Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2021/22



Η Αθλητική διαπλοκή τόλμησε ένα μεγάλο βήμα που δεν είχε τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Ανέλυσε διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάσαμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Η μεγάλη αυτή σειρά αφιερωμάτων ολοκληρώνεται σήμερα με τη σεζόν 2021/22 με τον Ολυμπιακό του Μαρινάκη με τον Πέδρο Μαρτίνς ξανά στον πάγκο, να συνεχίζει την επίδειξη δύναμης, κατακτώντας το τρίτο σερί πρωτάθλημα με var και ξένους διαιτητές.

(1) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
19/09/2021: ΟΦΗ - ΑΕΚ 3-3
Διαιτητής: Βασίλης Φωτιάς (Πέλλας)
Η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη διαιτησία του Φωτιά στον αγώνα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, θεωρώντας ότι έμεινε λανθασμένα με 10 παίκτες από το 36' λόγω αποβολής του Λιβάι Γκαρσία.

Η ΑΕΚ αυτοκτόνησε, αφού κέρδιζε 0-3 μέχρι το 78' και τελικά ισοφαρίστηκε!

Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ έκρινε σωστή την απόφαση Φωτιά και στην ΑΕΚ εξοργίστηκαν, δίνοντας από τότε τη μάχη αντικατάστασης του Κλάτενμπεργκ στην ΚΕΔ.

Ο Τάσος Κάκος στο OPEN χαρακτήρισε ορθή την αποβολή.
Ο Παναγιώτης Βαρούχας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε αυστηρή την αποβολή και διαφώνησε με την απόφαση του διαιτητή Φωτιά, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει και επιθετικό φάουλ στο πρώτο γκολ του ΟΦΗ.
Μετά τον αγώνα, η Original 21 εξέδωσε ανακοίνωση με υπονοούμενα σαφέστατων απειλών κατά του διαιτητή Φωτιά. Επίσης η σιγουριά των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, ήταν παροιμιώδης: «Στο σπίτι της η ΑΕΚ θα μπει πρωταθλήτρια». Τελικά τερμάτισε πέμπτη με 27 βαθμούς διαφορά από την κορυφή! Μάλλον ο Φωτιάς θα έφταιγε...

(2) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
19/09/2021: ΛΑΜΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2 
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
Στο 58' του αγώνα ανάμεσα σε Λαμία και Ολυμπιακό, δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στην πτώση του Τικίνιο. Αυτό ανέφερε στη διαιτητική του κριτική και ο Παναγιώτης Βαρούχας στην ΕΡΤ.

(3) 6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
17/10/2021: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)
Ο Ολυμπιακός έφυγε ζωντανός από τους Ζωσιμάδες νικώντας με 1-2 τον ΠΑΣ, ο οποίος είχε ισοφαρίσει με πέναλτι-εφεύρεση του διαιτητή Ευαγγέλου στο 61'

(4) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
31/10/2021: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 2-1
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
Οι αγώνες ΑΕΚ-Άρη στα χρόνια της εξυγίανσης (όταν γίνονται με Έλληνες διαιτητές), έχουν ένα κοινό σημείο: Η ΑΕΚ ευνοείται από τα διαιτητικά λάθη και ο Άρης αδικείται. Η παράδοση αυτών των τρομερών συμπτώσεων συνεχίστηκε και το 2021/22.
Στον αγώνα με τον Άρη στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική, συνέβησαν τα εξής:
  • Ο διαιτητής Διαμαντόπουλος δεν απέβαλε τον Ρότα στο 7' για το μαρκάρισμα στον Εντιαγέ ως όφειλε, παρά μόνο τον παρατήρησε με κίτρινη κάρτα.
  • Αντίστοιχο εγκληματικό μαρκάρισμα έκανε ο Ρότα και στο 17' και δεν αποβλήθηκε ούτε τότε!
  • Η ΑΕΚ (που είχε προηγηθεί στο 15' με τον Μήτογλου), διπλασίασε τα τέρματά της στο 37' με ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα ο Μάνταλος. 
  • Σε ό, τι αφορά την ορθή αποβολή του Μήτογλου της ΑΕΚ στο 71', ο διαιτητής και πάλι δεν τον απέβαλε αρχικά, αλλά τον παρατήρησε με κίτρινη κάρτα και τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση του VAR για να αποβληθεί σε εξόφθαλμη περίπτωση!
Ο Ντέμης Νικολαΐδης τοποθετήθηκε μέσω social media για τη διαιτησία του αγώνα. Μάλιστα δεν έκανε λόγο για λάθη του διαιτητή, αλλά ουσιαστικά για επιθυμία του διαιτητή, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο διαιτητής έδειξε ότι δεν ήθελε να αφήσει την ΑΕΚ με δέκα παίκτες»:

Επίσης, ο Άγγλος αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ, μιλώντας για τη διαιτησία Διαμαντόπουλου, ανέφερε ότι το πέναλτι που κέρδισε ο Μάνταλος ήταν ανύπαρκτό αποδομώντας με τη σειρά του τη διαιτησία. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Η ΚΕΔ δεν πιστεύει ότι αυτό είναι πέναλτι καθώς οποιαδήποτε επαφή ήταν φυσική μεταξύ των δύο παικτών και η αντίδραση του επιθετικού μετά την επαφή δεν ήταν ανάλογη με την πτώση του. Η ΚΕΔ θα προτιμούσε να συνεχιστεί ο αγώνας μετά από μία τέτοια επαφή μεταξύ των παικτών».

Οι τρεις διαιτησίας σε ΕΡΤ, Open και Mega, συμφώνησαν όλοι στην ορθότητα της αποβολής του Μήτογλου. Επίσης συμφώνησαν οι 2/3 (Κάκος, Σπάθας) ότι το πέναλτι της ΑΕΚ ήταν ανύπαρκτο όπως είχε αναφέρει και ο Κλάτενμπεργκ. Τέλος συμφώνησαν οι 2/3 (Βαρούχας, Σπάθας) για το λάθος στη φάση του Ρότα.

Κριτική Παναγιώτη Βαρούχα (ΕΡΤ)

Φάση Ρότα: «Ο διαιτητής δείχνει ότι ο Ρότα βρήκε μπάλα κάτι που δεν φαίνεται στο replay».
Πέναλτι ΑΕΚ: «Στο πέναλτι της ΑΕΚ υπάρχει επαφή, άρα ήταν σωστή υπόδειξη για πέναλτι μέσω var».
Αποβολή του Μήτογλου της ΑΕΚ: «Σωστή η κόκκινη κάρτα του Μήτογλου καθώς ο επιθετικός ήταν σε προφανή θέση για γκολ».

Κριτική Τάσου Κάκου (Open)

Φάση Ρότα: «Επιθετικό φάουλ. Διεκδίκηση της μπάλας, αλλά ο επιθετικός κάνει κίνηση να έρθει σε επαφή με τον αντίπαλο ενώ ο αμυντικός έχει πρόθεση να παίξει μπάλα».
Πέναλτι ΑΕΚ: «Δεν υπάρχει καμία παράβαση στο πέναλτι της ΑΕΚ. Λάθος του διαιτητή, τραγική και αδικαιολόγητη η στάση του Var».
Αποβολή Μήτογλου: «Σωστή η κόκκινη κάρτα του Μήτογλου από το Var. Λάθος ξανά ο Διαμαντόπουλος που δεν την έδειξε αρχικά.»

Κριτική Ηλία Σπάθα (Mega)

Φάση Ρότα: «Ο αμυντικός ακόμα και αν βρίσκει τη μπάλα, πρώτα βρίσκει τον επιθετικό. Διέκοψε υποσχόμενη επίθεση. Το αναγνώρισε ο προπονητής με την αλλαγή του παίκτη, δεν το αναγνώρισε ο διαιτητής».

Πέναλτι ΑΕΚ: «Δύσκολη φάση για τον διαιτητή το πέναλτι της ΑΕΚ. Οι παίκτες έχουν επαφή, δεν την προκαλεί ούτε ο αμυνόμενος ούτε ο επιτιθέμενος. Δεν υπάρχει παράβαση αλλά ούτε και θέατρο του Μάνταλου».

Αποβολή Μήτογλου: «Η αποβολή του Μήτογλου μέσω του var ήταν σωστή γιατί ο επιθετικός είχε ταχύτητα, καλή απόσταση, οπτικό πεδίο, μέτωπο το τέρμα, άρα ανακόπηκε σε προφανή θέση για γκολ. Δεν απαιτείται να είναι σίγουρο γκολ».

Εφημερίδα «Metrosport», 01/11/2021

Μετά τη λήξη του αγώνα, η ΠΑΕ Άρης εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας, στην οποία ανέφερε τα εξής:
«Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ καταγγέλλει ότι μετά το τέλος του αγώνα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Θόδωρος Καρυπίδης με τον ιδιοκτήτη της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, ο δεύτερος απείλησε τον πρόεδρο του ΑΡΗ λέγοντας του ότι «θα σε βάλω σε αναπηρικό καροτσάκι» μαζί με άλλες απειλές πεζοδρομιακού ύφους! Τις ίδιες απειλές εκτόξευσε και κατά του Διευθυντή του Ποδοσφαιρικού Τμήματος, Δημήτρη Νιαρχάκου. Εννοείται πως η ΠΑΕ ΑΡΗΣ θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο που οραματίζονται οι εξυγιαντές»

(5) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/11/2021: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3
Διαιτητής: Φάμπιο Βερίσιμο (Πορτογαλία)
Η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για μη καταλογισμό πέναλτι στο σπρώξιμο του Μασούρα στον Βράνιες στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Ούτε ο Βαρούχας στην ΕΡΤ, ούτε ο Σπάθας στο MEGA, ούτε ο Κάκος στο OPEN είδαν πέναλτι, παρά μόνο η «ΩΡΑ»:

Εν τέλει και ο Άγγλος αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ δικαίωσε διαιτητή και var για την απόφασή τους να μη καταλογίσουν πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ

Χαρακτηριστικά ανέφερε: 
«Η ΚΕΔ συμφωνεί ότι αυτό δεν είναι πέναλτι, καθώς η επαφή ήταν τυχαία με το πόδι του επιθετικού να ακουμπάει ενώ έτρεχε το πόδι του αμυντικού πριν σκοντάψει και πέσει μόνος του».

(6) 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/12/2021: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 1-0
Διαιτητής: Βαγγέλης Μανούχος (Αργολίδας)
Στον αγώνα Ολυμπιακού-Άρη για την 13η αγωνιστική, οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι σε χέρι του Λαλά στο 2'.

Κριτική Παναγιώτη Βαρούχα (ΕΡΤ)
«Ο Άρης ζητάει παράβαση για πέναλτι για ένα χέρι. Εδώ βλέπουμε ότι η μπάλα πηγαίνει ψηλά στον ώμο, οπότε παράβαση δεν υπάρχει γιατί πάει μεταξύ πλάτης και ώμου και σωστά διαιτητής και var συνέχισαν το παιχνίδι».

Κριτική Ηλία Σπάθα (Mega)
«Μόλις στο 2ο λεπτό υπάρχει μία περίπτωση που ο Άρης ζήτησε χέρι. Θα δούμε ότι η μπάλα χτυπάει στο πίσω μέρος του ώμου. Όπως έχουμε πει, με την τροποποίηση του κανονισμού, το κομμάτι που πιάνει ενδεικτικά το μανίκι από την κοντομάνικη φανέλα δεν θεωρείται πια χέρι. Άρα βλέπουμε ότι η μπάλα χτυπάει στο πίσω μέρος του ώμου, δεν υπάρχει κάποια παράβαση και σωστά ο διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι».

(7) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
05/01/2022: ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Γιώργος Τζοβάρας (Φθιώτιδας)
Στον αγώνα ανάμεσα σε Απόλλωνα και Ολυμπιακό στη Ριζούπολη, οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι στο 76' κάνοντας λόγο για ανατροπή του Γιαννιώτα από τον Μπα. Όπως φαίνεται στα στιγμιότυπα, ο Μπα βρήκε μπάλα:


Το SDNA μιλούσε για πέναλτι-μαρς:

Τα υπόλοιπα ΜΜΕ είδαν την αλήθεια:

(8) 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
05/01/2022: ΛΑΜΙΑ - ΑΕΚ 0-2
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
Την ίδια αγωνιστική, η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από την Λαμία με τον διαιτητή Διαμαντόπουλο να χαρίζει δύο αποβολές παικτών της Ένωσης, μία στο 18', όταν δεν δόθηκε απευθείας κόκκινη κάρτα στον Ανσαριφάρντ, ο οποίος πάτησε από πίσω με τις τάπες τον Ρόμανιτς της Λαμίας και μία στο 47', όταν δεν δόθηκε απευθείας κόκκινη κάρτα στον Σιμάνσκι, ο οποίος πάτησε με τις τάπες τον Τζανδάρη της Λαμίας, αλλά δόθηκε κίτρινη.
1η φάση (18')


2η φάση (47')

(9) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/01/2022: Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-1
Διαιτητής: Ντένις Χίγκλερ (Ολλανδία)
Στον αγώνα ανάμεσα σε Βόλο και Παναθηναϊκό στο Πανθεσσαλικό στάδιο, στο μικροσκόπιο βρέθηκε η αποβολή του Σάντσεθ του Παναθηναϊκού. Το Gazzetta.gr έκανε λόγο για αδικαιολόγητη απόφαση στη διαιτητική του κριτική. Κάκος και Βαρούχας όμως, συμφώνησαν ότι ορθώς αποβλήθηκε ο παίκτης του Παναθηναϊκού.

Κριτική Παναγιώτη Βαρούχα (ΕΡΤ)
«Ο παίκτης του Παναθηναϊκού με το δεξί του πόδι την ώρα που πάει να προσπεράσει τον παίκτη του Βόλου, τον πατάει πάνω από την ποδοκνημική. Είναι μία παράβαση με το γράμμα του κανονισμού. Σωστά η κόκκινη κάρτα η οποία δόθηκε».

Κριτική Τάσου Κάκου (Open)
«Υπάρχει κόκκινη κάρτα και είναι ξεκάθαρη. Ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού παίζει με επικίνδυνο τρόπο και είναι σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι. Δεν είναι μόνο το πάτημα, κυρίως είναι ο τρόπος που γίνεται. Ο ποδοσφαιριστής κάνει πήδημα με τα δύο πόδια και με τις τάπες. Δείχνει ξεκάθαρα με την κίνησή του αυτή ότι αδιαφορεί για τη σωματική ακεραιότητα του αντιπάλου και τον θέτει σε κίνδυνο για σοβαρό τραυματισμό. Για μένα είναι ξεκάθαρο και είναι ο ορισμός της κόκκινης κάρτας και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τους γνώστες της διαιτησίας».

(10) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/01/2022: ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 3-0
Διαιτητής: Βασίλης Φωτιάς (Πέλλας)

Αλλοίωση αποτελέσματος στην Τούμπα στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΟΦΗ. Οι φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα, ωστόσο ο διαιτητής Βασίλης Φωτιάς γύρισε τη φάση πίσω και καταλόγισε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ ακυρώνοντας έτσι το γκολ του ΟΦΗ. Με αυτόν τον τρόπο, προηγήθηκε ο δικέφαλος. 

Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Ντέμη Νικολαΐδη στη Nova ανέφερε τα εξής για τη συγκεκριμένη φάση:

«Το τρίτο βίντεο είναι λάθος (ΠΑΟΚ - ΟΦΗ). Είπα στους διαιτητές ότι έκαναν λάθος. Αυτό ήταν λάθος. Ήταν ξεκάθαρο λάθος του διαιτητή και του το μεταφέραμε αυτό».

Κριτική Παναγιώτη Βαρούχα (ΕΡΤ)

«Βλέπουμε ένα σουτ εξ επαφής του παίκτη του ΠΑΟΚ το οποίο πηγαίνει από το πόδι στο χέρι και ο παίκτης είναι σε κίνηση, δεν έχει ισορροπία για να πεις ότι χρησιμοποιεί το χέρι. Εδώ είναι μία διφορούμενη φάση. Το σώμα όμως είναι σε κίνηση, κάνει και κίνηση να κατεβάσει το χέρι, προσπαθεί να το αποφύγει, άρα δεν είναι».

Κριτική Ηλία Σπάθα (Mega)
«Ο διαιτητής αφήνει το παιχνίδι να εξελιχθεί και πετυχαίνει στη συνέχεια το γκολ ο ΟΦΗ. Από τη στιγμή που μπαίνει το γκολ παρεμβαίνει το VAR και οδηγεί τον διαιτητή να δει τη φάση. Βλέπει ο Φωτιάς τη φάση και αλλάζει την απόφασή του και δίνει μία παράβαση για πέναλτι υπέρ της ομάδας του ΠΑΟΚ. Θα πω αυτό που λέει ο κανονισμός: Ο κανονισμός για τις περιπτώσεις στο χέρι έχει 3 προϋποθέσεις:

1) Να υπάρχει πρόθεση του παίκτη να κόψει τη μπάλα με το χέρι.
2) Να πηγαίνει το χέρι στη μπάλα.
3) Να επεκτείνει το χέρι του αφύσικα ώστε να μεγαλώνει τον όγκο του σώματός του.

Καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν υφίσταται στη συγκεκριμένη φάση. Ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ κάνει τάκλιν με σκοπό να κόψει τη μπάλα, πετυχαίνει να κόψει τη μπάλα με το πόδι και όχι με το χέρι, η μπάλα εξοστρακίζεται από το πόδι και πηγαίνει στο χέρι το οποίο για την κίνηση που κάνει είναι σε φυσιολογική θέση. Δεν υπάρχει παράβαση. Κακώς ο διαιτητής Φωτιάς άλλαξε την απόφασή του και έδωσε πέναλτι».

(13) 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
13/03/2022: ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1-0
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα στην πρεμιέρα των playoffs με γκολ που σημειώθηκε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης. Ωστόσο στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ο διαιτητής Διαμαντόπουλος χαρίστηκε στον Σοάρες του ΠΑΟΚ που είχε κίτρινη κάρτα από το 43' και έπρεπε να αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα για επικίνδυνο παίξιμο:

(13) 4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ PLAY OFFS
04/05/2022: ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2
Η απονομή στην Τούμπα

Από τις πιο εμφατικές στιγμές του πρωταθλήματος ήταν η νίκη του Ολυμπιακού μέσα στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ που σήμανε τη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι Ερυθρόλευκοι έστησαν μίνι φιέστα στην Τούμπα, έχοντας στις αποσκευές τους και ένα τρόπαιο της Σούπερ λιγκ! Απονομή μέσα στην Τούμπα και το καλύτερο δυνατό πικάρισμα του αντιπάλου μετά το διπλό...

Διαιτητική σύνοψη σεζόν

ΠΑΟΚ (2 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 2 αγώνες 
(εντός έδρας με ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε δεύτερος.

ΑΕΚ (2 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 2 αγώνες 
(εντός έδρας με Άρη και εκτός έδρας με Λαμία), αδικήθηκε σε 0 αγώνες.
Τερμάτισε πέμπτη.

Ολυμπιακός (0 ΥΠΕΡ - 2 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 0 αγώνεςαδικήθηκε σε 2 αγώνες (εκτός έδρας με Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η τελική βαθμολογία των έξι πρώτων θέσεων μετά και από τα playoffs τίτλου:
1. Ολυμπιακός: 83 (πρωταθλητής)
2. ΠΑΟΚ: 64
3. Άρης: 62
4. Παναθηναϊκός: 61
5. ΑΕΚ: 56
6. ΠΑΣ Γιάννινα: 46.

Πρωταθλητής στα πέναλτι πάντως ήταν ο ΠΑΟΚ με 15 πέναλτι έναντι 7 του Ολυμπιακού, αλλά τερμάτισε στην δεύτερη θέση, 19 βαθμούς πίσω από τους Ερυθρόλευκους...

Κακός δαίμονας για τον ΠΑΟΚ ήταν για μία ακόμη χρονιά ο συμπολίτη Άρης. Σε 4 αγώνες (κανονική περίοδο και playoffs), όχι απλά δεν νίκησε ποτέ, αλλά δεν κατάφερε ούτε καν να σκοράρει (!) σε 360 λεπτά χωρίς τις καθυστερήσεις! Ο Άρης νίκησε 3 φορές, κάνοντας 2/2 διπλά στην Τούμπα.

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ
Παραδοχή της ανωτερότητας του Ολυμπιακού υπήρξε και τη σεζόν 2021/22. Αυτή τη φορά από τον προπονητή του Παναθηναϊκού Ιβάν Γιοβάνοβιτς:

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας στον τελικό του ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ με 1-0 χάρη σε πέναλτι που κέρδισε ο Γκατσίνοβιτς και εκτέλεσε εύστοχα ο Αϊτόρ.
Στον ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν προς τον διαιτητή Λάοθ για ανύπαρκτο πέναλτι:

Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ - ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΗ ΤΗ ΣΕΖΟΝ
Ο Άρης της σεζόν 2021/22 είναι μια από τις πιο κυνηγημένες ομάδες σε κάθε επίπεδο στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπόθεση Ρόουζ, υπόθεση Λάσκοφ, υπόθεση Ντουρμισάι, υπόθεση αδειοδότησης και δολοφονία Άλκη Καμπανού.

1. «ΥΠΟΘΕΣΗ» ΡΟΟΥΖ

Ήδη από τον Σεπτέμβριο το κλίμα άρχισε να δυναμιτίζεται. Η ιστοσελίδα SDNA παρουσίασε ότι ο ποδοσφαιριστής του Άρη Λίντσει Ρόουζ πήρε μεταγραφή στη Λέγκια από τον Ολυμπιακό και το παρουσίασε ως δήθεν σκάνδαλο επειδή δεν είχε δημοσιοποιηθεί ότι ο παίκτης πήγε στον Ολυμπιακό από τον Άρη!

Κάπως έτσι μάθαμε ότι δήθεν παραβιάστηκαν οι διατάξεις περί «tranfer bridge» και ότι ο Ολυμπιακός και ο Άρης κινδυνεύουν με βαριά καμπάνα!


Το πυροτέχνημα δεν απασχόλησε κανέναν σοβαρό άνθρωπο στην FIFA. Η αποκάλυψη αποδείχθηκε φιάσκο και δεν άνοιξε ποτέ κανένας φάκελος.

2. ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΣΚΟΦ
Οι κιτρινόμαυροι είχαν τεθεί ξανά στο στόχαστρο με αφορμή την υπόθεση Ρόουζ. Ήταν τότε που τιμωρήθηκαν με αφαίρεση έξι βαθμών για μια σφραγίδα! Ναι, για μια σφραγίδα σε δελτίο της ΕΠΟ που χρησιμοποίησε ένας Σκοπιανός ποδοσφαιριστής, ο Μπόρσι Λάσκοφ, για να λάβει άδεια διαμονής στη χώρα.

Μία υπόθεση άσχετη με το ποδόσφαιρο και αδιάφορη για τον Άρη, στην οποία ο παίκτης ανέλαβε την ευθύνη ξεκαθαρίζοντας ότι η ΠΑΕ δεν είχε καμία εμπλοκή...

Ο Άρης αγωνιζόταν για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν με την πλάτη στον τοίχο έχοντας μείον 6 βαθμούς. Το 2020 μίλησαν για αλλοίωση επειδή ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν με -7 βαθμούς για την πολυιδιοκτησία και μέχρι να τους πάρει πίσω οι παίκτες του ήταν «ψυχολογικά επηρεασμένοι». Στον Άρη δεν ίσχυσε αυτό;

Τελικά το χαστούκι ήρθε στο CAS. Ο Άρης αθωώθηκε στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο και έτριψε στα μούτρα τους την αθωωτική απόφαση παίρνοντας πίσω τους έξι βαθμούς...

3. Ο ΟΧΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑ PLAY OFFS
Τα ρέστα τους όμως τα έδωσαν στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στα play offs. Υπονοούμενα για τις στοιχηματικές αποδόσεις που έφερναν φαβορί τον Άρη που καιγόταν για τη νίκη απέναντι στον βαθμολογικά αδιάφορο Ολυμπιακό, υπονοούμενα για την απόφαση Μαρτίνς να ξεκουράσει βασικούς ποδοσφαιριστές και ευθείες κατηγορίες ακόμα και για αλλοίωση ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ! Όπως φάνηκε και και εκ του αποτελέσματος ήταν ένας οχετός κατά την κρίση μας.

4. ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΕΦΑ
Ο Άρης άφησε την ΑΕΚ εκτός Ευρώπης και ο Μπέος παρενέβη κατά της αδειοδότησης του Άρη (ουσιαστικά υπέρ της ΑΕΚ) παρότι δεν είχε ο ίδιος έννομο συμφέρον. Έτσι έστειλε εξώδικο στην επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ από την οποία ασκήθηκε έφεση κατά της αδειοδότησης του Άρη... Στις 18 Μαΐου διαβάζαμε για βόμβα...


Τελικά λίγες μέρες μετά ο Άρης δικαιώθηκε και στην ΟΥΕΦΑ. Ένα ακόμα χαστούκι...


5. ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΥΡΜΙΣΑΙ
Νέο χαστούκι του Άρη στο κατεστημένο ήταν η δικαίωση των κιτρινόμαυρων στο CAS για την υπόθεση Ντουρμισάι. Θυμίζουμε ότι η ΠΑΕ Άρης ήταν σε ομηρία από το 2020 για την υπόθεση αυτή, όταν κάποιοι έγραφαν ότι η FIFA στριμώχνει την ομάδα της Θεσσαλονίκης «στα σχοινιά»:

Τελικά ο Άρης δικαιώθηκε εκεί όπου η Δικαιοσύνη λειτουργεί και απαλλάχθηκε διά παντός από έναν μεγάλο βραχνά. Αντίθετα κάποιοι άλλοι ήπιαν το πικρό ποτήρι μίας ακόμα δικαίωσης του Άρη στο CAS:

6. Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 19ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, όλη η Ελλάδα σοκαρίστηκε με την είδηση της άνανδρης εν ψυχρώ δολοφονίας του 19χρονου φιλάθλου του Άρη Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, επειδή στο ερώτημα «τι ομάδα είσαι;» απάντησε «ΑΡΗΣ».

Ακολούθως, είδαμε στην Τούμπα πανό να αναγράφει «Αδέρφια κρατάτε γερά» λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις των κατηγορουμένων για το έγκλημα... Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ καταδίκασε το πανό.

Η πιο απολαυστική εκδίκηση για τον Άρη για το χοντρό παρασκήνιο που αντιμετώπισε τη σεζόν 2021/22 αλλά και για τις φριχτές διαιτησίες που αντιμετώπισε στους αγώνες με την ΑΕΚ στα χρόνια της «εξυγίανσης», ήρθε στο τέλος των playoffs όταν νίκησε την ΑΕΚ με 3-2 με ανατροπή από 0-2 και πήρε εκείνος το ευρωπαϊκό εισιτήριο κόβωντας τα όνειρα του Δημήτρη Μελισσανίδη να απολαμβάνει ευρωπαϊκούς αγώνες από τη σουίτα του στην πρώτη χρονιά της «OPAP Arena»...

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η μεγάλη σειρά 26 αφιερωμάτων της Αθλητικής διαπλοκής για την διαιτησία και το παρασκήνιο των πρωταθλημάτων του Ελληνικού ποδοσφαίρου από το 1996 μέχρι σήμερα!

Αύριο θα ακολουθήσει ένα άρθρο-επίλογος με τα ολοκληρωμένα συμπεράσματα της μεγάλης έρευνας.

Όλα τα άρθρα της έρευνας μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

Σχόλια