Τρία χρόνια μετά: Όλη η αλήθεια για την πολυιδιοκτησία!


Η υπόθεση της καταγγελλόμενη πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης τάραξε τα νερά του Ελληνικού ποδοσφαίρου το 2020. Ήταν μια υπόθεση-σταθμός στην ιστορία του αθλητικού δικαίου και λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει έως σήμερα τι πραγματικά συνέβη... Εμείς θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία της υπόθεσης στο πληρέστερο αφιέρωμα που έχει γραφτεί για το θέμα.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Καταρχάς πρέπει να εξηγήσουμε κάποια πράγματα, γιατί ο κόσμος ακούει πολλά και ειδικά όταν εμπλέκονται πολύπλοκοι νομικοί όροι, δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει.

Πολυιδιοκτησία στον αθλητισμό υφίσταται όταν ένας επιχειρηματίας ή μια εταιρεία έχει την ιδιοκτησία περισσότερων ομάδων. Αυτό μπορεί να επιτρέπεται όταν οι ομάδες αγωνίζονται σε άλλη χώρα. Για παράδειγμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης ασκεί πολυιδιοκτησία, καθώς του ανήκουν δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα και η Νότιγχαμ Φόρεστ στην Αγγλία. Αυτό δεν είναι ούτε αθέμιτο, ούτε παράνομο.

Όταν όμως οι ομάδες αυτές αγωνίζονται στην ίδια χώρα και πολύ περισσότερο στην ίδια λίγκα, τίθεται θέμα ακεραιότητας του πρωταθλήματος για ευνόητους λόγους, συνεπώς είναι παράνομο.

Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσιαστική ιδιοκτησία, όχι η τυπική. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το ποιος κάνει το κουμάντο σε μια ΠΑΕ. Αν κάποιος ελέγχει στην ουσία ασκώντας κυριαρχική επιρροή και την ΠΑΕ Α και την ΠΑΕ Β, ασκεί πολυιδιοκτησία ακόμα και αν έχει έναν τρίτο αχυράνθρωπο να φαίνεται τυπικά πρόεδρος της ΠΑΕ Β.

ΤΙ ΙΣΧΥΕ ΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Η πολυιδιοκτησία τιμωρείται από τον αθλητικό νόμο της Ελλάδας που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Η προβλεπόμενη ποινή μέχρι το 2020, ήταν ξεκάθαρη: Υποβιβασμός.

Το Κράτος έχει αναθέσει βάσει νόμου τα καθήκοντα διάγνωσης της πολυιδιοκτησίας στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.).

Ένα προβληματικό θέμα όμως ήταν το εξής: Ο νόμος όριζε ότι την ποινή του υποβιβασμού έπρεπε να την επιβάλει ο αθλητικός δικαστής της λίγκας.

Δηλαδή μια ποινή που προβλέπει το Κράτος δεν την βεβαιώνει κάποιο κρατικό όργανο (όπως ο αστυνομικός το πρόστιμο), αλλά ένας ιδιωτικός υπάλληλος ενός σωματείου. Ο αθλητικός δικαστής ακόμα και αν είναι τακτικός δικαστής, αποτελεί στην ουσία ιδιωτικό υπάλληλο καθώς πληρώνεται από την ΕΠΟ.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

2018
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ

Το 2018, ο Κυριάκος Θωμαΐδης δεν εργαζόταν στο Open του Ιβάν Σαββίδη όπως σήμερα, αλλά ήταν ακόμα υπάλληλος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου στον ΣΚΑΙ (ραδιόφωνο/τηλεόραση). Οι σχέσεις ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού ήταν ακόμα πολύ κακές σε διοικητικό επίπεδο (λόγω της διαιτησίας Κύζα από το 2017 και του περιστατικού με το κουτάκι μπύρας στον Βλάνταν Ίβιτς) και τα δημοσιεύματα του Κυριάκου Θωμαΐδη χτυπούσαν συχνά τον ΠΑΟΚ.

Τότε ο κ. Θωμαΐδης αναρωτήθηκε σε ποιον ανήκει το «Le Challet» της Ξάνθης, δηλαδή το 4άστερο ξενοδοχείο που χτίστηκε μαζί με το προπονητικό κέντρο της ΠΑΕ Ξάνθη, αφήνοντας ξεκάθαρο υπονοούμενο ότι δεν ανήκει στον ίδιο...


Γιατί όμως ένα αθλητικό blog έδειχνε ενδιαφέρον για το πού ανήκει ένα ξενοδοχείο;

Βέβαια από το 2019, ο Κυριάκος Θωμαΐδης προσελήφθη στο OPEN του Ιβάν Σαββίδη και όλως τυχαίως σταμάτησε αυτά τα υπονοούμενα...

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
7.000 ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ!
Στις 31/03/2019, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Ξάνθη στα Πηγάδια. Στο γήπεδο θα δώσουν παρουσία 7.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ (!) γεγονός που προκαλεί αίσθηση λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων οπαδών φιλοξενουμένων ομάδων, ενώ πολλοί φίλοι των γηπεδούχων δεν μπόρεσαν να πάνε στο γήπεδο...

Ο δικέφαλος νίκησε με σκορ 1-2 (είχε νικήσει και στον πρώτο γύρο) και έκανε αποφασιστικό βήμα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα με 5 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό, έχοντας κερδίσει 6 βαθμούς στους δύο αγώνες με την Ξάνθη.

ΜΑΙΟΣ 2019
ΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
Στις 26/05/2019, ο δημοσιογράφος και τότε πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM ανέφερε ότι ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε την Ξάνθη αλλά και τον Παναιτωλικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει Πανόπουλος στην Ξάνθη, την έχει αγοράσει ο Σαββίδης»!


Την ίδια περίοδο οργιάζουν οι φήμες ότι στόχος της νέας κατάστασης στην Ξάνθη είναι να καταστεί η περιοχή (ξενοδοχείο και προπονητικό) κέντρο προετοιμασίας ομάδων από τη Ρωσία.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019
Η ΕΠΟ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ!

Όπως έχουμε αναφέρει, η πολυιδιοκτησία τιμωρείται από τον νόμο του Κράτους. Παρόλα αυτά και η ίδια η ΕΠΟ στους δικούς της κανονισμούς (ΚΑΠ) προέβλεπε ποινές για την πολυιδιοκτησία. Ξαφνικά στις 26/07/2019 η διοίκηση Γραμμένου σπεύδει να διαγράψει τις ποινές για την πολυιδιοκτησία από τον ΚΑΠ και άπαντες απορούν γιατί...

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019:
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Στις 03/12/2019, ο τηλεοπτικός σταθμός One, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη φέρνει στο φως σοβαρά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά, ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη Ιωάννης Καλπαζίδης σερβιτόρος από το Κιλκίς, είχε αγοράσει από το 2018 τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης μέσω της Κυπριακής εταιρείας Rfa, εξαγοράζοντας την εταιρεία Vialand του Πανόπουλου στην οποία ανήκαν οι εγκαταστάσεις.

Μάλιστα, ο σερβιτόρος ανιψιός του Σαββίδη, κατέθεσε (βάσει του ρεπορτάζ) 10 εκατομμύρια ευρώ στην Rfa πριν την αγοραπωλησία. Επικερδές επάγγελμα αυτό του σερβιτόρου...

Ήταν όμως δικά του τα χρήματα; Μπορούσε ένας σερβιτόρος να χρηματοδοτήσει με 10 εκατομμύρια ευρώ αυτές τις ενέργειες;

Ποια ήταν λοιπόν η Rfa; Η εταιρεία αυτή φερόταν να έχει πλήθος συναλλαγών με τις εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη, καθώς μεσολάβησε στην πώληση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, λάμβανε απευθείας δάνεια από την Dimera (offshore εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη), ενώ είχε συναλλαγές με Atlantis, OPEN και Σουρωτή. Με λίγα λόγια βάσει του ρεπορτάζ, η εταιρεία του Καλπαζίδη συμμετείχε σε πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συμφερόντων του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη.

Επίσης, στην Rfa σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανήκε και η Paralot, ιδιοκτήτρια του site SDNA.

Την επομένη, η ίδια η Super League (πρόεδρος της οποίας ήταν ο προερχόμενος από την ΑΕΚ Μηνάς Λυσάνδρου), ζήτησε επισήμως διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη και η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατέθεσε καταγγελία στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία κάλεσε ΠΑΟΚ και Ξάνθη για εκδίκαση των καταγγελιών.

ΠΑΟΚ: «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε.Α. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ» - ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΒΟΛΩΝ

Στις 12/12/2019, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δήλωσε ότι δεν φοβάται τίποτα και δεν αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία και τη σύνθεση της Ε.Ε.Α. Τότε οι «κουμπαριές» δεν ενοχλούσαν...

Στις 19/12/2019 μετά από μάχη που έδωσαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη, κατάφεραν να πάρουν αναβολή της υπόθεσης παρότι είχαν δηλώσει ότι δεν φοβούνται τίποτα. Νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 10/01/2020. Η Ξάνθη κατάφερε και πήρε μία ακόμα σύντομη αναβολή για τις 16/01/2020.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι δικηγόροι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είπαν το αμίμητο, ότι δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά στον Νίκο Σαββίδη (γιος του) και στην Κυριακή Σαββίδη (σύζυγός του)!

Την ίδια περίοδο, η κ. Ειρήνη Μαρούπα (μέλος της Ε.Ε.Α.) ήταν μόνιμη θαμώνας του πάνελ της εκπομπής «Η Δίκη» του Κυριάκου Θωμαΐδη στο OPEN του Ιβάν Σαββίδη.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ... ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Την Δευτέρα 27/01/2020 η Ε.Ε.Α. εκδίδει το πόρισμά της, δεχόμενη με ψήφους 4-1, ότι υφίσταται πολυιδιοκτησία στην υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης και με ψήφους 3-2 εισηγείται τον υποβιβασμό των δύο ομάδων. Ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν κατά του υποβιβασμού και ζήτησαν αναστολή ήταν η κ. Μαρούπα!

Το πως κατέληξαν να κατηγορούν την κ. Μαρούπα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ παραμένει μυστήριο ακόμα και έως σήμερα...

Η Ε.Ε.Α. εξέδωσε την απόφασή της στις 6 το απόγευμα, την ώρα που διεξαγόταν ο αγώνας ΠΑΟΚ-Βόλος για το πρωτάθλημα της Super League.

Ακόμα και σήμερα, κατηγορούν την επιτροπή ότι η απόφαση εκδόθηκε την ώρα του αγώνα γιατί δήθεν ήθελε να χυθεί... αίμα στις εξέδρες!

Το ερώτημα είναι ποιο αίμα θα χυνόταν; Ποιος θα ήταν ο δολοφόνος και ποιοι οι νεκροί; Στο γήπεδο υπήρχαν μόνο οπαδοί του ΠΑΟΚ, ενώ ο Βόλος ήταν μία φιλική ομάδα με πλήθος δανεικών παικτών από τον Δικέφαλο. Ποιοι θα έχαναν λοιπόν τη ζωή τους;

Η αλήθεια είναι ότι τρία χρόνια μετά, χύθηκε αίμα στη Θεσσαλονίκη (του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού), άρα δολοφόνοι κυκλοφορούν γύρω μας και δεν χρειάζονται καμία απόφαση της Ε.Ε.Α. για να σκοτώσουν, αλλά στην περίπτωση εκείνη ποιο αίμα θα χυνόταν; Κανένας δεν το απαντάει και κυρίως κανένας δεν το ρωτάει...

Στο μυαλό τους, οι επιτροπές και οι δικαστές πρέπει να φοβούνται τους εν δυνάμει αιματοκυλιστες και να προσέχουν τι ώρα θα εκδίδουν τις αποφάσεις για να μην θυμώσουν οι φανατικοί οπαδοί!

«ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΟΥ»

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ ξεκινάει πορείες και διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο».

Το ίδιο βράδυ (27/01/2020), ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης δίνει συνέντευξη στην εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη στο OPEN. Μιλάει και εκείνος για κίνδυνο να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο, για κίνδυνο εθνικής συνοχής, για εθνικό θέμα, κτλ.

Ο ΠΑΟΚ παίζει ξανά το κλασικό του χαρτί... Οι πολιτικοί στρέφονται στο πλευρό του δικεφάλου και τον αγκαλιάζουν. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κάνει λόγο για μεθόδευσεις που πρέπει να ακυρωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικωστας (ΝΔ) δηλώνει εξοργισμένος επειδή το πρωτάθλημα δήθεν παίζεται εκτός γηπέδου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης επιτίθεται κατά του υφυπουργού αθλητισμού και αναφέρει ότι η ΕΕΑ ελέγχεται από αυτόν. Ο ρωσόφιλος πολιτικός και πρόεδρος της κόμματος Ελληνική Λύση Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για κίνδυνο να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο, τονίζοντας ότι ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε με αφορμή το ποδόσφαιρο! Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης που αργότερα έγινε και πρόεδρος της ΕΠΟ, δηλώνει ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΝΔ αν δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ! Και φυσικά η κυβέρνηση κατέβασε τα παντελόνια λίγες ώρες μετά...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Εδώ και δεκαετίες, κακώς εννοούμενοι εθνικοί λόγοι (αφομοίωση προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, γειτνίαση με βαλκανικές χώρες, Σκοπιανό, κτλ) οδηγούν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν με φόβο τον ΠΑΟΚ παραδοσιακά, υπερεκτιμώντας τη δύναμη του κόσμου του δικεφάλου. Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα δώρα των εκάστοτε κυβερνήσεων προς τον δικέφαλο του Βορρά στην πάροδο των χρόνων.

Έτσι και στην περίπτωση αυτή, τα είδαμε όλα χωρίς κανένα πρόσχημα! Δεκαεννέα ώρες (!) μετά το πόρισμα της Ε.Ε.Α., η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία η ποινή του υποβιβασμού για πολυιδιοκτησία μετατρέπεται σε ποινή απλής αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ! Ο ΠΑΟΚ δεν κινδύνευε πλέον με υποβιβασμό, αλλά μόνο με αφαίρεση βαθμών!

Στο SDNA ήταν ξεκάθαροι: Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη δεν πέφτουν κατόπιν κυβερνητικής απόφασης. Η απόφαση της κυβέρνησης κράτησε τον δικέφαλο στην κατηγορία σύμφωνα με το πορτοκαλί σάιτ:

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.Α. 

Όπως είδαμε στην αρχή του άρθρου, ο αθλητικός νόμος προέβλεπε υποβιβασμό που τον επιβάλουν τα αθλητικά δικαστήρια. Αυτό που δεν ξεκαθάριζε ο νόμος, ήταν αν τα αθλητικά δικαστήρια προβαίνουν σε απλή επικύρωση του πορίσματος της Ε.Ε.Α. (αν δηλαδή το πόρισμα είναι δεσμευτικό) ή αν μπορούν να μπουν στην ουσία του και να κρίνουν αν είναι σωστό ή λάθος.

Ο νόμος ανέφερε επί λέξει:

Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., η ομάδα της αποβάλλεται από το πρωτάθλημα, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον.

Ο νόμος δεν διευκρίνιζε αν το οικείο δικαιοδοτικό όργανο (πειθαρχικό Σούπερ λιγκ και στη συνέχεια επιτροπή εφέσεων) μπαίνει στην ουσία.

Ο... κακός Κυριάκος Μητσοτάκης (που πολλοί οπαδοί του ΠΑΟΚ θεωρούν υπάλληλο του Μαρινάκη), υιοθετεί στη Βουλή τα επιχειρήματα του ΠΑΟΚ ότι η εισήγηση της Ε.Ε.Α. δεν είναι δεσμευτική και το SDNA πανηγυρίζει για τις δηλώσεις του:

Υπήρχε λοιπόν ζήτημα νομικής ερμηνείας. Κατά τη δική μας εκτίμηση, η εισήγηση ήταν δεσμευτική για τον απλούστατο λόγο ότι ο αθλητικός νόμος που προέβλεπε την ποινή, είναι νόμος του κράτους και δεν μπορεί να ερμηνεύεται και να κρίνεται από ένα ιδιωτικό όργανο όπως το πειθαρχικό της Super League ή η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ ή τους διεθνείς οργανισμούς (Cas).

Η εμπλοκή τους ήταν απλώς στην τυπική καταγραφή της ποινής, όπως ένας εφοριακός σφραγίζει την ειδοποίηση για τον φόρο και τον εισπράττει χωρίς να κρίνει αν επιβλήθηκε σωστά ή όχι.

Αν η ΕΠΟ δεν είχε καταργήσει την ποινή της πολυιδιοκτησίας στον ΚΑΠ, τότε όντως τα αθλητικά δικαστήρια θα μπορούσαν να δικάσουν επί της ουσίας τον ΠΑΟΚ, γιατί αυτά είναι αρμόδια για την ερμηνεία του ΚΑΠ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
Σε αυτή την περίπτωση ανακύπτει βέβαια ένα εύλογο παράπονο του ΠΑΟΚ: Κάθε άνθρωπος και κάθε νομικό πρόσωπο που δικάζεται σε αυτό τον κόσμο, έχει δικαίωμα να δικαστεί ξανά δεύτερη φορά. Έχει δικαίωμα σε μια έφεση, σε μια επανεξέταση της υπόθεσής του με κάποιον τρόπο.

Αν τα αθλητικά δικαστήρια λοιπόν δεν μπορούν να κρίνουν στην ουσία το πόρισμα της Ε.Ε.Α. τότε που θα μπορούσε λοιπόν να δικαστεί ο ΠΑΟΚ;.

Η απάντηση για όλους τους νομικούς είναι η εξής και είναι απλούστατη: Στα διοικητικά δικαστήρια! Η Ε.Ε.Α. είναι διοικητικό όργανο της Πολιτείας. Κάθε απόφασή της προσβάλλεται στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια που αποτελούνται από διοικητικούς τακτικούς δικαστές! Ο ΠΑΟΚ όφειλε να πάει εκεί και αν κατάφερνε να ακυρώσει την απόφαση της Ε.Ε.Α. τότε να πάει μετά στα αθλητικά δικαστήρια την ακύρωση και να ζητήσει να μην βεβαιωθεί η ποινή.
Όπως ο φορολογούμενος μπορεί να πάει στον εφοριακό και να του πει "Δεν σε πληρώνω γιατί δικαιώθηκα στο διοικητικό δικαστήριο".
Τέλεια και παύλα! Τόσο απλά!

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης καταδικάστηκε από την Ε.Ε.Α. προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και δικαιώθηκε.

Το ίδιο και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος:

Και φυσικά ο ΠΑΟΚ έκανε το ίδιο και προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια! Με τη διαφορά ότι τα διοικητικά δικαστήρια απέρριψαν τις αιτήσεις αναστολής του δικεφάλου γιατί προφανώς το πόρισμα της Ε.Ε.Α. κρίθηκε άρτιο!

Στις 27/02/2020 απορρίφθηκε η προσφυγή ΠΑΟΚ και Ξάνθης στο ΣτΕ και στις 10/03/2020 απορρίφθηκε η προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο διοικητικό εφετείο:

ΑΝΟΙΞΗ 2020
ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν είδε τις προσφυγές του στα διοικητικά δικαστήρια να πηγαίνουν στον βρόντο! Τα αθλητικά δικαστήρια δεν μπήκαν στην ουσία.

Έτσι το πόρισμα της Ε.Ε.Α. επικυρώθηκε από το πειθαρχικό όργανο της Super League στις 05/03/2020 που επέβαλε ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών στον ΠΑΟΚ (αφού η ποινή του υποβιβασμού είχε καταργηθεί) και στη συνέχεια επικυρώθηκε και από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ στις 14/04/2020. Ακολούθως, ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στο CAS.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ CAS

Το CAS είναι το ανώτατο διεθνές αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο και εδρεύει στη Λωζάννη της Ελβετίας. Το δικαστήριο αυτό κρίνει αμετάκλητα τις αποφάσεις των αθλητικών δικαστικών οργάνων σε όλο τον κόσμο.

Το CAS βρίσκεται πάνω από τα αθλητικά δικαστήρια και δεν συμφωνεί αυτά να σφραγίζουν κρατικές αποφάσεις. Το CAS θέλει τα αθλητικά δικαστήρια να μπαίνουν στην ουσία και αδιαφορεί για τον νόμο της χώρας.

Έτσι, αναίρεσε την απόφαση της επιτροπής εφέσεων και ζήτησε από την επιτροπή να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης από την αρχή. 

Ωστόσο, δεν ήταν μια υπόθεση του ΚΑΠ της ΕΠΟ όπου οντως θα έπρεπε η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ να μπει στην ουσία. Η διοίκηση Γραμμένου είχε φροντίσει να την αποποινικοποίησει...

Ήταν μια υπόθεση του αθλητικού νόμου του Κράτους, άρα την ουσία την κρίνουν τα κρατικά όργανα! Η επιτροπή εφέσεων έπρεπε απλά να επιβάλλει την ποινή και όχι να κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα!

Το CAS όμως αδιαφόρησε γιατί δεν ενδιαφέρεται για το τι προβλέπουν οι εκάστοτε κρατικοί νόμοι.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΟΚ ΑΘΩΩΘΗΚΕ ΣΤΟ CAS

Το CAS δεν δικαίωσε ποτέ τον ΠΑΟΚ. Το διεθνές αθλητικό δικαστήριο δεν μπήκε ποτέ στην ουσία της υπόθεσης και δεν έκρινε αν υπήρχε πολυιδιοκτησία ή όχι στην υπόθεση αυτή. Παρόλα αυτά στον ΠΑΟΚ θεωρούν ακόμα και σήμερα ότι αθωώθηκαν στο CAS!

Ο ΠΑΟΚ δεν αθωώθηκε στο CAS, απλώς το διεθνές δικαστήριο ζήτησε να ξαναδικαστεί ο ΠΑΟΚ στην Ελλάδα!

Αντιθέτως, ο Άρης στην υπόθεση Λάσκοφ απαλλάχθηκε πλήρως και αθωώθηκε κανονικά στο CAS. Το ίδιο και στην υπόθεση Ντουρμισάι.

ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Όταν λοιπόν το CAS ζήτησε στις 10/07/2020 να ξαναδικαστεί η υπόθεση στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, ξεκίνησε το bullying από διάφορα μέσα ενημέρωσης προς τα μέλη της επιτροπής εφέσεων. Έτσι τα μέλη δεν άντεξαν την πίεση και αναγκάστηκαν να παραιτηθούν:

  • Στις 13/07/2020 παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής εφέσεων Παναγιώτης Φιλόπουλος και το μέλος της επιτροπής Γεράσιμος Βρυώνης.
  • Στις 14/07/2020 τρία αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής εφέσεων, Παγώνα Παναγιώτου, Χαρίκλεια Ηλιοπούλου και Ιωάννης Παπαϊωαννου αρνήθηκαν το διορισμό τους στην επιτροπή εφέσεων!
  • Στις 16/07/2020, παραιτήθηκε και ο εφέτης Στέφανος-Γρηγόρης Φετζιάν.
  • Στις 17/07/2020 παραιτήθηκαν και τα μέλη της επιτροπής εφέσεων Βασιλική Βλαχοπαναγιώτου και Νίκος Βόκας.

Η επιτροπή εφέσεων έμεινε για μήνες χωρίς μέλη και ο ΠΑΟΚ δεν δικαζόταν.

Η νέα σύνθεση της επιτροπής εφέσεων αποφασίστηκε στις 09/10/2020. Πως ορίστηκαν τα μέλη της; Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία τα μέλη θα τα όριζε ο Προϊστάμενος του Εφετείου (αφού μιλάμε για τακτικούς δικαστές).

Στην Ελλάδα τους δικαστές, τους ψήφισαν οι πρόεδροι των ενώσεων της ΕΠΟ, οι λεγόμενοι και βλαχοπρόεδροι!

Μάλιστα τα ποσοστά όσων εξελέγησαν ήταν ποσοστά... Τσαουσέσκου! Κάποιοι δικαστές πήραν 40 ψήφους και κάποιοι... μηδέν!

  • Με τι κριτήριο όμως έγινε η ψηφοφορία;
  • Τι ήταν αυτό που έκριναν οι βλαχοπρόεδροι στους τακτικούς δικαστές και τους ψήφισαν;
  • Είδαν τα βιογραφικά τους; Είδαν τις σπουδές τους;
  • Έμαθε ο βλαχοπρόεδρος του κάθε χωριού να κρίνει τους τακτικούς δικαστές της Πολιτείας;
  • Γιατί κάποιοι δικαστές πήραν μαζικά όλες τις ψήφους και κάποιοι ελάχιστες;
  • Πώς έτυχε συγκεκριμένοι υποψήφιοι δικαστές να έχουν τόσο μεγάλο ρεύμα;
  • Ισχύουν τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες ότι πήραν χαρτάκι για το ποιους να ψηφίσουν;
ΤΟ BULLYING ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗ ΓΙΑΡΕΝΗ
Φυσικά οι δικαστές που πήραν τις ελάχιστες ψήφους ορίστηκαν ως αναπληρωματικοί. Η ζωή τα έφερε έτσι που χρειάστηκε αναπλήρωση και ο αναπληρωματικός δικαστής Γιαρένης μπήκε στην επιτροπή.
Τότε κάποιοι αισθάνθηκαν ανασφάλεια και άρχισαν να του επιτίθεται επειδή οι κόρες του ήταν στο τμήμα στίβου του ερασιτέχνη Ολυμπιακού!

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επιτροπή εφέσεων κάλεσε τον ΠΑΟΚ να δικαστεί επί της ουσίας σύμφωνα με την εντολή του CAS. Η απόφαση ήταν απαλλακτική για τον ΠΑΟΚ. Η επιτροπή εφέσεων που αποφασίζει βάσει του ΚΑΠ, αποφάσισε να αθωώσει το δικέφαλο για μία κατηγορία που η ΕΠΟ είχε αποποινικοποίησει!

Ωστόσο ο ΠΑΟΚ κατηγορήθηκε με βάση τον αθλητικό νόμο της χώρας. Τα διοικητικά δικαστήρια που είναι αρμόδια, δεν ακύρωσαν το πόρισμα της ΕΕΑ μέχρι σήμερα. Απλώς η επιτροπή εφέσεων, αρνήθηκε (με δική της αιτιολόγηση) να επιβάλει στον ΠΑΟΚ τις ποινές που έκριναν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας!

Για να φτάσουμε δηλαδή στην απαλλαγή του ΠΑΟΚ χρειάστηκαν τα εξής:

  • Η κυβερνητική τροπολογία που μετέτρεψε τον υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών.
  • Το bullying στους δικαστές της επιτροπής εφέσεων που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.
  • Η εκλογή νέας επιτροπής με περίεργη ψηφοφορία στη Θεσσαλονίκη.
  • Το bullying στον δικαστή Γιαρένη που είδε στα μανταλάκια τις κόρες του.

Και όμως, παρόλα αυτά, στον ΠΑΟΚ έχουν το θράσος να μιλάνε για στημένες επιτροπές επειδή ένα μέλος της ΕΕΑ ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά!

Ε και; Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Απαγορεύεται; Υπάρχει εντοπιότητα πανεπιστημίων; Αν ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αυτό θα σήμαινε ότι θα ευνοούσε τον ΟΦΗ;

ΟΠΑΔΟΙ ΠΑΟΚ:
«ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΛΕΝΤΟΥΣΑΤΕ ΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ»!

Ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα με 18 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό ο οποίος έκανε δύο φορές πάρτι στην Τούμπα. Επίσης οι ερυθρόλευκοι απέκλεισαν το δικέφαλο και στο κύπελλο το οποίο και κατέκτησαν!

Το αφήγημα του οργανισμού του ΠΑΟΚ βέβαια ήταν ότι ταλαιπωρήθηκε από τη δικαστική περιπέτεια και γι αυτό έχανε στα γήπεδα!

Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα! Η αλήθεια είναι ότι την ίδια περίοδο ακριβώς, ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την εισήγηση υποβιβασμού από την επιτροπή δεοντολογίας με κατηγορίες για στημένους αγώνες.

Μάλιστα ο Ολυμπιακός δεν είχε μία κυβερνητική τροπολογία να σβήσει τον κίνδυνο του υποβιβασμού. Για τέσσερις μήνες μέχρι να έρθει η αθώωση, ο ερυθρόλευκος οργανισμός ζούσε με τη δαμόκλειο σπάθη του υποβιβασμού και παρόλα αυτά κατέκτησε το νταμπλ και έκανε θριάμβους στην Ευρώπη.

Επίσης, ο Άρης πέρυσι, αγωνίστηκε όλη τη σεζόν με μείον 6 βαθμούς για υπόθεση που απαλλάχθηκε στο CAS και παρόλα αυτά ο οργανισμός του Άρη δεν αποσυντονίστηκε και έκανε εξοχικό του το γήπεδο της Τούμπας δύο φορές!

ΓΙΑΤΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΟ CAS;

Μετά την απαλλαγή του ΠΑΟΚ στην επιτροπή εφέσεων, ο Ολυμπιακός είχε το δικαίωμα ως διάδικος να προσφύγει στο CAS και δεν το έκανε. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ επιχειρούν να χλευάσουν τη στάση του Ολυμπιακού και λένε ειρωνικά «Γιατί δεν πήγατε στο CAS;»

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβερνητική τροπολογία που γλίτωσε τον ΠΑΟΚ από τον κίνδυνο του υποβιβασμού, προέβλεπε ότι οι ποινές για πολυιδιοκτησία επιβάλλονται στο τρέχον πρωτάθλημα που θα διαπιστωθεί η παράβαση.

Ακόμα λοιπόν και αν ο Ολυμπιακός πήγαινε στο CAS, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, η σεζόν θα είχε τελειώσει και ο ΠΑΟΚ θα έμενε ατιμώρητος, καθώς οι παραιτήσεις των δικαστών και η καθυστέρηση στην εκλογή των νέων δικαστών τρέναρε τη διαδικασία προς όφελος του δικεφάλου και η τροπολογία της κυβέρνησης είχε φροντίσει να τον προστατεύσει. 

Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ακόμη και μέχρι σήμερα, το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, δεν έχει ανατραπεί στα διοικητικά δικαστήρια και παραμένει ενεργό, καθώς δεν έχει δοθεί κάποια αντίθετη πληροφορία.

Τα αρμόδια κρατικά όργανα έχουν διαγνώσει πολυιδιοκτησια ΠΑΟΚ-Ξάνθης, αλλά τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ αρνήθηκαν να επιβάλουν τις ποινές κάνοντας δική τους αξιολόγηση της υπόθεσης.

Θεωρητικά, εφόσον η υπόθεση εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια και είναι ενεργή, σε περίπτωση απόρριψης των διοικητικών προσφυγών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η υπόθεση μπορεί να ανακινηθεί οποτεδήποτε μελλοντικά με καταγγελία στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ, όπου τα σχετικά πειθαρχικά αδικήματα είναι απαράγραπτα.

Σχόλια

  1. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο εδώ, είναι το εξής. Κατηγορούνται για συνιδιοκτησία δύο ομάδες, ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Η Ξάνθη τιμωρείται και υποβιβάζεται, και δεν προσφεύγει καν κατά της απόφασης. -Πώς είναι δυνατόν να είναι ένοχη η Ξάνθη και αθώος ο ΠΑΟΚ; Αλλά ακριβώς εδώ ήταν και το κουμπί της υπόθεσης, εφόσον η Ξάνθη είχε πέσει κατηγορία πλέον και δεν βρίσκονταν στο ίδιο πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ, το αδίκημα έπαψε να υφίσταται... Ελλάς το μεγαλείο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου