Έρευνα: Όλη η αλήθεια για το πρωτάθλημα της σεζόν 2001/02

Η Αθλητική διαπλοκή τολμάει ένα μεγάλο βήμα που δεν έχει τολμήσει κανένας μέχρι σήμερα. Αναλύει διαιτητικά και παρασκηνιακά όλα τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στη χώρα μας από το 1996 μέχρι σήμερα.

Παρουσιάζουμε όσα συνέβησαν την εποχή 1996/97 - 2021/22 (συνολικά 26 σεζόν), αφιερώνοντας ένα άρθρο για κάθε σεζόν, αναλύοντας όλα τα διαιτητικά λάθη που ευνόησαν ή αδίκησαν τους μεγάλους και ενδεχομένως έκριναν τα πρωταθλήματα, αγωνιστική προς αγωνιστική και βαθμό προς βαθμό με βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα από τον Τύπο της εποχής. 

Συνεχίζουμε σήμερα με τη σεζόν 2001/02 και το έκτο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού μετά την περίοδο των πέτρινων χρόνων.

Προπονητής του Ολυμπιακού ο Τάκης Λεμονής, ενώ ξεχώρισε η μεταγραφή του Κριστιάν Καρεμπέ από την Μίντλεσμπρο. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν με τον Γιάννη Κυράστα στον πάγκο, ο οποίος παραιτήθηκε τα Χριστούγεννα για να αντικατασταθεί από τον Σέρχιο Μαρκαριάν. Η μεταγραφή που ξεχώρισε ήταν αυτή του Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή. Η δε ΑΕΚ του Μάκη Ψωμιάδη πορεύθηκε με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο και σημαντικότερη μεταγραφή ήταν αυτή του Ίλια Ίβιτς.

Ας δούμε λοιπόν το μεγάλο αφιέρωμα:

Το ρεκόρ της ΑΕΚ στα πέναλτι, ο ξυλοδαρμός του διαιτητή Ευθυμιάδη, το άγνωστο σκάνδαλο στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΑΕ, ο «Μποροθρύλος» να ευνοεί Παναθηναϊκό, οι διαιτητές από τον σύνδεσμο του Πειραιά του Σπάθα να ευνοούν την ΑΕΚ, ο θρίαμβος του Ολυμπιακού στον ουσιαστικό τελικό του πρωταθλήματος κόντρα στη διαιτησία Βασσάρα, η ιστορική παραδοχή του Ντέμη Νικολαΐδη, το Αιγάλεω που... δεν «κέρδαγε» και πολλά άλλα!

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Τη σεζόν 2001/02, η ΑΕΚ πέτυχε ρεκόρ στα κερδισμένα πέναλτι, φτάνοντας τα 14 σε ένα πρωτάθλημα μόλις 26 αγωνιστικών. Ο μέσος όρος της ήταν 0,56 πέναλτι ανά αγώνα που είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών. Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει 16 πέναλτι το 1998/99 αλλά σε 34 αγωνιστικές, ενώ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ κέρδισαν 15 πέναλτι το 2019/20 και το 2021/22 αντίστοιχα, αλλά σε 36 αγωνιστικές.

Σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ απολάμβανε εκπληκτικές διαιτησίες εκείνη τη σεζόν. Σχετική αναφορά είχε κάνει και ο ιστορικός Zastro, πρώην αρθρογράφος του SDNA:


(1) 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
30/09/2001: ΑΕΚ - ΑΙΓΑΛΕΩ 4-0
Διαιτητής: Βασίλης Σκουφίτσας
(Αθηνών)
Στον αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής της σεζόν 2001/02 με το Αιγάλεω στη Ν. Φιλαδέλφεια και με το σκορ στο 1-0, δόθηκε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε υποτιθέμενη ανατροπή του Βασίλη Λάκη και έτσι το σκορ έγινε 2-0. Το Αιγάλεω μάλιστα τέλειωσε τον αγώνα με 10 παίκτες.

(2) 5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/11/2001: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-4
Διαιτητής: Χρήστος Τρικάλης
(Τρικάλων)
Μετά την αδικία κόντρα στην ΑΕΚ, το Αιγάλεω αδικήθηκε και από τον Ολυμπιακό και έτσι δεν μπορούσε να... «κερδάει». Το πέναλτι που κέρδισε ο Γιαννακόπουλος στον αγώνα της πέμπτης αγωνιστικής με το Αιγάλεω στο 81' ήταν όντως ανύπαρκτο, κάτι που παραδέχτηκε ο ίδιος δημόσια με δηλώσεις του.

«Με αφορμή τη φάση του πέναλτι στον αγώνα με το Αιγάλεω, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τη φίλαθλη κοινή γνώμη και τους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας. Θέλω να ξέρουν ότι ήταν κάτι που συνέβη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ξέρω ότι ο τρόπος που αντέδρασα δεν είναι στο πλαίσιο του φερ πλέι, το οποίο πρέπει να τηρούμε όλοι ανεξαιρέτως. Αντρίκεια και σωστά ήθελα να βγάλω από μέσα μου αυτό που νιώθω ότι με πνίγει».
Το βίντεο:

Μέχρι στιγμής, σε όσα ανύπαρκτα πέναλτι έχουμε δει σε αυτό το αφιέρωμα, κανένας ποδοσφαιριστής δεν βγήκε δημόσια να ζητήσει συγγνώμη. Ο πρώτος που το έκανε ήταν ο Στέλιος Γιαννακόπουλος. Αντίθετα, σε αυτό το βίντεο δείτε τη νοοτροπία του Καραγκούνη που κερδίζει ανύπαρκτο πέναλτι και διαμαρτύρεται σκυλιάζοντας να δοθεί κόκκινη κάρτα στον δύσμοιρο παίκτη του Ιωνικού στην επόμενη σεζόν...
(3) 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/11/2001: ΑΕΚ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 3-0
Διαιτητής: Χριστόφορος Ζωγράφος
(Αθηνών)
Στον αγώνα της έβδομης αγωνιστικής με τον Ακράτητο, η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι που δεν ήταν, σε υποτιθέμενη ανατροπή του Θοδωρή Ζαγοράκη και ενώ το σκορ ήταν 1-0.

ΤΑ ΝΕΑ, 26/11/2001
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

(4) 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
25/11/2001: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Γιώργος Μποροβήλος 
(Αρκαδίας)
Την ίδια αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός έχασε στο Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονίκης από τον Ηρακλή με σκορ 2-1. Στο 31' και με το σκορ 0-0, ο... «Μποροθρύλος» δεν καταλόγισε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ηρακλή, κάτι που ευνόησε την ομάδα του Γιάννη Κυράστα.

Εν τέλει ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε παρά τη διαιτητική εύνοια και οι οπαδοί του ακόμα αναρωτιούνται γιατί έχασε το πρωτάθλημα τη χρονιά που έφτασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ...

(5) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02/12/2001: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης
(Θεσσαλονίκης)
Παράπονα από τη διαιτησία του Νίκου Αγγελάκη είχαν και οι δύο αιώνιοι στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ στις 2 Δεκεμβρίου 2001. Ωστόσο τα παράπονά τους δεν είχαν βάση:
ΤΑ ΝΕΑ, 03/12/2001
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

(6) 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02/12/2001: ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Σταύρος Κρεμαστιώτης
(Αργολίδας)
Στην ίδια αγωνιστική, η ΑΕΚ θα πάρει ένα τρίποντο-«χρυσάφι» στην Πάτρα επί της Παναχαϊκής με 0-1 και σε συνδυασμό με την ισοπαλία Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού βρέθηκε στην κορυφή με +3 έναντι του Ολυμπιακού (21 βαθμοί έναντι 18). Ωστόσο, στο 10' ο Γκαμάρα έσωσε την εστία της ΑΕΚ από βέβαιη παραβίαση χρησιμοποιώντας το χέρι του. Ήταν πέναλτι υπέρ της Παναχαϊκής και αποβολή για τον Γκαμάρα που δεν υποδείχθηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ, 03/12/2001
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

(7) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/12/2001: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ 2-6
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας 
(Θεσσαλονίκης)
Ακριβώς μία εβδομάδα μετά, η ΑΕΚ νίκησε τον Πανιώνιο στη Ν. Σμύρνη με το εντυπωσιακό 2-6 και εδραιώθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, αποκτώντας αέρα 5 βαθμών από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανιώνιος προηγήθηκε στο σκορ και η ΑΕΚ ξαναμπήκε στο παιχνίδι, ισοφαρίζοντας χάρη σε ανύπαρκτο πέναλτι:

Επίσης, ο διαιτητής Κύρος Βασσάρας άφησε τον Πανιώνιο με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μάντζιου στο 56'.
(8) 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/12/2001: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ 1-2
Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος 
(Ηπείρου)
Την ίδια αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στη Λεωφόρο από τον ΠΑΟΚ με 1-2 και μετά από αυτόν τον αγώνα παραιτήθηκε ο Γιάννης Κυράστας από την τεχνική ηγεσία του τριφυλλιού. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής νίκησε δίκαια, ωστόσο ο Παναθηναϊκός διαμαρτύρεται δίκαια, γιατί δεν καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ του στο πρώτο ημίχρονο σε ανατροπή του Μικάελσεν από τον Καραδήμο, με το σκορ να είναι 1-1.


(9) 10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/12/2001: ΑΕΚ - ΑΡΗΣ 4-2
Διαιτητής: Σπύρος Βούλγαρης 
(Πειραιά)
Όπως και στις τρεις προηγούμενες αγωνιστικές, έτσι και στην 10η, η ΑΕΚ ήταν η ευνοημένη της διαιτησίας και μάλιστα με διαιτητή του συνδέσμου Πειραιά, τον κ. Βούλγαρη, ανιψιό παλαιού παράγοντα της ΑΕΚ. Ο Άρης προηγήθηκε και η Ένωση ανέτρεψε το σκορ. Το τρίτο γκολ της ΑΕΚ προήλθε από αμφισβητούμενο πέναλτι που καταλογίστηκε σε βουτιά του Κωνσταντινίδη:
Επίσης, ο Άρης ολοκλήρωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, καθώς στο 78', με το σκορ 3-2, ο διαιτητής Βούλγαρης απέβαλε τον Θεοδωρίδη, ο οποίος παρατηρήθηκε με δύο αυστηρές κίτρινες κάρτες μέσα σε λίγα λεπτά:

(10) 11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
13/01/2002: ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΕΚ 3-2
Διαιτητής: Γιώργος Μποροβήλος 
(Αρκαδίας)
Η διαιτησία Μποροβήλου στο Καυτανζόγλειο, ήταν κακή. Έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι στην ΑΕΚ, της αρνήθηκε ένα πέναλτι, ενώ η ένωση ζήτησε ένα ακόμα πέναλτι.

1η φάση: Στο 45', με το σκορ 2-0 υπέρ του Ηρακλή, δεν έδωσε πέναλτι στην ΑΕΚ σε καθαρό χέρι εντός περιοχής του Κυριαζή του Ηρακλή

2η φάση: Στο 76' και ενώ το σκορ ήταν 3-1 υπέρ του Ηρακλή, ο Μποροβήλος καταλόγισε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, σε δήθεν ανατροπή του Τσιάρτα από τον Μιλόγιεβιτς. Χάρη σε αυτό το πέναλτι, η ΑΕΚ μείωσε σε 3-2 και ξαναμπήκε στο παιχνίδι.

3η φάση: Στο 85' και με το σκορ 3-2 υπέρ του Ηρακλή, υπήρξε χέρι του Κυριαζή του Ηρακλή εντός περιοχής, αλλά δεν δόθηκε πέναλτι, καθώς ο Μποροβήλος το θεώρησε ακούσιο.

(11) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
20/01/2002: ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-3
Διαιτητής: Μάκης Ευθυμιάδης 
(Δράμας)
Στην προτελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός πέτυχε σπουδαίο διπλό μέσα στη Ν. Φιλαδέλφεια. Στον αγώνα εκείνο, η ΑΕΚ προηγήθηκε με γκολ-οφσάιντ του Ντέμη Νικολαΐδη, ενώ με το σκορ 1-0, δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε δύο φορές το σκορ και πέτυχε μία σπαθάτη νίκη!

Δείτε το βίντεο των δύο φάσεων:

(12) 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
20/01/2002: ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-2
Διαιτητής: Χρήστος Τρικάλης
(Τρικάλων)
Ο Παναθηναϊκός θα νικήσει την Ξάνθη με ανατροπή στην 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η νίκη θα κρατήσει τον Παναθηναϊκό τέταρτο (!), 1 βαθμό πίσω από τον τρίτο ΠΑΟΚ, 6 βαθμούς πίσω από την δεύτερη ΑΕΚ και 7 βαθμούς πίσω από τον πρώτο Ολυμπιακό!

Η νίκη που κράτησε... τέταρτο το τριφύλλι ήρθε στο τέλος των καθυστερήσεων με απευθείας εκτέλεση φάουλ-buzzer beater του Ολιζαντέμπε. Με την μικρή διαφορά ότι το φάουλ ήταν ανύπαρκτο. Η εφημερίδα «Τα Νέα», πιο προσεκτική στις διατυπώσεις της, χαρακτήρισε τον διαιτητή «υπερβολικό»:
Τα Νέα, 21/01/2002

Θυμίζουμε ότι ήταν η χρονιά που ο «Ευρωπαίος» Παναθηναϊκός «έπρεπε» να πάρει πρωτάθλημα με το επιχείρημα ότι πήγε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ...

(13) 14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/02/2002: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Γιώργος Τσαγκαράκης
(Χανίων)
Περνάμε στην 14η αγωνιστική και στο πέναλτι που κέρδισε ο Αλεξανδρής στο 55' από τον Χαλκιά και με το οποίο προηγήθηκε ο Ολυμπιακός στον αγώνα του Καυτανζογλείου με τον Ηρακλή. Όπως φαίνεται, ο Χαλκιάς βρήκε πρώτα τη μπάλα και στη συνέχεια τον επιθετικό του Ολυμπιακού:

(14) 14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/02/2002: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2-1
Διαιτητής: Γιάννης Σπυρόπουλος
(Φθιώτιδας)
Στην ίδια αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει τη νίκη στη Λεωφόρο επί του Πανιωνίου (και να μείνει ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου), ανοίγοντας το σκορ με πέναλτι που κέρδισε με μεγαλοπρεπή βουτιά ο Φύσσας στο 34' και μετέτρεψε σε γκολ ο Μπασινάς.

Στο 65' αποβλήθηκε ο Χασιώτης του Πανιωνίου με δεύτερη κίτρινη κάρτα, αλλά παρόλα αυτά ο Πανιώνιος ισοφάρισε στο 73'. Τα πράγματα ζόρισαν για τον Παναθηναϊκό και τελικά, στις καθυστερήσεις, ένα άουτ βαφτίστηκε από τον διαιτητή κόρνερ υπέρ του Παναθηναϊκού και στο κόρνερ σκόραρε ο Γκούμας χωρίς φυσικά να υποδειχθεί το επιθετικό φάουλ που έκανε.

ΤΑ ΝΕΑ, 04/02/2002

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ, 04/02/2002

(15) 15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
10/02/2002: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-1
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης) - βοηθός διαιτητή: Γ. Ταπρατζής (Αιτωλοακαρνανίας)
Σε μια κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός έχασε στη Ν. Σμύρνη από τον Πανιώνιο με 3-1.
Η διαιτησία Αγγελάκη ακύρωσε δύο γκολ των Ερυθρόλευκων!

Η λανθασμένη υπόδειξη του Αλεξανδρή σε θέση οφσάιντ:

Το γκολ του Ανατολάκη που δεν μέτρησε:

(16) 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/02/2002: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-2
Διαιτητής: Ηρακλής Τσίκινης (Μεσσηνίας) - βοηθός διαιτητή: Βλάχος
Δύο αγωνιστικές μετά, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε στη Νίκαια τον Ιωνικό έχοντας και πάλι αδικηθεί διαιτητικά.
Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου το σκορ ήταν 0-0 και οι Ερυθρόλευκοι βρήκαν γκολ με τον Αλέξη Αλεξανδρή σε ένα ιδανικό σημείο χρονικά. Ο Αλεξανδρής καλυπτόταν κανονικά, αλλά η... παράγκα που δήθεν ευνοούσε τον Ολυμπιακό, μάλλον δεν υπήρχε, αφού το γκολ ακυρώθηκε λανθασμένα.

Το βίντεο της φάσης:

Τα Νέα, 25/02/2002
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(17) 17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/02/2002: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟΚ 1-1
Διαιτητής: Γιώργος Μποροβήλος (Αρκαδίας) - βοηθός διαιτητή: Γιάννης Σουλιμάς (Μεσσηνίας)
Μένουμε στην 17η αγωνιστική. Ποιος είπε ότι επειδή εκείνες τις εποχές ο ΠΑΟΚ παρέπαιε, δεν υπήρχαν αγώνες με σφαγές των αντιπάλων του; Χαρακτηριστικός και ενδεικτικός ο αγώνας της Ν. Σμύρνης και η ισοπαλία με τον Πανιώνιο...
Τα Νέα, 25/02/2002
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

(18) 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
03/03/2002: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΕΚ 2-0
Διαιτητής: Γιώργος Τσαγκαράκης (σύνδεσμος Χανίων)
Η μοναδική φορά που αδικήθηκε η ΑΕΚ στη σεζόν 2001/02, ήταν στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στο 85' με το σκορ 2-0, δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ με το οποίο θα μπορούσε να ξαναμπεί στο παιχνίδι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στις καθυστερήσεις είχε και δύο δοκάρια:

(19) 19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
09/03/2002: ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Παύλος Παπίλιας (σύνδεσμος Πειραιά)
Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να χάσει στο Χαριλάου από τον Άρη, αλλά ο διαιτητής Παπίλιας του συνδέσμου Πειραιά (του Σπάθα «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω») δεν καταλόγισε καθαρό πέναλτι υπέρ του Άρη σε ανατροπή του Ναγκόλι Κένεντι από τον Κυργιάκο.
Ήταν ο ίδιος διαιτητής (από τον σύνδεσμο του Πειραιά του Σπάθα επαναλαμβάνουμε) που με τη διαιτησία του, χάρισε στην ΑΕΚ το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου την ίδια σεζόν όπως θα δούμε παρακάτω στο αφιέρωμα.


Τα Νέα, 11/03/2002
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Το δε ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού που δήθεν είχε την καλύτερη ομάδα, γιατί... πήγε καλά στην Ευρώπη, ήταν ομολογημένα άθλιο...

(20) 21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
23/03/2002: ΑΕΚ - ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ 4-1
Διαιτητής: Βασίλης Τεροβίτσας
(Αιτωλοακαρνανίας)
Η ΑΕΚ νίκησε με 4-1 την Παναχαϊκή. Στον αγώνα αυτόν ο διαιτητής Τεροβίτσας αρνήθηκε δύο πέναλτι στην Παναχαϊκή: Ένα στο 47' με με το σκορ 1-0 σε χέρι του Φερούζεμ στη μεγάλη περιοχή και ένα στο 77' σε ανατροπή του Γκίτση.
Αντίθετα, η ΑΕΚ κέρδισε δύο πέναλτι. Δείτε τα replay και των δύο υποδείξεων στο βίντεο που ακολουθεί:

(21) 21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
24/03/2002: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Ιωακείμ (Μάκης) Ευθυμιάδης
(Δράμας)
Άλλος ένας αγώνας «ομορφιάς» για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός στάθηκε όρθιος με πεντακάθαρο πέναλτι μέσα στη Λεωφόρο παίρνοντας τον πολύτιμο βαθμό για τον τίτλο και η απάντηση ήταν η εξής: Μαχαιρώθηκε παίκτης του Ολυμπιακού και ξυλοκοπήθηκε άγρια ο διαιτητής Ευθυμιάδης! Κατά τα άλλα αυτοί οι άνθρωποι μιλούσαν για τρομοκρατία στη Ριζούπολη ένα χρόνο μετά επειδή έπεσαν φωτοβολίδες στο γήπεδο...



Δείτε εικόνα από την επίθεση οπαδών του Παναθηναϊκού στον προπονητή του Ολυμπιακού Τάκη Λεμονή στη Λεωφόρο. Φανταστείτε να συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στον προπονητή του Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη:


ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ!
Λένε σήμερα ότι ο Μποροβήλος δεν έπρεπε να ξεκινήσει τον αγώνα της Ριζούπολης το 2003. Φυσικά αδιαφορούν στο ότι δεν προέβλεπε πουθενά κάτι τέτοιο ο κανονισμός! Τι προέβλεπε όμως ο κανονισμός το 2002 για τα αίσχη της Λεωφόρου;

ΑΡΘΡΟ 30 ΠΑΡ. 7 ΚΑΠ 2001-02

Το άρθρο 30 παρ. 7 ΚΑΠ θεωρούσε ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση δυσφήμισης του ποδοσφαίρου τον τραυματισμό διαιτητών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Στις περιπτώσεις αυτές, πέρα από τις επιβαλλόμενες ποινές στους υπαίτιους από άλλες διατάξεις, επιβάλλεται στο σωματείο ποινή αποβολής από τις αγωνιστικές εκδηλώσεις (π.χ. πρωτάθλημα, κύπελλο, διεθνείς αγώνες) από 15 ημέρες έως δύο μήνες».

Όπως βλέπουμε, ο ΚΑΠ προέβλεπε ως υποχρεωτική την επιπρόσθετη ποινή του αποκλεισμού αφού δεν ανέφερε ότι «δύναται να επιβληθεί», αλλά ανέφερε «επιβάλλεται...».

Παρόλα αυτά «η σκληρή ερυθρόλευκη παράγκα» που υποτίθεται ότι έλεγχε τα πάντα στο ποδόσφαιρο δεν επέβαλε την υποχρεωτική ποινή στον Παναθηναϊκό που δεν θα είχε δικαίωμα να αγωνιστεί στους αγώνες με την Μπαρτσελόνα για το Champions League!

(22) 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
14/04/2002: ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3
Διαιτητής: Γιώργος Μποροβήλος
(Αρκαδίας)
Περνάμε στην 24η αγωνιστική (τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε). Πριν την αγωνιστική αυτή, η ΑΕΚ είναι πρώτη με 52 βαθμούς και ο Ολυμπιακός δεύτερος με 49.

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ηρακλή και νικάει εύκολα με 3-0 και ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Πάτρα για να αντιμετωπίσει την Παναχαϊκή. Οι Ερυθρόλευκοι θέλουν μόνο νίκη για να μείνουν στους 3 βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ και να έχουν ελπίδα να την νικήσουν την επόμενη αγωνιστική και να ισοβαθμήσουν έχοντας πλεονέκτημα στην ισοβαθμία.

Ο αγώνας ήταν πάρα πολύ κρίσιμος. Σε ενδεχόμενη ισοπαλία, ο Ολυμπιακός αποχαιρετούσε τον τίτλο, καθώς ακόμα και αν νικούσε την ΑΕΚ την επόμενη εβδομάδα, θα ήταν και πάλι δεύτερος. Ο Ολυμπιακός υποτίθεται ότι ήλεγχε πλήρως το σύστημα και την «παράγκα». Διαιτητής ήταν ο Γιώργος Μποροβήλος, αποκαλούμενος από τους αντιολυμπιακούς και «Μποροθρύλος». Πρόεδρος της Παναχαϊκής ο Άρης Λουκόπουλος, που κατηγορείται από τους αντιολυμπιακούς ως μέλος της «παράγκας» και στήριγμα του Ολυμπιακού. Προπονητής της Παναχαϊκής ο Νίκος Αναστόπουλος, που θεωρείται άνθρωπος του Ολυμπιακού.

Ας δούμε πως φέρθηκαν ο Μποροβήλος, ο Λουκόπουλος και ο Αναστόπουλος στον Ολυμπιακό σε έναν αγώνα που ακόμα και η ισοπαλία θα αναδείκνυε πρωταθλήτρια την ΑΕΚ...
Μόλις στο 11' ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ανατράπηκε από τον τερματοφύλακα της Παναχαϊκής. Καθαρή περίπτωση πέναλτι. Ο Μποροβήλος θα μπορούσε να το δώσει ακόμα και αν δεν ήταν πέναλτι, σωστά; Πόσο μάλλον που ήταν. Δεν το καταλόγισε όμως:

Στο 41' η Παναχαϊκή του Λουκόπουλου και του Αναστόπουλου ανοίγει το σκορ. 1-0. Ο Ολυμπιακός πλέον είναι με την πλάτη στον τοίχο, καθώς χρειάζεται ανατροπή, αλλιώς χάνει τις ελπίδες του για πρωτάθλημα. Το δεύτερο ημίχρονο κυλάει και η Παναχαϊκή αντιστέκεται. Βρισκόμαστε 15 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα και ο Ολυμπιακός είναι πίσω στο σκορ. Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για στέψη... Ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει με τον Γιαννακόπουλο στο 76', αλλά η ισοπαλία δεν του κάνει. Η λύτρωση θα έρθει στο 83' και πάλι με τον Γιαννακόπουλο και ο Ολυμπιακός μένει ζωντανός στη μάχη του τίτλου. Στις καθυστερήσεις θα γίνει και το 1-3 με τον Άλβες.


Ήταν τόσο «ερυθρόλευκο παράρτημα» η Παναχαϊκή του Λουκόπουλου και του Αναστόπουλου που στον αγώνα αυτό συνέβη και κάτι πρωτοφανές: Στο γκολ της ανατροπής του Ολυμπιακού 8 λεπτά πριν το τέλος, ένας αναπληρωματικός της Παναχαϊκής ή στέλεχος της Πατρίνης ΠΑΕ προσπάθησε να σώσει την εστία της ομάδας του για να μην μπει το γκολ! Τέτοια πρωταθλήματα κέρδιζε ο Ολυμπιακός:

Τα ερωτήματα αμείλικτα: Γιατί η «παράγκα» δεν έδωσε στον Ολυμπιακό ένα πέναλτι (που ήταν); Ακόμα και να μην ήταν, έπρεπε να το δώσει στον πιο κρίσιμο αγώνα του πρωταθλήματος αν ήταν όντως «παράγκα».

Γιατί ο Λουκόπουλος και ο Αναστόπουλος βρέθηκαν μπροστά στο σκορ και ο Ολυμπιακός ήθελε 2 γκολ σε 15 λεπτά αγώνα για να μείνει ζωντανός στην υπόθεση τίτλος;

Γιατί αφέθηκε «στην τύχη του» ο πιο κρίσιμος αγώνας και «ρίσκαραν» κάποιοι τόσο πολύ;

(23) 25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
20/04/2002: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 4-3
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας
(Θεσσαλονίκης)
Στην προτελευταία αγωνιστική, είχαμε ουσιαστικά τελικό πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ ήταν πρώτη με 55 βαθμούς και ο Ολυμπιακός δεύτερος με 52. Ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο νίκη για να ισοβαθμήσει και να είναι πρώτος (αφού είχε νικήσει και στη Ν. Φιλαδέλφεια), ενώ η Ένωση πήγαινε για δύο αποτελέσματα στο ΟΑΚΑ (Χ2) και μάλιστα προηγήθηκε 0-1 με ανύπαρκτο πέναλτι που καταλόγισε ο Βασσάρας σε βάρος του Γιαννακόπουλου.

ΤΑ ΝΕΑ, 22/04/2002
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Στον ίδιο αγώνα, η ΑΕΚ κέρδισε συνολικά δύο (!) πέναλτι, δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, ακυρώθηκε γκολ του Ολυμπιακού, ενώ στο τέλος κρατήθηκαν 7 λεπτά καθυστερήσεων, ενώ είχαν υποδειχθεί 4 λεπτά. Και όλα αυτά ενώ η ΑΕΚ πήγαινε για 2 αποτελέσματα. Ο Ολυμπιακός όμως νίκησε με 4 τρομερά γκολ με αποκορύφωμα το μαγικό γκολ του Αλεξανδρή. Αυτή ήταν η "κόκκινη παράγκα"...

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΟΥΔΕΤΕΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ

Εφημερίδα «Goal News»:
«ΑΞΙΟΣ! - ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»


Εφημερίδα «Φίλαθλος»:
«ΛΥΓΙΣΕ ΚΑΙ ΒΑΣΣΑΡΑ - ΒΟΥΛΩΣΕ ΣΤΟΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΕΚ - ΕΣΠΡΩΞΕ ΜΕ ΧΙΛΙΑ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ»

Εφημερίδα «Sportime»:
«ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΑΝΚΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΕΚ»

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ
Ο Ντέμης Νικολαΐδης έχει αναγνωρίσει την ανωτερότητα του Ολυμπιακού σε εκείνο το ντέρμπι τίτλου με συνέντευξη που έδωσε στη Nova και την εκπομπή «Legend Stories»:

Χειρότερη στιγμή:
Το 4-3... με τον Ολυμπιακό...
Θα ήταν άλλη ΑΕΚ; Θα έμενε ο προπονητής; Θα άλλαζαν όλα εκτιμάς;
... Δικαίως χάσαμε. Πιο έτοιμος μπήκε ο Ολυμπιακός. Τώρα που πέρασαν τα χρόνια αν το δούμε λίγο ψύχραιμα ήταν πιο έτοιμος για το παιχνίδι, όπως ακριβώς μπήκε η ΑΕΚ μία βδομάδα μετά και ήθελε πιο πολύ το παιχνίδι από τον Ολυμπιακό και πήραμε το κύπελλο, έτσι και στο ματς του πρωταθλήματος ήταν καλύτερος ο Ολυμπιακός από μας. Παρουσιάστηκε πιο έτοιμος. Ήμασταν 10 άτομα καλοί παίκτες και ο προπονητής... Ήταν κακή στιγμή.

Σε αυτή την ιστορική συνέντευξη, ο Ντέμης παραδέχτηκε την ιστορική αλήθεια της ανωτερότητας του Ολυμπιακού. Τόσα χρόνια μετά, όλοι μιλούν για την παράγκα του 2002 (τα δύο πέναλτι της ΑΕΚ στο ντέρμπι τίτλου του ΟΑΚΑ απαντούν) και αναρωτιούνται πως γινόταν ο Παναθηναϊκός του Κυράστα και του Μαρκαριάν να μην πήρε το πρωτάθλημα.
Αλήθεια γιατί ο Παναθηναϊκός δεν πήρε έστω τη δεύτερη θέση να αγωνιστεί Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά την πήρε η ΑΕΚ;

Ήταν η ίδια η περίοδος που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το περίφημο ηχητικό του προέδρου του συνδέσμου διαιτητών Πειραιά ότι θέλει να νικάνε ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω, σε μία περίοδο όμως που διαιτητές Πειραιά δεν επιτρεπόταν να σφυρίζουν τον Ολυμπιακό λόγω εντοπιότητας...

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΠΕΝΑΛΤΙ Η ΑΕΚ!
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός κέρδισε 7 πέναλτι και η ΑΕΚ που έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία, κέρδισε όπως προαναφέραμε, 14 πέναλτι, δηλαδή τα διπλάσια!
Και όλα αυτά ενώ ο Ολυμπιακός είχε καλύτερη επίθεση από την ΑΕΚ και μία ομάδα που είναι πιο επιθετική είναι πιθανότερο να κερδίζει πέναλτι!

Διαιτητική σύνοψη σεζόν
Παναθηναϊκός (4 ΥΠΕΡ - 1 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 4 αγώνες 
(εντός έδρας με Πανιώνιο, εκτός έδρας με Ηρακλή, Ξάνθη, Άρη), αδικήθηκε σε 1 αγώνα (εντός έδρας με ΠΑΟΚ).
Τερμάτισε τρίτος.

ΑΕΚ (8 ΥΠΕΡ - 0 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 8 αγώνες 
(εντός έδρας με Αιγάλεω, Ακράτητο, Ολυμπιακό, Άρη, Παναχαϊκή, εκτός έδρας με Παναχαϊκή, Πανιώνιο, Ολυμπιακό), αδικήθηκε 0 αγώνες. Μοιρασμένα διαιτητικά λάθη σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Ηρακλή).
Τερμάτισε δεύτερη.

Ολυμπιακός (1 ΥΠΕΡ - 4 ΚΑΤΑ) :
Ευνοήθηκε σε 1 αγώνα (εκτός έδρας με Αιγάλεω) αδικήθηκε σε 4 αγώνες (εντός έδρας με ΑΕΚ, εκτός έδρας με ΑΕΚ, Πανιώνιο, Ιωνικό).
Κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Σημείωση: Στο ντέρμπι αιωνίων του Ευθυμιάδη (Λεωφόρος), το πέναλτι με το οποίο ισοφάρισε ο Ολυμπιακός, ήταν καθαρό. Στον Παναθηναϊκό θεωρούν ότι αδικήθηκαν από τις υποδείξεις του διαιτητή στον τομέα των φάουλ.

Η τελική βαθμολογία των πέντε πρώτων θέσεων του πρωταθλήματος:
1. Ολυμπιακός 58 (πρωταθλητής)
2. ΑΕΚ: 58
3. Παναθηναϊκός: 55
4. ΠΑΟΚ: 48
5. Ξάνθη: 42.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας. Για να φτάσει στον τελικό, απέκλεισε την Ξάνθη στα ημιτελικά. Το εισιτήριο του τελικού βάφτηκε κιτρινόμαυρο, γιατί ο διαιτητής Παύλος Παπίλιας του συνδέσμου Πειραιά ακύρωσε λανθασμένα κανονικό γκολ του Λαμπριάκου της Ξάνθης στη Ν. Φιλαδέλφεια, ενώ δεν έδωσε και πέναλτι υπέρ της Ξάνθης.

Στον τελικό, η ΑΕΚ κέρδισε το κύπελλο από τον Ολυμπιακό, κερδίζοντας πέναλτι, με τον Ολυμπιακό να τελειώνει τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τζιοβάνι.

ΕΥΡΩΠΗ
Τη σεζόν εκείνη, την καλύτερη ευρωπαϊκή παρουσία είχε ο Παναθηναϊκός που έφτασε στα προημιτελικά του Champions League. Μέχρι σήμερα στον Παναθηναϊκό διαδίδουν το επιχείρημα ότι έπρεπε να πάρουν το πρωτάθλημα γιατί είχαν την καλύτερη ευρωπαϊκή παρουσία. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά εντελώς ανυπόστατο και αστείο.
Αρκεί να θυμίσουμε μόνο ότι πέρυσι (2021/22), οι Ρέιντζερς στη Σκωτία έφτασαν στον τελικό του Europa League, αλλά το πρωτάθλημα Σκωτίας το κατέκτησε η Σέλτικ που είχε μία αδιάφορη ευρωπαϊκή παρουσία και μάλιστα στο Conference League!

«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΑ ΚΕΡΔΑΝΕ»
Τον Απρίλιο του 2002 είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου το ηχητικό με την περίφημη φράση του προέδρου του Γιάννη Σπάθα, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πάνε να γ...», η οποία έγινε σημαία του αντιολυμπιακού κινήματος της χώρας.

Ο Σπάθας ήταν πρόεδρος της ένωσης διαιτητών Πειραιά, δηλαδή μίας από τις 53 ενώσεις της χώρας. Συνομιλητής του δεν ήταν ο Θωμάς Μητρόπουλος (όπως πιστεύουν πολλοί), αλλά ο Γ.Γ. της ίδιας ένωσης, κ. Σπύρος Λιόλιος.

Οι προπαγανδιστές αποκρύπτουν σκόπιμα όμως ότι στους αγώνες του Ολυμπιακού δεν ορίζονταν διαιτητές από τον σύνδεσμο Πειραιά, λόγω εντοπιότητας, καθώς έτσι ήταν τότε ο κανονισμός στους ορισμούς των διαιτητών.

Συνεπώς, ο πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών Πειραιά εξέφραζε απλώς μία επιθυμία την οποία δεν μπορούσε να στηρίξει παρασκηνιακά, καθώς δεν ορίζονταν δικοί του διαιτητές στους αγώνες του Ολυμπιακού. Άλλωστε, δεν απαγορεύεται σε κανέναν παράγοντα να έχει αισθήματα για μία ομάδα. Εξ ου και η Δικαιοσύνη δεν είχε ασχοληθεί.

Παρατίθεται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν, όπου αναφέρεται η διατήρηση της εντοπιότητας στους ορισμούς:

Σε ό,τι αφορά το Αιγάλεω, ας δούμε κατά πόσον όντως «κέρδαγε»:
  • Σεζόν 2001/02: Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός - δέκατο το Αιγάλεω.
  • Σεζόν 2002/03: Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός - δέκατο το Αιγάλεω.
  • Σεζόν 2003/04: Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός - στην Ευρώπη το Αιγάλεω!
  • Σεζόν 2004/05: Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός - εκτός Ευρώπης το Αιγάλεω.
  • Σεζόν 2005/06: Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός - δέκατο το Αιγάλεω.
  • Σεζόν 2006/07: Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός - Υποβιβάζεται το Αιγάλεω!
Όπως βλέπετε, η καλύτερη χρονιά του Αιγάλεω, ήταν η χρονιά που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα. «Ο Παναθηναϊκός και το Αιγάλεω να κερδάνε» λοιπόν, καθώς τις άλλες χρονιές, η... παράγκα δεν πέτυχε σημαντικά πράγματα με την ομάδα των δυτικών προαστίων...


Όλα τα άρθρα της έρευνας μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

Σχόλια

  1. οφη αεκ 0 1 δεν παίρνει πέναλτυ ο οφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οφη οσφπ 1 1 δίνεται οφσάιντ εφέυρεση στον οφορίκουε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξάνθη οσφπ 1 2 κόβονται με ανύπαρκτα οφσάιντ επιθέσεις του οσφπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου