Πίνακες ranking, πίνακες «Λαλάκing» και «πράσινες» παραδοχές!

Οι επίσημοι πίνακες της ΟΥΕΦΑ είναι αποκαλυπτικοί για τις Ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως όταν το ranking πονάει, εμφανίζεται το «lalaking», δηλαδή ψεύτικοι πίνακες αλχημείας που στηρίζουν τα πράσινα αφηγήματα.

Πριν από τέσσερα χρόνια, κυκλοφόρησε ένας από τους πιο αστείους πίνακες για τις συμμετοχές των Ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο ποδόσφαιρο. Δημιουργός -ποιος άλλος- το SDNA.

Από τη μια ο επίσημος πίνακας της ΟΥΕΦΑ με το all time ranking που φέρνει μακράν πρώτο τον Ολυμπιακό και από την άλλη ο πορτοκαλί πίνακας... lalaking! Καμαρώστε τον:

- Ο πίνακας αυτός αναφέρεται στους αγώνες των Ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τα προημιτελικά και μετά, αφήνοντας σκόπιμα εκτός τη φάση των «16» που τους χαλάει τη σούπα. Λογική lalaking!

- Υπολογίζουν συγκεκριμένα τις προκρίσεις από την οκτάδα και μετά, με το αστείο επιχείρημα-λογικό άλμα ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες, οι ολυμπιονίκες είναι οι οκτώ πρώτοι! Λογική lalaking!


- Για να καταλάβετε το μέγεθος της παγαποντιάς, περιλαμβάνουν στις συμμετοχές του Παναθηναϊκού τις 6 αγωνιστικές της προημιτελικής φάσης στη σεζόν 1991/92! Έξι αγωνιστικές ίσον έξι πορείες. Λογική lalaking!

- Δηλαδή, επειδή το format της ΟΥΕΦΑ περιλάμβανε όμιλο με αγωνιστικές στην οκτάδα μιας σεζόν, ο Παναθηναϊκός είναι πιο επιτυχημένος. Λογική lalaking!

- Στην ισοβαθμία Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, βάζουν πρώτο τον ΠΑΟΚ, παρότι ο Ολυμπιακός έχει συμμετοχή σε προημιτελικά Champions League (1998/99), ενώ ο ΠΑΟΚ σε κατώτερες διοργανώσεις. Λογική lalaking!

- Ακόμα και αυτός ο αστείος πίνακας θα πρέπει πλέον να διορθωθεί, περιλαμβάνοντας μίνιμουμ 2 ακόμα αγώνες του Ολυμπιακού (αλλά και του ΠΑΟΚ) στη φετινή σεζόν.

Η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν αυτά τα στοιχεία, ήταν την επόμενη του αποκλεισμού του Ολυμπιακού από την Γουλβς στους «16» του Europa League τη σεζόν 2019/20, σε άρθρο του Αριστοτέλη Μπενόγλου στο SDNA.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, ο εμπνευστής αυτής της θεώρησης προχώρησε σε μνημειώδη κωλοτούμπα των θέσεών του, υιοθετώντας ουσιαστικά τα επιχειρήματα της πλευράς του Ολυμπιακού.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την επική πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο κ. Μπενόγλου έγραψε ότι δεν έγινε και τίποτα τρομερό και ότι ο Ολυμπιακός έχει πετύχει σπουδαιότερες προκρίσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις προκρίσεις των ερυθρόλευκων επί της Μίλαν (2018/19) της Άρσεναλ (2019/20) και της Αϊντχόβεν (2020/21).

Ώστε έτσι, ε; Ας θυμηθούμε λοιπόν σε ποιες φάσεις απέκλεισε ο Ολυμπιακός αυτές τις ομάδες.

- Τη σεζόν 2018/19, απέκλεισε την Μίλαν στη φάση των ομίλων του Europa League, δηλαδή στη φάση των «48»!

- Τη σεζόν 2019/20, απέκλεισε την Άρσεναλ στη φάση των «32» του Europa League.

- Tη σεζόν 2020/21, απέκλεισε την Αϊντχόβεν στη φάση των «32» του Europa League.

Άρα λοιπόν, ο Μπενόγλου παραδέχτηκε ότι η πρόκριση επί της Μακάμπι, παρότι έδωσε εισιτήριο για τα προημιτελικά, εν τούτοις είναι λιγότερο σημαντικη από άλλες προκρίσεις που συνέβησαν σε πιο πρώιμες φάσεις. Συνεπώς, παραδέχτηκε ότι μια πορεία στην Ευρώπη έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αυτός ειναι ο λόγος που επιμένουμε από την πλευρά μας ότι η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Λέγκια το 1996 έχει μικρότερη βαρύτητα από την πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Άρσεναλ το 2020, παρότι η μία πρόκριση έδωσε εισιτήριο στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και η άλλη στους «16» του Europa League.

Συγκρίνετε για παράδειγμα την πορεία της Λάρισας στα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων τη σεζόν 1984/85 με την πορεία του Ολυμπιακού στους «16» του Europa League το 2020.

Ονομαστικά, η πορεία της Λάρισας φαντάζει καλύτερη («8» έναντι «16»), αλλά τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Για να φθάσει η Λάρισα στους «8» απέκλεισε μόλις δύο ομάδες και μάλιστα εντελώς άσημες (Siofoki Banyasz και Σερβέτ), για να αποκλειστεί στα προημιτελικά από την Ντιναμό Μόσχας.

Ο δε Ολυμπιακός βρέθηκε το 2019/20 στους «16» του Europa League σε έναν μαραθώνιο 16 αγώνων, με απολογισμό 7 νίκες, 3 ισοπαλίες και 5 προκρίσεις. Αντιμετώπισε μεγαθήρια, όπως την Μπάγερν Μονάχου (που σάρωσε τα πάντα με 6/6 τίτλους και οχταρα στην Μπαρτσελόνα του Μέσι) και την τότε φιναλίστ του Τσάμπιονς λιγκ Τότεναμ και φυσικά άφησε άφωνη την Ευρώπη με τη μνημειώδη πρόκριση του επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο.

Ακόμα και ένα παιδί του δημοτικού λοιπόν αντιλαμβάνεται ότι οι ευρωπαϊκές πορείες δεν εξαρτώνται από την ονομασία της φάσης στην οποία προκρίνεται μια ομάδα, αλλά από πλήθος παραγόντων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Και φυσικά, εφόσον δεν μιλάμε για κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου, αυτό που έχει σημασία, δεν είναι οι δύο-τρεις μεμονωμένες «πορείες» σε μια φάση ονομαστικά πιο προχωρημένη. Αυτό που έχει σημασία είναι η διάρκεια στο χρόνο, όπως αποτυπώνεται στο διαχρονικό ranking της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Αυτό συνομολόγησε ουσιαστικα ο Μπενόγλου, με την παραδοχή του ότι οι προκρίσεις του Ολυμπιακού επί της Μίλαν, της Άρσεναλ και της Αϊντχόβεν, ήταν σημαντικότερες από την προχθεσινή πρόκριση επί της Μακάμπι.

Σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς πίνακες που δεν έχουν γραφτεί σε πονεμένες ιστοσελίδες, ρίξτε μια ματιά...

UEFA:

Διεθνής έκδοση Wikipedia:


Swissfootballdata:

ΥΓ: Θυμίζουμε ότι δεν ήταν η μοναδική φορά που το SDNA και οι γραφίστες του, έφτιαξαν αστείους πίνακες που αναπαράγονται από ορδές προβάτων. Πριν από λίγους μήνες, με αφορμή την υπόθεση Χουάνκαρ, παρουσίασαν έναν πίνακα με τις «έξι νίκες του Ολυμπιακού στα χαρτιά από το 2012»:

Είχαν παραλείψει βέβαια να αναφέρουν ότι στις 4 από τις 6 περιπτώσεις, ο Ολυμπιακός είχε νικήσει κανονικά στο γήπεδο, αλλά επειδή οι οπαδοί των αντιπάλων του είχαν μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο και τα είχαν σπάσει, ο εκάστοτε αγώνας διακόπηκε και οι νίκες είχαν επικυρωθεί στα χαρτιά...

Σχόλια

  1. Δεν πειράζει. Θα σηκώσουμε φέτος το Κόνφερενς μέσα στο ρδελομπού μίας ομάδας που ευνοείται από την προπαγάνδα αυτού του σάιτ, και θα το βουλώσουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο μόνος τρόπος για να το βουλώσουν αυτοί είναι με... πεολειχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου