Θεέ μου, πόσα πέναλτι ξοδεύεις για να μην βλέπουμε τον πράσινο θίασο;


Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει στοιχεία-σοκ για τα πέναλτι του ΠΑΟ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια και για το dna του συλλόγου που κερδίζει πέναλτι πιο γρήγορα κι από τη σκιά του!

Δύο ακόμα αστεία πέναλτι προστέθηκαν στην φαρέτρα της πιο πεναλτιακής ομάδας στην ιστορία, μόνο που δεν στάθηκαν ικανά να φέρουν στο τριφύλλι ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας χθες βράδυ στο Περιστέρι.

Το μόνο που ίσως καταφέρουν, είναι να αυξήσουν κατά μερικά εκατομμύρια την τιμή του εθνικού μας βουτηχτή, Φώτη Ιωαννίδη. Ναι, μην απορείτε αν τον δείτε να κατακτά το χρυσό παπούτσι, αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς εκτελέσεων.

Από πέρυσι η Αθλητική διαπλοκή κραύγαζε ότι ο Παναθηναϊκός είναι αγωνιστικά μία πεναλτιακή απάτη και τίποτα παραπάνω. Μία ομάδα χωρίς ποιότητα και χωρίς φαντασία, ένα σύνολο που δεν έχει να προτείνει κάτι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Και αν πέρυσι στηριζόταν ως ένα βαθμό στην άμυνά του, φέτος δεν έχει ούτε αυτό.

Μοναδικό του όπλο και πέρυσι και φέτος, τα πέναλτι, ο διαχρονικός έρωτας του Παναθηναϊκού. Η λευκη βούλα με την οποία είναι άρρηκτα δεμένο το dna του συλλόγου.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει φέτος και τα προηγούμενα χρόνια με τη γλώσσα των αριθμών και τα συμπεράσματα ανήκουν σε εσάς.

ΣΕΖΟΝ 2023/24

Μετά από 14 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της τρέχουσας σεζόν, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει εννέα πέναλτι! 9/14!

Το ποσοστό είναι συγκλονιστικό και φαίνεται ότι βαδίζουμε για ρεκόρ όλων των εποχών σε μία σεζόν.

Θυμίζουμε ότι, μέχρι σήμερα, το ρεκόρ το κατέχει η ΑΕΚ από τη σεζόν 2001/02 της υποτιθέμενης «ερυθρόλευκης» παράγκας, όταν είχε κερδίσει 14 πέναλτι σε πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών, με μέσο όρο 0,54 πέναλτι ανά αγώνα.

Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός κερδίζει 0,64 πέναλτι ανά αγώνα, ένα νούμερο-μαμούθ που δεν έχει προηγούμενο!

Για να βρει κάποιος φετινό αγώνα του Παναθηναϊκού που να μην έχει κερδίσει πέναλτι, θα δυσκολευτεί αρκετά. Εμείς βρήκαμε έναν: Το 0-3 στο Καραϊσκάκη με χατ τρικ Χουάνκαρ, πειθαρχικής επιτροπής και επιτροπής εφέσεων. Ούτε ένα γκολ δεν σημειώθηκε με πέναλτι στη σπαθάτη νίκη των χάρτινων.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και στην Ευρώπη φέτος, καθώς ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου του, αλλά ήταν πρώτος στα κερδισμένα πέναλτι, με τρεις υποδείξεις. Επίσης, κέρδισε δύο πέναλτι και στα καλοκαιρινά προκριματικά. Σύνολο 5 πέναλτι σε 12 ευρωπαϊκούς αγώνες.

Από κοντά, ο ΠΑΟΚ με 4 πέναλτι σε 12 ευρωπαϊκούς αγώνες και η ΑΕΚ κέρδισε ένα πέναλτι σε 10 ευρωπαϊκούς αγώνες. Ο Ολυμπιακός όμως κέρδισε ΜΗΔΕΝ πέναλτι σε 10 ευρωπαϊκούς αγώνες.

ΣΕΖΟΝ 2022/23

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος με τα ψέματα.

Είχε μία τραγική επιθετική επίδοση, καθώς σημείωσε μόλις 47 γκολ σε 36 αγωνιστικές.

Είχε χειρότερη επίθεση από τον Ολυμπιακό (70), την ΑΕΚ (69), τον ΠΑΟΚ (57) και τον Άρη (55), αλλά κέρδισε 11 πέναλτι, τα πιο πολλά από όλους. Σχεδόν το 1/4 των γκολ που πέτυχε, προήλθαν από την άσπρη βούλα!

Φυσικά, τα πιο πολλά, ήταν αστείες βουτιές, προϊόν θεάτρου και συνήθως στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πέναλτι που χρεώθηκε ο Άβιλα στη Λεωφόρο, αλλά και τα πέναλτι με Αστέρα Τρίπολης και Βόλο στη Λεωφόρο και με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να δουλεύονται με επιστημονικό τρόπο στην προπόνηση. Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο πολύ θέατρο. Το εξηγήσαμε και το Σάββατο βράδυ στο blog της Αθλητικής διαπλοκής (διαβάστε εδώ).

ΣΕΖΟΝ 2021/22
Περνάμε στη σεζόν 2021/22. Τα στατιστικά είναι εντυπωσιακά:

Βαθμολογία
Ολυμπιακός: Πρώτος με 83 βαθμούς.
Παναθηναϊκός: Τέταρτος με 61 βαθμούς.

Καλύτερη επίθεση
Ολυμπιακός: Πρώτος με 62 γκολ.
Παναθηναϊκός: Τέταρτος με 52 γκολ.

Κερδισμένα πέναλτι
Παναθηναϊκός: 10 υποδείξεις
Ολυμπιακός: 7 υποδείξεις.

Όπως παρατηρούμε, ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε 22 βαθμούς περισσότερους από τον Παναθηναϊκό και πέτυχε 10 περισσότερα γκολ, αλλά είχε λιγότερες υποδείξεις στα πέναλτι.

Προκαλούμε να μας βρείτε μία χρονιά που ο Παναθηναϊκός να κατέκτησε τόσο εμφατικά ένα πρωτάθλημα και να είχε +22 βαθμούς από τον Ολυμπιακό και μάλιστα να υπολειπόταν και στα πέναλτι!

ΣΕΖΟΝ 2020/21
Πηγαίνοντας στη σεζόν 2020/21, τα δεδομένα πλέον, σοκάρουν...

Βαθμολογία
Ολυμπιακός: Πρώτος με 90 βαθμούς.
Παναθηναϊκός: Πέμπτος με 53 βαθμούς.

Καλύτερη επίθεση
Ολυμπιακός: Πρώτος με 82 γκολ.
Παναθηναϊκός: Τέταρτος με 41 γκολ, ισόβαθμος με τον Άρη.

Κερδισμένα πέναλτι
Παναθηναϊκός: 6 υποδείξεις
Ολυμπιακός: 5 υποδείξεις.

Όπως βλέπετε, ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε 37 βαθμούς περισσότερους από τον Παναθηναϊκό και πέτυχε 41 περισσότερα γκολ, αλλά είχε λιγότερες υποδείξεις στα πέναλτι!

Προκαλούμε να μας βρείτε μία χρονιά που ο Παναθηναϊκός να κατέκτησε τόσο εμφατικά ένα πρωτάθλημα και να είχε +37 βαθμούς από τον Ολυμπιακό και +41 γκολ και μάλιστα να υπολειπόταν στα πέναλτι!

ΣΕΖΟΝ 2019/20
Αντίστοιχα σοκαριστικά είναι τα στοιχεία και από τη σεζόν 2019/20.

Βαθμολογία
Ολυμπιακός: Πρώτος με 91 βαθμούς.
Παναθηναϊκός: Τέταρτος με 58 βαθμούς.

Καλύτερη επίθεση
Ολυμπιακός: Πρώτος με 74 γκολ.
Παναθηναϊκός: Πέμπτος με 43 γκολ, ισόβαθμος με τον ΟΦΗ!

Κερδισμένα πέναλτι
Παναθηναϊκός: 15 υποδείξεις
Ολυμπιακός: 13 υποδείξεις.

Δηλαδή, ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε 33 βαθμούς περισσότερους από τον Παναθηναϊκό και πέτυχε 31 περισσότερα γκολ, αλλά είχε λιγότερες υποδείξεις στα πέναλτι!

Προκαλούμε να μας βρείτε μία χρονιά που ο Παναθηναϊκός να κατέκτησε τόσο εμφατικά ένα πρωτάθλημα και να είχε +33 βαθμούς από τον Ολυμπιακό και +31 γκολ και μάλιστα να υπολειπόταν στα πέναλτι!

Δεν μπορείτε, ε; Να λασπολογείτε όμως για τα ΣΠΑΘΑΤΑ πρωταθλήματα, μπορείτε, έτσι δεν είναι;

2016 - 2019
Νομίζετε ότι αν πάμε στα ακόμα πιο προηγούμενα χρόνια αλλάζει κάτι;
 
Το 2018/19, ο Ολυμπιακός τερμάτισε δεύτερος στη βαθμολογία με 75 βαθμούς και ο Παναθηναϊκός τερμάτισε ΟΓΔΟΟΣ με 36 βαθμούς. 39 βαθμοί διαφορά... Ναι, αλλά στα πέναλτι, ο Ολυμπιακός είδε την πλάτη της Πανάθας με 4-7!
 
Έπρεπε να τερματίσει ενδέκατος ο Παναθηναϊκός στην ακριβώς προηγούμενη σεζόν (2017/18) για να έχει ο Ολυμπιακός περισσότερα πέναλτι από το τριφύλλι (11-7).
 
Αν τσεκάρουμε την ακόμα πιο προηγούμενη σεζόν (2016/17), ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με 67 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τρίτος με 57, αλλά τα πέναλτι ήταν 9-2 υπέρ του τριφυλλιού!
 
Όχι, δεν είναι οφθαλμαπάτη, ο Ολυμπιακός της σεζόν 2016/17 κέρδισε πρωτάθλημα, με μόλις δύο πέναλτι σε όλη τη σεζόν, παρότι είχε την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος! Μάλιστα, το δεύτερο πέναλτι δόθηκε στο 84' της φιέστας με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Καραϊσκάκη και ενώ το σκορ ήταν 4-0, με τους φίλους του Ολυμπιακού να ζητάνε από τον Τσόρι Ντομίνγκεζ να αστοχήσει!

ΤΟ DNA ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΙΩΝΙΩΝ
Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε έναν αγώνα του τριφυλλιού μαζί με κάποιον φίλο ή γνωστό σας που τους υποστηρίζει, αν ο αγώνας οδεύει στο τέλος και είναι ισόπαλος, εστιάστε στο πρόσωπο και το βλέμμα του φίλου σας.

Θα δείτε ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του τη φράση «δώσε μας πέναλτι», «είναι πέναλτι», «να πάει στο var», μία πανίσχυρη λαχτάρα για την άσπρη βούλα που τις περισσότερες φορές του δίνει χαμόγελο στις καθυστερήσεις.

Η «δίψα» του οπαδού του Παναθηναϊκού για πέναλτι, είναι μεγαλύτερη από τη δίψα του βαμπίρ για αίμα. Είναι γραμμένη στην ψυχοσύνθεσή τους, προκύπτει από την ιστορία τους.

Σε γενικές γραμμές, ο οπαδός του Παναθηναϊκού δεν έχει να θυμάται μαγικά από κάποιον Τζιοβάνι, φαντεζί ενέργειες από κάποιον Ριβάλντο, βιρτουόζους από τον Καραπιάλη, μέχρι τον Φόρτουνη και τον Ποντένσε, ούτε γκολ όπως αυτό.

Έχουν να θυμούνται «τσούκου τσούκου μπολ», βουτιές του Καραγκούνη, θεατρικές παραστάσεις του Χουάνκαρ και πέναλτι. Πολλά πέναλτι.

Δεν είχαν στον πάγκο τους Βαλβέρδε και Ζαρντίμ αλλά Αναστασίου και Στραματσόνι.

Ο Ολυμπιακός είχε πάντα την ποιότητα και το θέαμα, οι άλλοι είχαν την κουτοπονηριά. Ο Ολυμπιακός ήταν πάντα το τζιπ των πολλών κυβικών και οι άλλοι το φιατάκι που περνάει με κόκκινο.

Θυμηθείτε ενδεικτικά τις μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές. Ο Ολυμπιακός διέλυε την Γιουνάιτεντ με γκολάρες Τσόρι και Κάμπελ και εκείνοι έχουν να θυμούνται το πέναλτι του Μπασινά με την Μπαρτσελόνα.

Ο Παναθηναϊκός κέρδιζε πέναλτι απέναντι στην αποδεκατισμένη Γιουβέντους των εννέα παικτών το 2000, αλλά ο Ολυμπιακός την υπέτασσε με γκολάρα του Κασάμι το 2014.

Ακόμα και φέτος, στις πιο δυνατές ευρωπαϊκές στιγμές των αιωνίων, ο Ολυμπιακός έχει να θυμάται την γκολάρα του Φόρτουνη με την Γουέστ Χαμ και ο Παναθηναϊκός το πέναλτι στις καθυστερήσεις με την Μαρσέιγ.

Τα ίδια συνέβαιναν πάντα και στην Ελλάδα.

- Στη Ριζούπολη τριάρα με γκολάρες, αλλά στη Λεωφόρο, Δούρος.

- Στη Λεωφόρο πέρυσι, μπαλάρα ο Ολυμπιακός, αλλά πέτσινο πέναλτι ο ΠΑΟ στις καθυστερήσεις για να σώσει την ισοπαλία.

- Φέτος στο Καραϊσκάκη, γκολάρα ο Καμαρά, αλλά πράσινο χατ τρικ στα χαρτιά για μία κροτίδα εκτός αγωνιστικού χώρου.

Δεν τους ένοιαζε ποτέ η ποιότητα αρκεί να έρθει το αποτέλεσμα και «να γράψει». Όπως και στο μπάσκετ. Ευρωπαϊκό ο ένας με 67-66 και συγγνώμη της FIBA το 1996 για να ακολουθήσει ρεζίλι με 73-38 στην Α1. Ευρωπαϊκό ο άλλος το 1997 με τρομερό μπάσκετ, 73-58 και τρεμπλ, χωρίς κανένα ρεζίλι στην Α1 και αφού τους διέλυσε στα playoffs με 49-69. Στο μυαλό τους, τα δύο ευρωπαϊκά έχουν την ίδια αξία... Είναι ένα γενικό φαινόμενο, σε όλα τα αθλήματα και αποκωδικοποιεί το dna των δύο συλλόγων.

Δεν χρειάζεται να πλατειάζουμε, τα πολλά λόγια περιττεύουν. Η ουσία είναι ότι η πεναλτιακή ψυχή είναι βαθιά ριζωμένη στο dna του Παναθηναϊκού. Ο σύλλογος κερδίζει πέναλτι πιο γρήγορα και από τη σκιά του και παράγει περισσότερα πέναλτι από όσα μπορεί να καταναλώσει. Οι βουτιές και το θέατρο είναι στην ημερήσια διάταξη.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένας επικοινωνιακός μηχανισμός που προσπαθεί να λασπολογήσει τον Ολυμπιακό και την ιστορία του. Η αλήθεια των αριθμών και της ιστορίας όμως, θα είναι πάντα ο εφιάλτης τους.

Σχόλια