Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2004/05

Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2004/05 με τον Ολυμπιακό να κατακτά ξανά το πρωτάθλημα μετά από διάλειμμα μίας χρονιάς.

Η σεζόν ξεκίνησε με το Ελληνικό ποδόσφαιρο μεθυσμένο από τον θρίαμβο του Euro.

Στον νταμπλούχο Παναθηναϊκό επικρατούσε σιγουριά για νέα κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός μπήκε για πρώτη φορά στο νεόδμητο γήπεδο Καραϊσκάκη, ενώ στην τεχνική ηγεσία επέστρεψε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς για μία δεύτερη θητεία και η μεταγραφή Ριβάλντο προκάλεσε σοκ και δέος σε όλο τον κόσμο. Ήταν το μεγαλύτερο όνομα ποδοσφαιριστή που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα... Η δε ΑΕΚ, με νέο πρόεδρο της ΠΑΕ τον Ντέμη Νικολαΐδη ξεκινούσε μία νέα εποχή.

(1) 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/10/2004: ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος (Ηπείρου) - βοηθός διαιτητή: Μπλάθρας (Ηλείας)
Η πρώτη ήττα του Ολυμπιακού στη σεζόν έγινε στην Ξάνθη για την 3η αγωνιστική και ήταν προϊόν ενός γκολ στο οποίο δεν πέρασε όλη η μπάλα τη γραμμή, αλλά και ενός γκολ-οφσάιντ:

ΤΑ ΝΕΑ, 04-10-2004
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(2) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/10/2004: ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Γιάννης Τσαχειλίδης (Πειραιά)
Φτάνουμε στην έκτη αγωνιστική και ξανά ένα αποτέλεσμα αλλοιώνεται εις βάρος του Ολυμπιακού. Στον εκτός έδρας αγώνα με την Χαλκηδόνα, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να πάρει τη νίκη στο 82', αλλά ο Πειραιώτης (!) διαιτητής Τσαχειλίδης μετέτρεψε ένα καταφανέστατο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε φάουλ...
Το βίντεο της φάσης:

Τα Νέα, 25/10/2004
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(3) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
30/10/2004: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 5-1
Αγώνας χωρίς διαιτητική συζήτηση, αλλά δεν θα μπορούσε να λείψει. Η ποιοτική διαφορά δύο διαφορετικών ομάδων και κόσμων καθρεφτίστηκε όσο τίποτα σε ένα ενενηντάλεπτο. Ο Ολυμπιακός «της παράγκας και των Ε.Ο.» συνέτριψε τον δικέφαλο του βορρά με το βαρύ και ασήκωτο 5-1. Η εφημερίδα «Σπορ του Βορρά» μιλούσε για «γελωτοποιό ΠΑΟΚ» και «ερυθρόλευκο φεστιβάλ». Ήταν τα χρόνια που «ο Ολυμπιακός κατέστρεφε το Ελληνικό ποδόσφαιρο»...

Το πέμπτο γκολ στις καθυστερήσεις με την τρομερή συνεργασία Ριβάλντο-Τζιοβάνι-Καστίγιο θεωρείται ίσως το κορυφαίο όλων των εποχών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο συμβολίζοντας την απόλυτη επίδειξη αγωνιστικής δύναμης του Ολυμπιακού:

(4) 14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
05/02/2005: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Γεράσιμος Μαζαράκης (Κεφαλληνίας)
Οι κατηγορίες εναντίον του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2004/05 εστιάζουν στον αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη για την 14η αγωνιστική, όχι όμως για διαιτητικούς λόγους, αλλά για δικαστικούς.

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος για τις 09/01/2005 με διαιτητή τον Ηρακλή Τσικίνη, αλλά δεν ξεκίνησε λόγω επεισοδίων μεταξύ οπαδών στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης.

Η πρωτόδικη απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ τιμώρησε αμφότερες τις ομάδες με αφαίρεση 3 βαθμών, αλλά κατόπιν έφεσης, η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε να ακυρώσει την ποινή της αφαίρεσης βαθμών, να επιβάλλει πρόστιμα και ποινές κεκλεισμένων των θυρών και όρισε ξανά τον αγώνα που διεξήχθη στις 05/02/2005 και βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό με σκορ 0-2.

Κάποιοι ήθελαν να χάσει ο Ολυμπιακός στα χαρτιά ένα πρωτάθλημα για επεισόδια οπαδών και των δύο ομάδων και μάλιστα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού επικαλούνται συχνά-πυκνά αυτή την ιστορία.

Από κει και πέρα, κάναμε μια έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η έρευνα, μάς οδηγεί σε εντυπωσιακά ευρήματα.

Πριν από όλα, πρέπει να τονίσουμε ότι στον αγώνα αυτό, ο τότε πρόεδρος του Πανιωνίου Αχιλλέας Μπέος δεν επιθυμούσε να δώσει εισιτήρια στον Ολυμπιακό:

Εν τέλει, βρέθηκε μια μέση λύση και δόθηκαν μόλις 322 στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Όπως κατέθεσε ο Αστυνομικός διευθυντής κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, «οι 322 φίλαθλοι της Θύρας 7, δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα»:

Συνεπώς, όσοι οπαδοί του Ολυμπιακού συμμετείχαν στα επεισόδια με τους οπαδούς του Πανιωνίου, ήταν μεμονωμένοι οπαδοί, άρα δεν υπήρχε αντικειμενική ευθύνη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο κανονισμός της εποχής προέβλεπε ποινή πέντε αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και όχι αφαίρεση βαθμών, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 10/01/2005:


Περαιτέρω, το άρθρο 21 του τότε ΚΑΠ προέβλεπε αφαίρεση βαθμών μόνο σε περίπτωση διακοπής του αγώνα με ευθύνη οπαδών και όχι σε περίπτωση μη έναρξης, συνεπώς η επιτροπή εφέσεων αποφάσισε να επιστραφούν στις δύο ομάδες οι βαθμοί που άδικα τους αφαιρέθηκαν στα χαρτιά και να οριστεί εκ νέου ο αγώνας.

Στις 14/01/2005, πρόεδρος της ΕΠΑΕ (η ένωση της τότε Super League με τη Β' εθνική) εξελέγη ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος με τη στήριξη της κυβέρνησης (τότε κυβέρνηση Καραμανλή) και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

Στις 21/01/2005, ο ίδιος ο Λυκουρέζος που είχε τη στήριξη του Παναθηναϊκού, δήλωσε δημόσια ότι η αφαίρεση βαθμών έρχεται σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα της FIFA και της ΟΥΕΦΑ.

Στις 25/01/2005, ο ίδιος ο Λυκουρέζος (που επαναλαμβάνουμε είχε τη στήριξη του Παναθηναϊκού), κατέθεσε στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ υπέρ Πανιωνίου και Ολυμπιακού και κατά της αφαίρεσης βαθμών.

Το ίδιο ακριβώς κατέθεσε και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της ιστορίας του Παναθηναϊκού, ο Αντώνης Αντωνιάδης με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ΠΣΑΠ.

Εν τέλει, ο αγώνας διεξήχθη στις 05/02/2005 και κρίθηκε στο γήπεδο με άνετη νίκη του Ολυμπιακού με σκορ 0-2.

(5) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/01/2005: ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Δημήτρης Τακίδης (Κιλκις) - βοηθός διαιτητή: Δραγάτης
Στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου, ο Ολυμπιακός άφησε δύο πολύτιμους βαθμούς στο «Ελ Πάσο» της Καλλιθέας. Ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, αν δεν ακυρωνόταν λανθασμένα το γκολ του Οκκά στο 51':

Τα Νέα, 24/01/2005
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(6) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/02/2005: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 0-0
Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κέρκυρας)- βοηθός διαιτητή: Πασχαλίδης
Δύο πολύτιμους βαθμούς έχασε ο Ολυμπιακός στο γήπεδο Καραϊσκάκη κόντρα στην Ξάνθη σε έναν αγώνα που δύο επιθέσεις των Ερυθρόλευκων ανακόπηκαν λανθασμένα ως οφσάιντ (στο 12' και στο 33'). Ειδικά στη φάση του 12', ο Ζιοβάνι καλυπτόταν από δύο παίκτες της Ξάνθης:

(7) 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
20/02/2005: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Αβραάμ Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης)
Στον αγώνα του Εργοτέλη με τον Ολυμπιακό στο Παγκρήτειο στάδιο, οι Ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν με πέναλτι που κέρδισε ο Γεωργάτος από τον Πάρβο. Η επαφή υπήρξε, παρότι ο Γεωργάτος καθυστέρησε ελαφρά να πέσει. Σε κάθε περίπτωση, η υπόδειξη δεν επηρέασε την αποτέλεσμα του αγώνα, καθώς ο Ολυμπιακός γνώρισε ήττα-σοκ.

(8) 21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
06/03/2005: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Χριστόφορος Ζωγράφος (Αθηνών)
Στο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με πέναλτι που κέρδισε ο Μαυρογενίδης και εκτέλεσε εύστοχα ο Τζόρτζεβιτς. Η φάση ήταν δύσκολη και σας παραθέτουμε το βίντεο:

Από κει και πέρα, υπήρξαν λάθη στον ίδιο αγώνα που αδίκησαν τον Ολυμπιακό και πιο συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
ΤΑ ΝΕΑ, 07-03-2005
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(9) 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
20/03/2005: ΟΦΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Γιάννης Καμινάρης (Θεσσαλίας)
Επτά αγωνιστικές πριν το φινάλε, ο Ολυμπιακός θα αφήσει δύο πολύτιμους βαθμούς στην Κρήτη και θα μείνει τρίτος στη βαθμολογία πίσω από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, χάνοντας σημαντικό έδαφος στη μάχη του τίτλου. Η... «κόκκινη παράγκα» μάλλον κοιμήθηκε, καθώς ο διαιτητής δεν καταλόγισε δύο καταφενέστατα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού.
1ο πέναλτι που δεν δόθηκε
(τράβηγμα Οκκά από Κολιτσιδάκη εντός περιοχής)

2ο πέναλτι που δεν δόθηκε
(χέρι Τόμας εντός περιοχής)

Τα Νέα, 21/03/2005


(10) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/04/2005: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Ηλίας Μαζαράκος (Άρτας)
Μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος. 24η αγωνιστική και ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Ιωνικό στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στο 22' με γκολ του Γκούτμαν. Στο ξεκίνημα της φάσης υπήρξε ο ορισμός του επιθετικού φάουλ, αλλά η «κόκκινη παράγκα» μάλλον... κοιμήθηκε και παρέλειψε να το καταλογίσει. Έτσι ο Ιωνικός προηγήθηκε στο σκορ:
Η φάση στο ξεκίνημα του βίντεο:

Τα Νέα, 04/04/2005
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Εν τέλει, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το σκορ με γκολ του Καστίγιο στο 49' και του Τζόρτζεβιτς στο 50' και πήρε τη νίκη με 2-1.

(11) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/04/2005: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΡΗΣ 0-0
Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κέρκυρας)
Την ίδια αγωνιστική και την ίδια μέρα, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε ισόπαλος με τον Άρη στη Λεωφόρο.

Στον αγώνα αυτόν, οι βοηθοί σταματούσαν διαρκώς τις επιθέσεις του Άρη με απανωτές υποδείξεις για ανύπαρκτα οφσάιντ...


(12) 28η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
08/05/2005: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος (Ηπείρου)
Το θρίλερ του τίτλου φτάνει στο αποκορύφωμά του. Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, το κοντέρ γράφει Παναθηναϊκός: 59, ΑΕΚ: 58, Ολυμπιακός: 56. Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός στην Κέρκυρα.

Η ΑΕΚ όμως γνωρίζει ήττα-σοκ από τον Ιωνικό του Νατσούρα και το πάρτι τίτλου καταλήγει σε τραγωδία, ο Παναθηναϊκός φέρνει ισοπαλία στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός νικάει στην Κέρκυρα και πλησιάζει επικίνδυνα στον πόντο τον Παναθηναϊκό με την ΑΕΚ να μένει τρίτη.
Η βαθμολογία διαμορφώνεται πλέον ως εξής ενώ απομένουν δύο αγωνιστικές ακόμα: Παναθηναϊκός: 60, Ολυμπιακός: 59, ΑΕΚ: 58.

Στον αγώνα της Τούμπας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, δεν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ:

Επίσης, δεν αποβλήθηκε ο Έκι Γκονζάλεζ του Παναθηναϊκού για το δολοφονικό μαρκάρισμα στο βίντεο που ακολουθεί. Έτσι, ο Παναθηναϊκός δεν τον στερήθηκε στο ντέρμπι της Λεωφόρου με την ΑΕΚ για την προτελευταία αγωνιστική, μία εβδομάδα μετά...

(13) 29η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/05/2005: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΕΚ 0-0
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)
Στο ντέρμπι τίτλου της προτελευταίας αγωνιστικής στη Λεωφόρο, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα μείνουν στο 0-0, ενώ την ίδια μέρα ο Ολυμπιακός θα νικήσει τον Πανιώνιο με 3-0 και θα τους προσπεράσει στο φώτο-φίνις, κάνοντας το αποφασιστικό βήμα τίτλου, καθώς ήθελε απλά νίκη στο Καυτανζόγλειο επί του Ηρακλή στην τελευταία αγωνιστική για να στεφθεί πρωταθλητής, όπερ και εγένετο.

Η βαθμολογία μετά την προτελευταία αγωνιστική είχε πλέον ως εξής: Ολυμπιακός: 62, Παναθηναϊκός: 61, ΑΕΚ: 59.
Στον αγώνα της Λεωφόρου λοιπόν, η ΑΕΚ θα μπορούσε να μπει ξανά στη μάχη του τίτλου, αλλά ο διαιτητής Κύρος Βασσάρας δεν καταλόγισε πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ της στις καθυστερήσεις:

ΤΑ ΝΕΑ, 16-05-2005
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Δεν είναι όμως μόνο η μάχη του τίτλου. Αν ο Βασσάρας έδινε το πέναλτι στην ΑΕΚ, τότε η ΑΕΚ (σε περίπτωση εύστοχης εκτέλεσης), θα τερμάτιζε δεύτερη και θα έπαιρνε εκείνη τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς λιγκ!

Τόσα χρόνια μετά, στην ΑΕΚ κατηγορούν τον Ολυμπιακό για την καταστροφή τους λόγω της υπόθεσης Βάλνερ που τους στέρησε το Τσάμπιονς λιγκ το 2008, λησμονούν όμως τη διαιτησία Βασσάρα που τους στέρησε το Τσάμπιονς λιγκ το 2005...

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού σήμερα μιλάνε για παράγκες, τότε όμως απέδιδαν την ευθύνη της απώλειας του τίτλου στους παίκτες της ομάδας τους...

Στην τελευταία αγωνιστική, ο Ολυμπιακός θα νικήσει τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο με το γκολ του Ριβάλντο, ενώ θα νικήσει και ο Παναθηναϊκός στην Κρήτη τον ΟΦΗ, όπως και η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ την Καλαμαριά.
Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ
Όταν το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε, ο Γερμανός Μάρκους Μινχ του Παναθηναϊκού αναγνώρισε τη δίκαια κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό...

Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (4 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 4 αγώνες 
(εντός έδρας με Άρη, ΑΕΚ, εκτός έδρας με ΠΑΟΚ), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε δεύτερος.

ΑΕΚ (0 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 0 αγώνες
αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Παναθηναϊκό).
Τερμάτισε τρίτη.

Ολυμπιακός (1 ΥΠΕΡ - 6 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Εργοτέλη), αδικήθηκε 6 σε αγώνες (εντός έδρας με Ξάνθη, Ιωνικό, εκτός έδρας με Ξάνθη, Χαλκηδόνα, Καλλιθέα, ΟΦΗ). Μοιρασμένα διαιτητικά λάθη στην Τούμπα με ΠΑΟΚ.
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. Ολυμπιακός 65 (πρωταθλητής)
2. Παναθηναϊκός: 64
3. ΑΕΚ: 62
4. Ξάνθη: 50
5. ΠΑΟΚ: 46.

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΓΓΕΡ ΓΙΑ ΤΟ 2005
Όταν τον Σεπτέμβριο του 2011 η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία εξομολογήθηκε για τα λάθη του, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία για το κομβικό πρωτάθλημα της σεζόν 2004/05, λέγοντας τα εξής:
«Το δεύτερο λάθος είναι, λυπάμαι που δεν προστάτευσα την ομάδα. Πολλές φορές σκέφτηκα το πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα... το 2005 έχοντας 3 παιχνίδια στην έδρα μας, φέραμε τρεις ισοπαλίες. Η λύση ήταν πολύ εύκολη, γνωστή, απλή και πολύ αποτελεσματική. Αλλά η προστασία της ομάδας γι αυτούς που θέλουν πραγματικά να βάλουν τον όρο προστασίας, είναι ένα πράγμα. Πληρώνεις και παίρνεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Είτε πληρώνεις προέδρους, διαιτητές, παράγοντες, ό, τι θέλεις μπορείς να πληρώσεις, αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα διαφυλάσσονται και προστατεύονται. Λοιπόν, λυπάμαι αλλά δεν το έκανα και πάλι τα ίδια θα έκανα. Προτίμησα λοιπόν να χάσουμε το πρωτάθλημα του 2005 το οποίο θα ήταν κάλπικο και ψεύτικο. Δεν το κάναμε».

Οι τρεις εντός έδρας ισοπαλίες στις οποίες αναφέρθηκε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ήταν οι εξής:
  • 22η αγωνιστική: Παναθηναϊκός - Ηρακλής 0-0
  • 24η αγωνιστική: Παναθηναϊκός - Άρης 0-0
  • 29η αγωνιστική: Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 0-0.
Οι απορίες που γεννήθηκαν από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Βαρδινογιάννη ήταν οι εξής:
  • Όταν ανέφερε ότι «στην Ελλάδα τα πρωταθλήματα διαφυλάσσονται και προστατεύονται αν πληρώσεις προέδρους/διαιτητές/παράγοντες», ήταν κάτι που συνέβαινε και μέχρι το 1996 και τη σεζόν 2003/04 ή όχι;
  • Πώς γνωρίζει ότι θα ήταν πρόθυμοι να πληρωθούν οι παράγοντες του Ηρακλή, του Άρη και της ΑΕΚ και είναι σίγουρος ότι υπήρχε λύση απλή και αποτελεσματική;
  • Τι παραπάνω θα κέρδιζε αν πλήρωνε τον διαιτητή στον αγώνα με την ΑΕΚ για την 29η αγωνιστική (0-0), αφού ούτως ή άλλως ο κ. Βασσάρας δεν έδωσε καθαρό πέναλτι στην ΑΕΚ;
ΠΑΕ ΑΕΚ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ 44
Στις 18/11/2004, με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, διαγράφεται το 95% από τα χρέη-μαμούθ της ΠΑΕ ΑΕΚ! Μία εξέλιξη πολύ σημαντική για όλο τον οργανισμό της Ένωσης...

Μάλιστα, το κράτος δεν παραστάθηκε στη δίκη για το κούρεμα των χρεών της ΠΑΕ ΑΕΚ προς το Δημόσιο με προσωπική απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή:

«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ»
Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε έναν παραλληλισμό με μεγάλο ενδιαφέρον.

Όπως βλέπουμε, με την απόφαση που εκδόθηκε, η ΠΑΕ ΑΕΚ είδε τα χρέη της να μειώνονται κατά 80 εκατομμύρια ευρώ! Τι σημαίνει αυτό; Ας δούμε πόσα χρήματα κέρδισε ο Ολυμπιακός από την ΟΥΕΦΑ για τη συμμετοχή του στο Τσάμπιονς λιγκ της ίδιας σεζόν (2004/05) με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και θα καταλάβετε:

Από τα στοιχεία της ΟΥΕΦΑ προκύπτει ότι τη σεζόν 2004/05 ο Ολυμπιακός εισέπραξε από την ΟΥΕΦΑ λίγο πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ και αυτό κυρίως χάρη στην εξαιρετική του παρουσία με 10 βαθμούς στον όμιλο.

Το αφήγημα ότι ο Ολυμπιακός «τόσα χρόνια έπαιρνε τα λεφτά του Τσάμπιονς λιγκ και ισοπέδωνε τον ανταγωνισμό», ξεγυμνώνεται αν αναλογιστούμε ότι τα 80 εκατομμύρια που γλίτωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ με την απόφαση του Εφετείου ήταν ουσιαστικά σαν έσοδα από 11 συμμετοχές της στο Τσάμπιονς λιγκ (και μάλιστα με συγκομιδή 10 βαθμών κάθε φορά) με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και τα τότε μπόνους της ΟΥΕΦΑ!
ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το νταμπλ νικώντας στον τελικό Κυπέλλου που έγινε στην Πάτρα, τον Άρη με σκορ 3-0, με το απίθανο γκολ που σημείωσε «το επίλεκτο μέλος ΕΟ», ο Ριβάλντο να αφήνει εποχή.

Η ΕΥΡΩΠΗ
Σε ό, τι αφορά την Ευρώπη, ο Ολυμπιακός εντυπωσίασε και εκεί. Είχε να αντιμετωπίσει ΚΑΙ δύσκολο όμιλο, με την ομάδα που κατέκτησε το Τσάμπιονς λιγκ (Λίβερπουλ) ΚΑΙ φρικτές διαιτησίες (ακύρωση γκολ Οκκά στο Μονακό) και παρόλα αυτά συγκέντρωσε 10 βαθμούς και έμεινε εκτός των «16»! Συνέχισε όμως στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπου απέκλεισε την Γαλλική Σοσό με δύο νίκες και αποκλείστηκε από τη Νιούκαστλ μετά από μία ακόμα σφαγιαστική διαιτησία στον πρώτο αγώνα του γηπέδου Καραϊσκάκη όπου έμεινε με 9 παίκτες από το πρώτο ημίχρονο!

Όλα αυτά στη χρονιά που ολοκληρώθηκε με το μυθικό νταμπλ...


Σχόλια

  1. οσφπ εργοτέλης 2 0 ακυρωθηκε καθαρό γκολ του οσφπ, οσφπ αρης 2 1 δίνεται οφσάιντ εφέυρεση στον τζόλε , αρης παο γλυτώνει κόκκινη ο κώτσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στο ματς κυπέλλου με την αεκ στον επαναληπτικό δεν δόθηκαν 2 πέναλτυ στον οσφπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου