Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2002/03

Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2002/03 και το έβδομο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού μετά την περίοδο των πέτρινων χρόνων.

(1) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/09/2002: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Χρήστος Πάτρας (Κορίνθου)
Ο Παναθηναϊκός  είχε ξεκινήσει με 3 σερί ήττες και μηδέν βαθμούς στο πρωτάθλημα. Τότε πήγε στη Νίκαια για να διεκδικήσει την παρθενική του νίκη κόντρα στον Ιωνικό.

Για να έρθει λοιπόν η πρώτη νίκη στην 4η αγωνιστική, χρειάστηκε ανύπαρκτο πέναλτι σε βουτιά του Καραγκούνη (φυσικά) και αποβολή του εντελώς αθώου Κινγκ του Ιωνικού στο 60'. Ο Μπασινάς ευστόχησε, ο Ιωνικός έμεινε με παίκτη λιγότερο και ο Παναθηναϊκός πήρε τους πρώτους βαθμούς της σεζόν της Ριζούπολης!

Το βίντεο με τη φάση:


ΤΑ ΝΕΑ, 23/09/2002
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

(2) 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/11/2002: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης) - Βοηθός διαιτητή: Τσούκας
Στο ντέρμπι της Ν. Φιλαδέλφειας ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό για την 7η αγωνιστική, ακυρώθηκε ως οφσάιντ πεντακάθαρο γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο 86' με το οποίο ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε πιθανότατα τους τρεις βαθμούς της νίκης. Δείτε το βίντεο από τη Nova και το ρεπορτάζ της επόμενης μέρας από την εφημερίδα «Τα Νέα»:

ΤΑ ΝΕΑ, 10/11/2002
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

(3) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/12/2002: ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Ιωακείμ (Μάκης) Ευθυμιάδης (Δράμας) - βοηθός διαιτητή: Γεωργιόπουλος
Φτάνουμε στην ένατη αγωνιστική και ο Ολυμπιακός βρίσκεται τρεις βαθμούς μπροστά από τον Παναθηναϊκό. Οι Ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν τον Άρη στη Θεσσαλονίκη και ο αγώνας λήγει ισόπαλος χωρίς τέρματα. Στο 50' ακυρώθηκε λανθασμένα κανονικό γκολ του Μαυρογενίδη του Ολυμπιακού και ο αγώνας λήγει τελικά 0-0. Ο Παναθηναϊκός πλησιάζει στον ένα βαθμό.

ΤΑ ΝΕΑ, 02/12/2002
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

(4) 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/02/2003: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΟΦΗ 1-0
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης)
Ο Ολυμπιακός πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης κόντρα στον ΟΦΗ με γκολ του Τζόρτζεβιτς στο 73'. Λίγα λεπτά νωρίτερα, στο 66' (με το σκορ στο 0-0), δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε ανατροπή του Μαυρογενίδη.


(5) 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02/02/2003: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος (Ηπείρου)
Την επόμενη μέρα, ο Παναθηναϊκός πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης στον Κορυδαλλό από την Προοδευτική. Με το σκορ στο 0-0, δεν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων...

(6) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/02/2003: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΕΚ 2-1
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)
Στο ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής με την ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός νίκησε στη Λεωφόρο με ανύπαρκτο πέναλτι...
Το βίντεο της φάσης:

ΤΑ ΝΕΑ, 10/02/2003
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Εδώ βλέπετε το επιθετικό φάουλ που είναι και εκτός περιοχής και το οποίο δόθηκε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού!

(7) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/02/2003: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 2-1
Διαιτητής: Ηρακλής Τσίκινης (Μεσσηνίας) - αντικαταστάθηκε στο 60' από τον Βασίλη Τεροβίτσα (Αιτωλοακαρνανίας) - βοηθός διαιτητή: Φώτης Δανιγγέλης (Αργολίδας).

Την ίδια ημέρα, ένα τραγικό λάθος εις βάρος του Ολυμπιακού, σημάδεψε τον αγώνα των Ερυθρόλευκων με τον Ηρακλή στο ουδέτερο γήπεδο του Ακράτητου. Στο 54', με το σκορ 1-0, ο Λάμπρος Χούτος πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ, αλλά ο βοηθός Δανιγγέλης το ακύρωσε, παρότι ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού καλύπτονταν από δύο παίκτες του Ηρακλή:

Τρία λεπτά αργότερα, ο Ηρακλής ισοφάρισε και τελικά η λύτρωση για τον Ολυμπιακό ήρθε στο 82' και πάλι με τον Χούτο. Έτσι, ο Ολυμπιακός ξεπέρασε παλικαρίσια το τεράστιο λάθος του βοηθού και αποφεύχθηκε μία σοβαρή αλλοίωση αποτελέσματος και ενδεχομένως του ίδιου του πρωταθλήματος.

Τα Νέα, 10/02/2003
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Δείτε το βίντεο της φάσης:

(8) 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/02/2003: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Χρήστος Τρικάλης (Τρικάλων)
Για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική, τα μάτια μας είδαν τον Παναθηναϊκό να ευνοείται αδιανόητα, καθώς ακυρώθηκε πεντακάθαρο γκολ ισοφάρισης του Ιωνικού στις καθυστερήσεις με αποτέλεσμα ο ΠΑΟ να κερδίσει 2 βαθμούς που δεν έπρεπε! Έτσι, μετά τη 19η αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός παρέμεινε δύο βαθμούς πάνω από τον Ολυμπιακό, ενώ αν δεν γινόταν η σφαγή, θα υπήρχε ισοβαθμία.

Το βίντεο με τη φάση:

TA NEA, 17/02/2003
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)
«Ο διαιτητής ακύρωσε κανονικό γκολ του Ιωνικού στις καθυστερήσεις και οι πράσινοι πήραν τους τρεις βαθμούς - Ο Τρικάλης έκλεψε την παράσταση»

Κάτι τέτοια διαιτητικά λάθη συνέβαλαν ώστε ο ΠΑΟ να μπορεί διεκδικήσει πρωτάθλημα στη Ριζούπολη πηγαίνοντας για... δυόμιση αποτελέσματα για να γνωρίσει όμως τον αγωνιστικό διασυρμό και είκοσι χρόνια μετά να κλαίγεται...

(9) 20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/02/2003: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 4-3
Διαιτητής: Δημήτρης Τακίδης (Κιλκις)
Η μοναδική διαιτητική εύνοια του Ολυμπιακού σε αγώνα του πρωταθλήματος της σεζόν 2002/03, ήταν το πέναλτι που κέρδισε ο Τζόρτζεβιτς στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, το οποίο δεν ήταν. Ωστόσο δεν επηρέασε στο παραμικρό τον αγώνα και τη μάχη του τίτλου, καθώς στο πέναλτι ο Τζόρτζεβιτς αστόχησε. Το πέναλτι καταλογίστηκε στο 85ο λεπτό και ενώ το σκορ ήταν 4-3 που επρόκειτο να είναι και το τελικό αποτέλεσμα.

(10) 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
13/04/2003: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΞΑΝΘΗ 1-0
Διαιτητής: Ηρακλής Τσικίνης (Μεσσηνίας)
Πλησιάζοντας προς το τέλος του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός διατηρείται στην κορυφή με τη νίκη του επί της Ξάνθης με 1-0 με γκολ του Βαζέχα στο 73'. Νωρίτερα, στο 21', δεν είχε αποβληθεί ο Χένρικσεν του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε ανατρέψει τον Φριζενμπίχλερ, όντας τελευταίος παίκτης:

Τα Νέα, 14/04/2003
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής


(11) 29η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
11/05/2003: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-0
Διαιτητής: Γιώργος Μποροβήλος (Αρκαδίας)
Όπως ακριβώς και την προηγούμενη σεζόν, έτσι και το 2002/03, στην προτελευταία αγωνιστική είχαμε ουσιαστικά τελικό πρωταθλήματος. Όπως και την προηγούμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός ήταν γηπεδούχος και τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο. Το 2001/02 πρωτοπόρος ήταν η ΑΕΚ, το 2002/03 πρωτοπόρος ήταν ο Παναθηναϊκός. Ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο νίκη (και μάλιστα το 2002/03 με πάνω από ένα γκολ διαφορά) και συνέτριψε τον Παναθηναϊκό με 3-0.

Η αγωνιστική ταπείνωση της Ριζόυπολης σφράγισε το dna του Παναθηναϊκού για πολλά χρόνια. Πολύ αργότερα, γεννήθηκε ο μύθος της κόλασης και της τρομοκρατίας της Ριζούπολης για να δικαιολογήσει την συντριβή, παρότι ήταν γνωστό ότι το κλίμα σε όλα τα ντέρμπι εκείνων των χρόνων ήταν πάντα σκληρό. Ενδεικτικά, έναν χρόνο πριν στη Λεωφόρο είχαν μαχαιρώσει παίκτη του Ολυμπιακού...

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε όμως τι έλεγαν αμέσως μετά την Ριζούπολη όλοι οι πυλώνες του Παναθηναϊκού οργανισμού (παίκτες, προπονητής, διοίκηση, κόσμος, φίλα προσκείμενος Τύπος).

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ
Κανένας παίκτης δεν ανέφερε το παραμικρό για συνθήκες κόλασης και τρομοκρατίας αμέσως μετά τον αγώνα, παρότι υποτίθεται ότι μόλις την είχαν βιώσει:


Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού δεν ανέφερε τίποτα για συνθήκες κόλασης και τρομοκρατίας, αντιθέτως αναγνώρισε ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε δίκαια:

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ
Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού απέδωσαν ευθύνες στους παίκτες της ομάδας για τον διασυρμό, κάτι που σημαίνει ότι δεν αναγνώριζαν καμία δικαιολογία τύπου «κόλασης» και «τρομοκρατίας». Μάλιστα ξυλοφόρτωσαν ακόμα και τον Βαζέχα:

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ
Η διοίκηση της ΠΑΕ, διά του προέδρου Άγγελου Φιλιππίδη, κατηγόρησε τους παίκτες της ομάδας ως «κοιμισμένους», «φλώρους» και «κότες» που σημαίνει ότι δεν έλαβε σοβαρά τις δικαιολογίες περί κόλασης και τρομοκρατίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης: «Μήπως περιμένατε να σας υποδεχθούν με λουλουδια;»

Ο ΤΥΠΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ
Η εφήμεριδα «Derby Sports» που στήριζε σκληρά τις θέσεις του Παναθηναϊκού ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της «Μπράβο τους, το ήθελε και το πήρε δίκαια ο Ολυμπιακός»:

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΑΣΤΑΣ
Ο θρυλικός προπονητής του Παναθηναϊκού Γιάννης Κυράστας είπε ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού είναι ηττοπαθείς και ο Ολυμπιακός άξιζε το πρωτάθλημα:

Εικόνα από τον πρώτο γύρο στη Λεωφόρο, όταν... δεν υπήρχε κλίμα κόλασης και τρομοκρατίας


ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΟΠΑΔΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Εφημερίδα Φίλαθλος:
«Τον έβαλε στο μίξερ - Οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν ποιος είναι το αφεντικό - Τρομερός ο Ολυμπιακός, έπαιξε για πλάκα τον ΠΑΟ και τον έλιωσε - Άθλια εμφάνιση ο ΠΑΟ στο ματς της χρονιάς»

Εφημερίδα Sportime:
«ΑΘΑΝΑΤΟΙ - Πάρτι τίτλου ο Ολυμπιακός στη Ριζούπολη έδειξε στον ΠΑΟ την καρδιά του πρωταθλητή»

Εφημερίδα Απογευματινή:
«Με τέτοιον ΠΑΟ θα τα εκατοστίσει - Πανάξια, εύκολα, γρήγορα ο θρύλος εκμηδένισε τον αιώνιο αντίπαλό του»

Εφημερίδα Τα Νέα:
«Διέσυρε τις πράσινες φανέλες»

Περιοδικό Εθνοσπόρ:
«Θρύλε είσαι ένας και μοναδικός!»

Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (5 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 5 αγώνες 
(εντός έδρας με ΑΕΚ, Ιωνικό, Ξάνθη, εκτός έδρας με Ιωνικό, Προοδευτική), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε δεύτερος.

ΑΕΚ (1 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα 
(εντός έδρας με Ολυμπιακό), αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Παναθηναϊκό).
Τερμάτισε τρίτη.

Ολυμπιακός (1 ΥΠΕΡ - 4 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα (εντός έδρας με ΠΑΟΚ) αδικήθηκε σε 4 αγώνες (εντός έδρας με ΟΦΗ, Ηρακλή, εκτός έδρας με Άρη, ΑΕΚ).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. Ολυμπιακός 70 (πρωταθλητής)
2. Παναθηναϊκός: 70
3. ΑΕΚ: 68
4. ΠΑΟΚ: 53
5. Πανιώνιος: 53.



Σχόλια

  1. οσφπ οφη 1 0 δεν παίρνει πέναλτυ οσφπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οσφπ ηρακλής 2 1 ακύρωση καθαρού γκολ του χούτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παο ξανθη 1 0 δεν αποβλήθηκε ο χενρικσεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο ματς της Ριζούπολης, στα μέσα του Β ημιχρόνου, ο Κυργιάκος χτυπά αντίπαλο εκτός φάσης χωρίς να αποβληθεί, ίδια σχεδόν περίπτωση με το Δούρειο ματς της επόμενης χρονιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο ματς της Τούμπας τραυματίζονται ο Γιαννακόπουλος και ο ένας επόπτης από ρίψη πέτρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο Ηρακλής - Ολυμπιακός η κλοτσιά πέφτει σύννεφο, υπάρχουν περιπτώσεις δεύτερης κίτρινης. Αν έχετε όλο τον αγώνα ελέγξτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου