Περί Youth League, ακαδημιών, πορειών και πονεμένων «ιστορικών»...

Η πρόκριση της ομάδας νέων του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Youth League, δηλαδή του Champions League των νέων, προκάλεσε σύγχυση και περίεργα συναισθήματα σε ορισμένους οπαδούς άλλων ομάδων και κυρίως σε κάποιους «ιστορικούς» του Παναθηναϊκού.

Η σύγχυση και ο πόνος έχει τριπλή ρίζα:

- Ο πρώτος πόνος ήρθε όταν η Αθλητική διαπλοκή δημοσίευσε μία εκτεταμένη έρευνα για το αφήγημα των 1.700+ τίτλων του Παναθηναϊκού και το γελοιοποίησε στο πανελλήνιο, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για τίτλους μη αναγνωρισμένους από ομοσπονδίες, για τοπικά τουρνουά juniors, ακαδημίες, τίτλους βιντεοπαιχνιδιών, σκάκι, τουρνουά 6Χ6 της ΕΠΣ Αθηνών στο ποδόσφαιρο, τίτλους της χούντας, κτλ. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλη την αποκαλυπτική έρευνα.

- Ο δεύτερος πόνος ήρθε, όταν πέρυσι ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τους 300 πραγματικούς πανελλήνιους και διεθνείς τίτλους σε όλα τα ομαδικά αθλήματα ανδρών και γυναικών, με τον Παναθηναϊκό να είναι δεύτερος με 179. Πλέον, οι τίτλοι είναι 305-180 και η διαφορά διευρύνεται διαρκώς.

- Ο τρίτος πόνος ήρθε πριν από λίγους μήνες, με την μεγάλη έρευνα που απέδειξε ότι ο Ολυμπιακός είναι ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος της Ευρώπης στα ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα, κάτι μεγαλειώδες για τον Ελληνικό αθλητισμό!


ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Τα τρία απανωτά χτυπήματα, ήταν βαριά και η αντίδραση των πράσινων ιστορικών, ήταν αμήχανη. Έμειναν διαρκώς να καταγγέλουν οτι ο Ολυμπιακός δεν υπολογίζει τους τίτλους των ακαδημιών, δηλαδή των τμημάτων νέων, εφήβων, κτλ.

Φυσικά, οποιοσδήποτε άνθρωπος παρακολουθεί έστω και λίγο τα αθλητικά δρώμενα, γνωρίζει ότι όλοι οι σύλλογοι του κόσμου υπολογίζουν τους τίτλους στα τμήματα ανδρών και γυναικών και όχι στα τμήματα των μικρών παιδιών που προορίζονται να εφοδιάζουν τα κεντρικά τμήματα με μελλοντικούς αθλητές και δεν προορίζονται για τιτλοθηρία.

Για παράδειγμα, πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε την κατηγορία με τους τίτλους του ποδοσφαιρικού τμήματος της Ρεάλ Μαδρίτης στο επίσημο site του συλλόγου. Θα δείτε πρωταθλήματα, κύπελλα, σούπερ καπ και διεθνείς τίτλους, αλλά δεν θα δείτε τίτλους ακαδημιών, πόσο μάλλον τοπικά τουρνουά ακαδημιών!

Με αφορμή λοιπόν την πρόκριση των ερυθρόλευκων νέων στο Youth League, ο Αριστοτέλης Μπενόγλου ισχυρίστηκε ότι ο Ολυμπιακός δεν θέλει να υπερτονίσει την επιτυχία αυτής της πρόκρισης για να μην έρθει σε αντίφαση με το ότι δεν προσμετρά τίτλους τσικό και ακαδημιών.


Καταρχάς, το ότι ένας σύλλογος δεν προσμετρά τίτλους ακαδημιών, δεν σημαίνει ότι δεν χαίρεται με τις επιτυχίες των παιδιών, ότι δεν φουσκώνει από υπερηφάνεια ή ότι δεν τα στηρίζει. Άλλο όμως αυτό και άλλο η επίσημη προσμέτρηση.

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα: Στο υποθετικό σενάριο ότι οι νέοι του Ολυμπιακού κατακτήσουν φέτος το Youth League, είναι ποτέ δυνατόν σε αυτή την περίπτωση να δηλώνει ο Ολυμπιακός ότι έχει ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο; Ναι, θα χαρεί, ναι θα πανηγυρίσει, αλλά θα μπορεί να λέει «έχουμε Champions League στο ποδόσφαιρο»;

Μία λογική διαφοροποίηση, θα ήταν η εξής: Να προσμετράει ένας σύλλογος τους τίτλους του στα κεντρικά τμήματα και να κάνει, εφόσον το επιθυμεί, μία ξεχωριστή προσμέτρηση για τους τίτλους των ακαδημιών. Φυσικά στον Παναθηναϊκό δεν το κάνουν αυτό, αλλά βάζουν σε ένα μίξερ όλους τους τίτλους, μήπως «ψηλώσουν» ως σύλλογος.

Αλλά ακόμα και έτσι, κάνουν μία επιπρόσθετη «ζαβολιά», καθώς δεν μετράνε τους πανελλήνιους τίτλους των ακαδημιών, αλλά μετράνε και τα τοπικά τουρνουά, κάτι που δεν έχει καμία λογική, γιατί στην Αθήνα των παλαιότερων δεκαετιών διοργανώνονταν τα παλιότερα χρόνια περισσότερα τοπικά τουρνουά από ό,τι για παράδειγμα στον Πειραιά ή την Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας σε πανελλήνιο επίπεδο, ακόμα και στις ακαδημίες, βασιλιάς είναι ο Ολυμπιακός. Στις κατηγορίες Κ-15, Κ-17, Κ-18, Κ-19, Κ-20 και Κ-21, δηλαδή σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις των ακαδημιών στο ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός είναι πρώτος με 18 πρωταθλήματα Ελλάδας και έπονται ο ΠΑΟΚ με 15 και ο Παναθηναϊκός με 5:

Παρόλα αυτά, θα ήταν τουλάχιστον αστείο, να προσθέσει ο Ολυμπιακός τα 18 πρωταθλήματα των ακαδημιών στα 47 πρωταθλήματα του ανδρικού τμήματος και να ισχυριστεί ότι έχει 65 πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο!

Αυτό κάνουν κάποιοι άλλοι, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κοροϊδεύουν ακόμα και τον εαυτό τους. Ο λόγος είναι ότι με αυτή την αλλοπρόσαλλη μέθοδο εμφανίζεται ο Παναθηναϊκός να έχει 217 τίτλους, δηλαδή να είναι πρώτος στον πλανήτη. Σκεφτείτε ότι η έρημη η Ρεάλ έχει 100... Αφού λοιπόν πιστεύουν τις αλλοπρόσαλλες μετρήσεις τους, τότε γιατί είναι τόσο διψασμένοι στο ποδόσφαιρο; Γιατί τους πονάει που δεν έχουν ούτε ένα πρωτάθλημα τα τελευταία 14 χρόνια;

Η απάντηση είναι γιατί αυτοί είναι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ! Πρωταθλήματα, κύπελλα, σούπερ καπ, ευρωπαϊκά. Έχετε δει καμία ομάδα να βάζει αστέρια στη φανέλα για τίτλους ακαδημιών; Όχι. Οι πραγματικοί τίτλοι μετράνε στον αθλητισμό και όχι τα ψεύτικα αφηγήματα που δεν πείθουν ούτε τον εαυτό σας! Και οι πραγματικοί τίτλοι είναι 305-180!

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ατομικά αθλήματα. Κατηγορούν τον Ολυμπιακό ότι δεν μετράει τους τίτλους σε αυτά και δεν καταλαβαίνουν ότι, αν τα μετρούσε, θα ήταν ακόμα πιο τερατώδεις οι διαφορές. Μόνο στην κολύμβηση, έχει καμιά διακοσαριά πανελλήνιους τίτλους, δηλαδή περισσότερους από όσους έχουν άλλοι σε όλον τον ατομικό αθλητισμό...

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΙΡΩΝΕΥΕΤΑΙ ΜΠΑΤΣΚΑ, ΜΑΚΑΜΠΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΝΤΣΒΑΡΟΣ

Ο αγαπημένος μας «ιστορικός» κράτησε για το τέλος ένα υστερόγραφο, στο οποίο είναι εμφανής η αγωνία του μήπως ο Ολυμπιακός προχωρήσει φέτος αρκετά στο Conference League.

Ανέφερε λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στα πρόθυρα των προημιτελικών της διοργάνωσης, αφού ξεπέρασε ομάδες όπως η Μπάτσκα Τόπολα και η Φερεντσβάρος, ενώ στους «16» θα αντιμετωπίσει την Μακάμπι Τελ Αβίβ, χαρακτηρίζοντάς τες βατούς αντιπάλους.

Έκανε λοιπόν λόγο για δήθεν αντίφαση όσων υποτιμούν τις μεμονωμένες «πορείες» του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, επειδή αντιμετώπιζε βατούς αντιπάλους, όπως η Λίνφιλντ και η Λέγκια Βαρσοβίας.

Καταρχάς, έχει πολύ μεγάλη πλάκα να ειρωνεύεται ένας οπαδός του Παναθηναϊκού την Μακάμπι Τελ Αβίβ που του ρίχνει 190 (!) θέσεις στο ranking της ΟΥΕΦΑ ή την Φερεντσβάρος που του ρίχνει 192 θέσεις στο κεφάλι και ήταν αήττητη για 12 αγώνες στην Ευρώπη, ενώ η... Πανάθα τερμάτισε τελευταία στον όμιλό της και αποκλείστηκε! Η δε Μπάτσκα Τόπολα βρίσκεται στην ίδια «γειτονιά» του ranking με το τριφύλλι. Θέση 244 ο Παναθηναϊκός, θέση 252 η Μπάτσκα. Είπες κάτι για μεγαθήρια Αριστοτέλη;

Πράγματι, παίξατε με «καφενεία» και το 1985 και το 1996. Μόνο που τότε ήταν κύπελλο πρωταθλητριών/Champions League και ήταν αστείο να αντιμετωπίζει κανείς τέτοιες ομάδες. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με την Λίνφιλντ το 1984 και ο Ολυμπιακός με την Μπενφίκα το 1983. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με την Λέγκια το 1996 και ο Ολυμπιακός με την Γιουβέντους του Ζιντάν το 1998.

Αντίθετα, στην περίπτωση της Μπάτσκα Τόπολα δεν σας παίρνει να ειρωνεύεστε. Το ότι ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη ομάδα, δεν ήταν θέμα τύχης, όπως συνέβαινε στις δικές σας περιπτώσεις, αλλά οφείλεται στο ότι οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν σε καλύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Ο Παναθηναϊκός, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια ομάδα όπως η Μπάτσκα, γιατί βρίσκονταν και ο ίδιος στο χαμηλότερο γκρουπ δυναμικότητας, λόγω του ότι έχει κατρακυλήσει στα βάθη του ευρωπαϊκού ranking εδώ και πολλά χρόνια, ως «πελάτης» της Κοπεγχάγης, της Οντένε, της Καμπάλα και της Εστορίλ, όταν ο Ολυμπιακός έπαιρνε βαθμούς διαλύοντας μεγαθήρια.

Όπως έχουμε ξαναπεί, όσους βαθμούς πήρε ο Ολυμπιακός ενδεικτικά μία χρονιά σε όμιλο με μεγαθήρια (πχ 2014/15 με Ατλέτικο, Γιουβέντους), δεν τους έχει μαζέψει αθροιστικά έντεκα χρόνια ο Παναθηναϊκός και σε χαμηλότερη διοργάνωση!

Άρα ο Παναθηναϊκός είναι ουσιαστικά μια «πράσινη Μπάτσκα Τόπολα» της Ευρώπης, εξ ου και τερμάτισε τελευταίος στον όμιλό του και αποκλείστηκε όταν του έκανε πάρτι η Χάιφα στη γεμάτη Λεωφόρο, την ώρα που ο Ολυμπιακός έριχνε πεντάρα στο άδειο -ελέω κυβέρνησης- γήπεδο Καραϊσκάκη.

ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ

Από κει και πέρα, οι «πορείες» είναι μία καθαρά «παναθηναϊκή» κατασκευή. Σαν όρος, δεν υπάρχει καν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Φυσικά και θα πανηγυρίσει ο Ολυμπιακός αν φτάσει στα προημιτελικά και στα ημιτελικά και οπουδήποτε καταφέρει να φτάσει. Η χαρά της πρόκρισης είναι πάντα μεγάλη. «Και το βράδυ, το βραδάκι, όταν θα' χουμε πια προκριθεί» τραγουδούν οι φίλοι του Ολυμπιακού.

Φαίνεται ότι ο χρόνος έχει παγώσει για το τριφύλλι στα mid 90s. Ωστόσο, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η διαχρονική ευρωπαϊκή παρουσία μίας ομάδας δεν κρίνεται από 3-4 μεμονωμένες ευρωπαϊκές παρουσίες. Κρίνεται από το αν έχει ευρωπαϊκό τίτλο, διαφορετικά από τη συνολική, διαχρονική της παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Ολυμπιακός έχει λοιπόν περισσότερες νίκες από τον Παναθηναϊκό και από κάθε άλλη Ελληνική ομάδα σε κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση μεμονωμένα, αλλά και σε όλες αθροιστικά, τόσο αριθμητικά, όσο και αναλογικά βάσει συμμετοχών, ενώ έχει μεγαλύτερη βαθμολογία στα διαχρονικά rankings της ΟΥΕΦΑ και περισσότερες προκρίσεις σε επόμενες φάσεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων από κάθε άλλο Ελληνικό σύλλογο.

Άλλωστε, επισήμως η ΟΥΕΦΑ μετράει τίτλους και ranking. Αυτοί είναι οι επίσημοι πίνακες της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Δεν υπάρχουν πίνακες πορειών. Πίνακες ranking για την ΟΥΕΦΑ, πίνακες... lalaking για τους πονεμένους.

Επίσης, ακόμα και αν κάποιος ήθελε να μπει στην ουσία του όρου «πορεία», θα έπρεπε να το κάνει τίμια και χωρίς τις κλασικές «βαζέλικες» παγαποντιές.

«Πορεία» σημαίνει «κίνηση σε μεγάλη απόσταση». Το να παίξεις 2-3 γύρους με «καφενεία» και να πας στους «4» δεν συνιστά πορεία. Πορεία ήταν αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός το 2019/20 με 16 αγώνες, ακόμα και αν η φάση στην οποία έφτασε ήταν οι «16» και όχι η τετράδα.

Και φυσικά, έχει σημασία ποιος είναι ο αντίπαλος. Οπότε ναι, ήταν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά ο αποκλεισμός της Άρσεναλ από τον Ολυμπιακό το 2020, ακόμα και αν συναντήθηκαν στη φάση των «32» του Europa League, συγκριτικά με την πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Λέγκια Βαρσοβίας το 1996 και ας συναντήθηκαν στα προημιτελικά του Champions League.

Κλείνοντας, για να μην αγχώνεστε για πιθανή μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού φέτος, σας ενημερώνουμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι. Ο Ολυμπιακός είναι ούτως ή άλλως ο βασιλιάς του Ελληνικού ποδοσφαίρου με 47 πρωταθλήματα, 28 κύπελλα και 18 νταμπλ και δεν θα χρειαστεί καμία πορεία για να εδραιωθεί πουθενά...

ΥΓ1: Στο Γουέμπλεϊ δεν αναφερόμαστε μόνο στην ήττα σας στον τελικό, αλλά στο σκάνδαλο Χουντέμπλεϊ. Μην ξεχνιέστε. Περισσότερα εδώ.

ΥΓ2: Στη χρονιά του Χέιζελ, δεν αναφερόμαστε μόνο στους καφενειακούς αντιπάλους τύπου Λίνφιλντ, αλλά και στον κατακλυσμό από πέτσινα πέναλτι, όπως και στην καταγγελία του αρχηγού της Λίβερπουλ ότι κάποιος αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Περισσότερα εδώ.

Σχόλια