Φάκελος Γουέμπλεϊ: Τα ντοκουμέντα και το παρασκήνιο για την πορεία του Παναθηναϊκού


Από το 2020 που γεννήθηκε η Αθλητική διαπλοκή, δεν ασχολήθηκε με τον φάκελο Γουέμπλεϊ. Το θέμα είχε ήδη ερευνηθεί και αναλυθεί εκτενώς και δεν είχε περιθώριο για περαιτέρω έρευνα από εμάς.

Ωστόσο σήμερα θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε συγκεντρωμένα όσα έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια για την πορεία του Παναθηναϊκού στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης της σεζόν 1970/71 προσθέτοντας και δικά μας στοιχεία. Θα δούμε αποκαλυπτικά αποσπάσματα από βίντεο, αλλά και στοιχεία από τη συγκλονιστική ιστορική έρευνα της ιστοσελίδας Ratm (όλα τα άρθρα εδώ).

Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε στη φάση των «32» την πρωταθλήτρια Λουξεμβούργου Ζενές Ες (με δύο νίκες), στη φάση των «16» την πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας Σλόβαν Μπρατισλάβας (με μία νίκη και μία ήττα), στα προημιτελικά την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον (με δύο ισοπαλίες χάρη στο εκτός έδρας γκολ) και στα ημιτελικά τον πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας Ερυθρό Αστέρα (με μία ήττα και μία νίκη χάρη στο εκτός έδρας γκολ), για να προκριθεί στον τελικό του Γουέμπλεϊ όπου ηττήθηκε από τον πρωταθλητή Ολλανδίας Άγιαξ με 2-0.

1. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΕΒΕΡΤΟΝ
Στα προημιτελικά ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση με δύο ισοπαλίες χάρη στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ (1-1 στην Αγγλία και 0-0 στη Λεωφόρο).


Α. ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ

Ο μακαρίτης Φίλιππος Συρίγος ήταν από τους πιο γνωστούς και έμπειρους αθλητικούς δημοσιογράφους της Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι δεν ήταν Ολυμπιακός, αντιθέτως άσκησε πολύ σκληρή κριτική στην ομάδα του Πειραιά μέχρι το θάνατό του. Εποχή άφησαν τα άρθρα του για την παραχώρηση προς ανακατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό και πολλοί ισχυρίζονται ότι ανήκε στο αντιολυμπιακό στρατόπεδο.

Σήμερα θα υπενθυμίσουμε ένα βίντεο από τηλεοπτική εκπομπή του Φιλίππου Συρίγου τη δεκαετία του 1980 με προσκεκλημένο τον θρύλο του Γουέμπλεϊ Αριστείδη Καμάρα. Στη συνέντευξη αυτή, ο Φίλιππος Συρίγος αναφέρεται μπροστά στον Καμάρα στις φήμες που είχαν ακουστεί από το εξωτερικό για το παρασκήνιο των προκρίσεων του ΠΑΟ επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας και του Ερυθρού Αστέρα.

Πέραν αυτού, ο δημοσιογράφος καταθέτει τη δική του μαρτυρία ότι είχε δει τον Γάλλο διαιτητή του αγώνα Παναθηναϊκός - Έβερτον κ. Ελλιέ στον ιππόδρομο μαζί με κάποιους που του έδιναν διαρκώς λεφτά λέγοντας του ότι κερδίζει. Ο Αριστείδης Καμάρας ακούει και δεν φαίνεται να εξοργίζεται...

Μάλιστα τα όσα είπε ο Φίλιππος Συρίγος ως μαρτυρία του επιβεβαιώνονται από δημοσίευμα της εποχής το 1971...

Το αντεπιχείρημα του Παναθηναϊκού
Για τα περί ιπποδρόμου, οι ιστορικοί της ομάδας του τριφυλλιού δεν απάντησαν ποτέ πειστικά. Σε άρθρο του στο SDNA, ο Αριστοτέλης Μπενόγλου περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει καφενειακές τις φήμες αυτές χωρίς κανέναν περαιτέρω σχολιασμό. Μάλιστα πιάστηκε... ανενημέρωτος γιατί νόμιζε ότι τα περί ιπποδρόμου αφορούσαν τον Ισπανό διαιτητή του ημιτελικού με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ στην πραγματικότητα αφορούσαν τον Γάλλο διαιτητή του προημιτελικού με την Έβερτον.
Β. Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΕΡΤΟΝ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ
Όπως είδαμε, ο Φίλιππος Συρίγος είχε αναφέρει δική του προσωπική μαρτυρία ότι είχε δει τον διαιτητή του αγώνα ΠΑΟ-Έβερτον να κερδίζει τεράστια ποσά στον ιππόδρομο κάτι που έγραψε και ο Τύπος της εποχής.

Αξίζει όμως να δούμε τι είχε ακουστεί για τη διαιτησία στον αγώνα με την Έβερτον. Θυμίζουμε ότι στην Αγγλία, ο αγώνας Έβερτον - ΠΑΟ έληξε ισόπαλος 1-1 και στη Λεωφόρο ο αγώνας έληξε ισόπαλος 0-0. Έτσι, ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε χάρη στο εκτός έδρας γκολ.

Αρχείο Ratm

Όπως βλέπουμε, τόσο ο Αγγλικός Τύπος, όσο και ο προπονητής της Έβερτον, έβραζαν κατά του διαιτητή της αναμέτρησης. Ο διαιτητής πάντως δεν προβληματίστηκε από τις εναντίον του κατηγορίες και συνέχισε τη ζωή του. Μάλιστα έφυγε χαρούμενος και πλούσιος από την Ελλάδα χάρη στην επιτυχία του στον ιππόδρομο...

Ο Άγγλος συγγραφέας Brian Glanville, στο βιβλίο του «Champions of Europe» ανέφερε ότι ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε εξόφθαλμα από τον Γάλλο διαιτητή και ότι η Έβερτον δεν πήρε ούτε σφύριγμα!

Το αντεπιχείρημα του Παναθηναϊκού
Οι ιστορικοί του Παναθηναϊκού δεν έχουν απαντήσει ποτέ για τη διαιτητική εύνοια της ομάδας τους στον αγώνα με την Έβερτον στην Λεωφόρο...

ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
Στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας Ερυθρό Αστέρα. Στο Βελιγράδι ηττήθηκε με το βαρύ 4-1. Στη ρεβάνς της Λεωφόρου, ο Ερυθρός Αστέρας έπαιξε νωχελικά και ηττήθηκε με 3-0 με αποτέλεσμα να αποκλειστεί λόγω του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ. Αν στον αγώνα με την Έβερτον το ζητούμενο ήταν η διαιτησία, στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα οι φήμες μιλούσαν για την απόδοση των Σέρβων παικτών...

Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δέσποινα Παπαδοπούλου και Στυλιανός Παττακός στις θέσεις των επισήμων της Λεωφόρου μετά τη λήξη του ημιτελικού Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 3-0.

Η κορωνίδα των φημών θεωρείται η περίφημη συνέντευξη της Δέσποινας Παπαδοπούλου στην εκπομπή «Οι Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά το 2007 στο Mega. Κακώς. Οι φήμες και τα στοιχεία υπήρχαν από πολύ παλιότερα. Η συνέντευξη εκείνη ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου μίλησε λοιπόν για χρηματισμό προς τους Γιουγκοσλάβους προκειμένου να προκριθεί ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Γουέμπλεϊ αποκλείοντας στη Λεωφόρο τον Ερυθρό Αστέρα. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι στον αγώνα της Λεωφόρου ο Στυλιανός Παττακός (νούμερο 2 της χούντας), της είπε: «Το πληρώσαμε και θα το πάρουμε το παιχνίδι» και ότι ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης που επίσης βρισκόταν στις θέσεις των επισήμων της Λεωφόρου της είπε επίσης: «Μην στεναχωριέστε κυρία Παπαδοπούλου, το πληρώσατε και θα το πάρετε»!
Με λίγα λόγια, η Δέσποινα Παπαδοπούλου, χωρίς να έχει κανένα σχετικό συμφέρον, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια και αναλυτικότατα ένα περιστατικό που ρίχνει σοβαρές σκιές στην πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι το Γουέμπλεϊ.

Το αντεπιχείρημα του Παναθηναϊκού
Το επιχείρημά των φίλων του ΠΑΟ είναι το εξής: «Μα καλά θα πιστέψουμε μια γυναίκα που έχει δηλώσει ότι δεν γινόταν βασανιστήρια επί χούντας και ότι ο Αλέξανδρος Παναγούλης περνούσε καλά στη φυλακή και έπαιζε τένις;»

Επίσης επικαλούνται ότι ο αντιπρόεδρος των χουντικών κυβερνήσεων, Στυλιανός Παττακός, διέψευσε τη Δέσποινα Παπαδόπουλου. Βέβαια και ο ίδιος ο κ. Παττακός ισχυριζόταν ότι επί χούντας δεν γινόταν βασανιστήρια και μάλιστα έλεγε ότι οι εξόριστοι στην Μακρόνησο καλοπερνούσαν τρώγοντας αστακούς, αλλά αυτό δεν τους πειράζει.

Κανένας Παναθηναϊκός δεν απαντάει στο εξής απλό ερώτημα: Αν η μαρτυρία της Δέσποινας για το Γουέμπλεϊ είναι αναξιόπιστη επειδή έλεγε ότι δεν γινόταν βασανιστήρια επί χούντας, τότε γιατί είναι αξιόπιστη η διάψευση Παττακού για το Γουέμπλεϊ, παρότι επίσης έλεγε ότι δεν γινόταν βασανιστήρια επί χούντας;

Παρόλα αυτά θεωρούν αξιόπιστο τον Παττακό που διέψευσε την Δέσποινα Παπαδοπούλου από το κρεβάτι του και σε ηλικία 94 ετών το 2007!

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου συγχαίρει τον Μίμη Δομάζο μετά την πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Έβερτον.

Επίσης δεν μας εξήγησε κανένας και ποτέ τι λόγο είχε η Δέσποινα Παπαδοπούλου να πει αυτό το ψέμα.
Για τα βασανιστήρια είχε όντως κάθε λόγο να πει ψέματα. Τα έλεγε γιατί αυτό συμφέρει τη μνήμη του άντρα της και του καθεστώτος.
Τι όφελος είχε όμως να πει όσα είπε για το Γουέμπλεϊ; Γιατί να σκηνοθετήσει τέτοιους διαλόγους που μάλιστα τους παρέθεσε αναλυτικά και λεπτομερώς;

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ
Ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης ήταν ο άνθρωπος της χούντας στον αθλητισμό. Γενικός γραμματέας αθλητισμού. Ό, τι είναι ουσιαστικά οι υφυπουργοί αθλητισμού επί Δημοκρατίας (Κοντονής, Βασιλειάδης, Αυγενάκης, κτλ) ήταν ο Ασλανίδης επί χούντας. Υπήρξε εγγεγραμμένο μέλος στον Παναθηναϊκό και ήταν ο αρχηγός της αποστολής της ομάδας στο Γουέμπλεϊ.

Μετά τη χούντα είχε κάνει τις εξής δηλώσεις:
Αρχείο Ratm

Ο κ. Ασλανίδης έκανε λόγο λοιπόν για χρηματισμό συλλόγου γειτονικής χώρας εν γνώσει του ίδιου του δικτάτορα Παπαδόπουλου προκειμένου να διευκολυνθεί πορεία Ελληνικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ήταν ξεκάθαρο ότι φωτογράφιζε τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Το Δ.Σ. του Παναθηναϊκού προειδοποίησε με μηνύσεις οι οποίες όμως δεν κατατέθηκαν ποτέ...

Το αντεπιχείρημα του Παναθηναϊκού
Όταν η κουβέντα φτάνει στον Ασλανίδη, υπάρχει αμηχανία και πάνε την κουβέντα αλλού, όπως στο ότι επί Ασλανίδη πήραν λεφτά από την ΓΓΑ όλες οι Ελληνικές ομάδες (ανάμεσά τους και ο Ολυμπιακός) ή επικαλούνται ότι ο Παττακός δήλωνε φίλος του Ολυμπιακού, κτλ.
Το ερώτημα όμως παραμένει: Ο άνθρωπος του αθλητισμού στην χούντα δήλωσε ότι έγιναν δωρεές σε σύλλογο γειτονικής χώρας για να διευκολυνθεί η πορεία Ελληνικής ομάδας σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τι λέτε να εννοούσε;

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
Σε έγγραφο-ντοκουμέντο του Γενικού επιτελείου στρατού τον Μάιο του 1971, αναφέρεται ότι η νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα εξαγοράστηκε έναντι 3 εκατομμυρίων δραχμών.

Το αντεπιχείρημα του Παναθηναϊκού
Οι ιστορικοί του Παναθηναϊκού επικαλούνται ότι τα έσοδα των φιναλίστ του τελικού από τα τηλεοπτικά ήταν μεγαλύτερα από το ποσό των 3 εκατ. δρχ. της εξαγοράς. Παραλείπουν βέβαια να πουν ότι ένα ποσό που δίνεται από την ΟΥΕΦΑ προορίζεται υπέρ του σωματείου σε αντίθεση με το μαύρο χρήμα που μπορεί να πάει σε συγκεκριμένες τσέπες και το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο...

Ο ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ
Ένα χρόνο μετά την πτώση της χούντας, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» παρουσίασε μία έρευνα με όσα γράφτηκαν στον διεθνή Τύπο σχετικά με τα παρασκήνια του Γουέμπλεϊ. Σας παρουσιάζουμε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις...
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 25-06-1975
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

Όπως θα δείτε, γίνεται αναφορά σε λεφτά του Ωνάση, σε εξαγορά του προεδρείου του Ερυθρού Αστέρα, σε εξαγορά παικτών του Ερυθρού Αστέρα, κτλ. Αναλυτικά:

Αποκαλύφθηκε ότι με εντολή Ασλανίδη κατάσχονταν οι ξένες εφημερίδες που έκαναν αναφορά στον ημιτελικό Ερυθρού Αστέρα-ΠΑΟ, ενώ μετά την πτώση της χούντας υπήρξε και ανάθεση έρευνας σε ανακριτή για την υπόθεση...

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΑΣΤΕΡΑ

1. ΟΣΤΟΙΤΣ: «ΙΣΩΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ»

Αρχείο Ratm

Από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του Ερυθρού Αστέρα εκείνης της εποχής ήταν ο Στέφαν Οστόιτς ο οποίος μάλιστα πέτυχε 3 γκολ στον πρώτο ημιτελικό Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός 4-1. Μιλώντας το 1976 στο ΦΩΣ χαρακτήρισε ανεξήγητη την απόδοση του Ερυθρού Αστέρα στη ρεβάνς της Λεωφόρου... Δεν άφησε δηλαδή αιχμές για τη διαιτησία που μπορεί να έκρυβε ένα παράπονο, αλλά για την απόδοση των συμπαικτών του, λέγοντας ευθέως ότι το αποτέλεσμα ίσως κρίθηκε στα παρασκήνια...!

2. ΝΟΒΑΚΟΒΙΤΣ: «ΕΙΜΑΙ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟΣ»

Με συνέντευξή του το 2007, ο παλαίμαχος αμυντικός του Ερυθρού Αστέρα Μίλε Νοβάκοβιτς προχώρησε σε καταγγελίες για τον περίφημο επαναληπτικό ημιτελικό της Λεωφόρου, κάνοντας λόγο για στημένο αγώνα και ανέφερε ότι οι παίκτες της ομάδας του ήταν ναρκωμένοι. Δεν γνωρίζουμε αν λέει αλήθεια ή αν ήθελε να καλύψει κάτι για να σώσει την υστεροφημία του (καθώς η εμφάνιση της ομάδας του ήταν όντως τραγική και ανατράπηκε ένα σκορ 4-1), αλλά σας παραθέτουμε το απόσπασμα:

«Νοβάκοβιτς: Είμαι πεπεισμένος πως το παιχνίδι ήταν στημένο. Ακόμα κι έπειτα 36 χρόνια, είμαι βέβαιος πως μας είχαν ναρκώσει – περπατούσαμε στο τερέν σα να ήμασταν σε όνειρο. Ποτέ δε θα ξεχάσω τι περάσαμε απ’ τη στιγμή που επιστρέψαμε στο Βελιγράδι.

Δημοσιογράφος: Τι συνέβη στην Αθήνα, ξεκινώντας απ’την άφιξη σας στο ξενοδοχείο Hilton;

Νοβάκοβιτς: Φτάσαμε στην Ελλάδα την Κυριακή, τρείς ημέρες πριν το παιχνίδι – και το να πούμε ότι η διαμονή μας στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη ήταν περίεργη, θα αποτελούσε επιεική χαρακτηρισμό. Δεν κοιμηθήκαμε για νύχτες – απλά δε μπορούσαμε, χάρη σε κάποια τύμπανα που χτυπούσαν συνεχώς, σα μια θερμή υποδοχή των οικοδεσποτών. 15 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, ένα ελικόπτερο εμφανίστηκε, προσγειώθηκε στο γήπεδο (οργώνοντας ουσιαστικά το τερέν) και βγήκε από μέσα μια "βασίλισσα ομορφιάς". Μας έδωσε δώρα – ένα αντίγραφο της Βίβλου και μια ασπρόμαυρη τηλεόραση. Ήταν κοινή πρακτική των συλλόγων να ανταλλάσσουν δώρα πριν τα παιχνίδια. Μετά το παιχνίδι, το ίδιο κορίτσι πέρασε τη νύχτα με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, ευγνωμονώντας τον για την μεγάλη του συμμετοχή, υποθέτω. Στη συνέχεια δήλωσε ότι ήταν ένα δείγμα εκτίμησης προς τον τερματοφύλακα που οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης. Όλα τα είδη περιέργων υποθέσεων εκτυλίχθηκαν εκεί, πιστεύω πως μας έδωσαν φαγητό κατά τη διαμονή μας που περιείχε κάποιες ουσίες που μας ζάλισαν, αλλά η λεμονάδα στο ημίχρονο ήταν οπωσδήποτε το τελικό χτύπημα.
ΔΗΜ.: Τι εννοείτε με το τελικό χτύπημα;
Μ.Ν.: Δεχτήκαμε το πρώτο γκολ σε μόλις 30 δευτερόλεπτα αγώνα, αποτέλεσμα σφάλματος του Κλενκόβσκι, που γύρισε τη μπάλα στον γκολκίπερ Ντούϊκοβιτς στα 2 μέτρα, που πολύ απλά, δε το κάνεις ποτέ. Τότε, ο επιθετικός τους, ο δίμετρος Αντωνιάδης, απλά έκλεψε τη μπάλα και σκόραρε. Δεν είδα καν το γκολ. Πήγαμε στα αποδυτήρια με διαφορά ενός τέρματος. Ο προπονητής, Μίλιανιτς, ήταν τόσο εξοργισμένος, που ήθελε να μας χαστουκίσει όλους. Δεν πίστευε πως ήμασταν εμείς εκεί έξω που χάναμε με 1-0 από μια ομάδα κατώτερης κλάσης. Συμφωνήσαμε να τους επιτεθούμε και να τους τσακίσουμε στο 2ο ημίχρονο, όταν ένας κοντός Έλληνας ήρθε στα αποδυτήρια μας και μας έφερε αναψυκτικά. Ήπιαμε τη λεμονάδα και αυτό είναι το τελευταίο που θυμάμαι απ' το παιχνίδι.
Δημοσιογράφος: Τι συνέβη τότε;
Νοβάκοβιτς: Θυμάμαι μόνο πως τραγουδούσαμε και γελούσαμε στο αεροπλάνο στο ταξίδι της επιστροφής. Ναι – τραγουδούσαμε και γελούσαμε ! Δεν ξύπνησα μέχρι που προσγειωθήκαμε στο Βελιγράδι και έφτασα σπίτι, όπου ο πατέρας μου με χαστούκισε. Η μητέρα μου δε μου μιλούσε για έξι μήνες και οι καλύτεροι φίλοι μου δε μου μιλούσανΜας κατηγορούσαν όλοι ότι πουλήσαμε το παιχνίδι. Ο κόσμος στη χώρα το έφερε βαρέως και δε μπορούσε να αποδεχτεί την ήττα. Δε θα καταλάβω ποτέ γιατί το κρατούσαν μυστικό τόσο καιρό και γιατί κανείς δε τολμούσε να μιλήσει γι αυτό. Δεν υπήρχε μέρος για να το πεις δυνατά. Ήταν όλα συμφωνημένα, σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο απ' τους παίκτες και το προσωπικό».

3. ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΚΟΡΑΣΙ: «ΤΟ ΔΗΛΩΝΩ - ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΝΑΡΚΩΘΕΙ»

Το 2017 ο Σέρβος Στάνισλαβ Κόρασι, ο οποίος ήταν βασικός μέσος του Ερυθρού Αστέρα το 1971, με συνέντευξή του στη Σερβική εφημερίδα Novosti κατήγγειλε ότι οι συμπαίκτες του ήταν ναρκωθεί, ενώ αναφέρθηκε και στις φήμες για χρηματισμό του συμπαίκτη του Μπράνισλαβ Κλενκόβσκι. Αναλυτικότερα:

«- Μετά από τη νίκη με 4-1, όλοι ήταν κάπως χαλαροί, ακόμα και η διοίκηση του συλλόγου, και ονειρευόμασταν τον τελικό με τον Άγιαξ. Αρχικά ήταν να κοιμηθούμε ένα βράδυ στα Σκόπια και μετά να φτάσουμε στην Αθήνα για γεύμα, ξεκούραση και μετά να πάμε στον αγώνα, αλλά ο (σ.σ. προπονητής) Μίλιαν Μίλιανιτς είπε ότι δεν ήθελε να αποπροσανατολιστούμε, οπότε φτάσαμε στην Αθήνα δύο ημέρες νωρίτερα. Μείναμε στο ξενοδοχείο Hilton. Προφανώς, δεν κοιμόμασταν, αφού μας υποδέχθηκαν με δυνατή μουσική, τύμπανα και προσβολές κάθε είδους...

Όσο πλησίαζε ο αγώνας, ο Γιόβαν Ατσίμοβιτς (σ.σ. επίσης βασικός στον αγώνα) με πλησίασε και μου είπε 'είσαι γρήγορος σαν σφαίρα και εμείς τόσο αργοί'. Αυτό με εξέπληξε, με ταρακούνησε.

- Και μετά, το πρώτο γκολ στο πρώτο λεπτό;

- Σίγουρα μας αποσυντόνισε, ειδικά από τη στιγμή που στο ημίχρονο ήμαστε πίσω με 0-2. Αλλά εμένα με ανησυχούσε κάτι άλλο, αφού έμοιαζε σαν να μην ασχολείται κανείς. Οι συμπαίκτες μου περνούσαν από δίπλα μου σαν φαντάσματα. Τώρα, εκ των υστέρων, δηλώνω: οι παίκτες είχαν ναρκωθεί! Με ποιον τρόπο, δεν το γνωρίζω. Μπορεί να ήταν κάποια ισχυρά ηρεμιστικά που τους άφησαν τελείως μουδιασμένους, παράλυτους. Το ερώτημα είναι άλλο: ποιος το έκανε και με τι συμφέρον;"

Κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν πολλές ιστορίες όπως ότι ο Μπράνισλαβ Κλενκόβσκι (σ.σ. Σκοπιανός αμυντικός που αγωνίστηκε βασικός) βρήκε πολλά χρήματα κάτω από το μαξιλάρι του. Ήμουν συγκάτοικος του Κλένκο στο δωμάτιο (σ.σ. εννοεί στα ξενοδοχεία όπου κατέλυε η αποστολή του Αστέρα) και γνωρίζω ότι ο Κλένκο πάντοτε κοιμόταν χωρίς μαξιλάρι.

Εάν είχαμε παίξει στον τελικό με τον Άγιαξ, είμαι σίγουρος ότι θα τους είχαμε νικήσει και θα ήμασταν οι πρωταθλητές Ευρώπης. Ήταν η ώρα μας».

Το αντεπιχείρημα του Παναθηναϊκού
«Διαλέξτε επιτέλους: Δωροδοκήσαμε τον διαιτητή; Δωροδοκήσαμε τους παίκτες; Τους ναρκώσαμε; Τους δηλητηριάσαμε;» κραυγάζουν οι ιστορικοί του τριφυλλιού.
Φυσικά εμείς δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να... διαλέξουμε. Ο σοφός λαός λέει ότι όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά. Αυτοί άραγε διάλεξαν αν ο Ολυμπιακός ήλεγχε και τη διαιτησία και είχε ταυτόχρονα και ομάδες-δορυφόρους και ήλεγχε και τους δικαστές για τις πειθαρχικές αποφάσεις και τα ΜΜΕ και τα πάντα; Κατέληξαν τι από όλα αυτά ίσχυε ή αν ίσχυαν όλα; Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα για το Γουέμπλεϊ. Ακόμα και να ίσχυαν όλα όσα έχουν ακουστεί.

ΤΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ
Ο Παναθηναϊκός του Γουέμπλεϊ ήταν ένα πυροτέχνημα. Και εξηγούμε τι εννοούμε:
  • Στην ακριβώς προηγούμενη ευρωπαϊκή του παρουσία στο κύπελλο πρωταθλητριών το 1969/70, ο Παναθηναϊκός είχε αποκλειστεί από την Φόρβερτς Βερολίνου στον Α' γύρο.
  • Τη χρονιά του Γουέμπλεϊ (1970/71) δεν κατάφερε καν να προκριθεί στην Ευρώπη (τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της σεζόν 1971/72 πήραν ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Πανιώνιος)!
  • Τη σεζόν 1972/73 αποκλείστηκε από τον Α' γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών από τη ΤΣΣΚΑ Σόφιας (και μάλιστα έκανε ένσταση, ο αγώνας επαναλήφθηκε και αποκλείστηκε ξανά!)
  • Το 1973/74 αποκλείστηκε στον Α' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από την ΟΦΚ Βελιγραδίου.
  • Το 1974/75 αποκλείστηκε ξανά στον Α' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από την Γκρασχόπερς.
  • Το 1975/76 αποκλείστηκε στον Α' γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων από την Τσβίκαου Ανατολικής Γερμανίας.
Όπως βλέπουμε ο Παναθηναϊκός της εποχής ήταν μία φανέλα-πούπουλο στην Ευρώπη που δεν μπορούσε να περάσει ούτε έναν ευρωπαϊκό νοκ άουτ γύρο. Αλλά το 1971 πήγε στο Γουέμπλεϊ!

ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Σήμερα, στην εποχή των επιτροπών δεοντολογίας και της «ισχυρής πιθανολόγησης» με ενδείξεις, τα ντοκουμέντα που είδαμε, θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν καταγγελίες και κατηγορίες. Τα χρόνια και οι δεκαετίες όμως πέρασαν.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει μυστήριο και ενδεικτικό ποδοσφαιρικής παρακμής της χώρας μας το ότι 51 χρόνια μετά γιορτάζουμε ακόμα μια συμμετοχή σε τελικό χωρίς τίτλο! Κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά!

Αξίζει να θυμίσουμε ποιες άλλες ομάδες έχουν πετύχει αυτό που πέτυχε ο Παναθηναϊκός... Μάλμε, Κλαμπ Μπριζ, Παρτιζάν, Λιντς, Σταντ ντε Ρενς... Αυτά είναι τα ευρωπαϊκά... μεγαθήρια που έχουν πάει σε αντίστοιχα... Γουέμπλεϊ, αλλά φυσικά δεν τα γιορτάζουν...

Η ΑΕΚ γιορτάζει ακόμα και σήμερα το ευρωπαϊκό του 1968 στο μπάσκετ. Γυρίστηκε ακόμα και ταινία. Υπάρχει όμως μία διαφορά: Ήταν τίτλος! Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος Ελληνικής ομάδας σε οποιοδήποτε άθλημα!

Ακούμε τη λέξη «Γουέμπλεϊ» λες και είναι τίτλος, μόνο και μόνο επειδή είναι ένα μεγάλο, θρυλικό στάδιο. Αν ο τελικός είχε γίνει στο Ρότερνταμ (όπου έγινε την επόμενη χρονιά), θα έλεγαν άραγε σήμερα: «Εγώ έχω πάει Ρότερνταμ φίλε» ;

Όσο για τον μεγάλο Παναθηναϊκό του Γουέμπλεϊ; Εκείνη τη χρονιά δεν κατέκτησε ούτε πρωτάθλημα (το πήρε η ΑΕΚ), ούτε κύπελλο (το πήρε ο Ολυμπιακός). Στο πρωτάθλημα τερμάτισε πίσω από τον Πανιώνιο και έτσι την επόμενη χρονιά δεν συμμετείχε σε καμία Ευρωπαϊκή διοργάνωση...

Κάποτε μια αθλητική εφημερίδα κυκλοφόρησε με δώρο το dvd με το βίντεο του τελικού του Γουέμπλεϊ... Ένα βίντεο με μία ήττα. Ένα χωνάκι χωρίς παγωτό!

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ως κοινωνία έστω και μισό αιώνα μετά:

Το Γουέμπλεϊ δεν ήταν τίτλος και ας έραψαν κάποτε αστέρι στη φανέλα του Παναθηναϊκού προκαλώντας γέλιο... Ήταν ένα χωνάκι χωρίς παγωτό, αλλά με πολύ παρασκήνιο... Τα ντοκουμέντα υπάρχουν, είναι πολλά, δεν τα υιοθετούμε, αλλά τα παραθέτουμε και σίγουρα θα απασχολήσουν πολύ τους ιστορικούς ερευνητές του μέλλοντος...

Σχόλια