Μνήμες παράγκας: Άγιος Καραγκούνης ο βουτηχτής και η σφαγή στην Κρήτη


Η Αθλητική διαπλοκή θυμίζει με ντοκουμέντα ξεχασμένες επετείους που ανατριχιάζουν. Σαν σήμερα το 2000, πέτσινο πέναλτι Καραγκούνη στη Ν. Σμύρνη και «σφαγή» Ολυμπιακού στην Κρήτη. Σαν σήμερα το 2002, πέτσινο πέναλτι Καραγκούνη ξανά, αυτή τη φορά στη Νίκαια! Η «κόκκινη παράγκα» σε δράση...

Η Αθλητική διαπλοκή εστιάζει συχνά σε ξεχασμένες ιστορίες από την εποχή της δήθεν «κόκκινης παράγκας» και από τις «χαμένες Κυριακές» του ποδοσφαίρου, της εποχής από το 1996, μέχρι την «εξυγίανση» που ήρθε 20 χρόνια μετά. Στόχος μας, να αποκαλύψουμε, με στοιχεία και ντοκουμέντα, τα γεγονότα, όπως είχαν πραγματικά, ενάντια στη σπέκουλα, τα ψέματα και την ιστορική παραχάραξη.

Νέες επέτειοι από το 2000 και το 2002. Σαν σήμερα λοιπόν...

1. ΣΕΖΟΝ 2000/01

Αυτό το Σαββατοκύριακο συμπληρώνονται 23 χρόνια από τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 2000/01. Η υποτιθέμενη «κόκκινη παράγκα» που «είχε στήσει χούντα ελέγχοντας και τα σημαιάκια», ξεκίνησε δυναμικά τη σεζόν στους αγώνες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Α. 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 2000/01
23/09/2000: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Σταύρος Φλώτσιος (Βοιωτίας)

Βρισκόμαστε στο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2000, τρεις μέρες πριν από το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» στα ανοιχτά της Πάρου. Ο Πανιώνιος υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Σμύρνη. Ο δρόμος της νίκης άνοιξε για το τριφύλλι στο 26' της αναμέτρησης με ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Γιώργος Καραγκούνης.

Προσοχή όμως, δεν μιλάμε για μία απλή βουτιά. Ο άνθρωπος κατεδαφίστηκε σαν πύργος από το επιτραπέζιο παιχνίδι Jenga.

Δείτε το βίντεο της φάσης:


Ο Γιώργος Καραγκούνης σηκώθηκε έξαλλος από το έδαφος και ζητούσε σε έντονο ύφος την υπόδειξη του πέναλτι, γιατί αυτός δεν είναι σαν τον Αλεξανδρή που κλέβει το παιδί του στο τάβλι, σωστά;

Ο Άγγελος Μπασινάς εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι και φυσικά πανηγύρισε όπως και οι οπαδοί του τριφυλλιού, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι διαφορετικός κόσμος από τον Ολυμπιακό που κατέστρεψε το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Πώς το είχε πει ο Μπενόγλου; Α ναι: «Εμείς, αν σφάξουμε κάποια ομάδα, δεν θα μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ από ντροπή»:

Τα Νέα, 25/09/2000

Β. 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 2000/01
24/09/2000: ΟΦΗ - Ολυμπιακός 1-2
Διαιτητής: Παντελής Μιχαλάκης (Δωδεκανήσου)
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2000, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στην Κρήτη απέναντι στον ΟΦΗ για την ίδια αγωνιστική. Στο 35' της αναμέτρησης και ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 0-0, ο διαιτητής απέβαλε τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού Δημήτρη Ελευθερόπουλο, ο οποίος, σε έξοδό του, συγκρούστηκε με τον συμπαίκτη του Παρασκευά Άντζα!

Συνεπώς, από το πρώτο ημίχρονο και μέχρι τι τέλος του αγώνα, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε αδίκως με παίκτη λιγότερο και αναπληρωματικό τερματοφύλακα και όμως κατάφερε και πήρε τη νίκη! Επίσης, δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε τράβηγμα της φανέλας του Τζιοβάνι στο δεύτερο ημίχρονο. Τέτοια πρωταθλήματα έπαιρνε ο Ολυμπιακός...

Δείτε το βίντεο της φάσης:

Τα Νέα, 25/09/2000


2. ΣΕΖΟΝ 2002/03
Οι επέτειοι αυτών των ημερών, δεν σταματάνε εδώ όμως. Τα όργια της «κόκκινης παράγκας» συνεχίζονται. Μεταφερόμαστε στη σεζόν 2002/03. Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2002, διεξάγεται η τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός μετρούσε ήδη τρεις συνεχόμενες ήττες και μηδέν βαθμούς.

- Στην πρεμιέρα, ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με το βαρύ 4-1.
- Στη δεύτερη αγωνιστική, ηττήθηκε από την Προοδευτική, μέσα στη Λεωφόρο με σκορ 0-1.
- Στην τρίτη αγωνιστική, ηττήθηκε από την ΑΕΚ με 1-0.

Πριν την έναρξη της τέταρτης αγωνιστικής, η βαθμολογία έβρισκε το τριφύλλι στη ζώνη του υποβιβασμού με μηδέν βαθμούς και τέρματα 1-6:

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 2002/03
22/09/2002: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Χρήστος Πάτρας (Κορίνθου)

Για να ξεκολλήσει ο Παναθηναϊκός από τη ζώνη του υποβιβασμού στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ιωνικό για την 4η αγωνιστική, χρειάστηκε ανύπαρκτο πέναλτι σε βουτιά του Καραγκούνη (φυσικά) και αποβολή του εντελώς αθώου Κινγκ του Ιωνικού στο 60' της αναμέτρησης στη Νίκαια.

Δείτε το βίντεο της φάσης:


Ο Γιώργος Καραγκούνης σηκώθηκε έξαλλος, ουρλιάζοντας και απαιτώντας αποβολή του Κινγκ, γιατί είπαμε, δεν είναι Αλεξανδρής που έκλεβε τα παιδιά του στο τάβλι:

Ο Άγγελος Μπασινάς ευστόχησε, όπως είχε κάνει και το 2000 στη Νέα Σμύρνη, οι οπαδοί του τριφυλλιού πανηγύριζαν, αλαλάζοντας στις κερκίδες (γιατί όπως είπε ο Μπενόγλου, «εμείς, αν σφάξουμε κάποιον, δεν θα μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ από ντροπή»), ο Ιωνικός έμεινε με παίκτη λιγότερο και ο Παναθηναϊκός πήρε τους πρώτους βαθμούς της σεζόν της Ριζούπολης!

Τα Νέα, 23/09/2002

Οι «πράσινες» σφαγές της σεζόν 2002/03 συνεχίστηκαν και στον αγώνα του Β' γύρου με τον Ιωνικό στη Λεωφόρο, αλλά και στους αγώνες με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο και με την Προοδευτική στον Κορυδαλλό.

Κάπως έτσι, «σπαθάτα» και «παντελονάτα», ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να πηγαίνει για δυόμιση αποτελέσματα στην προτελευταία αγωνιστική με τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη, για να διασυρθεί με 3-0 και να χάσει τον τίτλο.

Τότε οι παίκτες, ο προπονητής τους, ακόμα και εφημερίδες τους αναγνώρισαν ως δίκαιη τη νίκη των Ερυθρόλευκων, ενώ οι οπαδοί και διοίκησή τους χαρακτήριζαν ως «κότες» τους παίκτες τους, αλλά 20 χρόνια μετά, οι μηχανισμοί που τους στηρίζουν, έστησαν τον μύθο της Ριζούπολης, όταν εκείνα τα χρόνια οι παίκτες του Ολυμπιακού έφευγαν από τη Λεωφόρο μαχαιρωμένοι, ενώ οι δικοί τους στη Ριζούπολη ήταν άθικτοι... Αυτό θα πει Παναθηναϊκή ψυχή!

Διαβάστε εδώ όλη την έρευνα της Αθλητικής διαπλοκής για τη διαιτησία και το παρασκήνιο του πρωταθλήματος 2002/03

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο περιπτώσεων που σας παρουσιάσαμε σήμερα από τα πρωταθλήματα της σεζόν 2000/01 και της σεζόν 2001/02, ήταν ότι τα όργια με τις «πράσινες» σφαγές και τη σφαγή του Ολυμπιακού, δεν έγιναν σε αδιάφορους βαθμολογικά αγώνες ή στο τέλος του πρωταθλήματος, αλλά στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος με απόλυτο βαθμολογικά ενδιαφέρον.

Όπως βλέπετε, η «παράγκα του Ολυμπιακού» είχε στήσει μία «χούντα» που όμοιά της δεν έχει δει ο παγκόσμιος αθλητισμός και, κάπως έτσι, «ο Ολυμπιακός γιγαντώθηκε και κατέστρεψε το Ελληνικό ποδόσφαιρο, κλέβοντας τις Κυριακές μας».

Και αυτό που είδατε, ήταν απλά η επέτειος αυτού του Σαββατοκύριακου. Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα και, όσο μας το επιτρέπει η επικαιρότητα, η Αθλητική διαπλοκή θα ανοίγει τα αρχεία της και θα παρουσιάζει την ιστορική πραγματικότητα, κόντρα στη διαστρέβλωση...

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα links από τις έρευνες της Αθλητικής διαπλοκής για τη διαιτησία και το παρασκήνιο των πρωταθλημάτων από το 1996.

Σχόλια