Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2008/09

Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής.  

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2008/09.

Ο Ολυμπιακός μετά τα 7 σερί πρωταθλήματα και την πράσινη παρένθεση μίας χρονιάς μετρούσε ξανά 4 σερί πρωταθλήματα. Νέος προπονητής ο Ερνέστο Βαλβέρδε που επρόκειτο να γράψει ιστορία σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα. Όμως ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την Ανόρθωση στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ και έμεινε για πρώτη φορά εκτός της διοργάνωσης από το 1997!

Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό, η λειψυδρία τίτλων οδήγησε στην ίδρυση της Π.Ε.Κ. στο περίφημο συλλαλητήριο και εν τέλει στην εποχή της πολυμετοχικότητας στην ΠΑΕ με βασικότερους μετόχους Βαρδινογιάννη-Βγενόπουλο-Πατέρα-Γιαννακόπουλο και πρόεδρο τον Νικόλα Πατέρα.

Στην ΑΕΚ, η εποχή Ντέμη Νικολαΐδη έκλεισε με την παραίτησή του από την προεδρία της ΠΑΕ στις 2 Νοεμβρίου.

(1) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
27/09/2008: ΟΦΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Ηλίας Μαζαράκος (Άρτας)
Κακή διαιτησία στο Ηράκλειο στον αγώνα του ΟΦΗ με τον Ολυμπιακό και σοκαριστικά σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων. Στο 39', ο Μπαρκαουάν του ΟΦΗ χτυπάει με... καρατιά τον Φερνάντο Μπελούτσι του Ολυμπιακού. Ήταν πέναλτι ή έστω φάουλ σε πολύ καλό σημείο για τον Ολυμπιακό και αποβολή του παίκτη του ΟΦΗ που θα αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο για παραπάνω από ένα ημίχρονο, αλλά ο διαιτητής Μαζαράκος δεν την έδωσε...

Ένα ακόμα δείγμα του παιχνιδιού των αμυντικών του ΟΦΗ:



(2) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
19/10/2008: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Δημήτρης Κύρκος (Ηπείρου)
Στον αγώνα της Τούμπας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, δεν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ στο 22' σε κλωτσιά του Σπυρόπουλου στον Μουσλίμοβιτς.

Στην πορεία του πρωταθλήματος, ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός χάνει διαρκώς έδαφος χωρίς κανένα παράπονο από τη διαιτησία...
Στις 26/10/2008 αναδεικνύεται ισόπαλος με τον Ηρακλή μέσα στο ΟΑΚΑ με σκορ 2-2 για την 7η αγωνιστική:

Στις 29/10/2008, χάνει με σκορ 2-3 από τον Εργοτέλη μέσα στο ΟΑΚΑ σε εξ αναβολής αγώνα για την 4η αγωνιστική:

Στις 09/11/2008, δεν μπορεί να νικήσει τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την 9η αγωνιστική και να μειώσει τη διαφορά με την κορυφή.

Στις 29/11/2008, χάνει και άλλους βαθμούς στην έδρα του από τον Αστέρα Τρίπολης για την 12η αγωνιστική. «Το τσουβάλι με τους πεταμένους βαθμούς είχε κι άλλο χώρο» έγραφε η «Derby». Ο Ολυμπιακός έφτανε στο +9 από τον Παναθηναϊκό χωρίς κανένας να παραπονιέται για τη διαιτησία...

(3) 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/11/2008: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 2-0
Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κέρκυρας)
Ο Ολυμπιακός νίκησε δίκαια τον ΠΑΟΚ με 2-0 και έκανε μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου από την 10η αγωνιστική φτάνοντας σε βαθμολογικές διαφορές +4 από ΠΑΟΚ και Ξάνθη, +7 από τον Παναθηναϊκό και +8 από την ΑΕΚ. Το πρωτάθλημα έχει ήδη αρχίσει να βάφεται κόκκινο από μήνα Νοέμβριο. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Φερνάντο Σάντος αναγνώρισε την ανωτερότητα του Ολυμπιακού:

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο γνωστός για το αθλητικό του ήθος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής του ΠΑΟΚ Πάμπλο Γκαρσία γρονθοκόπησε τον Ντιόγκο του Ολυμπιακού. Ο Τάσος Κάκος τον άφησε ατιμώρητο! Πέντε χρόνια αργότερα και πάλι σε αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, παίκτης του ΠΑΟΚ (Ινσουαράλδε) γρονθοκόπησε παίκτη του Ολυμπιακού (Εντινγκά). Και πάλι έμεινε ατιμώρητος! Ποια ήταν η σύμπτωση; Διαιτητής και των δύο αναμετρήσεων ήταν ο Τάσος Κάκος!

Ο Ντιόγκο απάντησε στο γήπεδο, σκοράροντας στο 86' και υπογράφοντας τη μεγάλη νίκη απέναντι σε έναν μικρό αντίπαλο.

Για την ιστορία, μετά από χρόνια, ο Πάμπλο Γκαρσία δήλωσε ότι όσο αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ, του έκλεβε τα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός. Ναι, σε κάτι τέτοιους αγώνες που ακόμα και ο προπονητής του ΠΑΟΚ παραδέχθηκε την ανωτερότητα του Ολυμπιακού, ο Ολυμπιακός έκλεβε τον ΠΑΟΚ... Δεν του έφτανε που έδινε μπουνιές ατιμώρητος. Τα συμπεράσματα δικά σας...

(4) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/12/2008: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ 2-1
Διαιτητής: Γιώργος Καστανίδης (Θεσσαλονίκης)
Στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Θρασύβουλο στο γήπεδο Καραϊσκάκη, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η σπέκουλα για το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν, καθώς το γκολ της νίκης του Ολυμπιακού προήλθε από πέναλτι που κέρδισε ο Ντουντού από τον Ρόκα στις καθυστερήσεις και το μετουσίωσε σε γκολ ο Λουτσιάνο Γκαλέτι.

Η φάση συζητήθηκε και όπως έγραφαν τα μέσα ενημέρωσης επρόκειτο για σωστή απόφαση με το γράμμα του κανονισμού:
Sport-fm.gr 21/12/2008:


Sport24, 21/12/2008

Τα Νέα, 21/12/2008
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Στον ίδιο αγώνα, στο 44', με το σκορ 1-1, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε μία λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ:

Στον ίδιο αγώνα, ο διαιτητής χαρίστηκε στον Ρόκα του Θρασύβουλου, ο οποίος έπρεπε να αποβληθεί και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή του αγώνα, όταν ο Ολυμπιακός κυνηγούσε την ισοφάριση:

(5) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/01/2009: ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Βασίλης Παμπορίδης (Κιλκις)
Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Αστέρα στην Τρίπολη, έχοντας σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία για τη μη αποβολή του Ψωμά του Αστέρα Τρίπολης... Ο Αστέρας θα έπρεπε να αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο από το 36'...

(6) 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
10/01/2009: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 2-1
Διαιτητής: Μιχάλης Γερμανάκος (Αθηνών)
Ο Ολυμπιακός νίκησε την Ξάνθη στο γήπεδο Καραϊσκάκη για την 17η αγωνιστική, όμως οι φιλοξενούμενοι είχαν δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία για πέναλτι που δεν τους δόθηκε στις καθυστερήσεις:

(7) 20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/02/2009: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος
(Θεσσαλονίκης)
Ο Φλεβάρης μπαίνει και ο Ολυμπιακός παίρνει παλληκαρίσιο διπλό επί της ΑΕΚ και καλπάζει για τον τίτλο. Ο ΠΑΟΚ ήταν στο -11, ο Παναθηναϊκός στο -12 και η ΑΕΚ στο -17! Άλλο ένα «πέτσινο» του «διορισμένου» πλησιάζει...

Στον αγώνα αυτό, ο Σωτήρης Κυργιάκος της ΑΕΚ παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα στο 41'. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, έκανε σκληρό φάουλ πάνω στον Γκαλέτι. Ήταν ο ορισμός της δεύτερης κίτρινης κάρτας, αλλά ο διαιτητής Καλόπουλος του χαρίστηκε.

(8) 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
14/02/2009: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 2-1
Διαιτητής: Ναθαναήλ Χαραλαμπίδης (Καβάλας)
Πριν την 22η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός ήταν δεδομένα πρωταθλητής και η υπόθεση τίτλος είχε ουσιαστικά κριθεί με τη διαφορά να είναι στο +12 από τον Παναθηναϊκό, στο +14 από τον ΠΑΟΚ και στο +19 από την ΑΕΚ.
Στον αγώνα με τον Άρη στο γήπεδο Καραϊσκάκη, τα διαιτητικά λάθη ευνόησαν τον Ολυμπιακό. Αυτό το αναγνώρισε και ο τότε διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός και σημερινός δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού που πέτυχε ο Τζόρτζεβιτς σημειώθηκε από θέση οριακού οφσάιντ, ενώ ο Ντουντού κέρδισε και αυστηρό πέναλτι από σπρώξιμο του Ρεγκέιρο, στο οποίο όμως αστόχησε ο Λουτσιάνο Γκαλέτι.

(9) 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/02/2009: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2-1
Διαιτητής: Μιχάλης Κουκουλάκης (Ηρακλείου) - βοηθός διαιτητή: Παπαδόπουλος
Στον αγώνα της 23ης αγωνιστικής ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ, ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Μαϊστόροβιτς του Πανιωνίου στο 80' της αναμέτρησης.

(10) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/03/2009: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (Πειραιά)
Στο ντέρμπι αιωνίων της 24ης αγωνιστικής, δεν καταλογίστηκε πέναλτι σε ανατροπή του Γκαλέτι από τον Σπυρόπουλο του Παναθηναϊκού, ενώ δεν καταλογίστηκε ούτε καν φάουλ. Ο Πειραιώτης διαιτητής άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί, ενώ αν υποδείκνυε πέναλτι, ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα έφευγε νικητής από το γήπεδο.
Το βίντεο της φάσης:

(11) 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
08/03/2009: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Ο Ολυμπιακός στέκεται όρθιος στην Τούμπα. Κανείς δεν θυμάται σήμερα τις συνθήκες κόλασης και τρομοκρατίας κόντρα στις οποίες έπαιξαν οι παίκτες της ομάδας, χωρίς 6 βασικούς, αλλά και με παίκτη λιγότερο για το τελευταίο ημίωρο, χωρίς να αποδειχθούν «κότες» όπως κάποιοι άλλοι, κάποτε άλλοτε...

(12) 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/03/2009: ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Δημήτρης Κύρκος (Ηπείρου)
Ο Παναθηναϊκός πήρε το διπλό στη Φυλή επί του Θρασύβουλου με πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα ο Σαλπιγγίδης στο 13'. Όπως θα δούμε στο βίντεο, ο Σαλπιγγίδης έπεσε πάνω στον τερματοφύλακα του Θρασύβουλου:

Στον ίδιο αγώνα, στο 65', ο Βύντρα ανέκοψε εσκεμμένα με το χέρι του επίθεση των γηπεδούχων, χωρίς να αποβληθεί από τον διαιτητή:


Ωστόσο, στο 27' του ίδιου αγώνα ακυρώθηκε κακώς γκολ που σημείωσε ο Νίνης του Παναθηναϊκού με λανθασμένη υπόδειξη για οφσάιντ:

Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (4 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 4 αγώνες 
(εντός έδρας με Πανιώνιο, εκτός έδρας με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Θρασύβουλο), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε τρίτος.

Ολυμπιακός (2 ΥΠΕΡ - 5 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 2 αγώνες (εντός έδρας με Ξάνθη, Άρη), αδικήθηκε σε 5 αγώνες (εντός έδρας με ΠΑΟΚ, Θρασύβουλο, Παναθηναϊκό, εκτός έδρας με ΟΦΗ, Αστέρα Τρίπολης), 
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.


Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων της κανονικής περιόδου:
1. Ολυμπιακός 71 (πρωταθλητής)
2. ΠΑΟΚ: 63
3. Παναθηναϊκός: 61
4. ΑΕΚ: 55
5. ΑΕΛ: 49.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει ξανά back to back νταμπλ και τέταρτο νταμπλ σε 5 χρόνια νικώντας την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στον συγκλονιστικότερο τελικό κυπέλλου όλων των εποχών με την κανονική διάρκεια να λήγει 3-3, την παράταση 4-4 και τα πέναλτι 15-14 με δύο εύστοχες εκτελέσεις του Αντώνη Νικοπολίδη!

Ο αγώνας αυτός ήταν ο πιο... refuse to lose αγώνας του Ολυμπιακού:
  • Έχανε 0-2 στο 8' (το πρώτο γκολ της ΑΕΚ ήταν μάλιστα οφσάιντ), αλλά ισοφάρισε.
  • Δέχτηκε το 3-2 στο 90', αλλά ισοφάρισε ξανά στις καθυστερήσεις!
  • Έμεινε με 9 παίκτες στην παράταση λόγω αποβολής Γκαλέτι και Αβραάμ Παπαδόπουλου.
  • Έμεινε πίσω και στη διαδικασία των πέναλτι, η οποία έγινε ακριβώς μπροστά από την κερκίδα των οπαδών της ΑΕΚ.
Το πρώτο γκολ της ΑΕΚ στον τελικό από τον Μπλάνκο, σε καθαρή θέση οφσάιντ...


Και όμως στο τέλος πανηγύρισε ο Ολυμπιακός, κατακτώντας ένα ακόμα νταμπλ!


Στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός μπορεί να αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς λιγκ, πέτυχε όμως εντυπωσιακές νίκες στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπως το 5-1 επί της Μπενφίκα και το 4-0 επί της Χέρτα Βερολίνου.

Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό, ούτε ο πιο απαισιόδοξος φίλος της ομάδας δεν θα μπορούσε να φανταστεί στις 09/12/2008 ότι η νίκη επί της Ανόρθωσης εκείνη τη βραδιά με το γκολ του Καραγκούνη στο 69' θα ήταν η τελευταία νίκη σε όμιλο Τσάμπιονς λιγκ για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια...

Σχόλια

  1. παοκ πανιώνιος 2 0 μούφα πέναλτυ ο παοκ και δεν παίρνει ένα καθαρό ο πανιώνιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αεκ εργοτέλης 3 2 δεν παίρνει πέναλτυ ο εργοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παο αρης 4 0 ανύπαρκτο πέναλτυ του παο στο 0-0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΟ - Ολυμπιακός 0-0: Η μόνη ευκαιρία του ΠΑΟ (Μάντζιος) είναι οφσάιντ. Ολυμπιακός - Θρασύβουλος 2-1: Υπάρχει και άλλη μία δεύτερη κίτρινη του Θρασύβουλου. Στον τελικό κυπέλλου υπάρχει δεύτερη κίτρινη του Καφέ στην παράταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου