Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 1999/00

Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής.

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 1999/00 και το τέταρτο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού μετά την περίοδο των λεγόμενων «πέτρινων χρόνων». Για το πρωτάθλημα εκείνο, δόθηκε τεράστια μάχη μέχρι τέλους από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό με νικητές στο νήμα τους Ερυθρόλευκους.

Θυμίζουμε ότι εκείνο το καλοκαίρι, ο νταμπλούχος Ολυμπιακός που είχε φτάσει στα προημιτελικά του Champions League, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με δύο τεράστια «μπαμ», τον 27χρονο Βραζιλιάνο «μάγο» Τζιοβάνι από την Μπαρτσελόνα και τον 28χρονο Σλοβένο μπαλαδόρο Ζλάτκο Ζάχοβιτς από την Πόρτο. Πούλησε όμως τον Γρηγόρη Γεωργάτο στην Ίντερ.

Ο Παναθηναϊκός πορεύθηκε με τον Γιάννη Κυράστα στον πάγκο και μεγαλύτερη μεταγραφή ήταν αυτή του Πέρσι Ολιβάρες από τον ΠΑΟΚ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρωτάθλημα αυτό είναι το πιο συκοφαντημένο πρωτάθλημα από όσα κατέκτησε ο Ολυμπιακός την τελευταία 25ετία, με την προπαγάνδα να μιλάει για «το πρωτάθλημα που στέρησε η παράγκα από την ομαδάρα που είχε φτιάξει ο Γιάννης Κυράστας στον Παναθηναϊκό». Ήταν όμως έτσι; Πάμε να δούμε...

(1) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/09/1999: ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Παναγιώτης Νίκου (Ημαθίας)
Στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν για την δεύτερη αγωνιστική, η ΑΕΚ υποδέχθηκε ως τυπικά γηπεδούχος τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Καραϊσκάκη λόγω των ζημιών που είχε υποστεί το στάδιο «Νίκος Γκούμας» της Ν. Φιλαδέλφειας από τον μεγάλο σεισμό που είχε γίνει 19 μέρες νωρίτερα. Στον αγώνα αυτόν, ο διαιτητής Νίκου δεν καταλόγισε από ένα οφθαλμοφανές πέναλτι σε κάθε ομάδα.
Δείτε το βίντεο με το replay των δύο φάσεων:

(2) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/11/1999: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Βαγγέλης Δημητρόπουλος (Πάτρας)
Από τα πιο πολυσυζητημένα ντέρμπι όλων των εποχών διαιτητικά και όχι μόνο, ήταν ο αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακού στο κεκλεισμένων των θυρών γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ένας αγώνας στον οποίο η σπέκουλα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και έλαβε δυσθεώρητες διαστάσεις

Μετά το τέλος του αγώνα έπεσαν οι περίφημες πιστολιές στο Members club του γηπέδου, ενώ ο Ντέμης Νικολαΐδης μαζί με τον Ηλία Ατματσίδη και τον Μιχάλη Κασάπη δήλωσαν ότι αποχωρούν από την εθνική ομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι συνέβη στη «σφαγή της χιλιετίας» από την «κόκκινη χούντα»...

Ξεκινώντας από το ότι ο αγώνας έπρεπε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, αλλά άγνωστο πως, εκατό οπαδοί της ΑΕΚ μπήκαν παράνομα στις θέσεις των επισήμων του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Από κει και πέρα, η φάση που τίναξε το ντέρμπι στον αέρα, συνέβη στο εικοστό λεπτό, όταν ο διαιτητής Δημητρόπουλος αρνήθηκε πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε τράβηγμα του Ελευθερόπουλου προς τον Μαλαδένη που έβγαινε τετ α τετ.

Παρατηρώντας κάποιος το βίντεο, θα διαπιστώσει ασφαλώς ότι υπάρχει παράβαση, λόγω επαφής του Ελευθερόπουλου στον Μαλαδένη, ωστόσο όπως είναι φανερό, ο παίκτης της ΑΕΚ κάνει κοντρόλ με το χέρι πριν βγει τετ α τετ, συνεπώς η φάση στην οποία στηρίχθηκε η σπέκουλα τόσων ετών, είναι μη γενόμενη και στη σημερινή εποχή του var, δεν θα καταλογιζόταν πέναλτι, καθώς είχε προηγηθεί φάουλ στο χέρι του Μαλαδένη...


Μάλιστα, ο Χρήστος Μαλαδένης είχε παρατηρηθεί με κίτρινη κάρτα από το 8', συνεπώς, όχι απλώς θα σταματούσε η φάση πριν την παράβαση του Ελευθερόπουλου, αλλά ο Μαλαδένης θα έπρεπε να αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα για το χέρι!

Στο 63' ο Γιάννης Καλιτζάκης έκανε ένα «δολοφονικό» μαρκάρισμα στον Τζιοβάνι που λίγο έλειψε να τον αφήσει εκτός γηπέδων. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ τη γλίτωσε φθηνά, αν και 22 μέρες αργότερα ένα άλλο δολοφονικό μαρκάρισμα, αυτή τη φορά από τον Σέμο του Ηρακλή θα τον αφήσει εκτός γηπέδων για 6 μήνες για να μην γυρίσει ποτέ ξανά ο ίδιος.
Όπως ήταν φυσικό, ο Καλιτζάκης αποβλήθηκε, αλλά με δεύτερη κίτρινη κάρτα (!) αντί για απευθείας κόκκινη και οι παίκτες της ΑΕΚ προεξάρχοντος του Ντέμη Νικολαΐδη προπηλάκισαν τον διαιτητή, γιατί μάλλον πιστεύουν ότι ο Καλιτζάκης θα έπρεπε να... επιβραβευθεί για το μαρκάρισμά του! Η φάση μιλάει από μόνη της:

Ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με πέναλτι που κέρδισε ο Νινιάδης σε πεντακάθαρη ανατροπή από τον Δέλλα, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Τζόρτζεβιτς. Όπως προκύπτει από το βίντεο, ο αμυντικός της Ένωσης «μάζεψε» ξεκάθαρα τα πόδια του Νίνιάδη:

Ο Ολυμπιακός νίκησε άνετα με σκορ 0-2, ο διαιτητής προπηλακίστηκε από παίκτες και οπαδούς, στο Members' club του γηπέδου έπεσαν πιστολιές και η «κόκκινη χούντα» έστειλε μήνυμα διαγράφοντας τον διαιτητή Δημητρόπουλο που δεν σφύριξε ποτέ ξανά... The rest is history...


(3) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
20/11/1999: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 2-0
Διαιτητής: Γιώργος Μποροβήλος (Αρκαδίας) - βοηθός διαιτητή: Γιάννης Σουλιμάς (Μεσσηνίας)
Μόλις πέντε 24ωρα μετά, η (δήθεν) αδικημένη ΑΕΚ απόλαυσε μία τρομερή διαιτησία του (δήθεν) «Μποροθρύλου» στον αγώνα της 8ης αγωνιστικής με τον Άρη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο δρόμος της νίκης για την Ένωση, άνοιξε με δώρο ένα ανύπαρκτο γκολ του Καψή στο 14', στο οποίο η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή... Ο Ντέμης γιατί δεν έκανε και τότε fair play;
Το βίντεο της φάσης:

Τα Νέα, 22/11/1999
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής


Ο Ντέμης Νικολαΐδης που λίγες μέρες πριν είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την εθνική λόγω της δήθεν «σφαγής» στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, παραδέχτηκε ότι κακώς μέτρησε το γκολ και ότι υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος, όπως και ο τότε προπονητής της ΑΕΚ Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς.

(4) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/11/1999: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0
Διαιτητής: Γιώργος Τσαγκαράκης (Χανίων)
Την ίδια αγωνιστική, το πρώτο ντέρμπι των δύο διεκδικητών στο ΟΑΚΑ με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό, βρήκε νικητές τους πράσινους με σκορ 2-0. Αξίζει να δούμε όμως τις διαιτητικές αποφάσεις που στιγμάτισαν τον αγώνα:

1. Πρώτο γκολ Παναθηναϊκού (59') Το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού που πέτυχε ο ο Ολιβάρες με κεφαλιά, προήλθε από κόρνερ που δεν έπρεπε να υποδειχθεί, καθώς είχε γίνει καθαρό επιθετικό φάουλ του Λυμπερόπουλου (τράβηγμα φανέλας του Αμανατίδη).

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

2. Δεύτερο γκολ Παναθηναϊκού (64') Tο δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού με σκόρερ τον Κριστόφ Βαζέχα, έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς ο Πολωνός ήταν σε εμφανή θέση οφσάιντ.

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

3. Επίσης, με το σκορ στο 0-0«καλύπταμε κι εμείς τον Ζιοβάνι» όταν βγήκε τετ α τετ και σηκώθηκε το σημαιάκι.

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

Δείτε το βίντεο των φάσεων του αγώνα και στο YouTube

(5) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
29/11/1999: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Γιώργος Τσαγκαράκης (Χανίων)
Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εξαιρετική (για τον Παναθηναϊκό) διαιτησία Τσαγκαράκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η... «παράγκα» ορίζει τον ίδιο διαιτητή στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό στη Νίκαια. Στον Παναθηναϊκό καλόμαθαν, ωστόσο η εικόνα του Τσαγκαράκη ήταν διαφορετική με τον ρέφερι να είναι τυπολατρικός και αυστηρός και να αποβάλλει δύο παίκτες του Παναθηναϊκού, τον Χένρικσεν στο 73' και τον Μπασινά στις καθυστερήσεις. Η πλευρά του Παναθηναϊκού ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη αυστηρότητα στους παίκτες του Ιωνικού.

Στον Παναθηναϊκό ανακάλυψαν νέο «Παπουτσέλη» και «Παπαδάκο» στο πρόσωπο του Τσαγκαράκη. Δεν μας εξήγησαν βέβαια το πως όμως ένας διαιτητής ευνοεί τον Παναθηναϊκό τη μία Κυριακή και επτά 24ωρα αργότερα μετατρέπεται σε επίλεκτο μέλος παράγκας σύμφωνα με τα λεγόμενά τους! Ακόμα και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» την επομένη του αγώνα με τον Ιωνικό, αναγνώριζε ότι η διαιτησία Τσαγκαράκη ήταν καλή για το τριφύλλι στο ντέρμπι αιωνίων της προηγούμενης εβδομάδας «Ο Παναθηναϊκός αποκοιμήθηκε από την καλή διαιτησία του Τσαγκαράκη στον αγώνα με τον Ολυμπιακό»... Γιατί όμως ήταν καλή η διαιτησία; Είχε πάρει ρεπό η παράγκα του μπάρμπα-Θωμά;

(6) 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
06/12/1999: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-4
Ο αγώνας της 10ης αγωνιστικής δεν στιγματίστηκε από κάποια διαιτητική απόφαση, αλλά από ένα δολοφονικό μαρκάρισμα που άφησε εκτός δράσης τον μάγο Ζιοβάνι. Στο 67' του αγώνα στο Καυτανζόγλειο, ο Ζιοβάνι δέχτηκε το άγριο τάκλιν από τον Λάζαρο Σέμο του Ηρακλή (για τον οποίο οφείλουμε να πούμε ότι ζήτησε συγγνώμη), με αποτέλεσμα να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν και να μην επιστρέψει ποτέ ο ίδιος. Το βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας:


(7) 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
29/12/1999: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Φίλιππος Ντόβας (Αθηνών)
Δύο εικοσιτετράωρα πριν το Millenium, είχαμε ένα αναμφισβήτητο διαιτητικό λάθος στο πέναλτι το οποίο κέρδισε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος και χάρη στο οποίο ο Ολυμπιακός μπόρεσε να ισοφαρίσει στη Νίκαια με στην εύστοχη εκτέλεση του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.


(8) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/01/2000: ΟΦΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Κώστας Βαλλιάνος (Αιτωλοακαρνανίας)
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην Κρήτη από τον ΟΦΗ με σκορ 2-1. Στο 66', και ενώ το σκορ είχε διαμορφωθεί σε 2-1, υπήρξε καθαρό πέναλτι του Αδάμου του ΟΦΗ πάνω στον Μαυρογενίδη του Ολυμπιακού. Ο διαιτητής Βαλλιάνος που μάλιστα πολλοί τον είχαν ταυτίσει με τον Ολυμπιακό, δεν υπέδειξε το πέναλτι που μπορούσε να σώσει τον βαθμό για τους Ερυθρόλευκους.

Γιατί όμως συνέβη αυτό στη χρόνια της υποτιθέμενης πιο σκληρής ερυθρόλευκης παράγκας;

Το βίντεο της φάσης:

Τα Νέα, 17/01/2000
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(9) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/01/2000: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 3-2
Διαιτητής: Χρήστος Δαγκλής (Θεσσαλονίκης)
Ο Ολυμπιακός νίκησε δύσκολα την Ξάνθη στον αγώνα της προτελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου με σκορ 3-2. Στο 10' της αναμέτρησης, οι φιλοξενούμενοι θα έπρεπε να μείνουν με παίκτη λιγότερο, αλλά ο διαιτητής Δαγκλής δεν απέβαλε τον Παπαδημητρίου της Ξάνθης που ήταν τελευταίος παίκτης όταν ανέτρεψε τον Στέλιο Γιαννακόπουλο.

(10) 20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
20/02/2000: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-3
Διαιτητής: Γιώργος Μποροβήλος (Αρκαδίας)
Ο Παναθηναϊκός νίκησε στην Τούμπα με 1-3 τον ΠΑΟΚ και προηγήθηκε με αμφισβητούμενη υπόδειξη πέναλτι που κέρδισε ο Νασιόπουλος και εκτέλεσε εύστοχα ο Μπασινάς. Σύμφωνα με τον εκφωνητή, υπήρξε ανατροπή. Παραθέτουμε το βίντεο για να διαμορφώσετε και τη δική σας άποψη:

(11) 21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
28/02/2000: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης) - βοηθός διαιτητή: Θ. Κωστίδης (Θεσσαλονίκης)
Ο Παναθηναϊκός άφησε δύο βαθμούς στην Καλαμάτα και είχε παράπονα από τη διαιτησία για μη καταλογισμό πέναλτι σε ανατροπή του Νασιόπουλου από τον Άλβες στο 64' και για τρεις λανθασμένες υποδείξεις οφσάιντ. Ωστόσο, στον ίδιο αγώνα, δεν καταλογίστηκε και πέναλτι υπέρ της Καλαμάτας στο 18'.
Τα Νέα, 29/02/2000
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής


(12) 22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/03/2000: ΤΡΙΚΑΛΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Καλύβας (Βοιωτίας) - βοηθοί διαιτητή: Σταύρου/Παπαμίχος
Στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στα Τρίκαλα και παίρνει μία πολύτιμη εκτός έδρας νίκη. Η διαιτησία ήταν για μία ακόμα φορά εχθρική.
Στο 30' και με το σκορ 0-0, ακυρώνεται καθαρό γκολ του Ολυμπιακού που σημείωσε ο Χούτος και στο 69' με το σκορ 0-1, δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε ανατροπή του Χούτου από τον Πρεκατέ.

Τα Νέα, 06/03/2000
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής


(13) 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/03/2000: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 3-0
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης)
Στον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ με 3-0 για την 23η αγωνιστική,  τα παράπονα τα είχε ο Ολυμπιακός που όμως νίκησε άνετα και δίκαια. Στο 38' έπρεπε να αποβληθεί ο γκολκίπερ της ΑΕΚ Ηλίας Ατματσίδης για ανατροπή του Χούτου εκτός περιοχής, αλλά δόθηκε... κόρνερ!
Το βίντεο της φάσης

Τα Νέα, 13/03/2000
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(14) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
19/03/2000 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 3-1
Διαιτητής: Παναγιώτης Νίκου (Ημαθίας)
Ο διαιτητής Νίκου δεν καταλόγισε καθαρό πέναλτι υπέρ του Πανηλειακού στην απόκρουση με τα χέρια (!) του Άγγελου Μπασινά εντός της περιοχής που ταυτόχρονα ήταν αποβολή του παίκτη του Παναθηναϊκού που θα αγωνιζόταν με 10 παίκτες για 80 λεπτά... Επίσης ο Παναθηναϊκός θα στερούνταν τον Μπασινά στο ντέρμπι της επόμενης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό. Τίποτα από αυτά δεν έγινε όμως...


Τα Νέα, 20/03/2000
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής


Ήταν η δεύτερη φορά που ο Μπασινάς λειτουργούσε ως τερματοφύλακας μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τη σεζόν 1997/98...

(15) 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/03/2000 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης)
Αντικατέστησε στο 11' τον Σπύρο Παπαδάκο λόγω τραυματισμού
Το ντέρμπι τίτλου ανάμεσα στους δύο αιώνιους στο ΟΑΚΑ που έμεινε στην ιστορία για τις βρισιές Ζάχοβιτς προς Μπιγκόν όταν έγινε αλλαγή, κράτησε ζωντανό τον Παναθηναϊκό στον στόχο του πρωταθλήματος. Αυτό κατέστη δυνατό, χάρη σε τρία σοβαρά διαιτητικά σφάλματα.

1. Δεν δόθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Τζιωρτζιόπουλου από τον Μπασινά:

Φωτογραφίες της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

2. Δεν αποβλήθηκε ο Σιμπνιέφσκι παρότι ήταν τελευταίος παίκτης στο φάουλ που δόθηκε για την ανατροπή του Αλεξανδρή:

Φωτογραφίες της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

3. Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-1 με γκολ-οφσάιντ.

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

Δείτε το βίντεο και των τριών φάσεων στο YouTube

(16) 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/04/2000 ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Γιώργος Δούρος (Κορίνθου) - βοηθός διαιτητή: Κατσαρός
Ο Ολυμπιακός θα χάσει δύο πολύτιμους βαθμούς στην Καισαριανή κόντρα στον Εθνικό Αστέρα και ο Παναθηναϊκός μειώνει στον έναν βαθμό, οκτώ αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Στο 81' ο Νινιάδης πραγματοποιεί σέντρα, ο Αλεξανδρής πραγματοποίησε σουτ και μετά την επέμβαση του γκολκίπερ Κιούρκου, ο Γιαννακόπουλος στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ο Ολυμπιακό πετυχαίνει το γκολ της λύτρωσης! Η... «κόκκινη παράγκα» όμως ακύρωσε το γκολ της λύτρωσης με λανθασμένη υπόδειξη για οφσάιντ!
Το βίντεο της φάσης:

Όπως βλέπουμε στην φωτογραφία, ο Αλεξανδρής (κίτρινος κύκλος) καλύπτεται από το τεντωμένο πόδι του αμυντικού του Εθνικού Αστέρα που μαρκάρει τον Νινιάδη, ενώ ο σκόρερ Γιαννακόπουλος (κόκκινος κύκλος), τριπλοκαλύπτεται...

Μετά τη σέντρα του Νινιάδη, τη στιγμή της άστοχης προσπάθειας του Αλεξανδρή, ο Γιαννακόπουλος εξακολουθεί ακόμα να καλύπτεται και στη συνέχεια «παίρνει το ριμπάουντ» και σκοράρει...


Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το γκολ έπρεπε να μετρήσει.

Αλλά ακόμα και αν κάποιος επιμένει ότι υπήρχε οριακό οφσάιντ, ο κανονισμός προ var όριζε ξεκάθαρα ότι οι οριακές φάσεις είναι υπέρ του επιτιθέμενου.

Σε κάθε περίπτωση, για ποιο λόγο η παράγκα του μπαρμπα-Θωμά να μην μετρήσει το γκολ και να χάσει ο Ολυμπιακός δύο πολύτιμους βαθμούς με τον Παναθηναϊκό να μειώνει στον πόντο στο υποτιθέμενο «πιο βρώμικο πρωτάθλημα της 25ετίας»;

(17) 28η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/04/2000 ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-3
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης) - βοηθός διαιτητή: Οφίδης (Ημαθίας)
Το πρωτάθλημα μπαίνει στην πιο κρίσιμη καμπή του (θυμίζουμε ότι οι αγωνιστικές ήταν 34) και παραμένει ένα τρομερό θρίλερ. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στον Πύργο για να αντιμετωπίσει τον Πανηλειακό για την 28η αγωνιστική θέλοντας μόνο τη νίκη. Στο 35' ο Αλεξανδρής βρήκε τη λύση και άνοιξε το σκορ με ένα καθαρό γκολ, αλλά ο επόπτης Οφίδης της υποτιθέμενης «κόκκινης παράγκας», το ακύρωσε με λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ.


Τα Νέα, 17/04/2000
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(18) 28η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/04/2000 ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΑΕΚ 1-1
Διαιτητής: Παναγιώτης Νίκου (Ημαθίας)
Την ίδια μέρα, η ΑΕΚ απόλαυσε μία εξαιρετική διαιτησία από τον κ. Νίκου, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει στην Πάτρα την Παναχαϊκή και αναδείχθηκε ισόπαλη με σκορ 1-1.
Όπως θα δούμε, δεν καταλογίστηκε καθαρό πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων σε αντικανονικό μαρκάρισμα του Επαλέ από τον Ζήκο στο 62':

Τα Νέα, 17/04/2000
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(19) 30η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/05/2000 ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Παναγιώτης Νίκου (Ημαθίας)
Ο αγώνας στον οποίο ο Παναθηναϊκός εστιάζει τα περισσότερα παράπονά του από εκείνη τη σεζόν ήταν ο αγώνας της Πάτρας με την Παναχαϊκή τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Διαιτητής ο κ. Νίκου που είχε αρνηθεί το πέναλτι στην Παναχαϊκή δύο αγωνιστικές πριν κόντρα στην ΑΕΚ.

Ο αγώνας της Παναχαϊκής με τον Παναθηναίκό, ήταν ο περίφημος αγώνας για  τον οποίο ο Γιάννης Κυράστας είπε το περίφημο «Θα πεθάνουμε γι αυτούς τους αλήτες; Όχι ρε, θα παλέψουμε», καθώς τότε χάθηκε μαθηματικά το πρωτάθλημα για τους πράσινους.
Το ματς αυτό έχει λάβει μυθικές διαστάσεις μέχρι και σήμερα, καθώς υπάρχουν αρκετά αφιερώματα, όπως για παράδειγμα στο site «Onsports», όπου διαβάζουμε ότι οι Πράσινοι ήταν έξαλλοι για το ακυρωθέν γκολ του Βαζέχα και για το... πέναλτι με το οποίο σκόραρε ο Κατσουράνης της Παναχαϊκής.


Φυσικά, όπως θα δούμε στο βίντεο, το γκολ της Παναχαϊκής που πέτυχε ο μετέπειτα παίκτης του ΠΑΟ, δεν σημειώθηκε με πέναλτι, αλλά με σουτ και φυσικά ήταν πεντακάθαρο γκολ. Από αυτό φαίνονται ξεκάθαρα οι διαστάσεις μύθου/αστικού θρύλου που λαμβάνουν οι διηγήσεις για την υποτιθέμενη παράγκα της εποχής:

Σε ό, τι αφορά το γκολ του Βαζέχα, ακυρώθηκε ορθώς, καθώς ο Πολωνός ήταν εκτεθειμένος τη στιγμή της κεφαλιάς-ασίστ του Γκούμα.

Παρόλα αυτά, στήθηκε ο μύθος για τη σκληρή διαιτησία Νίκου στην Πάτρα επειδή... μοίρασε πολλές κίτρινες κάρτες στους παίκτες του Παναθηναϊκού, οι οποίοι τον είχαν ταράξει στις διαμαρτυρίες!

Tα Νέα, 04-05-2000
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Μάλιστα στον ίδιο αγώνα, ο... αυστηρός Νίκου δεν απέβαλλε τον Νικοπολίδη για αυτό το φάουλ που έκανε λίγο πριν συμπληρωθεί μία ώρα παιχνιδιού, παρότι ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού είχε ήδη κίτρινη κάρτα από το 12'!



Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (4 ΥΠΕΡ - 2 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 4 αγώνες 
(εντός έδρας με Ολυμπιακό, Πανηλειακό, εκτός έδρας με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό), αδικήθηκε σε 2 αγώνες. (εκτός έδρας με Ιωνικό, Καλαμάτα).
Τερμάτισε δεύτερος.

ΑΕΚ (2 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 2 αγώνες 
(εντός έδρας με Άρη, εκτός έδρας με Παναχαϊκή), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε τρίτη.

Ολυμπιακός ( 1 ΥΠΕΡ - 7 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Ιωνικό) αδικήθηκε σε 7 αγώνες (εντός έδρας με Παναθηναϊκό, Ξάνθη, εκτός έδρας με ΟΦΗ, Τρίκαλα, Παναθηναϊκό, Εθνικό Αστέρα, Πανηλειακό). Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Σημείωση: Στον αγώνα με την ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, θεωρούμε τα λάθη μοιρασμένα, καθώς στο πέναλτι που ζητάει η ΑΕΚ, είχε προηγηθεί φάουλ του Μαλαδένη που μάλιστα ήταν και αποβολή.

Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. Ολυμπιακός 92 (πρωταθλητής)
2. Παναθηναϊκός: 88
3. ΑΕΚ: 66
4. ΟΦΗ: 63
5. ΠΑΟΚ: 55.



ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΝΤΟΠΑ
Οι αθλητικές επιδόσεις της ομάδας του Κυράστα εντυπωσίαζαν, όχι όμως πάντα για την τεχνική και τους αυτοματισμούς, όσο για την καθαρή αντοχή των παικτών του Παναθηναϊκού καθόλη τη διάρκεια εκείνης της σεζόν. Οι φήμες δεν άργησαν να διαδοθούν...
Εφημερίδα «Καθημερινή», 28/03/2000

Στις 06/12/2022, ο αθλητίατρος Σταύρος Χάντζος μίλησε στην εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη στο Open για το θέμα του ντόπινγκ και αναφέρθηκε σε πρωτάθλημα, όπου «η διαιτησία νίκησε το ντόπινγκ»:

Και ναι μεν οι απόψεις του κ. Χάντζου περί της διαιτησίας είναι αδιάφορες, γιατί δεν είναι αυτή η ειδικότητά του, ωστόσο οι απόψεις του περί ντόπινγκ έχουν ενδιαφέρον γιατί αυτό είναι το θέμα στο οποίο ειδικεύεται. Τι εννοούσε λοιπόν όταν μίλησε για την ήττα του ντόπινγκ στο πρωτάθλημα του 2000;


Όλα τα άρθρα της έρευνας μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

Σχόλια

  1. Στο Ιωνικός - Ολυμπιακός, προφανώς και δεν υπάρχει πέναλτι, αλλά στο πρώτο ημίχρονο κόβονται 2-3 τετ α τετ του Ολυμπιακού με οφσάιντ. Αν έχετε όλο τον αγώνα μπορείτε να το τσεκάρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο ΟΦΗ - Ολυμπιακός, υπάρχει ακόμα πιο καθαρό πέναλτι, σε χέρι αμυνόμενου σε εκτέλεση φάουλ του Γιαννακόπουλου, στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, ο Μαλαδένης κάνει όντως χέρι (μετά προφανώς υπάρχει παράβαση του Ελευθερόπουλου), έχοντας κίτρινη κάρτα, άρα θα έπρεπε να αποβληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο για το Ηρακλής - Ολυμπιακός, ο Άντζας θα μπορούσε να αποβληθεί νωρίτερα, ωστόσο στη φάση του πέναλτι του Ηρακλή προηγείται επιθετικό φάουλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τρικαλα παο δεν δίνεται πέναλτυ στα τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις κάποιο link στο οποίο φαίνεται η φάση ή κάποιο άλλο στοιχείο, πρόσθεσέ το, ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Η εφημερίδα τα νέα το αναφέρει

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου