Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 1997/98

Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα και αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα στη χώρα μας από το 1996.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Χθες ξεκινήσαμε με τη σεζόν 1996/97. Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 1997/98 και το δεύτερο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού μετά τα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια».

(1) 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/09/1997: ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Μιχάλης Καλαθενός
(Δωδεκανήσου)
Τρίτη αγωνιστική στο πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός θα πάρει 3 βαθμούς στην Πάτρα κόντρα στην Παναχαϊκή. Οι γηπεδούχοι όμως είχαν παράπονα από τη διαιτησία με αποκορύφωμα τον μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ τους σε ανατροπή του Ανδρεάδη από τον Μπασινά:

Τα Νέα, 22/09/1997
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(2) 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/09/1997: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Γρηγόρης Κεχαγιάς (Θεσσαλονίκης)
Την επόμενη μέρα, στο ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ για την ίδια αγωνιστική στο ΟΑΚΑ, οι Ερυθρόλευκοι «πάτησαν» την Ένωση χάνοντας τεράστιες ευκαιρίες. Η ΑΕΚ στη μοναδική της φάση σκόραρε με τον Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος ακόμα και σήμερα μνημονεύει πόσο ανώτερος ήταν ο Ολυμπιακός.
Ωστόσο, πέραν της αγωνιστικής υπεροχής των Ερυθρόλευκων και της τύχης της ΑΕΚ, λίγοι θυμούνται ότι σε εκείνον τον αγώνα, δεν δόθηκαν δύο (!) πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού!

ΤΑ ΝΕΑ, 23/09/1997
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)


Το βίντεο του πρώτου πέναλτι που δεν δόθηκε:

Το βίντεο του δεύτερου πέναλτι που δεν δόθηκε:

Η παραδοχή του Ντέμη Νικολαΐδη για την ανωτερότητα του Ολυμπιακού σε εκείνο τον αγώνα:


«Είχε κατηφόρα το γήπεδο, δεν περνούσαμε το κέντρο, έχανε ο Ολυμπιακός ευκαιρίες συνέχεια, ήταν μαρτύριο, ποδοσφαιρικά μας είχε ισοπεδώσει».


(3) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
27/09/1997: ΟΦΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3
Διαιτητής: Σάββας Χατζησταυρίδης
(Δράμας)
Στις 27/09/1997 ο Ολυμπιακός κατάφερε να νικήσει τον ΟΦΗ στην Κρήτη, σε μία έδρα που για χρόνια αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες απέναντι στους Κρητικούς που παραδοσιακά ήταν ιδιαίτερα ψυχωμένοι όταν έβλεπαν ερυθρόλευκα. Ο ΟΦΗ διαμαρτυρήθηκε έντονα για το πέναλτι που κέρδισε ο Ολυμπιακός στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Μία φάση αμφισβητούμενη όπως φαίνεται από το βίντεο και όπως αναφέρει και ο εκφωνητής. Με αυτό το πέναλτι ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 1-1.

Ωστόσο, ο ΟΦΗ είχε προηγηθεί νωρίτερα με γκολ-οφσάιντ:
ΤΑ ΝΕΑ, 29/09/1997
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Σύμφωνα με το περιοδικό «Εθνοσπόρ», ο διαιτητής Χατζησταυρίδης αδίκησε και ΟΦΗ και Ολυμπιακό:

(4) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/10/1997: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Γιώργος Μπίκας 
(Χαλκιδικής)
Την ημέρα και την ώρα που ο πρωταθλητής Ευρώπης μπασκετικός Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τους πρωταθλητές NBA Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν, ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός δοκιμαζόταν στην Τούμπα για την έκτη αγωνιστική. Τα διαιτητικά λάθη, ήταν μοιρασμένα.

- Στο 34', με το σκορ 0-1 υπέρ του Ολυμπιακού, καταλογίστηκε ανύπαρκτο φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ σε πολύ καλό σημείο και ο σπεσιαλίστας Κώστας Φρατζέσκος ευστόχησε ισοφαρίζοντας:

- Στο 61', με το σκορ 2-1 υπέρ του ΠΑΟΚ, οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι, σε ανατροπή του Βελή από τον Βαρεσάνοβιτς, το οποίο δεν καταλογίστηκε.


(5) 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
27/10/1997: ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Ναούμ Μηντιούρης
(Σερρών)
Στο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού για την έβδομη αγωνιστική, νικήτρια αναδείχθηκε η ΑΕΚ με σκορ 2-1, παρότι αγωνίστηκε με κόντρα διαιτησία, καθώς ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 50' με εκτέλεση πέναλτι του Γεωργιάδη. Το πέναλτι όμως δεν έπρεπε να υποδειχθεί, καθώς το χέρι του Βλάχου εντός περιοχής, ήταν ξεκάθαρα χέρι στήριξης.
Το βίντεο της φάσης:

Τα Νέα, 29/10/1997
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(6) 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/11/1997: ΑΠΟΛΛΩΝ - ΑΕΚ 3-4
Διαιτητής: Γιώργος Κασναφέρης
(Αθηνών)
Στην επιστροφή του στη Ριζούπολη απέναντι στην παλιά του ομάδα, ο Ντέμης Νικολαΐδης αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς του Απόλλωνα. Η ΑΕΚ πήρε τους τρεις βαθμούς, χάρη στη διαιτησία Κασναφέρη. Στο 62' ο Απόλλωνας ισοφαρίζει σε 2-2 και αμέσως μετά ο διαιτητής αποβάλλει με δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τον αμυντικό των γηπεδούχων Παντελή Κωνσταντινίδη, ο οποίος μάρκαρε τον Ντέμη Νικολαΐδη. Αμέσως μετά την αποβολή, ο Ντέμης πέτυχε δύο γκολ (στο 67' και το 72') και η ΑΕΚ πήρε τη νίκη.
Τα Νέα, 17/11/1997
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(7) 11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/11/1997: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Αργύρης Παπαχίντζιος
(Θεσσαλονίκης) - βοηθός διαιτητή: Μητσογιάννης
Στον αγώνα της 11ης αγωνιστικής ανάμεσα σε Ιωνικό και Ολυμπιακό σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με οπαδούς του Ιωνικού να επιτίθενται και να ξυλοκοπούν παίκτες του Ολυμπιακού μετά τη λήξη του αγώνα και να ακολουθούν συγκρούσεις με οπαδούς του Ολυμπιακού.

ΤΑ ΝΕΑ, 24/11/1997
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Σε αυτό το απίστευτο βίντεο, μπορείτε να δείτε τις εικόνες της ντροπής που είχαν κάνει το γύρο του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά το διαιτητικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός είχε νικήσει δίκαια, ενώ και οι δύο ομάδες είχαν παράπονα από τον κ. Παπαχίντζιο, με τα περισσότερα παράπονα να τα έχει ο Ολυμπιακός στον οποίο δεν καταλογίστηκε πέναλτι:




(8) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/12/1997: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-1
Διαιτητής: Μάλαμας Τεβεκέλης
(Θεσσαλονίκης)
Ποιος Μανιάτης και ποιο χέρι του Θεού; Στο ντέρμπι αιωνίων, ο Άγγελος Μπασινάς πραγματοποίησε επέμβαση με τα χέρια πάνω στη γραμμή που θα ζήλευαν οι κορυφαίοι γκολκίπερ του κόσμου, σώζοντας την εστία της ομάδας του!
Ούτε πέναλτι, ούτε αποβολή... Τα χρόνια της κόκκινης παράγκας! Και τριάρα και ρεζιλίκια...
Δείτε το βίντεο:



(9) 14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/12/1997: ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Θανάσης Βελλιώδης
(Αθηνών)
Στον αγώνα της 14ης αγωνιστικής με τον Αθηναϊκό στον Βύρωνα, η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Κασάπης, παραμένοντας πρωτοπόρος με 3 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό. Το πέναλτι μετέτρεψε σε γκολ ο Ντέμης Νικολαΐδης ο οποίος εκείνη τη μέρα δεν είχε διάθεση για fair play, όπως στον τελικό με τον Ιωνικό το 2000... Δείτε το βίντεο με το replay της υποτιθέμενης ανατροπής:

ΤΑ ΝΕΑ, 16/12/1997
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)
Ο Μιχάλης Κασάπης, μάλλον ειρωνικά είπε ότι «αφού το έδωσε ο διαιτητής είναι πέναλτι». Δύο χρόνια αργότερα δεν είχε διάθεση για ειρωνείες και αποχώρησε από την εθνική (!) διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία.

Αθλητικές εφημερίδες:

(10) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
20/12/1997: ΑΠΟΛΛΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-5
Διαιτητής: Γιώργος Δούρος
(Κορίνθου)
Στο περίφημο διαδεδομένο βίντεο με τα «θρυλικά πέναλτι της εποχής Κόκκαλη» στο YouTube, περιλήφθηκαν πολλές περιπτώσεις που κανείς δεν κατάλαβε γιατί συμπεριλήφθηκαν. Μία από αυτές ήταν ένα από τα γκολ του Ολυμπιακού στην πεντάρα επί του Απόλλωνα στη Ριζούπολη.

Ακόμα και ο ίδιος ο εκφωνητής στο βίντεο με τα «θρυλικά πέναλτι» αναφέρει ότι ο αμυντικός του Απόλλωνα βρήκε το πόδι του Γεωργάτου. Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε, ενώ ο γκολκίπερ του Απόλλωνα Κώστας Χαλκιάς αγκάλιασε τον Γεωργάτο μετά την ανατροπή του. Όλα αυτά σε έναν αγώνα που έληξε 0-5! Το βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας:

(11) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/01/1998: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2-1
Διαιτητής: Σάββας Χατζησταυρίδης
(Δράμας)

Ένα ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Μπλένταρ Κόλα στο ένατο λεπτό ήταν αυτό που έδωσε στον Παναθηναϊκό το προβάδισμα και τελικά συνέβαλε στη νίκη με σκορ 2-1 επί του Πανιωνίου στο ΟΑΚΑ για την 18η αγωνιστική. Έτσι παρέμεινε ισόβαθμος με τον Ολυμπιακό στη δεύτερη θέση με 43 βαθμούς, ενώ η ΑΕΚ ήταν πρώτη με 47...
ΤΑ ΝΕΑ, 19/01/1998
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Η φάση στο βίντεο:

(12) 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/03/1998: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-3
Διαιτητής: Μάλαμας Τεβεκέλης
(Θεσσαλονίκης)
Η Ξάνθη προηγήθηκε του Παναθηναϊκού στο 7' με γκολ του Λουτσιάνο. Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 16' με τον Βαζέχα και προηγήθηκε στο 28' με τον Αλεξούδη. Στη φάση του γκολ του Αλεξούδη, υπήρξε επιθετικό φάουλ του Βαζέχα στον αμυντικό της Ξάνθης Κεχαγιά, το οποίο δεν υποδείχθηκε. Το γκολ έπρεπε να ακυρωθεί:

(13) 27η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/03/1998: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Γιάννης Παπαπέτρου
(Αθηνών)
Λίγους μήνες μετά τον αγώνα της ντροπής ανάμεσα σε Ιωνικό και Ολυμπιακό στη Νίκαια για την 11η αγωνιστική, ακολούθησε ένας ακόμα αγώνας-ντροπή που αποτέλεσε μαύρη σελίδα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός κατηγορείται για το πέναλτι που καταλογίστηκε υπέρ του σε ανατροπή του Ίβιτς από τον Ξενίδη. Θυμίζουμε όμως τι είχε συμβεί τότε:
  • Στον αγώνα εκείνο οι οπαδοί του Ηρακλή είχαν επιδοθεί σε πετροπόλεμο προς τους παίκτες του Ολυμπιακού.
  • Οι παίκτες του Ολυμπιακού έστελναν τη μπάλα από κόρνερ άουτ για να μην φάνε πέτρες στο κεφάλι!
  • Ο Παπαπέτρου αποφάσισε απλώς κάποια στιγμή να εκτελούνται τα κόρνερ ανάποδα από την άλλη γωνία για να μην δέχονται πέτρες οι παίκτες του Ολυμπιακού!
  • Ο Παπαπέτρου όφειλε να διακόψει τον αγώνα και δεν το έκανε!
  • Σφύριξε μάλιστα τη λήξη στο 86:40!
  • Πόσες φορές έχουμε ακούσει για τη ζούγκλα της Ριζούπολης και πόσες φορές για εκείνον τον αγώνα;
  • Γιατί οι παίκτες του Ολυμπιακού νίκησαν και πήραν παλληκαρίσιο διπλό παρά τον πετροπόλεμο και δεν έχασαν 3-0 όπως κάποιοι άλλοι που έμειναν στην ιστορία ως «κότες»;
  • Αυτός ο αγώνας, όπως και ο αγώνας Ιωνικού-Ολυμπιακού για την 11η αγωνιστική, αποδεικνύουν τις συνθήκες που αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός εκείνα τα χρόνια που κάνουν τις καταγγελίες περί Ριζούπολης να προκαλούν γέλιο...
ΤΑ ΝΕΑ 23/03/1998
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Το βίντεο-σοκ. Αυτή ήταν κόλαση και όχι η Ριζούπολη:

(14) 27η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/03/1998: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ 3-1
Διαιτητής: Δημήτρης Μπέγκος
(Αργολίδας)
Την ίδια αγωνιστική και την ίδια μέρα, στον αγώνα Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ ο Βαζέχα πραγματοποίησε μία από τις γνωστές του καταδύσεις. Ο διαιτητής Μπέγκος απέβαλε τον Βελή του ΠΑΟΚ καταλογίζοντας φάουλ από το οποίο ο Παναθηναϊκός σκόραρε. Έτσι ο Παναθηναϊκός νίκησε και παρέμεινε τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό (70-67).

Η σεζόν 1997/98 κλείνει με τον Ολυμπιακό να μην έχει ευνοηθεί ουσιαστικά σε κανέναν αγώνα που να κρίθηκε αποτέλεσμα, ενώ ο Παναθηναϊκός, χάρη στη διαιτησία, πήρε τις νίκες με τον Πανιώνιο και με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και η ΑΕΚ τη νίκη με τον Αθηναϊκό στον Βύρωνα.

Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (6 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 6 αγώνες 
(εντός έδρας με ΑΕΚ, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ, εκτός έδρας με Παναχαϊκή, Ολυμπιακό, Ξάνθη), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε δεύτερος.

ΑΕΚ (3 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 3 αγώνες 
(εκτός έδρας με Ολυμπιακό, Απόλλωνα, Αθηναϊκό), αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εντός έδρας με Παναθηναϊκό).
Τερμάτισε τρίτη.

Ολυμπιακός (0 ΥΠΕΡ - 2 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 0 αγώνεςαδικήθηκε σε 2 αγώνες (εντός έδρας με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό). Μοιρασμένα διαιτητικά λάθη σε 3 αγώνες (εκτός έδρας με ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, Ιωνικό).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. Ολυμπιακός 88 (πρωταθλητής)
2. Παναθηναϊκός: 85
3. ΑΕΚ: 74
4. ΠΑΟΚ: 70
5. Ιωνικός: 62.


Σχόλια

  1. απόλλων αεκ 3 4 ανύπαρκτη αποβολή για τον απόλλωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παοκ οσφπ 2 1 ανύπαρκτο το φαουλ με το οποίο σκόραρε ο παοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου