Οι 3 τελευταίοι αγώνες ΑΕΚ-Ολυμπιακού στη Ν.Φιλαδέλφεια και η παρθενία 16 αγώνων...

 

Με αφορμή τον επικείμενο αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού για τα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας στην «OPAP Arena» και γυρίζουμε το χρόνο πίσω και θυμόμαστε τους τρεις τελευταίους αγώνες της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο στάδιο «Νίκος Γκούμας» της Νέας Φιλαδέλφειας.

10/01/2001 - ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2
Η ΡΕΤΣΙΝΙΑ ΤΟΥ «ΠΕΣΤΕ ΚΑΤΩ»

Τον Ιανουάριο του 2001, η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια για τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα της φάσης των «16» του κυπέλλου Ελλάδας. Λίγοι θυμούνται ότι χάρη στη διαιτησία Ποντίκη, η Ένωση άνοιξε το σκορ με οφσάιντ γκολ που σημείωσε ο ο Ντέμης Νικολαΐδης στο 46' και το οποίο, έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς ο Βασίλης Λάκης ήταν σε θέση οφσάιντ, όταν του δόθηκε η πάσα για να πάρει την μπάλα πριν βγάλει την ασίστ.

Η ΑΕΚ έμεινε με 9 παίκτες λόγω των αποβολών Ζήκου και Νικολαΐδη στο 52' και στο 53', ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 67' με τον Νινιάδη και η εύκολη λύση βρέθηκε: Οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν εντολή να πέσουν κάτω υποδυόμενοι τους τραυματίες, έτσι ώστε η ομάδα να μείνει με λιγότερους από 7 παίκτες και βάσει κανονισμών να διακοπεί ο αγώνας.

Προ ολίγων εβδομάδων, ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ Γιάννης Καραλής, μιλώντας στους Betarades, έκανε λόγο για μύθο. Ο κ. Καραλής ανέφερε τα εξής (19:00 του βίντεο της συνέντευξης) :

«Η ΑΕΚ ισοφαρίζεται 1-1 στο 75', παίζει με εννέα παίκτες και έπεσε κάτω, γιατί; Για να πετύχει τον διασυρμό; Έγινε 0-3 στα χαρτιά. Αν ολοκληρωνόταν ο αγώνας, το πολύ να γινόταν 1-2 ή 1-3».

Η πρώτη ανακρίβεια του Γιάννη Καραλή είναι ότι το γκολ του Νινιάδη μπήκε στο 75'. Η αλήθεια είναι ότι το γκολ του Νινιάδη μπήκε στο 67', άρα, μαζί με τις καθυστερήσεις, ο Ολυμπιακός είχε μπροστά του μισή ώρα για να στήσει ένα κανονικό πάρτι απέναντι σε μία ομάδα που έπαιζε με δύο παίκτες λιγότερους:

Η δεύτερη ανακρίβεια του Γιάννη Καραλή είναι ότι ο Ολυμπιακός δήθεν πήρε τον αγώνα στα χαρτιά με σκορ 0-3. Η αλήθεια είναι ότι το σκορ στα χαρτιά ήταν 0-2:

Συνεπώς, ναι, η ΑΕΚ πέφτοντας κάτω, εξασφάλισε ένα σκορ 0-2 που της έδινε κάποιες πιθανότητες πρόκρισης εν όψει της ρεβάνς του ΟΑΚΑ, καθώς αν ο αγώνας της Ν. Φιλαδέλφειας ολοκληρωνόταν, τότε το σκορ θα μπορούσε να ξεφύγει αφού έπαιζε με εννέα παίκτες (θα μπορούσε φερ' ειπείν να γίνει 1-5 όπως έγινε πρόπερσι που οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν 11).

Αλλά ακόμα και αν το σκορ έφτανε μόνο στο 1-3 (που ο ίδιος ο Καραλής ανέφερε ως πιθανότητα), αυτό θα ήταν καλύτερο για τον Ολυμπιακό συγκριτικά με το 0-2 στα χαρτιά, καθώς τότε ίσχυε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ και το 1-3 ήταν καλύτερο από το 0-2.

Πέραν του 0-2, η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ την εποχή της υποτιθέμενης «κόκκινης παράγκας», αποτέλεσε ένα απόλυτο σκάνδαλο, καθώς βάσει των κανονισμών, έπρεπε να αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και να τιμωρηθεί η έδρα της για πέντε αγωνιστικές. Αντιθέτως, βαθμοί δεν αφαιρέθηκαν ποτέ και η έδρα της ΑΕΚ τιμωρήθηκε για 4 και όχι για 5 αγωνιστικές...

Τα Νέα, 23-01-2001:

Επίσης, ο κ. Καραλής ανέφερε ότι οι παίκτες της ΑΕΚ έπεσαν κάτω για να διακοπεί ο αγώνας, προκειμένου να μην γίνει μακελειό λόγω επεισοδίων. «Αν γινόταν ένα μπραφ και συναντιόταν οι οπαδοί, θα είχαμε νεκρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη απορία ήταν γιατί αυτά δεν τα κατέθεσε επισήμως τότε η ΠΑΕ ΑΕΚ στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, αλλά επέμενε ότι όντως οι παίκτες τραυματίστηκαν;

Επίσης, γιατί δεν επιβεβαιώνονται τα περί αποφυγής μακελειού από τον κ. Δέλλα; Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο κ. Δέλλας, σε συνέντευξή του επίσης στους betarades είχε δηλώσει προς τιμήν του ότι μετάνιωσε που υπάκουσε στην εντολή της ΠΑΕ ΑΕΚ να πέσει κάτω. Ο ίδιος ο κ. Δέλλας τα είχε ζήσει πιο κοντά από τον κ. Καραλή μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Γιατί λοιπόν δήλωσε ότι μετάνιωσε για μία πράξη που, σύμφωνα με τον κ. Καραλή, έσωσε ζωές ανθρώπων;

Όπως και να έχει, όλοι γνωρίζουμε πως τέλειωσε η ιστορία με το «πέστε κάτω» κόντρα στον Ολυμπιακό. Αν στον πρώτο αγώνα γεννήθηκε το σύνθημα «Πέστε κάτω οε οε οε», στον επαναληπτικό γεννήθηκε το σύνθημα «Βάλτε τον Ηλία στο ρολόι να μετράει πόσα τρώει». Ολυμπιακός-ΑΕΚ 6-1. Αμέσως μετά σειρά θα έπαιρνε η Λεωφόρος και το 1-4...

20/01/2002 - ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3
ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ ΠΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ

Τη σεζόν 2001/02, η ΑΕΚ του Μάκη Ψωμιάδη διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Αν έπαιρνε έστω έναν βαθμό στους δύο αγώνες με τον Ολυμπιακό, θα το κατακτούσε. Στον αγώνα της Ν. Φιλαδέλφειας, για την προτελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε ένα διπλό... με διπλή ανατροπή, καθώς η ΑΕΚ προηγήθηκε δύο φορές!

09/11/2002 - ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΓΩΝΑ

Ο τελευταίος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων στη Νέα Φιλαδέλφεια (μέχρι τον επικείμενο αποψινό), πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2002 για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος της σεζόν 2002/03. Ούτε τότε η ΑΕΚ μπόρεσε να νικήσει τον Ολυμπιακό, καθώς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1.


ΤΟ ΣΕΡΙ ΤΗΣ... ΠΑΡΘΕΝΙΑΣ 16 ΑΓΩΝΩΝ

Περνώντας στην εποχή μας, αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και μισή δεκαετία, η ΑΕΚ δεν μπορεί να νικήσει τον Ολυμπιακό όσες ευκαιρίες και αν της δόθηκαν. Τελευταία της νίκη ακριβώς πριν από πέντε χρόνια, στις 07/02/2018, όταν νίκησε με 2-1 για το κύπελλο στο ΟΑΚΑ. Ακολούθησαν 16 ολόκληροι αγώνες στους οποίους η ΑΕΚ δεν πήρε ούτε μία νίκη!

Αποτελέσματα: 11 νίκες Ολυμπιακού - 5 ισοπαλίες - 0 νίκες ΑΕΚ
Γκολ: Ολυμπιακός 32 - ΑΕΚ 10.

Από αυτούς τους αγώνες, οι 9 ήταν για την κανονική διάρκεια πρωταθλήματος, οι 6 για τα playoffs πρωταθλήματος και ο ένας ήταν τελικός κυπέλλου. Οι 8 διεξήχθησαν στην έδρα του Ολυμπιακού, οι 7 στην έδρα της ΑΕΚ και ο ένας σε ουδέτερη έδρα (Βόλος).


Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα συναντηθούν φέτος άλλες 5 φορές (δύο για το κύπελλο, μία για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και δύο για τα playoffs του πρωταθλήματος) και από αυτές τις φορές οι 3 θα είναι στην «OPAP Arena». Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Κάποτε θα νικήσει και η ΑΕΚ, δεν γίνεται να νικάει αιώνια η ίδια ομάδα. Ακόμα και αν νικήσει όμως, μπορούν οι οπαδοί τους να ψελλίσουν το οτιδήποτε μετά από τους διασυρμούς που έχουν υποστεί;

Σχόλια