Τα «καυτά» συμπεράσματα της μεγάλης έρευνας για τα πρωταθλήματα από το 1996!

Όταν διακόπηκαν οι εγχώριες διοργανώσεις εν όψει του χειμερινού μουντιάλ, η Αθλητική διαπλοκή ανέλαβε την πρόκληση να παρουσιάσει μία μεγάλη έρευνα για να αναδειχθεί η απόλυτη αλήθεια για την πιο συκοφαντημένη περίοδο του Ελληνικού ποδοσφαίρου: την περίοδο 1996/97 - 2021/22.

Η μεγάλη έρευνα για τις διαιτησίες και το παρασκήνιο της εποχής 1996-2022 ολοκληρώθηκε. Επρόκειτο για ένα δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα και μια πολύ δύσκολη έρευνα και παρουσίαση που στέφθηκε με επιτυχία.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Όλα τα άρθρα της μεγάλης αυτής έρευνας που είναι συνολικά 26, μπορείτε να τα βρείτε στη στήλη «Έρευνα: Η αλήθεια για τα πρωταθλήματα από το 1996» η οποία βρίσκεται σε αυτόν εδώ τον σύνδεσμο στο blog της Αθλητικής διαπλοκής.

Τα άρθρα ένα προς ένα, είναι τα εξής:
Επίσης, παρότι τα άρθρα είναι πληρέστατα, περιλαμβάνοντας όλες τις περισσότερο και λιγότερο γνωστές επίμαχες φάσεις της εποχής αυτής, εν τούτοις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μας υποδείξετε να προσθέσουμε οτιδήποτε θεωρείτε ότι μας έχει διαφύγει σε διαιτητική ή παρασκηνιακό επίπεδο.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ

Η επιλογή της εποχής αυτής (1996-2022), εστιάζει στο χτίσιμο της δυναστείας του Ολυμπιακού με 22 πρωταθλήματα σε 26 χρόνια. Πρόκειται για μία εποχή με ξεκάθαρη αυτοκρατορία, αλλά και απόλυτα σπιλωμένη και συκοφαντημένη. Ερευνήσαμε λοιπόν την περίοδο που ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος αγωνιστικά για να δούμε αν ήταν κυρίαρχος και παρασκηνιακά.

Σίγουρα αυτή η περίοδος αδικεί τον Ολυμπιακό, καθώς επιλέξαμε την εποχή που ήταν ισχυρός και όχι τα πέτρινα χρόνια του (1987/88-1995/96) ή και πιο πριν. Εποχές υπόθεσης λουλουδιών, διαιτησιών Ζλατάνου-Δέδε-Βουράκη, υπόθεσης Μπουμπλή, παραρτήματος στην Κρήτη, διαιτησιών Σπανέα, βοηθών τύπου «Κάλυπτα κι εγώ τον Μητρόπουλο», εποχές που έσβηναν τα φώτα στα γήπεδα, κτλ, ήταν προγενέστερες. Επιφυλασσόμαστε όμως να τις ερευνήσουμε μελλοντικά.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΕΣ

Τα συμπεράσματα είναι οφθαλμοφανέστατα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Δεν υπήρξε καμία απολύτως σεζόν της 25ετίας στην οποία ο Ολυμπιακός να πήρε περισσότερα λανθασμένα διαιτητικά σφυρίγματα από κάποια άλλη ομάδα.

Αν κάποιος θεωρεί ότι υπήρξε έστω και μία σεζόν που να έλαβε ο Ολυμπιακός περισσότερα σφυρίγματα, να επικοινωνήσει μαζί μας, να μας την υποδείξει, να τα μετρήσει αριθμητικά και εμείς θα δημοσιεύσουμε την παρέμβασή του (χωρίς όνομα εφόσον δεν το επιθυμεί) ανασκευάζοντας τη θέση μας.

Επίσης να πούμε και κάτι άλλο:

Ακόμα και αν κάποιος έβρισκε μία ή δύο σεζόν που να είχε ο Ολυμπιακός περισσότερα σφυρίγματα, αυτό δεν θα σήμαινε κάτι. Ειδικά στις εποχές προ var, πάντα και σε κάθε χώρα τύχαινε να ευνοηθεί περισσότερο ή λιγότερο κάποια ομάδα. Συνεπώς, ακόμα και αν κάποιος βρει μία ή δύο σεζόν, θα είναι λίγες μπροστά στα 22 πρωταθλήματα που μετράει ο Ολυμπιακός από το 1996.

Όποιος διαφωνεί με επιχειρήματα ουσίας, εδώ είμαστε για να ακούσουμε τις θέσεις του και να τις δημοσιεύσουμε.

ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Ακόμα και αν κάποιος εξακολουθήσει να πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός κέρδιζε περισσότερα σφυρίγματα στην περίοδο αυτή, σεβαστή η άποψή του, αλλά θα τον παρακαλούσαμε να μας απαντήσει σε ένα ερώτημα στο οποίο δεν μας έχει απαντήσει ποτέ κανείς. Το ερώτημα έχει ως εξής:

Έστω λοιπόν (για την οικονομία της συζήτησης) ότι ο Ολυμπιακός κέρδιζε τα περισσότερα σφυρίγματα.
  • Για ποιο λόγο όμως υπήρχαν σφυρίγματα υπέρ των άλλων μεγάλων ομάδων, ακόμα και αν ήταν λιγότερα, αφού υποτίθεται ότι ο Ολυμπιακός είχε στήσει μία πανίσχυρη χούντα που ήλεγχε τα πάντα και άρα έκανε ό, τι ήθελε;
  • Γιατί να μετρήσει το γκολ-οφσάιντ 2 μέτρα του Παναθηναϊκού με τον Άρη τη σεζόν 1996/97 στο ΟΑΚΑ αφού η παράγκα ήταν κόκκινη;
  • Γιατί οι διαβόητες βουτιές της ντροπής του Βαζέχα με Πανηλειακό και Ξάνθη τη σεζόν 1998/99 καταλογίστηκαν πέναλτι;
  • Γιατί οι διαβόητες βουτιές της ντροπής του Καραγκούνη με τον Πανιώνιο το 2000 και με τον Ιωνικό το 2002 καταλογίστηκαν πέναλτι;
  • Αν η παράγκα ήταν μία τόσο σκληρή χούντα που έστηνε τα πάντα προς όφελος του Ολυμπιακού, τότε οι συγκεκριμένες φάσεις δεν θα έπρεπε να δοθούν πέναλτι ακόμα και αν ήταν! Τότε γιατί δόθηκαν πέναλτι ενώ δεν ήταν;
  • Γιατί στον τελικό του κυπέλλου του 2002 δικαίως δόθηκε πέναλτι στην ΑΕΚ και αποβλήθηκε ο Τζιοβάνι του Ολυμπιακού; Μία τόσο σκληρή παράγκα δεν θα μπορούσε να κάνει ένα ακόμα σκάνδαλο κλείνοντας τα μάτια;
  • Γιατί υπήρξε η διαιτησία Δούρου στην καρδιά της 25ετίας;

2. ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Αφού ζήσαμε μία 25ετία «κόκκινης παράγκας», τότε λογικά οι πειθαρχικές αποφάσεις θα ήταν σκανδαλωδώς υπέρ του Ολυμπιακού, σωστά; Λάθος!
Ας θυμηθούμε τρεις περιπτώσεις:

Α. 1998/99
ΤΑ ΟΡΚΣ ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ
Μία ακόμα συνηθισμένη επιδρομή ορκς:
Αλλά η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ «της παράγκας», «της χούντας» και «του Θωμά» έκανε δωράκια στον ΠΑΟΚ...
Τα Νέα, 15/12/1998

Β. 2000/01
Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΕΣΤΕ ΚΑΤΩ»
Στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του κυπέλλου στη Ν. Φιλαδέλφεια τη σεζόν 2000/01, στο 75' οι παίκτες της ένωσης έπεσαν κάτω και υποδύθηκαν ο ένας μετά τον άλλον τους τραυματισμένους προκειμένου να διακοπεί ο αγώνας τη στιγμή που η ομάδα τους έμεινε με εννέα παίκτες και με το σκορ ισόπαλο 1-1.

Η απόφαση που εκδόθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, επί «κόκκινης παράγκας», αποτέλεσε ένα απόλυτο σκάνδαλο, καθώς βάσει των κανονισμών, έπρεπε να αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και να τιμωρηθεί η έδρα της για πέντε αγωνιστικές. Αντιθέτως, βαθμοί δεν αφαιρέθηκαν ποτέ και η έδρα της ΑΕΚ τιμωρήθηκε για 4 και όχι για 5 αγωνιστικές...

Ήταν τότε που ο κ. Δέλλας κατέθετε ότι πράγματι είχε τραυματιστεί, ενώ είκοσι χρόνια μετά παραδέχτηκε ότι αυτό έγινε για να διακοπεί το παιχνίδι και είπε ότι μετάνιωσε.

Γ. 2001/02
Ο ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τι προέβλεπε ο κανονισμός το 2002 στα αίσχη της Λεωφόρου με τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Ευθυμιάδη;

ΑΡΘΡΟ 30 ΠΑΡ. 7 ΚΑΠ 2001-02

Το άρθρο 30 παρ. 7 ΚΑΠ θεωρούσε ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση δυσφήμισης του ποδοσφαίρου τον τραυματισμό διαιτητών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Στις περιπτώσεις αυτές, πέρα από τις επιβαλλόμενες ποινές στους υπαίτιους από άλλες διατάξεις, επιβάλλεται στο σωματείο ποινή αποβολής από τις αγωνιστικές εκδηλώσεις (π.χ. πρωτάθλημα, κύπελλο, διεθνείς αγώνες) από 15 ημέρες έως δύο μήνες».

Όπως βλέπουμε, ο ΚΑΠ προέβλεπε ως υποχρεωτική την επιπρόσθετη ποινή του αποκλεισμού αφού δεν ανέφερε ότι «δύναται να επιβληθεί», αλλά ανέφερε «επιβάλλεται...».

Παρόλα αυτά «η σκληρή ερυθρόλευκη παράγκα» που υποτίθεται ότι έλεγχε τα πάντα στο ποδόσφαιρο δεν επέβαλε την υποχρεωτική ποινή στον Παναθηναϊκό που δεν θα είχε δικαίωμα να αγωνιστεί στους αγώνες με την Μπαρτσελόνα για το Champions League!

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Στις περισσότερες χρονιές, υπήρξαν σημαντικές παραδοχές της ανωτερότητας του Ολυμπιακού:

  • 1996/97 Στράτος Γιδόπουλος (ΑΕΚ) «Το πρωτάθλημα το χάσαμε μόνοι μας».
  • 1998/99 Αθλητική Ηχώ (Εφημερίδα που στήριζε ΠΑΟ) «Μην παριστάνει τον αδικημένο του παρασκηνίου ο Παναθηναϊκός, γελάει ο κόσμος».

  • 2000/01 Ανδρέας Μιχαλόπουλος (προπονητής εθνικής Ελπίδων) «Δίκαια πέρα για πέρα ο τίτλος στον Ολυμπιακό, ήταν και φέτος καλύτερος, κάτι λείπει στον ΠΑΟ να γίνει πρωταθλητής».
  • 2001/02 Ντέμης Νικολαΐδης (ποδοσφαιριστής ΑΕΚ) για το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ που έκρινε τον τίτλο: «Δικαίως χάσαμε, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από μας, παρουσιάστηκε πιο έτοιμος».
  • 2002/03 (Ντέρμπι τίτλου στη Ριζούπολη) Σέρτζιο Μαρκαριάν (προπονητής ΠΑΟ) «Ο Ολυμπιακός νίκησε δίκαια».
    Derby Sports (εφημερίδα που στήριζε ΠΑΟ) «Μπράβο τους - το ήθελε και το πήρε δίκαια ο Ολυμπιακός».

  • 2004/05 Μάρκους Μινχ (παίκτης ΠΑΟ) «Δεν συμφωνώ με όσα λέγονται για τη διαιτησία. Ο Ολυμπιακός πήρε δίκαια το πρωτάθλημα».

  • 2005/06 
- Φερνάντο Σάντος (προπονητης ΑΕΚ) «Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος, γιατί είναι καλύτερος».

Αλμπέρτο Μαλεζάνι (προπονητής ΠΑΟ) «Είναι αξιοθαύμαστο αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός, αλλά και η συνέχεια που έχει στο πρωτάθλημα».
Μίμης Δομάζος (παλαίμαχος παίκτης ΠΑΟ) «Έχει μικρύνει ο Παναθηναϊκός, καμία διαιτησία δεν φταίει που είναι τόσους βαθμούς πίσω. Απλά ο Ολυμπιακός έχει καλύτερους παίκτες από τον Παναθηναϊκό».

  • 2007/08 Ντέμης Νικολαΐδης (πρόεδρος ΠΑΕ ΑΕΚ 2004-2008) «Καλά έκανε ο Ολυμπιακός με την υπόθεση Βάλνερ, η ευθύνη είναι της ΕΠΟ».
  • 2012 Μάνος Μαυροκουκουλάκης (παράγοντας ΠΑΕ ΠΑΟ για δεκαετίες) «Δεν υπάρχει καμία παράγκα από το '96».

  • 2015/16 Φρανκ Άρνεσεν (τότε τεχνικός διευθυντής ΠΑΟΚ) «Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη Ελληνική ομάδα».
  • 2019/20 SDNA (ΜΜΕ με κριτική στάση απέναντι στον Ολυμπιακό) «Πρωταθλητής με το σπαθί του!».
  • 2019/20, 2020/21 Δημήτρης Μελισσανίδης (πρόεδρος ΠΑΕ ΑΕΚ) «Δίκαια παίρνει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα την τελευταία διετία».


  • 2021/11 Ιβάν Γιοβάνοβιτς (προπονητής Παναθηναϊκού) «Θέλω να συγχαρώ τον Ολυμπιακό, δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα»:

ΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΠΑΕ της Ελλάδας έχουν αναγνωρίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη νομιμότητα όλων των πρωταθλημάτων που έχουν διεξαχθεί, καθώς οι βαθμολογικοί πίνακες έχουν επικυρωθεί επίσημα με την ψήφο των ΠΑΕ στα διοικητικά συμβούλια πρώτα της ΕΠΑΕ και μετά της Super League.

Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

1996/97: 12 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
1997/98: 3 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
1998/99: 10 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
1999/00: 4 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2000/01: 12 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2001/02: ισοβαθμία
2002/03: ισοβαθμία
2004/05: 1 βαθμός διαφορά από τον δεύτερο
2005/06: 3 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2006/07: 9 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2007/08: 2 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2008/09: 8 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2010/11: 13 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2011/12: 7 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2012/13: 15 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2013/14: 17 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2014/15: 12 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2015/16: 30 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2016/17: 3 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2019/20: 18 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2020/21: 26 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο
2021/22: 19 βαθμοί διαφορά από τον δεύτερο.

Μέσος όρος βαθμολογιών: 10,31 βαθμοί.

«ΝΑΙ ΑΛΛΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ»

Όταν η ανωτερότητα του Ολυμπιακού εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα επί Μαρινάκη, δημιουργήθηκε το αφήγημα ότι ναι μεν ο Ολυμπιακός είχε καλύτερη ομάδα αλλά αυτό το πέτυχε χάρη στα έσοδα που αποκόμιζε από τις συμμετοχές του στο Τσάμπιονς λιγκ από το 1997.

Πρώτον, στο ξεκίνημα της εικοσιπενταετίας, τα έσοδα από το Τσάμπιονς λιγκ ήταν πολύ μικρότερα από σήμερα. Για παράδειγμα, το 1998/99 ο Ολυμπιακός, με πορεία στα προημιτελικά της διοργάνωσης εισέπραξε μόλις 9 εκατομμύρια ευρώ. Αν το έκανε σήμερα ο Ολυμπιακός, με τα τωρινά έσοδα της ΟΥΕΦΑ, θα εισέπραττε περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ!

Δεύτερον, ο Ολυμπιακός έδωσε προκριματικά στη διοργάνωση και προκρίθηκε 6 φορές στους ομίλους μέσω προκριματικών, περνώντας μάλιστα συχνά πολλαπλούς νοκ άουτ γύρους. Συνεπώς, διεκδίκησε τα χρήματα και τα κέρδισε, σε αντίθεση π.χ. με τον ΠΑΟΚ που μετράει 0/7 απόπειρες πρόκρισης στα προκριματικά.

Τρίτον, όταν ο Ολυμπιακός τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ ήταν πρωταθλητής, και πάλι τα λεφτά πήγαν στον Πειραιά. Ο δευτεραθλητής Ολυμπιακός μπήκε στους ομίλους περνώντας 3 νοκ άουτ γύρους και ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ όχι.
Τότε γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα ότι ο Ολυμπιακός έπαιρνε τα πρωταθλήματα για να παίρνει τα λεφτά του Τσάμπιονς λιγκ. Μάλιστα το ποσό που εισέπραξε τότε, ήταν σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο όλων των εποχών, ενώ όταν έπαιρνε το πρωτάθλημα, τα χρήματα που μοίραζε η ΟΥΕΦΑ, ήταν πολύ λιγότερα.

Τέταρτον, την Άνοιξη του 2016 ο Δημήτρης Μελισσανίδης πρότεινε επίσημα σε Δ.Σ. της Super League, οποία Ελληνική ομάδα προκρίνεται στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ να μοιράζει ένα μέρος των εσόδων της στις υπόλοιπες ομάδες της Super League για να είναι όλες υγιείς και να υπάρχει ανταγωνισμός. Δύο χρόνια μετά, προκρίθηκε η ΑΕΚ στους ομίλους. Δεν μοίρασε ούτε ένα ευρώ.

Πέμπτον, ακόμα και τώρα που ο Ολυμπιακός έχει μείνει χωρίς έσοδα Champions League εδώ και δύο χρόνια, έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ και πραγματοποίησε τις πιο ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις (Μαρσέλο, Χάμες).

Η «ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ» ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Η «ΜΑΚΑΜΠΟΠΟΙΗΣΗ»
Μία ακόμα κατηγορία που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός στη διάρκεια αυτής της 25ετίας ήταν ότι λειτούργησε μονοπωλιακά επιδιώκοντας την «Μακαμποποίηση».
Ο όρος αυτός παραπέμπει στην ομάδα μπάσκετ της Μακάμπι Τελ Αβίβ η οποία παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στο Ισραήλ με 55 πρωταθλήματα και δεύτερη έρχεται η Χάποελ Τελ Αβίβ με μόλις 5! Από το 1969 έως σήμερα, μόλις 7 χρονιές-σφήνα δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια η Μακάμπι (μάλιστα η έβδομη ήταν αυτή που πέρασε).
Μακαμποποίηση σημαίνει ουσιαστικά μία ομάδα με λεφτά, γήπεδο, τίτλους, κόσμο και όλοι οι υπόλοιποι στο ρόλο του κομπάρσου. Αντίστοιχα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ίσως και για «Ζαλγκιροποίηση» παραπέμποντας στο Λιθουανικό μπάσκετ.
Η ηγεμονία του Ολυμπιακού στους τίτλους γέννησε φυσικά φόβους σε  πολύ κόσμο για πιθανή μακαμποποίηση, αλλά αυτό είναι ένα ψέμα.

Μάλιστα, διαβάσαμε σχετικά ένα σχόλιο αναγνώστη κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας:

«Είναι εντελώς Ολυμπιακή η οπτική. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα όλη αυτή η έρευνα. Υπάρχει αντίλογος σχεδόν σε κάθε περίπτωση, και επιλεκτική αναδρομή. Ας συμφωνήσουμε ότι τα πήρε σχετικά δίκαια πλην δύο περιπτώσεων (2000 και 2008). Το θέμα πάντως δεν είναι τόσο αν πήρε δίκαια τα πρωταθλήματα ο ΟΣΦΠ, αλλά το πόσο αλλοτριώθηκε επί παντοκρατορίας του το πρωτάθλημα. Το ότι η ΑΕΚ έφτασε στα τάρταρα κι ο Παναθηναϊκός κοντά στα ίδια χάλια συνδέεται με αυτή τη μονοπωλιακή αντίληψη που είχαν-έχουν οι τελευταίες δύο διοικήσεις του ΟΣΦΠ. Απ' τη στιγμή πάντως που τους παίρνει, κατά μια έννοια καλά κάνουν».

Ο σχολιαστής λέει λοιπόν ότι την εποχή της «μονοπωλιακής παντοκρατορίας» του Ολυμπιακού, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έφτασαν στα τάρταρα. Ας θυμηθούμε δύο ξεχασμένες ιστορίες:

Αύγουστος 2010: Η ΑΕΚ κινδυνεύει με ποινή ευρωπαϊκού αποκλεισμού από την ΟΥΕΦΑ γιατί δεν είχε γήπεδο για τον αγώνα του Europa League με την Νταντί Γιουνάιτεντ λόγω προβλημάτων σε ΟΑΚΑ και Ν. Σμύρνη. Ο Παναθηναϊκός της αρνήθηκε τη Λεωφόρο. Ο Ολυμπιακός της δίνει το Καραϊσκάκη και η ΑΕΚ αποφεύγει τα χειρότερα.
Άνοιξη 2018: Κίνδυνος υποβιβασμού Παναθηναϊκού. Ο Ολυμπιακός ψηφίζει να αλλάξει ο κανονισμός αδειοδότησης. Ο Παναθηναϊκός σώζεται. Ο ΠΑΟΚ ψήφισε υπέρ του υποβιβασμού του Παναθηναϊκού.

Όπως βλέπουμε σε αυτές τις δύο περιπτώσεις φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε μονοπωλιακή λογική και διάθεση ισοπέδωσης του αντιπάλου. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε να δώσει τη Λεωφόρο στην ΑΕΚ για τον ευρωπαϊκό της αγώνα και ο ΠΑΟΚ ψήφισε υπέρ του υποβιβασμού του Παναθηναϊκού.

Δεν ήταν όμως μονοπωλιακή η λογική «Μια πόλη μια ομάδα» στη Θεσσαλονίκη με τον Ηρακλή αφανισμένο και τον Άρη στην Γ' εθνική;

Ή μήπως η ατάκα Βαρδινογιάννη το 1996 ότι θα βάλει... φυλακή την κούπα και θα κρατήσει για πάντα τον τίτλο στην Παιανία; (άσχετα αν δεν πήγε και πολύ καλά αυτό)...

ΤΑ ΜΕΛΗ «ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ» ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επίλεκτα στελέχη του Ολυμπιακού απέδειξαν την αξία τους και διεθνώς αφού την απέδειξαν κατακτώντας τα πάντα στην Ελλάδα. Ας θυμηθούμε κάποιες περιπτώσεις.
Ερνέστο Βαλβέρδε: Έγινε προπονητής της Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας.
Λεονάρντο Ζαρντίμ: Έγινε προπονητής της Μονακό και έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ.
Κώστας Μανωλάς: Πήρε μεταγραφή στην Ρόμα και με δικό του γκολ απέκλεισε την Μπαρτσελόνα απο τα ημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ.
Κώστας Τσιμίκας: Πήρε μεταγραφή στην Λίβερπουλ όπου έχει καθιερωθεί με μεγάλες εμφανίσεις. Με δικό του πέναλτι, η Λίβερπουλ κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας.
Υπήρξαν επίσης πολλές άλλες μεταγραφές παικτών του Ολυμπιακού σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού (Ποντένσε, Μιλιβόγεβιτς, Σάμαρης, κτλ).

ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΙΟ «ΚΑΡΥΔΑΤΟ» ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ;

Ένα διαχρονικό ερώτημα το οποίο απασχολεί τους φίλους του Ολυμπιακού είναι ποιο ήταν το πιο γλυκό ή το πιο «καρυδάτο» πρωτάθλημα από όλα.

Μία μερίδα φίλων του Ολυμπιακού υιοθετεί κάθε χρόνο την άποψη ότι «το φετινό θα είναι το καλύτερο» που είναι μάλλον λαϊκιστική.

Ηη αλήθεια είναι ότι το πιο αγαπημένο πρωτάθλημα των φίλων του Ολυμπιακού είναι αυτό της σεζόν 2002/03. Ήταν το έβδομο συνεχόμενο σπάζοντας το ρεκόρ των 6 σερί από τη δεκαετία του 1950, είχε το συμβολικό αριθμό 7 που ταυτίζεται με τον Ολυμπιακό λόγω Θύρας 7 και ήρθε εμφατικά με διασυρμό του Παναθηναϊκού που πήγαινε για δυόμισι αποτελέσματα στην προτελευταία αγωνιστική . Ενός Παναθηναϊκού που σπρώχτηκε αδιανόητα από τη διαιτησία εκείνη τη σεζόν.

Κάποιοι άλλοι μιλούν για το πρωτάθλημα της σεζόν 2004/05 μετά από εκείνο του Παναθηναϊκού το 2004, καθώς ήρθε μετά από θρίλερ στις τελευταίες αγωνιστικές και με τρομερή ανατροπή του Ολυμπιακού με το τριφύλλι να χάνει την ευκαιρία για ξεκίνημα εδραίωσης και μελλοντικής δυναστείας με δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Άλλοι επιλέγουν αυτό της σεζόν 2019/20, όταν ο Ολυμπιακός μετά τα πρωταθλήματα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, αναδείχθηκε πρωταθλητής με 18 βαθμούς διαφορά με var και ξένους διαιτητές και αήττητος στην κανονική περίοδο με δύο εκτός έδρας νίκες επί του ΠΑΟΚ σε κανονική περίοδο και playoffs.

Εμείς θα επιλέξουμε δύο άλλα πρωταθλήματα. Μιλάμε για τα πρωταθλήματα των σεζόν 2016/17 και 2020/21. Και εξηγούμε το γιατί:

Τη σεζόν 2016/17 ο Ολυμπιακός είχε ίσως τις πιο εχθρικές διαιτησίες (μαζί με τη σεζόν 2009/10 που ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα). Σε όλη τη σεζόν σφυρίχθηκαν μόλις δύο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού (το δεύτερο στο 84' της φιέστας με τον ΠΑΣ με το σκορ στο 4-0)! Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον εχθρικό και πολιτικά λόγω ΣΥΡΙΖΑ (θυμίζουμε ότι ο κ. Κοντονής είχε απαιτήσει ακόμα και την αλλαγή των βοηθών του τελικού του κυπέλλου λίγους μήνες πριν) και δικαστικά (οι διώξεις κατά του Μαρινάκη «έσκαγαν» η μία μετά την άλλη), αλλά και διοικητικά στην ΕΠΟ της λεγόμενης εξυγίανσης που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται.

Επίσης, τη σεζόν 2020/21 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα εμφατικά, με 26 βαθμούς διαφορά, νικώντας με 1-5 και 3-0 την ΑΕΚ, με 1-4 και 3-0 τον Παναθηναϊκό και με 3-0 τον ΠΑΟΚ, κάνοντας κυριολεκτικά επίδειξη δύναμης επί των αντιπάλων του και έχοντας μνημειώδεις βαθμολογικές διαφορές-μαμούθ.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Επί Σημίτη, υφυπουργός αθλητισμού ήταν ο Φλωρίδης που κήρυξε τον ολοκληρωτικό πόλεμο απέναντι στην υποτιθέμενη «παράγκα» και συγκρούστηκε με τον Κόκκαλη.
Επί Καραμανλή, ο Ολυμπιακός στερήθηκε τους οπαδούς του στο ντέρμπι που έκρινε τον τίτλο στη Λεωφόρο το 2004 (παρότι οι οπαδοί του ΠΑΟ είχαν στηρίξει την ομάδα τους στην έδρα του Ολυμπιακού). Επίσης, με εντολή Καραμανλή, το Δημόσιο δεν παραστάθηκε στη δίκη για το κούρεμα κατά 95% των χρεών της ΠΑΕ ΑΕΚ προς το Δημόσιο.
Επί ΣΥΡΙΖΑ κηρύχθηκε ολοκληρωτικός και λυσσασμένος πόλεμος με στόχο τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στη Β' εθνική και να μπει ο Μαρινάκης φυλακή. Η κυβέρνηση έκανε παρέμβαση ακόμα και στους επόπτες του τελικού κυπέλλου!
Επίσης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κουρεύτηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και δόθηκε με τροπολογία στον ΠΑΟΚ έκταση στην Τούμπα για να χρησιοποιηθεί για το νέο γήπεδο, ενώ άλλαξε φωτογραφικά ο νόμος για να χρησιμοποιήσει η ΑΕΚ τα λεφτά του Τσάμπιονς λιγκ για το γήπεδο και άλλαξε φωτογραφικά ο νόμος για να πάρει και επίσημα την ΠΑΕ ΑΕΚ ο Μελισσανίδης ενώ πριν υπήρχε ασυμβίβαστο λόγω ΟΠΑΠ.
Επί Μητσοτάκη, ήρθε η φωτογραφική τροπολογία της ντροπής για να σβήσει τον κίνδυνο υποβιβασμού για τον ΠΑΟΚ λόγω της υπόθεσης της καταγγελόμενης πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης. Επίσης, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη μπήκε στο ταμείο ανάκαμψης το νέο γήπεδο που θα χτιστεί για τον Παναθηναϊκό στον Βοτανικό (110 εκαρτομμύρια ευρώ).

Το Κράτος ήταν διαχρονικά σταθερά απέναντι στους Ερυθρόλευκους.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Το πόσο καλά δουλεύει η προπαγάνδα μπορείτε να το διαπιστώσετε συγκρίνοντας τις προβολές που έχει στο YouTube το περίφημο βίντεο με τα «θρυλικά πέναλτι του Ολυμπιακού επί Κόκκαλη» με τις προβολές του βίντεο για τα «μούφα πέναλτι του Παναθηναϊκού 1996-2017»:

Βίντεο πέναλτι Ολυμπιακού: 557.000 προβολές

Βίντεο πέναλτι Παναθηναϊκού: 17.000 προβολές

ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Αυτή η σειρά άρθρων ήταν προϊόν μιας πολύ κοπιαστικής διαδικασίας. Για κάθε μία από τις χιλιάδες γραμμές των άρθρων αυτής της σειράς, χρειάστηκε κόπος και χρόνος. Απαιτήθηκε έρευνα σε αρχεία εφημερίδων, αλλά και στο διαδίκτυο, προσεκτική παράθεση στοιχείων, αποσπασμάτων βίντεο, δημοσιευμάτων, φωτογραφιών, κτλ και διαρκής επαλήθευση όλων των δεδομένων, από τα ονοματεπώνυμα των διαιτητών μέχρι τις ημερομηνίες των αγώνων, κτλ.

Για κάθε μία σεζόν, κάναμε έρευνα, εστιάζοντας φυσικά στους αγώνες που προκάλεσαν συζητήσεις και αντιδράσεις λόγω των διαιτητικών αποφάσεων.

Βρήκαμε βίντεο των αγώνων στην καλύτερη δυνατή ποιότητα και κόψαμε τις επίμαχες φάσεις, χωρίς να παραθέτουμε μεγάλα σε διάρκεια βίντεο που θα κούραζαν τον αναγνώστη, ενώ παραθέσαμε και φωτογραφίες των φάσεων.

Ταυτόχρονα, φροντίζαμε να συμπληρώνουμε τα βίντεο και τις φωτογραφίες, με δημοσιεύματα της εποχής από ουδέτερες και πολιτικές εφημερίδες για να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά.

Παραθέσαμε όλους τους αγώνες με ημερολογιακή σειρά αναφέροντας τα πλήρη στοιχεία τους (αγωνιστική, ημερομηνία, σκορ, όνομα διαιτητή).

Απευθυνθήκαμε στο κοινό ζητώντας να μην διστάσει να μας υποδείξει ενδεχόμενες ελλείψεις μας. Πράγματι, υπήρξαν κάποιοι αγώνες που μας υπέδειξαν φίλαθλοι όλων των ομάδων και τους συμπληρώσαμε στη συνέχεια στα άρθρα μας.

Οι πηγές μας ήταν οι εξής:

Σε επίπεδο δημοσιευμάτων, ρεπορτάζ και διαιτητικής κριτικής, πηγή μας ήταν το αρχείο μας από το ένθετο «Ομάδα» της εφημερίδας «Τα Νέα» και στα πιο πρόσφατα χρόνια τα πρωτοσέλιδα πιο ουδέτερων αθλητικών εφημερίδων («Goal News», «SportDay») και αποσπάσματα άρθρων ουδέτερων αθλητικών sites («Gazzetta», «Sport24»).

Σε επίπεδο βίντεο, αντλήσαμε διαιτητικά στοιχεία-ατόφιο χρυσάφι από το κανάλι «Sam Anderson» του YouTube, αλλά και στιγμιότυπα πολλών αγώνων από το ανεξάντλητο αρχείο που υπάρχει στο κανάλι «Olympiacos history».

Σε θέματα παρασκηνίου και διαιτησίας των σεζόν, κομβική ήταν επίσης η περιήγησή μας σε άρθρα του μνημειώδους site «Reds Against The Machine».

Πυξίδα μας σε επίπεδο ημερομηνιών, αποτελεσμάτων και λοιπών στατιστικών αποτέλεσε η αδιανότητα αναλυτική, ακριβής και λεπτομερής βάση δεδομένων του Transfermarkt. Αξίζει να την επισκεφθείτε! Υπάρχουν τα πάντα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο από το 1959 μέχρι και σήμερα (όπως και για κάθε χώρα στη δική της ενότητα).

Τα άρθρα αυτής της σειράς, προκάλεσαν υψηλή επισκεψιμότητα και ήδη μέχρι στιγμής μετράνε δεκάδες χιλιάδες προβολές σε ένα απλό blog, παρότι μιλάμε για τεράστια άρθρα που απαιτούν χρόνο και διάθεση για ανάγνωση, ενώ η ιστορία δεν είναι ποτέ δημοφιλές θέμα, καθώς οι περισσότεροι ζητάνε «φρέσκα κουλούρια» όπως είναι φυσιολογικό.

Δεν είναι όμως μόνο η επισκεψιμότητα που προσέγγισε αυτή η σειρά μέχρι σήμερα. Είναι και η μελλοντική επισκεψιμότητα, καθώς αυτά τα κείμενα θα παραμείνουν στον αέρα του διαδικτύου για πάντα και θα αποτελέσουν πηγή για πολλούς ανθρώπους που θέλουν να μάθουν κάποιες αλήθειες. Όταν λέμε για πάντα, εννοούμε για πάντα! Και φυσικά εννοείται ότι, για κάθε ενδεχόμενο, υπάρχει backup.

Το χειμερινό Μουντιάλ μας έδωσε λοιπόν αυτή τη χρυσή ευκαιρία για αυτή την ιστορική αναδρομή, λόγω της φτωχής εγχώριας επικαιρότητας.

Θεωρούμε ότι ως Αθλητική διαπλοκή φτάσαμε σε ένα peak των στόχων μας με αυτή τη σειρά-«έργο-ζωής» που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική ποδοσφαιρική ιστορία του τελευταίου τετάρτου του αιώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε, αλλά θα ρίξουμε ταχύτητα. Μην ξεχνάτε ότι όλο αυτό γίνεται ερασιτεχνικά.

Άλλωστε, αφού ερευνήσαμε την περίοδο 1996-2022, ένα μελλοντικό θα μπορούσε να είναι να ψάξουμε πιο βαθιά και πιο παλιά και πιο συγκεκριμένα στην εποχή 1988-1996 που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Το αρχείο μας έχει απαντήσεις και για εκείνη την εποχή (και μάλιστα είναι ακόμα πιο πλούσιο). Μένει να το εξερευνήσουμε ενδελεχώς μελλοντικά.

Καλές γιορτές,
Αθλητική διαπλοκή.


Σχόλια

  1. Κατ αρχήν συγχαρητήρια για την έρευνα, θεωρώ αντικειμενική και ουσιαστική τη δουλειά σας. Φωτεινό παράδειγμα για τους ανώνυμους ψευτοδημοσιογραφους που γράφουν ότι συμφέρει το αφεντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου