Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2018/19


Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2018/19. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της σεζόν το ότι πλέον σφύριζαν ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι και τους πιο κρίσιμους αγώνες. Δύο χρόνια «εξυγίανσης» πήγαν όλα τόσο λάθος και τόσο στραβά, ώστε γεννήθηκε αμέσως η ανάγκη για ξένους διαιτητές που δεν είχε γεννηθεί στην προηγούμενη εικοσαετία!

Ποιοι όμως ήθελαν τους ξένους διαιτητές και ποιοι τους φοβήθηκαν; Θα δούμε δύο αποσπάσματα, ένα στο Sport24 και ένα σε άρθρο του Άρη Ασβεστά (που μόνο υποστηρικτή του Ολυμπιακού δεν τον λες) στο Sport-fm.

Ξεκινώντας με το Sport24, βλέπουμε ότι τους ξένους διαιτητές τους ζητούσε σχεδόν μανιακά ο Ολυμπιακός. Ο ΠΑΟΚ συμφώνησε μετά το ντέρμπι του Κομίνη με την ΑΕΚ στην Τούμπα το 2018 και την είσοδο Σαββίδη στο γήπεδο λόγω της καχυποψίας που δημιουργήθηκε με την ΑΕΚ.


Οι ξένοι διαιτητές εισήλθαν λοιπόν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο μετά το ντέρμπι της ντροπής ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με την είσοδο του ένοπλου Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Τότε που η συμμαχία των Δικεφάλων διαλύθηκε για πάνω από 1 χρόνο.

Διαβάζουμε το ιστορικό της εισόδου των ξένων διαιτητών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στο άρθρο του δημοσιογράφου Άρη Ασβεστά στο sport-fm τον Δεκέμβριο του 2018, ο οποίος μόνο ερυθρόλευκα αισθήματα δεν έχει:

Σύμφωνα με το άρθρο Ασβεστά λοιπόν, τους ξένους διαιτητές τους ζητούσε με απανωτά αιτήματά του ο Ολυμπιακός ήδη από το 2017:



Όπως διαπιστώνουμε, ο ΠΑΟΚ διαφωνούσε με την έλευση των ξένων διαιτητών:

Με την έλευση των ξένων διαιτητών διαφωνούσε όμως πλήρως και η ΑΕΚ:

Ωστόσο, με το ξεκίνημα της σεζόν 2018/19, ο ΠΑΟΚ συντάχθηκε με τον Ολυμπιακό ζητώντας ξένους διαιτητές, γιατί είχε προηγηθεί η διαιτησία Κομίνη στο ντέρμπι της Τούμπας με την είσοδο Σαββίδη στο γήπεδο.

Η ΑΕΚ παρέμεινε σταθερή στη θέση της κατά των ξένων διαιτητών.

Και όμως μέχρι σήμερα, κάποιοι επιδιώκουν να παγιωθεί η εντύπωση ότι έφυγε «η Ερυθρόλευκη παράγκα» και ήρθε «ο Ιβάν» να φέρει ξένους διαιτητές και τη νέα εποχή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο... «Ο Ιβάν επέβαλε το var και τους ξένους διαιτητές» έγραφε ο Σταύρος Κόλκας στο SDNA... (το var θα ερχόταν έναν χρόνο αργότερα γιατί εφαρμόστηκε παγκοσμίως).

Πριν αναλύσουμε πολιτικά και αθλητικά την αλήθεια για τις Πρέσπες και τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΟΚ, ξεκινάμε τη διαιτητική αναδρομή της σεζόν:

(1) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/08/2018: ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1-0
Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης (Άρτας)
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Στην πρεμιέρα της σεζόν που κατέκτησε το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης και τη λύση έδωσε το πέναλτι που υπέδειξε ο Κουτσιαύτης. Ο Πρίγιοβιτς είχε ξεκινήσει να πέφτει πριν καν την υποψία... χαδιού του τερματοφύλακα του Αστέρα.

Το βίντεο με τη φάση:

Gazzeta.gr, 25/08/2018:

(2) 3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/09/2018: ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 1-3
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
Τρίτη αγωνιστική και ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Αλέξανδρος Πασχαλάκης έκανε άσεμνες χειρονομίες (δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα) στους φιλάθλους του ΟΦΗ μόλις ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 1-2 στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με το γκολ του Μάτος, χωρίς να αποβληθεί όπως έπρεπε. Αν ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν με αριθμητικό μειονέκτημα για ένα ημίχρονο, ίσως η εξέλιξη του αγώνα να ήταν διαφορετική...

(3) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
30/09/2018: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 0-1
Ποιος είπε ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχει η τύχη; Ο Ολυμπιακός «πάτησε» αγωνιστικά τον ΠΑΟΚ με 60% - 40% κατοχή και 23-4 τελικές! Παρόλα αυτά, όχι απλώς δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός, αλλά δεν πήρε ούτε καν τον βαθμό της ισοπαλίας... Ο ΠΑΟΚ κέρδισε με ένα περίεργο και απίστευτο αυτογκόλ...

(4) 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
03/12/2018: ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ 1-2
Διαιτητής: Ντανιέλε Ντοβέρι (Ιταλία)
Στο 55' του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με το σκορ στο 1-1, ο Βαρέλα πέταξε στο έδαφος τον Γιουνές του Άρη, αλλά δεν υποδείχθηκε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων:

(5) 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
03/12/2018: ΟΦΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Αθανάσιος Σέζος (Κιλκις) - βοηθοί διαιτητή: Χρυσούλα Κουρομπύλια (Δυτικής Αττικής)/ Νικόλαος Δημόπουλος (Φλώρινας)
Την ίδια αγωνιστική και την ίδια μέρα, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ.

Στο 34' δεν δόθηκε καθαρό φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού και στη συνέχεια της φάσης, σκόραραν οι γηπεδούχοι:

Παραθέτουμε επίσης διαρκείς λανθασμένες υποδείξεις των βοηθών που αδίκησαν τον Ολυμπιακό:

(6) 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
11/11/2018: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Άντριαν Γιάκοτετ (Ελβετία)

Στο 84' της αναμέτρησης στο γήπεδο Καραϊσκάκη, δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε χέρι του Μακέντα εντός περιοχής και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν οι Ερυθρόλευκοι 2 βαθμούς.


(7) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
03/12/2018: ΛΑΜΙΑ- ΠΑΟΚ 0-1
Διαιτητής: Γιώργος Βρέσκας (Πιερίας)
Ίσως το πιο εμφατικό στιγμιότυπο διαιτητικού λάθους στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Το χέρι του Βιερίνια και το πέναλτι που δεν δόθηκε ποτέ στη Λαμία...

(8) 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
09/12/2018: ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Θανάσης Τζήλος (Λάρισας)
Σοβαρότατα παράπονα είχε ο Ολυμπιακός από τη διαιτησία Τζήλου στον αγώνα με την Ξάνθη για την 13η αγωνιστική.
Χαρακτηριστική η φάση του 41' όταν υπήρξε τράβηγμα και στον Σισέ και στον Τοροσίδη εντός περιοχής, αλλά δεν δόθηκε πέναλτι:

Επίσης, δεν δόθηκε πέναλτι σε τράβηγμα του Μάνου του Ολυμπιακού εντός περιοχής το οποίο μάλιστα καταλογίστηκε επιθετικό φάουλ, ενώ ο Ολυμπιακός έμεινε στο τέλος με 10 παίκτες λόγω αυστηρής αποβολής του Ποντένσε. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι στο γκολ της Ξάνθης φαινόταν να υπάρχει οφσάιντ:

Εφημερίδα Sportday, 10/12/2018

(9) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
30/01/2019: ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2-1
Διαιτητής: Φώτης Φωτιάδης (Καστοριάς)
Δύο πέναλτι δόθηκαν υπέρ του ΠΑΟΚ στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και αν το δεύτερο ήταν αυστηρό, το πρώτο ήταν εντελώς ανύπαρκτο με ανατροπή εκτός περιοχής και στη συνέχεια προσγείωση στα πόδια του αντιπάλου εντός περιοχής.

(10) 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/02/2019: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-1
Διαιτητής: Μάικλ Τίγκααρντ (Δανία)
Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, o Σάκχοφ απομάκρυνε τη μπάλα στο 21' με το χέρι εντός μεγάλης περιοχής. Δεν δόθηκε πέναλτι, ούτε αποβλήθηκε ο Σάκχοφ που είχε ήδη κίτρινη κάρτα...

(11) 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/02/2019: ΠΑΟΚ - Άρης 1-1
Διαιτητής: Τόρε Χάνσεν (Νορβηγία)
Η μοναδική διαιτητική φάση της σεζόν στην οποία αδικήθηκε ο ΠΑΟΚ, ήταν ουσιαστικά το γκολ της ισοφάρισης του Άρη στην Τούμπα που πέτυχε ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός Βέλεθ, ο οποίος ήταν σε θέση οφσάιντ με το πρωτάθλημα ουσιαστικά να έχει κριθεί.

Διαιτητική σύνοψη σεζόν

ΠΑΟΚ (6 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 6 αγώνες (εντός έδρας με Αστέρα Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα και εκτός έδρας με ΟΦΗ, Άρη, Λαμία, ΑΕΚ), αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εντός έδρας με Άρη).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ολυμπιακός (0 ΥΠΕΡ - 2 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 0 αγώνεςαδικήθηκε σε 2 αγώνες (εκτός έδρας με ΟΦΗ, Ξάνθη).
Τερμάτισε δεύτερος.

Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. ΠΑΟΚ 80 (πρωταθλητής)
2. Ολυμπιακός: 75
3. ΑΕΚ: 57
4. Ατρόμητος: 52
5. Άρης: 49.

Πρωταθλητές στα πέναλτι ήταν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. 10 πέναλτι κέρδισε ο Άρης και 9 πέναλτι  κέρδισε ο ΠΑΟΚ. Τρίτος ήταν ο Παναθηναϊκός με 7 πέναλτι.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

(1) ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ - Πρώτος αγώνας
07/02/2019: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Η νίκη της ΑΕΚ επί του Ατρομήτου στο Περιστέρι και το σαφές προβάδισμα της Ένωσης για πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου (ισχύοντος του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ), ήρθε με ανύπαρκτο πέναλτι για ανατροπή εκτός περιοχής που καταλόγισε ο... κορυφαίος Έλληνας διαιτητής Τάσος Σιδηρόπουλος.


(2) ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ - Επαναληπτικός αγώνας
27/02/2019: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  4-2
(Κανονική διάρκεια: 2-1, αποτέλεσμα πρώτου αγώνα: Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 2-1)
Διαιτητής: Εμμανουήλ Σκουλάς (Θεσσαλίας)
Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη με σκορ 2-1 στον πρώτο προημιτελικό του κυπέλλου. Στη ρεβάνς της Τούμπας ο Δικέφαλος του Βορρά νίκησε με το ίδιο σκορ και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Πανιώνιος ισοφάρισε σε 2-2 και πλέον ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν δυο γκολ για την πρόκριση. Το πρώτο από τα δύο γκολ πέτυχε ο Άκπομ στο 114', ωστόσο είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα του Πανιωνίου Κότνικ. Δεν δόθηκε ποτέ...

Ακολούθησε το 4-2 με πέναλτι στο 119' για χέρι του Μανθάτη ο οποίος μάλιστα αποβλήθηκε. Ωστόσο η μπάλα είχε βρει στα πλευρά του...

Εν τέλει οι παίκτες του Πανιωνίου αρνήθηκαν να κάνουν σέντρα και ο διαιτητής Σκουλάς σφύριξε τη λήξη ένα λεπτό πριν το τέλος της παράτασης χωρίς να γίνει σέντρα! Αν το σκορ εξακολουθούσε να εξυπηρετεί τον Πανιώνιο και δεν έκαναν σέντρα οι Κυανέρυθροι, θα έκανε το ίδιο;

(3) ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (πρώτος αγώνας)
03/04/2019: ΠΑΟΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 2-0
Διαιτητής: Στέφανος Κουμπαράκης
(Θράκης)
Στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Αστέρα στην Τούμπα, στο ξεκίνημα της φάσης του πρώτου γκολ του ΠΑΟΚ που πέτυχε ο Μάτος, υπήρξε επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα του Αστέρα Τρίπολης, ενώ και ο σκόρερ βρέθηκε σε θέση οφσάιντ που δεν υπέδειξε ο βοηθός Ευθυμιάδης!

(4) ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (επαναληπτικός αγώνας)
25/04/2019: ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ 0-0
Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου
(Αθηνών)
Στον επαναληπτικό αγώνα, ο Αστέρας Τρίπολης διαμαρτυρήθηκε για μη καταλογισμό πέναλτι σε χέρι του Βαρέλα στο 43'.

Το καραμπινάτο διαιτητικό λάθος έγινε όμως στο 48', όταν σκόραρε ο Τσιλιανίδης για τον Αστέρα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε λανθασμένα για εντελώς ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ του σκόρερ στον Ίνγκασον. Κάπως έτσι, ο Αστέρας δεν μπόρεσε να μπει στο παιχνίδι της πρόκρισης στον τελικό και ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο.

Gazzetta.gr, 25/04/2019

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ...
Το 2019 ο ΠΑΟΚ μετρούσε 34 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Ταυτόχρονα το Σκοπιανό ζήτημα μετρούσε 28 χρόνια ζωής. Τότε λοιπόν συνέβη η τρομερή σύμπτωση να λυθούν τα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα όλως τυχαίως την ίδια περίοδο! Στις 25/01/2019 κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η συμφωνία των Πρεσπών και λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες, στις 21/04/2019 ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Τι σύμπτωση...
Η σύμπτωση παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί ο ΠΑΟΚ θεωρείται ως η ομάδα με τον περισσότερο κόσμο στη Μακεδονία, η τύχη της οποίας κρίθηκε εκείνη την εποχή με τη συνθήκη των Πρεσπών.

Το πρωί της 04/02/2019, έγινε γνωστό ότι θα διοργανωθεί συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ το μεσημέρι της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα για την εικοστή αγωνιστική.

Και όμως, το βράδυ της ίδιας μέρας (04/02/2019), συνέβη κάτι απίστευτο, καθώς ανακοινώθηκε η ακύρωση του συλλαλητηρίου! Το επιχείρημα ήταν ότι το συλλαλητήριο θα γίνει μελλοντικά όταν το πρωτάθλημα θα έχει κριθεί!

Το πρώτο ερώτημα είναι το εξής: Τι μεσολάβησε από το πρωί της 04/02/2019 που ανακοινώθηκε το συλλαλητήριο, μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας που ανακοινώθηκε η αναβολή του; Ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι το συλλαλητήριο συμπίπτει τη μέρα του ντέρμπι. Γιατί λοιπόν αναβλήθηκε λόγω του ντέρμπι; Ποιες πιέσεις υπήρξαν, από ποιους και γιατί εισακούστηκαν;

Γιατί αναβλήθηκε ένα συλλαλητήριο για ένα θέμα που «καίει» για να μεταφερθεί σε μία μεταγενέστερη ημερομηνία που θα ήταν εντελώς εκτός επικαιρότητας;

Γιατί το επιχείρημα ήταν να γίνει το συλλαλητήριο όταν το πρωτάθλημα θα έχει κριθεί; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε τη συμφωνία σίγουρα θα ενοχλούνταν. Αυτό θα έπαιζε κάποιο ρόλο ως προς το πρωτάθλημα όμως; Τι σχέση έχει η βαθμολογική κατοχύρωση του πρωταθλήματος με ένα συλλαλητήριο για ένα εθνικό θέμα;

Ποιο πρόβλημα θα δημιουργούσε πρακτικά το συλλαλητήριο στο ντέρμπι; Ο αγώνας είχε ώρα έναρξης τις 19:30 δηλαδή επτάμιση ολόκληρες ώρες μετά το συλλαλητήριο. Συνεπώς ποιο ήταν το πρόβλημα;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί το εξής:
Στο γήπεδο της Τούμπας υπήρχε ένα μεγάλο πανό στις κεντρικές θύρες στο οποίο αναγραφόταν η φράση «Macedonia is one and only and it's here». Μπορείτε να το δείτε σε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τον αγώνα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού για την 8η αγωνιστική στις 29/10/2018, όταν ακόμα το θέμα δεν έκαιγε, καθώς βρισκόμασταν τρεις μήνες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η μεγάλη μάχη για την επικύρωση της συμφωνίας.

Την ημέρα του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού για την 20η αγωνιστική στις 10/02/2019, πέραν της αναβολής του συλλαλητηρίου, ως διά μαγείας, το συγκεκριμένο πανό έλειπε. Στη θέση του υπήρχε ένα μήνυμα αγάπης, γραμμένο από ορκς: «Δεν υπάρχει διαφυγή εδώ θα γίνει ο τάφος σας» :

Και αν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, υπήρχαν ειδικές περιστάσεις μίσους για να αντικατασταθεί το πανό, στον επόμενο εντός έδρας αγώνα με τον Άρη για την 22η αγωνιστική στις 24/02/2019, υπήρχε ένα ακόμα μήνυμα αγάπης από τα ορκς χωρίς κανένα ίχνος σεξισμού, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα trafficking: «Οι π..τ@νες δεν αντιμιλάνε ποτέ στον ΝΤΑΒΑΤΖΗ».

Και αν στον αγώνα με τον Άρη υπήρχαν επίσης ειδικές περιστάσεις μίσους για να αντικατασταθεί το πανό για τη Μακεδονία, στον επόμενο εντός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο για την 24η αγωνιστική στις 10/03/2019 το πανό για την Μακεδονία παρέμενε αγνοούμενο:

Έπρεπε να φτάσουμε στην 27η από τις 30 αγωνιστικές, με το πρωτάθλημα να έχει ουσιαστικά κριθεί (όπως επίσης και η τύχη της Μακεδονίας στη Βουλή) και στον αγώνα με βατό αντίπαλο, τη Λαμία επανήλθε το περίφημο πανό:

Στον συμπολίτη Άρη, μιλούσαν για πρωτάθλημα Πρεσπών...

Αντίθετα, η Θύρα 7 είχε πάρει εξ αρχής θέση για το Μακεδονικό:

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΟΚ

Από τη στιγμή που η ανάλυση πήρε πολιτικές διαστάσεις, αξίζει να αναλύσουμε τις σχέσεις του νταμπλούχου του 2019 ΠΑΟΚ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έπεσε τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς...

Α. ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ - ΚΟΥΡΕΜΑ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Με κυβερνητική τροπολογία του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μόλις είχε έρθει στην εξουσία, έφερε νόμο στη Βουλή ρυθμίζοντας τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα 10,8 εκατομμύρια. Τα χρέη του δικεφάλου του Βορρά μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, έφταναν τα 31 εκατομμύρια ευρώ! Συνεπώς ο ΠΑΟΚ γλίτωσε πάνω από 20 εκατομμύρια...

Η Αυστριακή Derstandard γράφει τον Απρίλιο του 2015 ο Τσίπρας χαρίζει 20 εκατομμύρια ευρώ στον ΠΑΟΚ κάνοντας άνοιγμα στον Πούτιν και τη Ρωσία.

Β. Η ΔΩΡΕΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Η περίοδος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιφύλασσε ένα ακόμα δωράκι για τον ΠΑΟΚ, τη δωρεά 21 στρεμμάτων από το υπουργείο Άμυνας στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ για 99 χρόνια προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα Τούμπα με απόφαση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου!

Ήταν τότε που ο Μάκης Γκαγκάτσης έδωσε τη συμβολική φανέλα με το νούμερο 12 στον Πάνο Καμμένο. Ως γνωστόν όλες οι ομάδες θεωρούν 12ο παίκτη τους τον λαό τους μετά την 11άδα των ποδοσφαιριστών. Στον ΠΑΟΚ το 12 πήγε στον Πάνο Καμμένο του «Αθηνοκεντρικού κράτους»...

Τουλάχιστον στον Αλέξη Τσίπρα δόθηκε η φανέλα με το νούμερο 19:

Ήταν τότε που ο Τσίπρας έφερε τη νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο του ΠΑΟΚ όπως διαβάζαμε και στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή»:

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΜΕ ΚΑΣΚΟΛ ΤΟΥ ΠΑΟΚ:
«ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΟΚ»

Την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Εθνικής οικονομίας της κυβέρνησης Τσίπρα Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας για να παρακολουθήσει αγώνα του ΠΑΟΚ με κασκόλ της ομάδας!

Είχε μάλιστα δηλώσει ότι «ο ΠΑΟΚ είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ» όπως διαβάζαμε και στο Ethnos.gr ιδιοκτησίας Σαββίδη:

ΖΟΥΡΑΡΙΣ:
«ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ, Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ»
Κυβερνητικός βουλευτής και οπαδός του ΠΑΟΚ ο Κώστας Ζουράρις είχε δηλώσει ότι είναι πρώτα ΠΑΟΚ και μετά ΣΥΡΙΖΑ. Είχε δηλώσει επίσης ότι αν δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ, ο ΠΑΟΚ δεν θα έπαιρνε το πρωτάθλημα:

Στη χρυσή εποχή ΣΥΡΙΖΑ, ο Ολυμπιακός κυνηγήθηκε, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κινδύνευσε να μπει φυλακή και η ΠΑΕ Ολυμπιακός κινδύνευσε με υποβιβασμό, ενώ βρέθηκε εκτός Α1 στο μπάσκετ χωρίς υλοποίηση κανενός αιτήματος για εξυγίανση.

Τότε ήταν που ο ΠΑΟΚ πήρε το μοναδικό πρωτάθλημα μετά από 35 χρόνια. Και τότε ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ λες και ήταν διεθνής επιτυχία. Φαντάζεστε να το έκανε αυτό κάποιος άλλος πρωθυπουργός με τον Ολυμπιακό;


ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΩ...
Τέλος, μόλις 4 εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να δοθεί το ποσό μαμούθ των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για να πάρει η ΕΡΤ τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Εν τέλει στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε πανηγυρικά και η απόφαση δεν υλοποιήθηκε...

Η ΞΑΝΘΗ, Ο ΚΑΛΠΑΖΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Την επόμενη χρονιά αποκαλύφθηκε η πολύ σοβαρή καταγγελία για πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης με ντοκουμέντα που συγκλόνισαν και τα οποία αφορούσαν τη σεζόν 2018/19.

Στις 31/03/2019, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Ξάνθη στα Πηγάδια σε ένα κρίσιμο βαθμολογικά αγώνα πριν εξασφαλιστεί το πρωτάθλημα. Στο γήπεδο έδωσαν το παρών 7.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ (!) γεγονός που προκαλεί αίσθηση λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων οπαδών φιλοξενουμένων ομάδων, ενώ πολλοί φίλοι των γηπεδούχων δεν μπόρεσαν να πάνε στο γήπεδο...

Ο δικέφαλος νίκησε με σκορ 1-2 (είχε νικήσει και στον πρώτο γύρο) και έκανε αποφασιστικό βήμα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα με έξι βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό...

ΜΑΙΟΣ 2019
ΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
Στις 26/05/2019, ο δημοσιογράφος και τότε πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM ανέφερε ότι ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε την Ξάνθη αλλά και τον Παναιτωλικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει Πανόπουλος στην Ξάνθη, την έχει αγοράσει ο Σαββίδης»!


Την ίδια περίοδο οργιάζουν οι φήμες ότι στόχος της νέας κατάστασης στην Ξάνθη είναι να καταστεί η περιοχή (ξενοδοχείο και προπονητικό) κέντρο προετοιμασίας ομάδων από τη Ρωσία.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΑΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία-σοκ που αποκαλύφθηκαν στο τέλος του 2019, ο ανηψιός του Ιβάν Σαββίδη Ιωάννης Καλπαζίδης, φαινομενικά απένταρος σερβιτόρος από το Κιλκίς, είχε αγοράσει από το 2018 τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης μέσω της Κυπριακής εταιρείας Rfa, εξαγοράζοντας την εταιρεία Vialand του Πανόπουλου στην οποία ανήκαν οι εγκαταστάσεις.

Μάλιστα ο σερβιτόρος ανιψιός του Σαββίδη κατέθεσε (βάσει του ρεπορτάζ) 10 εκατομμύρια ευρώ στην Rfa πριν την αγοραπωλησία. Επικερδές επάγγελμα αυτό του σερβιτόρου...

Σε ό,τι αφορά την Rfa, φερόταν να έχει πλήθος συναλλαγών με τις εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη, καθώς μεσολάβησε στην πώληση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, λάμβανε απευθείας δάνεια από την Dimera (offshore εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη), ενώ είχε συναλλαγές με AtlantisOPEN και Σουρωτή.

Με λίγα λόγια βάσει του ρεπορτάζ, η εταιρεία του σερβιτόρου Καλπαζίδη συμμετείχε σε πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συμφερόντων του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη.

Μετά τις καταγγελίες, το πόρισμα της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού έστελνε τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη στη Β' εθνική, αλλά η φωτογραφική κυβερνητική τροπολογία που αποφασίστηκε λίγες ώρες μετά το πόρισμα, αποσόβησε τον κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τη μεταγενέστερη απαλλαγή στην ΕΠΟ, το πόρισμα της Ε.Ε.Α. παραμένει ενεργό και δεν έχει ανατραπεί στα διοικητικά δικαστήρια.

Και φυσικά πρέπει να σημειωθεί ότι στους δύο αγώνες με την Ξανθή της σεζόν 2018/19, ο ΠΑΟΚ κέρδισε έξι βαθμούς.

Η διαφορά του από τον δεύτερο Ολυμπιακό ήταν πέντε βαθμοί...

Συνοψίζοντας, βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετή διαιτησία, μπόλικη πολυιδιοκτησία, λίγες Πρεσπες και πολύ ΣΥΡΙΖΑ και παίρνουμε το παρασκήνιο και τις καταγγελίες που σημάδεψαν τη σεζόν 2018/19...


Σχόλια

  1. πανιωνιος αεκ 0 2 χέρι του μάνταλου στο πρώτο γκολ ,αεκ οφη 1 0 δεν παίρνει πέναλτυ ο οφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου