Η χυδαία προπαγάνδα για τη διαιτησία στο Ολυμπιακός-Παρτιζάν


Ακριβώς αυτό που δείχνει η κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου... Ο Ολυμπιακός ήταν ο αδικημένος από τη διαιτησία στον χθεσινό αγώνα με την Παρτιζάν στο ΣΕΦ για την 4η αγωνιστική της Euroleague, αλλά η αισχρή προπαγάνδα παρουσιάζει τους Ερυθρόλευκους ως ευνοημένους, στηριζόμενη σε μια και μοναδική φάση.

Η πραγματικότητα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική. Ο Ολυμπιακός, πέραν των τραυματισμών και των απουσιών, είχε να αντιμετωπίσει μια εχθρική διαιτησία που προκάλεσε έντονο προβληματισμό για τη λίγκα που διοικεί ο παλαίμαχος παίκτης του Παναθηναϊκού Ντέγιαν Μποντιρόγκα.

ΦΑΣΗ 1:
ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Δύο λεπτά πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα, υπήρξε χαστούκι του Πάντερ στον Παπανικολάου. Έπρεπε να υποδειχθεί αντιαθλητικό φάουλ σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή του παιχνιδιού, με το σκορ 79-79 και ενώ απέμεναν δύο λεπτά για τη λήξη.


Εν τέλει, το καραμπινάτο αντιαθλητικό φάουλ δεν δόθηκε, παρότι η φάση εξετάστηκε στο instant replay. Αν καταλογιζόταν, τότε ο Ολυμπιακός θα είχε την ευκαιρία να περάσει μπροστά στο σκορ και να έχει δική του επίθεση για να διευρύνει τη διαφορά σε ασφαλές επίπεδο.

Η κατοχή πήγε λανθασμένα στην Παρτιζάν, ο Σμάιλαγκιτς ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων και έτσι ο Ολυμπιακός, αντί να έχει προβάδισμα 5-6 πόντων, βρέθηκε να κυνηγάει το -3 ενώ απέμεναν δευτερόλεπτα για τη λήξη. Όλη η ροή του αγώνα, αλλοιώθηκε πλήρως και χρειάστηκε η παληκαρήσια ανατροπή του Ολυμπιακού για να μην πάρει τη νίκη η Παρτίζαν.

ΦΑΣΗ 2:
ΤΟ ΦΑΟΥΛ ΣΤΟΝ ΠΙΤΕΡΣ
Μισό λεπτό πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, ο Ολυμπιακός βρισκόταν πίσω στο σκορ με 56-69 και ο Πίτερς ευστόχησε σουτ τριών πόντων για να μειώσει στους 10.

Στη φάση αυτή, ο Πίτερς τραυματίστηκε και αποχώρησε από τον αγώνα, προσθέτοντας ένα ακόμα πρόβλημα στον Ολυμπιακό. Κατά την προσγείωσή του, πάτησε άσχημα στο πόδι του Λεντέι της Παρτιζάν, το οποίο είχε τοποθετηθεί με αφύσικο τρόπο στο σημείο προσγείωσης του παίκτη του Ολυμπιακού.

Οι διαιτητές εξέτασαν τη φάση στο instant replay, μετά από challenge του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά και πάλι δεν καταλόγισαν την ξεκάθαρη παράβαση.

ΦΑΣΗ 3:
ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΓΟΥΟΚΑΠ ΓΙΑ 3 ΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΕΡ
06:55 πριν από τη λήξη της τέταρτης περιόδου, ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει την αντεπίθεση για τη μεγάλη ανατροπή.

Το σκορ ήταν 69-73 υπέρ της Παρτιζάν και ο Γουόκαπ χρεώθηκε φάουλ εις βάρος του Πάντερ. Η ζημιά για τον Ολυμπιακό ήταν διπλή, γιατί αφενός χρεώθηκε με τέταρτο φάουλ ο Γουόκαπ και αφετέρου κέρδισε 3 βολές ο Πάντερ, κάτι που αποτέλεσε «μαχαιριά» για τον Ολυμπιακό και πολύτιμη ανάσα για τους Σέρβους, τη στιγμή της ερυθρόλευκης αντεπίθεσης.

ΦΑΣΗ 4:
Η ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΤΙΖΑΝ
Μια ακόμα διαιτητική απόφαση που αποτέλεσε «δώρο» προς την Παρτιζάν, έκρινε μία εξαιρετικά κρίσιμη κατοχή και ελάχιστοι την έχουν σχολιάσει σήμερα.

Αναφερόμαστε στην απόφαση να δοθεί η κατοχή στους παίκτες της Σερβικής ομάδας ενάμιση λεπτό πριν από το τέλος της παράτασης, με το σκορ 91-89 υπέρ του Ολυμπιακού, χρεώνοντας στον Μιλουτίνοφ την απομάκρυνση της μπάλας εκτός του παρκέ.

Από το ακόλουθο στιγμιότυπο, προκύπτει, ότι ο Μιλουτίνοφ σπρώχνει την μπάλα εντός παρκέ, ενώ η φορά του χεριού του Αβράμοβιτς ετοιμάζεται να σπρώξει την μπάλα εκτός παρκέ:

Επίσης, από το επόμενο στιγμιότυπο, προκύπτει ότι το χέρι του Αβράμοβιτς, είναι αυτό που δίνει κατευθύνση για να βγει η μπάλα έξω:

Οι διαιτητές εξέτασαν τη φάση στο instant replay, ωστόσο έδωσαν την κατοχή στη Σερβική ομάδα που είχε μία ακόμα ευκαιρία να ισοφαρίσει καθώς βρισκόταν 2 πόντους πίσω στο σκορ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ισχυριστεί κάποιος ότι επρόκειτο για μία οριακή φάση, αν οι διαιτητές ήθελαν να ευνοήσουν πραγματικά τον Ολυμπιακό, θα του έδιναν την κατοχή σε εκείνο το σημείο.

ΤΑ ΦΑΟΥΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Ένα ακόμα διαιτητικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι το πρώτο φάουλ που καταλογίστηκε κατά της Παρτιζάν στην τέταρτη περίοδο, ήταν στο 05:28 πριν το τέλος, ενώ μιλάμε για την περίοδο που ο Ολυμπιακός εξαπέλυσε τη μεγάλη αντεπίθεση για την ανατροπή και η Παρτιζάν αμυνόταν διαρκώς.

Ωστόσο, για 4,5 αγωνιστικά λεπτά, δεν καταλογίστηκε ούτε ένα φάουλ εις βάρος της Σερβικής ομάδας!

Παρόλα αυτά, από χθες διαβάζουμε διαρκώς πώς γίνεται να μην δόθηκε πέμπτο φάουλ στον Γουόκαπ.

Περαιτέρω, στο πρώτο ημίχρονο υπήρξαν τρεις φάσεις, όπου σκόραρε η Παρτιζάν και έπρεπε να δοθεί παράβαση για βήματα και ένα τρίποντο/φάουλ που επίσης ήταν λανθασμένη απόφαση.

Και όμως από χθες δημοσιογράφοι και trolls έχουν εξαπολύσει μία πρωτοφανή επίθεση προπαγάνδας για να παρουσιάσουν ότι δήθεν ευνοήθηκε ο Ολυμπιακός με αφορμή την οριακή φάση για το μπρος-πίσω του Πάντερ, μία φάση για την οποία η Παρτιζάν δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει challenge.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΜΑΡΤΥΡΑ ΠΟΛΛΑ
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που αναμφίβολα είναι από τους... γκρινιάρηδες προπονητές, δεν ανέφερε το παραμικρό για τη διαιτησία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ούτε άφησε αιχμές:

Ο λόγος είναι σαφής: Γνώριζε ότι η ομάδα του ευνοήθηκε και δεν μπορούσε να πει το παραμικρό, σε αντίθεση με τους εγχώριους βόθρους της χώρας μας σε επίπεδο ΜΜΕ, σχολιαστών και απλών οπαδών που μολύνουν τον Ελληνικό αθλητισμό με την παρουσία τους...

Σχόλια