/08/2017: ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 2-0
Διαιτητής: Θανάσης Τζήλος (Λάρισας)
Η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί. Εν ψυχρώ σφαλιάρα του Λιβάγια στον Χαντάκια του Παναιτωλικού στο 47' με το σκορ στο 1-0. Η ΑΕΚ έπρεπε να μείνει με δέκα παίκτες και η εξέλιξη του αγώνα πιθανότατα θα ήταν διαφορετική. Ο Τζήλος δεν ασχολήθηκε... Δείτε την απίστευτη σκηνή:
(2) 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/09/2017: ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Χαράλαμπος Καλογερόπουλος (Αθηνών)
Στον αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής ανάμεσα σε Ξάνθη και Ολυμπιακό, ο διαιτητής Καλογερόπουλος δεν καταλόγισε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο 10' που ήταν και αποβολή του Λισγάρα. Το αποτέλεσμα αλλοιώθηκε δεδομένου ότι ο Λισγάρας που έπρεπε να αποβληθεί, πέτυχε στη συνέχεια το γκολ της Ξάνθης.
Gazzeta.gr, 09/09/2017
(3) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/09/2017: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1-1
Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης (Άρτας)
Ο Ολυμπιακός άφησε δύο πολύτιμους βαθμούς στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης για την 4η αγωνιστική. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με πέναλτι από φάση που έπρεπε να έχει σταματήσει, καθώς η μπάλα είχε περάσει άουτ στο ξεκίνημα της φάσης:
(4) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
17/09/2017: ΛΑΜΙΑ - ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής)
Την ίδια αγωνιστική, η ΑΕΚ πήρε το διπλό στη Λαμία με πέτσινο πέναλτι για ανατροπή ξεκάθαρα εκτός περιοχής του Λιβάγια από τον Ακόστα.
Το βίντεο με τη φάση και την διαιτητική κριτική Βασιλάκη και Βαρούχα:
Sport24, 18/09/2017
(5) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/09/2017: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Στο κανάλι «Sam Anderson» στο YouTube περιγράφονται και προβάλλονται αναλυτικά όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό για την 5η αγωνιστική της σεζόν 2017/18. Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ:
8': Αυστηρή η κίτρινη στον Οτζίτζα για φάουλ στον Σιμόες.
9': Καμία κάρτα στον Μάνταλο παρά το επικίνδυνο παίξιμο του παίκτη της ΑΕΚ.
13': Μετά από φάουλ στον Ομάρ, ο διαιτητής άφησε το πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό, όμως δεν γύρισε πίσω τη μπάλα, παρότι χάθηκε.
18': Αντίθετα, μετά από ανύπαρκτο φάουλ του Καρσελά στον Μπακάκη, γύρισε τη μπάλα πίσω, παρότι η ΑΕΚ έχασε το πλεονέκτημα.
23': Ο Βράνιες κλώτσησε την μπάλα στην εξέδρα, όμως ο διαιτητής δεν τον παρατήρησε με κίτρινη κάρτα.
38': Καταλόγισε ανύπαρκτο φάουλ του Καρσελά στον Μπακάκη.
40': Μετά από προσπάθεια του Καρσελά, η μπάλα βγήκε κόρνερ, όμως βοηθός Κωσταράς (Αιτ/νίας) καταλόγισε άουτ!
45+1': Αστεία η κίτρινη κάρτα στον Μάριν, αφού δεν έκανε φάουλ στον Χριστοδουλόπουλο!
47': Ο Χριστοδουλόπουλος χτύπησε στο πρόσωπο τον Ενγκελς και ο διαιτητής, όχι μόνο δεν καταλόγισε φάουλ, επίσης δεν διέκοψε και το ματς, όπως στο πρώτο ημίχρονο σε φάση με τον Μάνταλο, ο οποίος δεν χτύπησε στο κεφάλι.
53': Ο Μπακάκης έκανε φάουλ στον Καρσελά μπροστά στα μάτια του Σιδηρόπουλου, αλλά ο ρέφερι δεν έβαλε τη σφυρίχτρα στο στόμα του.
60': Ο διαιτητής έπρεπε να δώσει δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μάνταλο, επειδή εκτέλεσε το φάουλ που είχαν κερδίσει οι «κιτρινόμαυροι», χωρίς να έχει δώσει εντολή. Το φάουλ του Ρομαό δεν είναι για κίτρινη κάρτα.
58': Ο Σιδηρόπουλος σταμάτησε μπάσιμο του Εμενίκε με ανύπαρκτο φάουλ στον Τσόσιτς.
64': Δεν έδωσε έμμεσο φάουλ στο γύρισμα του Τσόσιτς στον Ανέστη, με τη συγκεκριμένη φάση να γίνεται λίγο πριν το φάουλ που εκτέλεσε ο Χριστοδουλόπουλος, με το οποίο η ΑΕΚ έκανε το 2-2.
67': Ο Μπακάκης έκανε φάουλ στον Καρσελά, ο παίκτης του Ολυμπιακού συνέχισε και ο ρέφερι καταλόγισε φάουλ του Μαροκινού στον Μάνταλο! Η φάση πλάγια δεξιά έξω από την περιοχή της ΑΕΚ.
83': Έγινε φάουλ στον Σεμπά, ο Σιδηρόπουλος έδωσε πλάγιο, ο Μπέσνικ Χάσι του έκανε κίνηση με τα χέρια ότι πρέπει να φορέσει γυαλιά και ο διαιτητής απέβαλε τον προπονητή του Ολυμπιακού.
86': Ο Γκάλο έκανε ηθελημένα χέρι για να ανακόψει επίθεση, με τον διαιτητή να δίνει μεν το φάουλ, αλλά όχι την κάρτα.
87': Δεν έδωσε κίτρινη κάρτα στον Αραούχο για την κλωτσιά που έριξε στον Ενγκελς στον αστράγαλο. Ο Αραούχο είχε κίτρινη από το 24' και με το σκορ στο 2-2 έπρεπε να αποβληθεί...
(6) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/10/2017: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 0-1
Διαιτητής: Αλέξανδρος Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο γήπεδο Καραϊσκάκη με σκορ 0-1 από τον Ατρόμητο. Στο 79', με το σκορ 0-1 δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων σε ανατροπή του Σεμπά:
(7) 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/10/2017: ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ 1-1
Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας) - βοηθός διαιτητή: Σταύρος Σίπκας (Πέλλας)
Η ΑΕΚ σώζει την παρτίδα στα Πηγάδια με γκολ ισοφάρισης του Βράνιες από ασίστ του Μάνταλου στο 88'. Ωστόσο, ο Βράνιες ήταν σε θέση οφσάιντ (βρίσκεται μπροστά από τον Λουσέρο της Ξάνθης (που φοράει τη φανέλα με τον αριθμό 11).
Το βίντεο με τα στιγμιότυπα και τη διαιτητική κριτική:
Στο 90', με το σκορ 1-1 και τον Παναθηναϊκό να αγωνίζεται με 9 παίκτες, ο Περόνε της ΑΕΛ σκόραρε και πέτυχε το 1-2, αλλά ο βοηθός Καραβασίλης από την ΕΠΣ Καβάλας τον υπέδειξε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ.
Αν το γκολ κατακυρωνόταν, όπως έπρεπε, προφανώς ο Παναθηναϊκός με 9 παίκτες και κακή ψυχολογία δεν θα μπορούσε να γυρίσει τον αγώνα και να πετύχει δύο γκολ στα λίγα λεπτά των καθυστερήσεων. Συνεπώς, υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος.
(9) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/10/2017: ΛΑΜΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
Στο 13' της αναμέτρησης, με το σκορ 0-0, ο Ρέις του ΠΑΟ χτυπάει με το χέρι τον Μπλάζιτς της Λαμίας, στην περιοχή των γηπεδούχων. Όπως θα ακούσετε και στο βίντεο, ο καθηγητής διαιτησίας Περικλής Βασιλάκης στην «Αθλητική Κυριακή» αναφέρει ότι υπάρχει κόκκινη κάρτα στο Ρέις που κακώς δεν δόθηκε από το διαιτητή Πραξιτέλη Ζαχαριάδη της ΕΠΣ Μακεδονίας.
(10) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/10/2017: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1-0
Διαιτητής: Γιώργος Κομίνης (Λάρισας)
Μένουμε στην 8η αγωνιστική. Όπως και στον αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ, στον αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ για την 8η αγωνιστική, στο κανάλι «Sam Anderson» στο YouTube περιγράφονται και προβάλλονται αναλυτικά τα διαιτητικά λάθη του κρίσιμου ντέρμπι. Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ:
Αναλυτικά οι φάσεις:
2': Ο διαιτητής δεν παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τον Μάτος που ανέκοψε επίθεση του Ολυμπιακού με σκληρό φάουλ στον Φορτούνη.
8': Ο Πρίγιοβιτς έβαλε το χέρι του στο πρόσωπο του Σισέ σε μια κίνηση εκτός φάσης και το λιγότερο έπρεπε να παρατηρηθεί με κίτρινη κάρτα.
12': Είχε προηγηθεί φάουλ στον Φορτούνη, όμως ο διαιτητής Κομίνης έδωσε ανύπαρκτο φάουλ σε βάρος του Ένγκελς.
16': Ο βοηθός διαιτητή Ευθυμιάδης (συνδέσμου Πιερίας) υπέδειξε ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ του Ανσαριφάρντ στον Λέοβατς. Ο Ιρανός πήρε καθαρά την μπάλα και έμπαινε στην περιοχή του ΠΑΟΚ.
21': Επίθεση του ΠΑΟΚ ξεκίνησε από… φάουλ του Οτζίτζα στον Μαουρίτσιο που μόνο ο διαιτητής Κομίνης είδε.
41': Ο Μάτος τραβούσε τον Κούτρη ώστε να μην εκτελέσει γρήγορα ένα φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Κομίνης έπρεπε να αποβάλει με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον αρχηγό του ΠΑΟΚ.
55': Ο Μάτος έπρεπε να δει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, γιατί σταμάτησε με φάουλ επίθεση του Οφόε. Η κίτρινη κάρτα ήταν ορισμός και επειδή θα ήταν η δεύτερη, θα αποβαλλόταν.
69': Ο Κομίνης έκοψε επίθεση του Ολυμπιακού με τον καταλογισμό ανύπαρκτου φάουλ του Ενγκελς στον Πρίγιοβιτς.
75': Ο ρέφερι καταλόγισε ακόμη ένα ανύπαρκτο φάουλ του Κούτρη στον Μάτος, ενώ ο παίκτης του ΠΑΟΚ είχε χρησιμοποιήσει τον αγκώνα του την ώρα που τον μάρκαρε ο Μάριν.
93': Άλλο ένα φάουλ (από τα πολλά) που είδε μόνο ο Κομίνης κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού υπέρ του Ελ Καντουρί.
(11) 11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
20/11/2017: ΠΑΟΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 2-1
Διαιτητής: Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών)
Νίκη με ανατροπή του ΠΑΟΚ στην Τούμπα επί του Ατρομήτου για να φτάσει στην κορυφή της βαθμολογίας την ΑΕΚ. Το πέναλτι που κέρδισε ο Μακ όμως για την ισοφάριση του ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημίχρονου ήταν ανύπαρκτο.
Ο Στρούγγης διώχνει καθαρά τη μπάλα, αλλά καταλογίζεται η εσχάτη των ποινών
Στο 34' της αναμέτρησης, με το σκορ 1-1, ο Καμπέσας του ΠΑΟ χτυπάει τον Κιβρακίδη του Ατρομήτου, βρίσκοντάς τον με σηκωμένες τις τάπες στο εσωτερικό του μηρού. Ο διαιτητής Σταύρος Μάνταλος από την ΕΠΣ Καβάλας δείχνει κίτρινη και όχι κόκκινη κάρτα στον παίκτη του ΠΑΟ.
Στο βίντεο που ακολουθεί, οι 2 καθηγητές διαιτησίας, ο Περικλής Βασιλάκης στην «Αθλητική Κυριακή» και ο Παναγιώτης Βαρούχας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σπορ FM ιδιοκτησίας Ιωάννη Αλαφούζου, μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εξηγούν ότι ο Καμπέσας του Παναθηναϊκού έπρεπε να αποβληθεί:
Στο 94', με το σκορ 1-1, ο Αυλωνίτης του Παναθηναϊκού σπρώχνει μέσα στην περιοχή της ομάδας του από πίσω και πετάει κάτω τον Ουάρντα του Ατρομήτου. Ο διαιτητής δεν υπέδειξε πέναλτι.
Στο βίντεο που ακολουθεί, οι 2 καθηγητές διαιτησίας θεωρούν πως εδώ ο Ατρόμητος έπρεπε να πάρει πέναλτι. Επρόκειτο για πέναλτι στο τέλος των καθυστερήσεων ενός αγώνα που έληξε με σκορ 1-1, άρα ενδεχομένως μιλάμε για αλλοίωση αποτελέσματος:
Νωρίτερα, στο 80', με το σκορ 1-1, ο Λουντ του ΠΑΟ κάνει παρατεταμένο φάουλ από πίσω στον Ουάρντα του Ατρομήτου. Ο Λουντ είχε ήδη μία κίτρινη κάρτα κι όπως επισημαίνει ο καθηγητής διαιτησίας Παναγιώτης Βαρούχας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σπορ FM 94,6, ιδιοκτησίας Ιωάννη Αλαφούζου, θα έπρεπε εδώ να δει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και να αποβληθεί. Ο διαιτητής αφήνει πλεονέκτημα αρχικά, αλλά δεν επιστρέφει με την πρώτη διακοπή σε αυτήν τη φάση, ώστε να δείξει κάρτα στον παίκτη του ΠΑΟ.
Λίγα λεπτά νωρίτερα όμως, στο 68', με το σκορ 1-1, είχε αποβάλει με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ορθώς, τον Κιβρακίδη του Ατρομήτου. Εκεί δεν είχε πρόβλημα να αφήσει τον Ατρόμητο με 10 παίκτες.
(13) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/12/2017: ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΟΚ 0-1
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
Ο Πλατανιάς προηγήθηκε στο 3' με γκολ του Γκρζέλτσακ, αλλά το γκολ ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ. Περιττό να αναφέρουμε ότι αν το γκολ μετρούσε, η εξέλιξη του αγώνα μπορεί να ήταν διαφορετική...
(14) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
17/12/2017: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1-0
Διαιτητής: Θανάσης Τζήλος (Λάρισα)
Την επόμενη μέρα, για την ίδια αγωνιστική, ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 1-0στο γήπεδο Καραϊσκάκη με γκολ του Μάρκο Μάριν στο 63'. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να «κλειδώσει» τη νίκη στο 73' με το γκολ που πέτυχε ο Ανσαριφάρντ, αλλά ο Τζήλος δεν το μέτρησε, παρότι η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος των φιλοξενούμενων:
Στο 72' του αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Πλατανιά και με το σκορ 0-0, ο Άλτμαν του ΠΑΟ στρώνει την μπάλα με το χέρι, μέσα στην περιοχή του Πλατανιά, για να σουτάρει ο συμπαίκτης του Βιγιαφάνιες, να βρει η μπάλα στο απλωμένο χέρι του Ντικαμονά του Πλατανιά, να δοθεί πέναλτι και να ανοίξει το σκορ ο Παναθηναϊκός.
Όπως εξηγούν οι 2 καθηγητές διαιτησίας, ο Περικλής Βασιλάκης στην «Αθλητική Κυριακή» της ΕΡΤ και ο Παναγιώτης Βαρούχας στον Σπορ FM, ιδιοκτησίας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟ, Ιωάννη Αλαφούζου, προηγείται το επιθετικό φάουλ του μέσου του ΠΑΟ. Έπρεπε να σφυριχθεί και να σταματήσει η φάση εκεί.
Στο 91', με το σκορ στο 1-0, ο Βιγιαφάνιες του ΠΑΟ σουτάρει προς την αντίπαλη εστία, η μπάλα βρίσκει στα πόδια και στην πλάτη του αμυντικού του Πλατανιά Καρυπίδη μέσα στην περιοχή των φιλοξενουμένων και ο διαιτητής καταλογίζει ανύπαρκτο πέναλτι. Και οι 2 καθηγητές διαιτησίας, στην ΕΡΤ και στον Σπορ FM του Αλαφούζου, απορούν με το τι ακριβώς είδε ο Ζαχαριάδης...
(16) 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/12/2017: ΑΕΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 3-1
Διαιτητής: Δημήτρης Στυλιάρας (Αιτωλοακαρνανίας)
Στο δέκατο λεπτό του αγώνα με το σκορ στο 0-0, δεν καταλογίστηκε από τον διαιτητή Στυλιάρα πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ Γιάννινα σε ανατροπή του Μπετρά από τον Τσιντώτα. Δείτε το βίντεο και τη διαιτητική κριτική του Περικλή Βασιλάκη στην κρατική ΕΡΤ (θυμίζουμε της περιόδου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) :
(17) 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
28/01/2018: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ 0-1
Διαιτητής: Δημήτρης Θάνος (Γρεβενών)
Τρεις πολύτιμοι βαθμοί για τον ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο. Για να έρθουν χρειάστηκε να δοθεί αυστηρό πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ στο 87' για κράτημα στον Βαρέλα.
(18) 20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/02/2018: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟΚ 1-3
Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης (Άρτας)
Ίσως τo πιο καραμπινάτo οφσάιντ γκολ της σεζόν 2017/18 ήταν αυτό με το οποίο προηγήθηκε ο ΠΑΟΚ στα Γιάννενα στο ένατο λεπτό με σκόρερ τον Δημήτρη Πέλκα (βοηθός διαιτητή που δεν υπέδειξε το οφσάιντ ήταν ο Καλφάκης).
(19) 20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/02/2018: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 1-2
Διαιτητής: Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών)
Η τελευταία μέχρι σήμερα νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού σημειώθηκε στον τελευταίο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων που είχε Έλληνες διαιτητές. Η Ένωση πήρε τη νίκη με γκολ του Γιακουμάκη στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, το οποίο όμως έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς υπήρξε επιθετικό φάουλ πάνω στον Μποτία.
Στους επόμενους 16 αγώνες σε κάθε έδρα και κάθε διοργάνωση, οι διαιτητές ήταν ξένοι. Η ΑΕΚ δεν ξανανίκησε τον Ολυμπιακό...
(20) 21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
11/02/2018: ΑΕΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1-0
Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)
Και όμως υπήρξε φάση στη διάρκεια της σεζόν 2017/18 που η ΑΕΚ αδικήθηκε! Ήταν το 72' του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, όταν δεν δόθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Μπακάκη από τον Σελίν του Αστέρα Τρίπολης.
(21) 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/02/2018: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-3
Διαιτητής: Αλέξανδρος Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Έναν χρόνο μετά, η Θεία Δίκη αποδόθηκε. Όπως ακριβώς το 2017, όταν ο ΠΑΟΚ πήρε στα χαρτιά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό (παρότι έχανε στο γήπεδο), επειδή ένα αντικείμενο χτύπησε τον προπονητή του ο οποίος βρέθηκε... σε αναπηρικό καροτσάκι, έτσι και το 2018 ένα αντικείμενο χτύπησε τον προπονητή του Ολυμπιακού Όσκαρ Γκαρθία και ο ΠΑΟΚ βίωσε με τον πιο φριχτό τρόπο την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Κανένας νόμος και κανονισμός δεν απαιτεί συγκεκριμένο βάρος του αντικειμένου και ο ΠΑΟΚ έχασε τον αγώνα στα χαρτιά, όπως τον είχε κερδίσει έναν χρόνο πριν.
Παρόλα αυτά, με ένα μυστηριώδες σκεπτικό, η επιτροπή εφέσεων, με την μεταμεσονύκτια απόφασή της πριν τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ τους τρεις βαθμούς που είχαν αφαιρεθεί και περιορίστηκε στην κατακύρωση του αγώνα στον Ολυμπιακό.
(22) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/03/2018: ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-0
Διαιτητής: Αλέξανδρος Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και τον επόμενο εντός έδρας αγώνα της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο. Στο 56' και με το σκορ στο 1-0 δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε τράβηγμα του Βράνιες από τον Παπαγεωργίου του Πανιωνίου:
2007/08 (διαιτητής Καλόπουλος) Πέτσινο πέναλτι σε χέρι στήριξης του Άντζα και το γκολ του Εντόι που έπρεπε να ακυρωθεί.
2016/17 (διαιτητής Σιδηρόπουλος) Πέτσινο πέναλτι σε δήθεν ανατροπή του Βιγιαφάνιες από τον Μποτία.
Και όλα αυτά χωρίς να θυμηθούμε τον Δούρο (2004), την απόκρουση με τα χέρια του Μπασινά με διαιτητή τον Τεβεκέλη (1997) και τα ακόμα πιο παλιά (Ζλατάνος-Δέδες-Βουράκης, κτλ). Βέβαια όποιον ρωτήσεις θα σου πει μόνο για τον Παπουτσέλη και το «Κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη» που προήλθε από ανύπαρκτο κόρνερ, αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση που αφορά τα διαχρονικά επικοινωνιακά προβλήματα του Ολυμπιακού.
Φτάνουμε στο 2017/18 λοιπόν και ο Παναθηναϊκός κερδίζει στο Καραϊσκάκη ΞΑΝΑ ανύπαρκτο πέναλτι (α λα Παπουτσέλη αυτή τη φορά) σε ανατροπή του Ινσούα από τον Έγκελς εκτός περιοχής.
Το βίντεο της φάσης και η διαιτητική κριτική:
Στον Παναθηναϊκό πανηγυρίζουν το γκολ από το ανύπαρκτο πέναλτι, γιατί είπαμε, είναι διαφορετικός κόσμος από τους... βρωμερούς τους γαύρους:
To SDNA μιλούσε για «ξεφτίλισμα της εγκληματικής» για το πέτσινο πέναλτι στο τέλος του αγώνα!
Όλα αυτά την ίδια χρονιά που ο Ολυμπιακός έσωσε ξανά τον Παναθηναϊκό από τη Β' εθνική, ενώ ο ΠΑΟΚ ψήφισε υπέρ του υποβιβασμού του Παναθηναϊκού!
Μία εβδομάδα πριν το ντέρμπι με την ΑΕΚ και την παράνομη είσοδο Σαββίδη στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Τρίπολη τον Αστέρα.
Αίσθηση προκάλεσε το πέναλτι που κέρδισε ο ΠΑΟΚ στο 97' (!) και ενώ έχανε με 2-1. Ο Πρίγιοβιτς κέρδισε το πέναλτι και το εκτέλεσε εύστοχα ισοφαρίζοντας σε 2-2, αλλά ο Αστέρας πήρε τη νίκη στο 98' με 3-2!
Το βίντεο με τη φάση:
(25) 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
11/03/2018: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 0-3
Διαιτητής: Γιώργος Κομίνης (Λάρισας)
Το ντέρμπι τίτλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το 2018 αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην Βίβλο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ άγγιξε τον τίτλο μετά από 34 χρόνια με το γκολ του Βαρέλα στο 90'. Όμως μετά τις διαμαρτυρίες των παικτών της ΑΕΚ, συμβουλεύθηκε τον βοηθό και ακύρωσε το γκολ σε μια δυσκολη και καθαρά υποκειμενική φάση.
Ο Ιβάν Σαββίδης εξοργίστηκε και εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο ζητώντας από την ομάδα του να αποχωρήσει. Μαζί του, ο αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Λούμπος Μίχελ που είπε στον διαιτητή «Είσαι τελειωμένος!» Μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη, μπήκαν στο γήπεδο και μπράβοι, ενώ σε φωτογραφίες φάνηκε ότι ο Ιβάν Σαββίδης έφερε και όπλο! Αρχικά υπήρξε προσωρινή διακοπή, αλλά οι παίκτες της ΑΕΚ αρνήθηκαν να βγουν στον αγωνιστικό χώρο για να ολοκληρωθεί ο αγώνας που εν τέλει διακόπηκε οριστικά.
Οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου και η χώρα εξευτελίστηκε διεθνώς. Η κυβέρνηση διέκοψε το πρωτάθλημα για μια εβδομάδα, η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα του grexit, η συμμαχία ΑΕΚ-ΠΑΟΚ τινάχτηκε στον αέρα, η ΑΕΚ πήρε τον αγώνα στα χαρτιά με σκορ 0-3 και ως εκ τούτου κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια.
Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε επιπρόσθετα με αφαίρεση βαθμών, ο Ιβάν Σαββίδης με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για 3 χρόνια, ενώ επιβλήθηκαν και χρηματικά πρόστιμα στον δικέφαλο του βορρά.
ΗΤΑΝ ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ;
Για την τιμωρία Σαββίδη και τα πρόστιμα δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο ΠΑΟΚ έπρεπε να τιμωρηθεί και μάλιστα αυστηρά. Το ερώτημα όμως αν το πρωτάθλημα της ΑΕΚ ήταν χάρτινο είναι διαφορετική συζήτηση.
Το βασικό επιχείρημα της ΑΕΚ ότι το πρωτάθλημα δεν ήταν χάρτινο στηρίζεται στο ότι δεν έκανε κάποια ένσταση για να διεκδικήσει τον αγώνα στα χαρτιά. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν χρειαζόταν να γίνει κάποια ένσταση. Η τύχη του αγώνα θα κρινόταν ούτως ή άλλως στα δικαστήρια από τη στιγμή που διακόπηκε οριστικά. Στα δικαστήρια λοιπόν, οι νομικοί της ΑΕΚ ζήτησαν με τα υπομνήματά τους να πάρει η ομάδα τον αγώνα στα χαρτιά. Συνεπώς η ΑΕΚ ζήτησε τη χάρτινη νίκη ακόμα και αν δεν έκανε ένσταση.
Εν τέλει, τα αθλητικά δικαστήρια έδωσαν τη νίκη στην ΑΕΚ με σκορ 0-3. Δικαιολόγησαν δηλαδή τη στάση της αποστολής της ΑΕΚ να μην βγει να αγωνιστεί στον αγωνιστικό χώρο για τα εναπομείναντα λεπτά των καθυστερήσεων λόγω εύλογης ανησυχίας από το όπλο του Ιβάν Σαββίδη.
Θυμίζουμε την ένορκη κατάθεση του Βασίλη Δημητριάδη:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΤΟ 2018
«Φάνηκε ότι είχε όπλο... Η εικόνα του όπλου ήταν σοκαριστική... Φοβηθήκαμε όλοι. Πάθαμε σοκ. Όλη η αποστολή τρομοκρατήθηκε»...
Δηλαδή το 2018 στα αθλητικά δικαστήρια ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε ότι αντιλήφθηκε το όπλο και σοκαρίστηκε, ενώ το 2022 στο ποινικό δικαστήριο κατέθεσε ότι δεν παρατήρησε το όπλο, ότι απλά υπήρχε μία φήμη για το όπλο και ότι δεν αισθάνθηκε φόβο, αλλά αντιθέτως αυτό που έκανε ο Σαββίδης λειτούργησε και κατευναστικά!
Με βάση λοιπόν και την κατάθεση Δημητριάδη που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, τα αθλητικά δικαστήρια δικαίωσαν την απόφαση της ΑΕΚ να μην βγει να ολοκληρώσει τον αγώνα, επειδή αισθάνθηκε τρόμο και ανησυχία από το όπλο του Ιβάν Σαββίδη.
Μέχρι εδώ, όλα καλά.
Ωστόσο, ο ίδιος άνθρωπος, ο Βασίλης Δημητριάδης κατέθεσε ενόρκως σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τα ακριβώς αντίθετα, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης φέτος τον Φεβρουάριο στη δική για το ποινικό σκέλος της ίδιας υπόθεσης!
Με λίγα λόγια, ο τότε γενικός διευθυντής της ΠΑΕ ΑΕΚ ομολόγησε ότι δεν υπήρχε πραγματικός φόβος στους παίκτες της ΑΕΚ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κακώς δεν βγήκαν από τα αποδυτήρια για να ολοκληρωθεί ο αγώνας και κακώς ο αγώνας κατακυρώθηκε στην ΑΕΚ!
Άρα οι 3 βαθμοί που πήρε η ΑΕΚ στην Τούμπα ήταν χάρτινοι, όπως και η αφαίρεση 3 βαθμών από τον ΠΑΟΚ λόγω υπαιτιότητας για τη διακοπή του αγώνα. Κατά συνέπεια, τα βαθμολογικά δεδομένα θα ήταν διαφορετικά. Άρα, ο τίτλος προκύπτει ότι ήταν χάρτινος, λόγω της ομολογίας Δημητριάδη.
Όπως βλέπουμε, το σκεπτικό της απόφασης της «χάρτινης» νίκης της ΑΕΚ αναφέρεται στην τρομοκράτηση των παικτών της ΑΕΚ, κάτι που αναιρείται από τη φετινή κατάθεση Δημητριάδη στο ποινικό δικαστήριο βάσει της οποίας η μόνη ανησυχία ήταν αν θα μετρήσει το γκολ του ΠΑΟΚ ή όχι:
(26) 28η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/04/2018: ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Αλέξανδρος Κατσικογιάννης (Ηπείρου)
Δύο πέναλτι ζήτησε ο Ολυμπιακός στον αγώνα της Ριζούπολης με τον Απόλλωνα, αλλά δεν δόθηκαν. Δείτε το βίντεο:
Πέναλτι δεν δόθηκε ούτε στο χέρι του Σιατραβάνη:
(27) 30η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
05/05/20187: ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Γεώργιος Τζοβάρας (Φθιώτιδας)
Στο ματς-φιέστα της Ριζούπολης για την ΑΕΚ που κατέκτησε το πρωτάθλημα, ο Λιβάγια κλείνει τη σεζόν όπως την άνοιξε. Την άνοιξε με ατιμώρητη σφαλιάρα στον Χαντάκια του Παναιτωλικού στην πρώτη αγωνιστική και την έκλεισε με (επίσης ατιμώρητη) απώθηση του Χουάντερσον του Απόλλωνα. Η ΑΕΚ θα έμενε με 10 παίκτες, αλλά το σημαντικό είναι ότι θα έχανε τον Λιβάγια εν όψει του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας που θα γινόταν μία εβδομάδα αργότερα.
Διαιτητική σύνοψη σεζόν
ΠΑΟΚ (5 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 5 αγώνες (εντός έδρας με Ατρόμητο και εκτός έδρας με Ολυμπιακό, Παναιτωλικό, Πλατανιά, ΠΑΣ Γιάννινα), αδικήθηκε σε 0 αγώνες. Τερμάτισε δεύτερος.
Παναθηναϊκός (5 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) : Ευνοήθηκε σε 5 αγώνες (εντός έδρας με ΑΕΛ, Πλατανιά, εκτός έδρας με Λαμία, Ατρόμητο, Ολυμπιακό), αδικήθηκε σε 0 αγώνες. Τερμάτισε ενδέκατος με 32 βαθμούς.
ΑΕΚ (6 ΥΠΕΡ - 2 ΚΑΤΑ) : Ευνοήθηκε σε 6 αγώνες (εντός έδρας με Παναιτωλικό, Ολυμπιακό, εκτός έδρας με Λαμία, Ξάνθη Ολυμπιακό, Απόλλωνα), αδικήθηκε σε 2 αγώνες (εντός έδρας με Αστέρα Τρίπολης, Πανιώνιο). Κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Ολυμπιακός (0 ΥΠΕΡ - 9 ΚΑΤΑ) : Ευνοήθηκε σε 0 αγώνες, αδικήθηκε σε 9 αγώνες (εντός έδρας με Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και εκτός έδρας με Ξάνθη, ΑΕΚ, Απόλλωνα). Τερμάτισε τρίτος.
Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. ΑΕΚ: 70 (πρωταθλήτρια)
2. ΠΑΟΚ: 64
3. Ολυμπιακός: 57
4. Ατρόμητος: 56
5. Αστέρας Τρίπολης: 45.
ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ!
Το 2018, ο Παναθηναϊκός τέθηκε αντιμέτωπος με το φάσμα του υποβιβασμού λόγω των χρεών της ΠΑΕ. Ο κανονισμός αδειοδότησης ήταν σαφής: Αν μια ΠΑΕ δεν αδειοδοτηθεί, υποβιβάζεται στην Β' εθνική.
Για παράδειγμα, ο Ηρακλής είχε υποβιβαστεί λόγω μη αδειοδότησης. Όμως, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας... Ο Παναθηναϊκός ως δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα της χώρας είχε άλλη αντιμετώπιση. Ο Ηρακλής μάταια κραύγαζε με εξώδικα να μην αλλάξει ο κανονισμός...
Ο κανονισμός όμως άλλαξε και τελικά προβλέφθηκε ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών αντί για υποβιβασμό. Ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στη Super League και απλώς του αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί:
Οι ομάδες που ψήφισαν υπέρ του αλλαγής του κανονισμού για να σωθεί ο Παναθηναϊκός ήταν οι εξής: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Λεβαδειακός, Λάρισα, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Λαμία, Απόλλων, Ξάνθη.
Κατά της αλλαγής του κανονισμού και υπέρ του υποβιβασμού του Παναθηναϊκού ψήφισαν οι εξής: ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα, Πλατανιάς.
Απούσα από την ψηφοφορία ήταν η Κέρκυρα.
Σύμφωνα με το καταστατικό της Super League, για να τροποποιηθεί ο κανονισμός απαιτείται η ψήφος των 3/4 των παρόντων ΠΑΕ.
Υπέρ ψήφισαν οι 11/15 ΠΑΕ και κατά οι 4/15. Αν ένας από τους 11 δεν συμφωνούσε, τότε με 10/15 ψήφους, δεν θα υπήρχε πλειοψηφία τριών τετάρτων και ο κανονισμός δεν θα άλλαζε. Με λίγα λόγια, με την ψήφο του Ολυμπιακού (αλλά και ομάδων που έχουν συκοφαντηθεί ως παραρτήματά του (όπως Πανιώνιος, Λεβαδειακός, ΑΕΛ, κτλ), σώθηκε ο Παναθηναϊκός για δεύτερη φορά όπως και το 1975 στην υπόθεση των λουλουδιών με την ψήφο Ανδριανόπουλου...
Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός ψήφισε να σωθεί ο Παναθηναϊκός, ενώ ο ΠΑΟΚ ψήφισε να πέσει ο Παναθηναϊκός!
Μήπως το ίδιο δεν έγινε και με την ΑΕΚ το 2010 όταν της έδωσε ο Ολυμπιακός το γήπεδο Καραϊσκάκη για να παίξει στο Europa League με την Νταντί Γιουνάιτεντ, όταν η ΑΕΚ δεν έβρισκε γήπεδο και ο Παναθηναϊκός της αρνήθηκε τη Λεωφόρο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η Ένωση να τιμωρηθεί από την ΟΥΕΦΑ με ευρωπαϊκό αποκλεισμό;
Όλα τα άρθρα της έρευνας μπορείτε να τα βρείτε εδώ:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου