Δύο ιστορίες για τον Κυράστα: Ποιοι ήταν τελικά οι «αλήτες»;

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το θάνατο του Γιάννη Κυράστα, ενός προσώπου που έχει μυθοποιηθεί από τον κόσμο του Παναθηναϊκού και ας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον «επάρατο» Πειραιά.

Η Αθλητική διαπλοκή θα σας θυμίσει  δύο ξεχασμένες ιστορίες, αρκετά άβολες για την ιστορία του Παναθηναϊκού. Πρωταγωνιστής και στις δύο, ο Γιάννης Κυράστας.

Η πρώτη ιστορία αφορά ένα αυγουστιάτικο σαββατόβραδο του 1998, στην πρεμιέρα της ντροπής της σεζόν 1998/99. Εποχή δήθεν «βαθιάς ερυθρόλευκης παράγκας που έκλεβε τα πρωταθλήματα από τον Παναθηναϊκό».

Η πρεμιέρα ήταν Παναθηναϊκός - Πανηλειακός στο ΟΑΚΑ και ο Γιάννης Κυράστας ήταν προπονητής της ομάδας του Πύργου. Ο αγώνας βρισκόταν στο 94' και ήταν ισόπαλος με σκορ 1-1. Ο Κριστόφ Βαζέχα προελαύνει προς την περιοχή του Πανηλειακού. Περίπου δύο μέτρα εκτός της περιοχής ανατρέπεται. Η υποτιθέμενη «ερυθρόλευκη παράγκα» με διαιτητή από τον «αμαρτωλό Πειραιά» του Σπάθα, συγκινείται και καταλογίζει πέναλτι, με το οποίο ο Παναθηναϊκός κλέβει το τρίποντο της νίκης.

Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Γιάννης Κυράστας έκανε λόγο για «αλλοίωση αποτελέσματος» και «δολοφονία των μικρών ομάδων»:

Τα Νέα, 24/08/1998
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Η φάση στο ακόλουθο βίντεο:

Η δεύτερη ιστορία έρχεται στο τέλος της σεζόν 2002/03, αμέσως μετά το ιστορικό ντέρμπι της Ριζούπολης και την κατάκτηση το έβδομου συνεχόμενου πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό με την τριάρα επί του Παναθηναϊκού.

Ο Γιάννης Κυράστας είχε μιλήσει σε αθλητική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» και είχε αναγνωρίσει την ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Λίγες μέρες αργότερα, διαβάζαμε στην «Αθλητική Ηχώ», εφημερίδα που στήριζε τον Παναθηναϊκό, ότι ο Κυράστας είναι «πρώην προπονητής» και «χομπίστας ψαράς» που «παραληρεί»:
Οι μνήμες είναι ασθενείς και είπαμε να τις τονώσουμε λίγο...

Σχόλια