Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2019/20

Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2019/20. Ο Ολυμπιακός συνέχισε με τον Πέδρο Μαρτίνς στην τεχνική του ηγεσία, ενώ ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ προσέλαβε τον επίσης Πορτογάλο Αμπέλ Φερέιρα. Η σεζόν αυτή, ήταν η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε το var στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ για πρώτη φορά ο πρωταθλητής θα αναδεικνυόταν μέσω playoffs.

Το VAR εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί εμφανίστηκε και παγκοσμίως. Στην Ελλάδα ήρθε το 2019 ακριβώς την ίδια περίοδο που άρχισε να υπάρχει και στην Αγγλία.


(1) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/08/2019: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1-0
Διαιτητής: Στέφανος Κουμπαράκης (Θράκης)
Στον αγώνα της πρεμιέρας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης στο γήπεδο Καραϊσκάκη, οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι που δεν δόθηκε, σε τράβηγμα του Ελ Αραμπί στον Μπαράλες.

Ωστόσο, στη φάση αυτή, ο Μπαράλες βρίσκεται σε θέση οφσάιντ και το οφσάιντ προηγείται του γκολ, οπότε δεν έπρεπε σε κάθε περίπτωση να καταλογιστεί πέναλτι.

(2) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/09/2019: ΑΕΛ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Άγγελος Ευάγγελου (Αθηνών)
Δύο γκολ του Ολυμπιακού ακύρωσε ο διαιτητής Άγγελος Ευαγγέλου. Το πρώτο το πέτυχε ο Ελ Αραμπί στο 38' και ακυρώθηκε ορθώς για οριακό οφσάιντ. Το δεύτερο πέτυχε στο 55' ο Μεριά και η ακύρωση ήταν λανθασμένη:

Gazzetta.gr, 01/09/2019:

(3) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
27/10/2019: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 2-0
Διαιτητής: Jorge Sousa (Πορτογαλία)
Ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ στο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής με 2-0. Στο 69', με το σκορ 1-0, ο βοηθός έκοψε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Ποντένσε που βρέθηκε στα όρια της μικρής περιοχής, παρότι καλυπτόταν. Ο βοηθός έπρεπε να αφήσει τη φάση και να ελεγχθεί μετά, σε περίπτωση που σκόραρε ο Ολυμπιακός, κάτι που δεν συνέβη όμως.

(4) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/11/2019: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)
Το αήττητο του ΠΑΟΚ και οι πιθανότητές του για πρωτάθλημα, διαφυλάχθηκαν με την ισοφάριση σε νεκρό χρόνο στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Παναθηναϊκό.

Το αυστηρό πέναλτι δόθηκε στο 96' και ενώ είχαν παρέλθει τα (ούτως ή άλλως υπερβολικά) 5 λεπτά των καθυστερήσεων. Μάλιστα στη διάρκεια των καθυστερήσεων δεν είχε πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή για να δικαιολογείται η παράταση των καθυστερήσεων. Στο στιγμιότυπο, η φάση του πέναλτι στο 95:28. Το πέναλτι εκτελέστηκε στο 90+11'!

(5) 11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/11/2019: ΠΑΟΚ - ΑΕΛ 1-0
Διαιτητής: Γιώργος Τάσης (Ηπείρου)
Στο 5' της αναμέτρησης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΛ στην Τούμπα δεν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ της ομάδας της Λάρισας σε χέρι του Ίνγκασον από σουτ του Σεσέροβιτς:

(6) 11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/11/2019: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 1-1
Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)
Την ίδια αγωνιστική, ο Άρης αναδείχθηκε ισόπαλος στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ με σκορ 1-1 με Έλληνα διαιτητή, τον κ. Ευαγγέλου. Στο 53' αποβλήθηκε ο Ιντέγε του Άρη, αλλά παρόλα αυτά η ομάδα της Θεσσαλονίκης προηγήθηκε στο 64' με γκολ του Λάρσον. Εν τέλει, στο 76' δόθηκε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και ο Μάνταλος ισοφάρισε.

Εφημερίδα «Metrosport», 25/11/2019

(7) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/12/2019: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1-1
Διαιτητής: Σάντσεθ Μαρτίνεθ (Ισπανία)
Ο Ολυμπιακός έμεινε ισόπαλος με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο Καραϊσκάκη με σκορ 1-1. Στο 49' της αναμέτρησης δεν δόθηκε πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε ανατροπή του Ντανιέλ Ποντένσε από τον Ελ Καντουρί:

Gazzetta.gr, 01/12/2019

Sport24, 01/12/2019


(8) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/12/2019: Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Βασίλης Φωτιάς (Πέλλας)
Μπορεί το var να είχε μπει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά οι παλινωδίες και τα λάθη-σφαγές δεν έλλειψαν όπως διαπιστώνουμε. Στον αγώνα με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό στάδιο, ο Ολυμπιακός χάνει δύο βαθμούς, καθώς ακυρώθηκε λανθασμένα το γκολ του Σουντανί...

(9) 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/01/2020: ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ 4-2
Ο Άρης αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά αφεντικό και κυρίαρχος στη Θεσσαλονίκη ρίχνοντας τεσσάρα στον ΠΑΟΚ και έτσι του έσπασε το αήττητο των 52 σερί αγώνων. Το όνειρο του οργανισμού του ΠΑΟΚ να σπάσει το ρεκόρ του Ολυμπιακού (αήττητο 58 σερί αγώνων) που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου και ένατο μεγαλύτερο παγκοσμίως, έμεινε όνειρο:

Έθνος (ιδιοκτησίας Σαββίδη) - «Metrosport» Β. Ελλάδας:

Το ρεκόρ του Ολυμπιακού:

(10) 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
05/01/2020: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Ματίας Γκεστράνιους (Φινλανδία)
Την ίδια γωνιστική, στο ντέρμπι αιωνίων στο Καραϊσκάκη, ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε για μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ του Μακέντα σε πάτημα του Μπα. Ο Φινλανδός διαιτητής Α' κατηγορίας, με τη βοήθεια του var, δεν υπέδειξε πέναλτι:

(11) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/01/2020: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0
Διαιτητής: Όριελ Γρίνφιλντ (Ισραήλ)
Ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ στο ντέρμπι των δικεφάλων με εύστοχη εκτέλεση του Βιερίνια σε πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος. Ωστόσο, η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για επιθετικό φάουλ στον Βράνιες. Επίσης ζήτησε παράβαση πέναλτι για χέρι Βαρέλα και ανατροπή Κρίστιτσιτς στο 75' και πέναλτι και σε χέρι του Βαρέλα στο 83'.

(12) 20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/01/2020: ΛΑΜΙΑ - ΠΑΟΚ 0-1
Διαιτητής: Θανάσης Σέζος (Κιλκις)
Το var... κόλλησε, το γκολ του Μάτος που έπρεπε να ακυρωθεί ως οφσάιντ, μέτρησε και ο ΠΑΟΚ πήρε τρίποντο στη Λαμία για την 20η αγωνιστική... Ελλάς το μεγαλείο σου!

(13) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/02/2020: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Τόμπιας Στίλερ (Γερμανία)
Ο... εξοργισμένος λαός του ΠΑΟΚ καλούσε τον Ολυμπιακό να ανέβει Τούμπα «23/02» για εκδίκηση λόγω της ερυθρόλευκης καταγγελίας για πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό:

Τέσσερις μέρες μετά, ο Ολυμπιακός άλωσε και το Emirates με το τεράστιο διπλό επί της Άρσεναλ και την πρόκριση στους «16» του Europa League.

(14) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/02/2020: ΑΡΗΣ - ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Δημήτρης Καραντώνης (Ημαθίας)
Οι ιστορίες σφαγών του Άρη στους αγώνες με την ΑΕΚ τα χρόνια της εξυγίανσης είναι απανωτές για έναν ανεξήγητο λόγο, ειδικά με Έλληνες διαιτητές. Όπως και στον πρώτο γύρο λοιπόν, έτσι και στον δεύτερο, ο Άρης ήταν ο αδικημένος της διαιτησίας.

Χαρακτηριστικότερη η μη υπόδειξη καραμπινάτου πέναλτι σε ανατροπή του Φετφατζίδη στο 40'.

Πέναλτι μπορούσε να δοθεί υπέρ του Άρη και στο 17' σε διπλή περίπτωση (χτύπημα Βέλεζ από τον Βράνιες και στη συνέχεια σπρώξιμο του Φετφατζίδη από τον Αλμπάνη).

Εφημερίδα «Metrosport», 17/02/2020

(15) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
07/06/2020: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Οι σύνδεσμοι φίλων του ΠΑΟΚ απαίτησαν με ανακοίνωσή τους να ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα μετά τη διακοπή λόγω πανμδημίας για να κάνουν την απονομή... «στις π...ες του Πειραιά όπως τους αξίζει» στην πρεμιέρα των playoffs, είτε ο αγώνας γίνει με κόσμο, είτε κεκλεισμένων των θυρών, όπως χαρακτηριστικά είπαν:

Η ανακοίνωση αποδείχθηκε ότι ήταν λόγια της ρετσίνας... Δεν πήγε πολύ καλά ούτε αυτό:

(16) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
28/06/2020: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
Ο Ολυμπιακός νίκησε εύκολα και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και κατέκτησε μαθηματικά το πρωτάθλημα. Ένας τίτλος σπαθάτος, όπως αναγνώρισε ακόμα και το SDNA:


(17) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
05/07/2020: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτίας)
Ο Ολυμπιακός είναι μαθηματικά πρωταθλητής. Στον βαθμολογικά αδιάφορο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, δόθηκε λανθασμένα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Η εκτέλεση ήταν άστοχη και έτσι η υπόδειξη δεν επηρέασε το αποτέλεσμα του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος στην κανονική περίοδο, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο ΠΑΟΚ την προηγούμενη σεζόν. Μετά τα playoffs, η τελική βαθμολογία βρήκε τον Ολυμπιακό στο +18 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ (μετά την επιστροφή των 7 βαθμών), στο +22 από την τρίτη ΑΕΚ, στο +33 από τον τέταρτο Παναθηναϊκό και στο +49 από τον πέμπτο Άρη.

Διαιτητική σύνοψη σεζόν

ΠΑΟΚ (4 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 4 αγώνες 
(εντός έδρας με ΑΕΛ, ΑΕΚ και εκτός έδρας με Ολυμπιακό, Λαμία), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε δεύτερος.

ΑΕΚ (2 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 2 αγώνες 
(εντός έδρας με Άρη και εκτός έδρας με Άρη), αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με ΠΑΟΚ).
Τερμάτισε τρίτη.

Ολυμπιακός (2 ΥΠΕΡ - 3 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 2 αγώνες (εντός έδρας με Αστέρα Τρίπολης, ΠΑΟ), αδικήθηκε σε 3 αγώνες (εντός έδρας με ΠΑΟΚ, εκτός έδρας με ΑΕΛ, Βόλο).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η τελική βαθμολογία των έξι πρώτων θέσεων μετά και από τα playoffs τίτλου:
1. Ολυμπιακός: 91 (πρωταθλητής)
2. ΠΑΟΚ: 73
3. ΑΕΚ: 69
4. Παναθηναϊκός: 58
5. Άρης: 42
6. ΟΦΗ: 36.

Πρωταθλητής στα πέναλτι πάντως ήταν ο Παναθηναϊκός που κέρδισε 15 πέναλτι σε όλη τη σεζόν! Παρόλα αυτά τερμάτισε 33 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό...

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΑΟΚ-ΞΑΝΘΗΣ
Για την υπόθεση της καταγγελλόμενης πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης χρειάζεται φυσικά ξεχωριστό μεγάλο αφιέρωμα, το οποίο θα κάνουμε σύντομα με τη συμπλήρωση δύο ετών από την υπόθεση.
Αξίζει όμως να αναφερθούμε σε ένα μόνιμο επιχείρημα του ΠΑΟΚ με αφορμή την απώλεια του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν.

Παρότι ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα με 18 βαθμούς διαφορά και παρότι ο Ολυμπιακός νίκησε δύο φορές στην Τούμπα (σε κανονική περίοδο και playoffs), η δικαιολογία της κατραπακιάς για τον δικέφαλο του βορρά συνοψίζεται ως εξής:

«Εμείς θα παίρναμε το πρωτάθλημα, αλλά εσείς μας τρέχατε στα δικαστήρια για την πολυιδιοκτησία και μας είπατε ότι υποβιβαζόμαστε και αυτό μας επηρέασε και γι αυτό χάσαμε το πρωτάθλημα»!

Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο γελοίο επιχείρημα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού! Ο λόγος είναι ο εξής: Αν ο ΠΑΟΚ «επηρεάστηκε» επειδή για 18 ώρες υπήρχε μία εισήγηση υποβιβασμού (μέχρι που παρενέβη ο Γεραπετρίτης και αποσόβησε τον κίνδυνο με τροπολογία), τότε ο Ολυμπιακός τι θα έπρεπε να πει, που εκείνη ακριβώς τη σεζόν αντιμετώπισε εισήγηση υποβιβασμού στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ μέχρι να αθωωθεί με ομόφωνη δικαστική απόφαση; Και μάλιστα στην περίπτωση του Ολυμπιακού η εισήγηση του υποβιβασμού ήταν ενεργή για 4 μήνες μέχρι την αθώωση!

Ο ΠΑΟΚ «κυνηγήθηκε» λοιπόν για μερικούς μήνες για την ιστορία με την Ξάνθη και... γι αυτό δεν πήρε πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός βέβαια κυνηγήθηκε για επτά ολόκληρα χρόνια παντού: Σε ανακριτές, εισαγγελείς, ποινικά δικαστήρια, επιτροπή δεοντολογίας, ΟΥΕΦΑ, CAS και κάθε Δευτέρα οι συνομιλίες των παραγόντων του Ολυμπιακού ήταν «στο πιάτο» από τηλεοπτική εκπομπή. Παρόλα αυτά δεν επηρεάστηκε ποτέ σαρώνοντας στους τίτλους με μεγάλες βαθμολογικές διαφορές.

Διαφορετικό dna, διαφορετική αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Η ΠΑΥΛΑ
Η εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19 οδήγησε ορισμένους στην ονείρωξη να ακυρωθεί το πρωτάθλημα. Αρχιερέας της ονείρωξης της παύλας ήταν ο Σταύρος Κόλκας. Το όνειρό του δεν υλοποιήθηκε.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
(1) ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ - Πρώτος αγώνας
04/03/2020: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 2-1
Διαιτητής: Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία) - βοηθός διαιτητή: Ριμπέριο Σοάρες
Στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και Άρη στο ΟΑΚΑ τηρήθηκαν οι παραδόσεις της εξυγίανσης...
Καταρχάς το ημίχρονο έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1 με τον Άρη να ισοφαρίζει στο 11' με πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα. Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου, ασπρομάλλης παράγοντας της ΑΕΚ επιτέθηκε στον Πορτογάλο Α' βοηθό πιέζοντας τους όρχεις του, φωνάζοντας: «WHY PENALTY? I AM THE BOSS». Φυσικά οι διαιτητές δεν ζουν στην Ελλάδα και έτσι δεν γνώριζαν το όνομα του παράγοντα για να το καταγράψουν στο φύλλο αγώνα. Μάλιστα, οι διαιτητές καθυστέρησαν 20 λεπτά προτού επιστρέψουν από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο.

Ξαφνικά στο δεύτερο ημίχρονο η διαιτησία έγινε εχθρική για τον Άρη και αποβλήθηκε αναιτιολόγητα ο Ματίγια στο 49'. Ο Άρης αγωνίστηκε ουσιαστικά για ένα ολόκληρο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο και τελικά ηττήθηκε με σκορ 2-1.
Επίσης, σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης χαστούκισε τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Άρης Θεόδωρο Καρυπίδη, ενώ φίλαθλοι της ΑΕΚ χτύπησαν τον γυμναστή του Άρη Λάζαρο Βαρδάκη. Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ επέβαλε στον Δ. Μελισσανίδη ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα 8 μηνών, η οποία έπεσε στους 6 μήνες στην επιτροπή εφέσεων.

Εφημερίδα «Metrosport», 05/03/2020

Τα καταγγελλόμενα γύρισαν τις μνήμες μας στο 2016 όταν η ΑΕΚ κατάφερε να σπάσει το αήττητο του Ολυμπιακού και να βρεθεί τελικά στο... -31 από την κορυφή, ενώ συνέβησαν τα εξής:

Καταγγελίες στο φύλλο αγώνα για απειλές Μελισσανίδη στους διαιτητές με τις φράσεις «Ξέρω που μένεις, θα σε τινάξω στον αέρα» και στη συνέχεια εχθρική διαιτησία κατά του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο, ο οποίος έμεινε με 9 παίκτες και ηττήθηκε εξ αιτίας ανύπαρκτου πέναλτι...

Τουλάχιστον δεν έσβησαν τα φώτα...

(2) ΤΕΛΙΚΟΣ
12/09/2020: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 1-0
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε και το κύπελλο Ελλάδας για 28η φορά στην ιστορία του, πετυχαίνοντας ένα ακόμα νταμπλ (το 18ο).
Όλο το σύστημα της εξυγίανσης έδωσε μάχη με λύσσα για να μην κατακτήσει ο Ολυμπιακός το κύπελλο. Η επιλογή της έδρας ήταν το λιγότερο. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο τελικός έγινε μήνα Σεπτέμβριο (δηλαδή στο ξεκίνημα της σεζόν 2020/21) λόγω πανδημίας και απανωτών αναβολών και η ΕΠΟ αποφάσισε να αγωνιστούν οι ομάδες με τα ρόστερ της περασμένης σεζόν!

Ο λόγος απλός: Ο Ολυμπιακός είχε αλλάξει ριζικά το ρόστερ του στη μεταγραφική περίοδο (ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πουλήθηκε ο Τσιμίκας στην Λίβερπουλ, όπως και ο Γκιγιέρμε που ήταν παίκτης-κλειδί) και είχε πραγματοποιήσει πολλές νέες μεταγραφές. Με την απόφαση της ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός βρέθηκε να αγωνίζεται με τους ελάχιστους παίκτες που είχε από την περασμένη σεζόν, ενώ η ΑΕΚ που είχε κρατήσει τον ίδιο κορμό ήταν πλήρης. Προς μεγάλη τους απογοήτευση όμως, το κύπελλο πήγε ξανά στο λιμάνι...

Την καλύτερη περιγραφή για τον χαμένο τελικό της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό, την είχε κάνει ο Δημήτρης Χατζηχρήστος μιλώντας στους betarades (Δείτε εδώ το απόσπασμα στο 28:23) :

«Εντάξει την "Ώρα" την καταλαβαίνω, οικογένειες έχουν τα παιδιά, να ζήσουν θέλουν, ok, δεν μπορούν να γραφτούν άλλα πράγματα, αλλά την Δευτέρα πήραμε το κύπελλο, την Τρίτη το είχαμε καταφέρει, την Τετάρτη το είχαμε κυριεύσει, την Πέμπτη το βάλαμε στην τροπαιοθήκη, την Παρασκευή κάναμε τον γύρο του θριάμβου, αυτό ήταν το κλίμα που πέρασε στους οπαδούς και τελικά το Σάββατο ήρθε ο 17 χρονών τερματοφύλακας και στο έκλεψε! Σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς. Πάρε δύο παίκτες ρε παιδί μου».

ΕΥΡΩΠΗ
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ
Στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την μεγαλύτερη σε εύρος πορεία Ελληνικής ομάδας μαζί με εκείνες του Παναθηναϊκού το 2001/02 και του ΠΑΟΚ το 2021/22. Η ομάδα του Πειραιά έδωσε συνολικά 16 αγώνες.

Στα προκριματικά απέκλεισε Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ και Κρασνοντάρ παίρνοντας 3/3 προκρίσεις, αήττητος με 5 νίκες και 1 ισοπαλία και με 13-1 γκολ!

Η πρόκριση αυτή έδωσε το μεγαλύτερο χαστούκι σε μία προπαγάνδα δεκαετιών. Το επιχείρημα «ο Ολυμπιακός παίρνει τα πρωταθλήματα για να παίρνει τα λεφτά του Τσάμπιονς λιγκ και ισοπεδώνει τον ανταγωνισμό» θάφτηκε για πάντα στη λήθη. Ο λόγος είναι ότι ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ ΔΕΝ μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ και ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός πέρασε τρία νοκ άουτ και μπήκε στους ομίλους εισπράττοντας μάλιστα τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη φορά (άγγιξαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ).

Το όνειρό τους λοιπόν έγινε πραγματικότητα, το πρωτάθλημα πήγε αλλού, αλλά τα λεφτά του Τσάμπιονς λιγκ πήγαν ξανά στον Πειραιά...

Η πορεία συνεχίστηκε τον όμιλο του Τσάμπιονς λιγκ, όπου ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου που εκείνη τη χρονιά κατέκτησε τα πάντα (πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ, Τσάμπιονς λιγκ-αήττητη, σούπερ καπ Ευρώπης, παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων) και ήταν ο μόνος που την έπαιξε στα ίσα στο Καραϊσκάκη (θυμίζουμε ότι η Μπάγερν έριξε 7 σε Τότεναμ και 8 σε Μπαρτσελόνα). Επίσης, στον όμιλο ήταν η φιναλίστ του Τσάμπιονς λιγκ Τότεναμ και ο πρωταθλητής Σερβίας Ερυθρός Αστέρας. Οι Ερυθρόλευκοι συγκέντρωσαν συνολικά 4 βαθμούς και προκρίθηκαν στα νοκ άουτ του Europa League με κόντρα διαιτησία.

Εκεί ο Ολυμπιακός έκανε περήφανη όλη την Ελλάδα με τον μυθικό αποκλεισμό της Άρσεναλ, στο Emirates του Λονδίνου με 1-2, με το χρυσό buzzer beater γκολ του Ελ Αραμπί! Θυμίζουμε ότι σε 114 χρόνια ιστορίας, ο Παναθηναϊκός δεν έχει νικήσει ποτέ επί Αγγλικού εδάφους...

Εν τέλει, ο Ολυμπιακός έδωσε δύο μεγάλες μάχες με την Γουλβς στους «16» και με διαιτητική σφαγή αλλά και ατυχία (τραυματισμός του Σα πριν τη ρεβάνς) αποκλείστηκε από το final 8.

Σχόλια

  1. Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-0: Κόβεται με ανύπαρκτο οφσάιντ ο Ποντένσε, ενώ με το var έπρεπε να παίξει η φάση και να ελεγχθεί μετά. ΠΑΟ - Ολυμπιακός 1-1. Από τα δύο πέναλτι του ΠΑΟ μόνο το ένα ήταν, ενώ υπάρχει κόκκινη στον Ινσούα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης: Ο παίκτης που τραβάει ο Ελ Αραμπί είναι οφσάιντ. Επομένως το οφσάιντ προηγείται του πέναλτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οσφπ οφη 2 1 απευθείας κόκκινη γλυτώνει ο κοροβέσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου