Μεγάλα διλήμματα: Γκάλης vs Αντετοκούνμπο

Η Αθλητική διαπλοκή ανοιξε το φάκελο των μεγάλων διλημμάτων και πήρε θέση στο δίλημμα Σπανούλης ή Διαμαντίδης. Σήμερα θα πάρουμε θέση σε ένα ακόμα μπασκετικό δίλημμα: Γιάννης ή Γκάλης.

Είναι αλήθεια ότι τέτοιου είδους διλήμματα συνιστούν πρόκληση και συχνά δημιουργούν παρεξηγήσεις. Η Αθλητική διαπλοκή όμως αρέσκεται στις προκλήσεις και παίρνει θέση επιλέγοντας Greek freak.

ΓΙΑΤΙ GREEK FREAK

Σίγουρα ο Γκάλης είναι συνδεδεμένος με τα νιάτα και τις όμορφες αναμνήσεις μίας ολόκληρης γενιάς, εμείς όμως θα τα βάλουμε κάτω με τετράγωνη λογική.

Ακόμα και αν ένας άνθρωπος δίδαξε ένα άθλημα σε μία χώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι κατατάσσεται στην κορυφή του κόσμου.

Ο Γιάννης είναι στην κορυφή του κόσμου. Είναι πρωταθλητής NBA σε ηλικία 26 ετών. Και δεν το πέτυχε ως απλό μέλος μίας ομάδας. Το πέτυχε ως αρχηγός, ηγέτης και MVP της, καθώς και ως MVP των τελικών.

Σε αυτά θα προσθέσουμε ότι έχει ανακηρυχθεί και MVP regular season του ΝΒΑ για δύο συνεχόμενες χρονιές (2019, 2020) και MVP του all star game το 2021.

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΤΑΞΙΔΙ: ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΚΕ ΤΟΥ ΝΒΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΚΕ ΤΟΥ ΝΒΑ ΣΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ!

Αν το ταξίδι από τα Σεπόλια στο NBA είναι δυσθεώρητο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το ταξίδι από την απλή παρουσία στο NBA μέχρι την κορυφή της λίγκας ίσως είναι ακόμα πιο δύσκολο, επίπονο και εντυπωσιακό!

Πριν από 4 χρόνια ολόκληρη η Ελλάδα ενθουσιάστηκε απλώς επειδή ο Γιάννης ήταν ο κορυφαίος στην ομάδα του και επιλέχθηκε για να αγωνιστεί ως βασικός στο all star game! Το Giannis Antetokounmpo #NBAVote ήταν το trend της χρονιάς.

Φανταστείτε πόσο πιο δυσθεώρητα έγιναν τα δεδομένα με τον Γιάννη να γίνεται στη συνέχεια αρχηγός ομάδας all star game, ακολούθως mvp της λίγκας για 2 χρονιές, μετά mvp του all star game και τελικά φέτος πρωταθλητής!

Τίποτα δεν είναι δεδομενο και το ταξίδι ήταν δύσκολο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του τελικού με τους Σανς.

Αρκεί να θυμηθούμε τον τραυματισμό του Γιάννη στον φετινό 4ο τελικό της Ανατολικής περιφέρειας απέναντι στους Ατλάντα Χοκς, όταν όλοι πίστεψαν ότι θα μείνει εκτός για πολλούς μήνες. Τελικά απέφυγε τα χειρότερα και επανήλθε στους τελικούς οδηγώντας τους Μπακς στον θρίαμβο!

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Από την παγκόσμια καμπάνια της Nike

Σε μία σύγκριση επαγγελματιών αθλητών πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τον οικονομικό παράγοντα.

Το συμβόλαιό του Γιάννη είναι από τα μεγαλύτερα στο NBA (230 εκατομμύρια δολάρια για 5 χρόνια) χωρίς καν να υπολογίζουμε τα χρήματα από τις χορηγίες με αποκορύφωμα την Nike και το brand Greek Freak που σπάει τα ταμεία παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο Ινδός καλλιτέχνης και γραφίστας Τζίντερ Μπογκντάλ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί οικονομικά το σήμα Greek freak το 2019 και να θησαυρίσει σε μία ιστοσελίδα που πουλάει ρούχα εμπνευσμένα από παίκτες του NBA με αποτέλεσμα να κατατεθεί αγωγή από τον Γιάννη που έχει κατοχυρώσει εμπορικά τον όρο Greek freak από το 2018 και εν τέλει να ακολουθήσει εξωδικαστική επίλυση.

Σε ό, τι αφορά τον Γκάλη, σε οικονομικό επίπεδο, ήταν πάντα ακριβοπληρωμένος και σκληρός διαπραγματευτής με τις ομάδες του. Ήταν αυτός που ήρθε από τις ΗΠΑ με επαγγελματική νοοτροπία και έκανε ουσιαστικά επαγγελματικό το μπάσκετ στην Ελλάδα. Οι Έλληνες μπασκετμπολίστες του χρωστάνε πολλά.

Στον Άρη έπαιρνε όσα ο Τάρπλεϊ, ο Άντερσον και ο Γιαννάκης μαζί (περίπου 200 εκατομμύρια δραχμές ετησίως - δηλ. 600.000 ευρώ), ενώ το συμβόλαιο του στον Παναθηναϊκό το 1993 προσέγγιζε τα 300 εκατ. δραχμές (περίπου 900.000 ευρώ). Ιλιγγιώδες μεν για την εποχή και τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά έτη φωτός από τα δεδομένα του NBA και τα 46 εκατομμύρια που παίρνει ετησίως κατά μ.ο. ο Γιάννης μόνο από την ομάδα του χωρίς να υπολογίζουμε τις χορηγίες.

Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΛΗΜΜΑΤΟΣ

Οι περισσότεροι Έλληνες στο δίλημμα αυτό απαντούν Νίκο Γκάλη. Είναι βαθιά ριζωμένες οι μνήμες...

Το ευρωμπάσκετ, το «τιρινίνι» του Final Countdown, η γέννηση του αθλήματος στη χώρα μας, οι Πέμπτες που ο Άρης καθήλωνε μία ολόκληρη χώρα στην τηλεόραση με αποτέλεσμα να κλείνουν τα σινεμά και τα εστιατόρια, τα νοσταλγικά 80s και οι αρχές των 90s, τα νιάτα μίας ολόκληρης γενιάς που θυμάται μία εποχή αλλιώτικη χωρίς άγχη και υποχρεώσεις.

Η ψυχρή λογική όμως διαφέρει από το συναίσθημα: Η κορυφή του NBΑ είναι το έβερεστ του παγκόσμιου μπάσκετ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι από τους πιο διάσημους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Στο Instagram τον ακολουθούν 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ το συμβόλαιό του είναι από τα μεγαλύτερα στο NBA.

Τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Ο Γκάλης είναι ο ήρωας των παιδικών μας χρόνων και του δικού μας κόσμου. Ο Γιάννης είναι ο ηγέτης όλου του μπασκετικού πλανήτη. Και είναι μόλις 26...

Σχόλια