Τα τοπόσημα του Πειραιά και των Αμπελοκήπων...

Η τοξικότητα στις ψυχές ορισμένων είναι βαθιά ριζωμένη και δεν θα μπορούσε να φύγει ούτε με χειρουργική επέμβαση. Το πρόβλημα όμως, είναι όταν συνυπάρχει με ιστορική ημιμάθεια.

Η νέα αφορμή για τοξικότητα, δόθηκε σε κάποιους με αφορμή το λανσάρισμα μία σειράς από t-shirts εκ μέρους της Euroleague. Στο t-shirt του Ολυμπιακού απεικονίζεται η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας του Πειραιά, μαζί με τον Λέοντα του Πειραιά (porto leone).

Όποιος δει τη σειρά με τα t-shirts, θα διαπιστώσει ότι, στις περισσότερες ομάδες της διοργάνωσης, απεικονίζεται το θρησκευτικό μνημείο της πόλης της ή κάποια κτίρια διοικητικών υπηρεσιών.

Παρόλα αυτά, πρώτα το SDNA και κατόπιν ο «ιστορικός» του Παναθηναϊκού Αριστοτέλης Μπενόγλου αντέδρασαν σαν παιδάκια δημοτικού, θέλοντας να κάνουν καζούρα επιπέδου 10 χρονών «χαχα εμείς έχουμε την Ακρόπολη και εσείς την Αγία Τριάδα, ζήλεια, ζήλεια, αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες!».


Φυσικά αναφέρθηκαν σκόπιμα μόνο στην Αγία Τριάδα και όχι στον Λέοντα του Πειραιά.

Δεν θέλουμε να γίνουμε κουραστικοί και να επαναλάβουμε όσα έχουμε πει επανειλημμένως για την ουσία του θέματος «Αθήνα-Παρθενώνας-Πειραιάς». Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορεί να πατήσει εδώ και να διαβάσει την ανάλυση της Αθλητικής διαπλοκής στη στήλη μας στο Gavros.gr σχετικά με το θέμα του Παρθενώνα και της «πράσινης» ψύχωσης με την Αθήνα, για να διαπιστώσει ποια είναι η ιστορική αλήθεια.

Θα κάνουμε όμως μερικές ουσιαστικές επισημάνσεις:

- Κάποιοι μιλάνε για «Τρούμπα», όπου οι οίκοι ανοχής έκλεισαν από την εποχή του Σκυλίτση και παραλείπουν την οδό Φυλής και το Μεταξουργείο, όπου ακόμα και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, δεκάδες παιδιά βρίσκουν το αντριλίκι τους, ακουμπώντας δειλά το χαρτζιλίκι τους.

- Ο Πειραιάς του... «Αpla Troumpa» και «του εργοστασίου του Παπαστράτου», είναι διάσπαρτος από αρχαιότητες. Οι Αμπελόκηποι όπου ιδρύθηκε και εδρεύει ο Παναθηναϊκός, όχι. Ήταν απλά ένα βοσκοτόπι που εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα.


- Αντιθέτως, Πειραιάς, Φάληρο, Καμίνια, Ρέντης, ήταν ξακουστές συνοικίες της αρχαίας Αθήνας:

- Η ναυτική δύναμη της αρχαίας Αθήνας οφείλεται στον Πειραιά. Αυτό συνειδητοποίησε ο Θεμιστοκλής και κατασκεύασε το λιμάνι του Πειραιά. Αθήνα και Πειραιάς ήταν ΕΝΑ στην αρχαιότητα. Το βοσκοτόπι των Αμπελοκήπων, ήταν ανύπαρκτο και δεν υπήρχε ούτε στη φαντασία.

- Σημερινά τοπόσημα των Αμπελοκήπων είναι η Αμερικανική πρεσβεία, η δικαστική εξουσία (Άρειος Πάγος, Εφετείο) και η εκτελεστική εξουσία (Γ.Α.Δ.Α.). Για κάποιο λόγο, μοιάζουν ταιριαστά με τη νοοτροπία των οπαδών του κράτους.

- Τοπόσημο του Πειραιά που διέφυγε από την λίγκα του Μποντιρόγκα, είναι και το επιβλητικό κτίριο του Δημοτικού θεάτρου:

- Αφού αναφέρθηκες εσκεμμένα σε κτίρια της σημερινής εποχής, όπως το εργοστάσιο του Παπαστράτου και το κτίριο του ΟΛΠ, να σου θυμίσουμε ένα σύγχρονο τοπόσημο του Πειραιά, τον Πύργο του Πειραιά που είναι το πιο φιλόδοξο project της χώρας και θα αποτελεί τον πιο σύγχρονο ουρανοξύστη της Ευρώπης, ένα οικονομικό, εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

- Τοπόσημο του Πειραιά είναι επίσης το ίδιο το γήπεδο Καραϊσκάκη, το οποίο έχει χτιστεί στην περιοχή όπου έχασε τη ζωή του ο ήρωας της επανάστασης του 1821. Σε ό,τι αφορά το μέρος όπου χτίστηκε η Λεωφόρος; Είπαμε, εκεί έβοσκαν συμπαθή αμνοερίφια.

- Σε τι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βάση; Στη λίγκα του Μποντιρόγκα ή στην ΟΥΕΦΑ που απεικόνιζε τον Παρθενώνα το καλοκαίρι με αφορμή τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού super cup στο γήπεδο Καραϊσκάκη;

Κατά τα άλλα, τα έχουμε πει στο μεγάλο σχετικό αφιέρωμα της Αθλητικής διαπλοκής που σας παραπέμψαμε παραπάνω και φυσικά κανείς τους δεν έχει το σθένος να απαντήσει ούτε στο 10% από τα ιστορικά μας επιχειρήματα...

ΥΓ1: Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ιστορικής ημιμάθειας ή ακόμα και πλήρους έλλειψης μόρφωσης, η «Παναθηναϊκή Εγκυκλοπαίδεια» με την οποία συνεργάζεται ο Αριστοτέλης Μπενόγλου, είχε γράψει ότι τα Μακρά Τείχη της αρχαιότητας «οριοθετούσαν» την Αθήνα από τον Πειραιά. Κάτι σαν το Τείχος του Βερολίνου που λέει ο λόγος!

Η ιστορική αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, καθώς τα Μακρά Τείχη συνέδεαν την Αθήνα με τον Πειραιά, όπως γνωρίζει ο καθένας. Ενδεικτικές δημοσιεύσεις από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και από τη διεθνή έκδοση της Wikipedia:
 

ΥΓ2:  Τουλάχιστον ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας είναι αληθινός. Το έτος ίδρυσής σας είναι αληθινό; Γιατί μόνος σου παραδέχτηκες πριν από μία εβδομάδα πως «έχει βάση» ότι τα περί 1908, είναι ψέμα!

Σχόλια

  1. Κακώς ασχολείσαι με γελοίους που γράφουν ότι τα Μακρά Τείχη "χώριζαν" την Αθήνα από τον Πειραιά. Όλοι αυτοί οι αμόρφωτοι που υποστηρίζουν τέτοιες ηλιθιότητες, αγνοούν πως η Αθήνα άρχισε να έχει υπόσταση μόνο μετά τη δημιουργία του λιμανιού της και του στόλου της, ο οποίος την έκανε υπερδύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου