Μεγάλα διλήμματα: Σπανούλης vs Διαμαντίδης

Είναι το "Κριστιάνο Ρονάλντο vs Μέσι" του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και όπως λέει και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, γιατί πρέπει να μπαίνουμε σε διαδικασίες σύγκρισης αντί απλά να απολαύσουμε ότι ζήσαμε στην εποχή τους;

Παρόλα αυτά, χωρίς να υποτιμάμε την αξία κανενός από τους δύο σπουδαίους αθλητές, θα επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε τα επιτεύγματά της σημαίας του Παναθηναϊκού και της σημαίας του Ολυμπιακού στο μπασκετικό στερέωμα:

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΤΛΟΙ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης κατέκτησε 3 φορές την Ευρωλίγκα (2007, 2009, 2011). Ο Βασίλης Σπανούλης κατέκτησε επίσης 3 φορές την Ευρωλίγκα (2009, 2012, 2013).

Ωστόσο ο Βασίλης Σπανούλης έπαιξε και σε δύο ακόμα τελικούς με τον Ολυμπιακό (2015, 2017) γράφοντας ιστορία με τις εμφανίσεις του στους ημιτελικούς με την ΤΣΣΚΑ.

Επίσης, ο Βασίλης Σπανούλης κατέκτησε την παγκόσμια κορυφή του διηπειρωτικού κυπέλλου το 2013. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν κατέκτησε διηπειρωτικό κύπελλο.

Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι ο θεσμός αναβίωσε το 2013 μετά από 17 χρόνια, συνεπώς ο Διαμαντίδης δεν είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο το 2007, το 2009 και το 2011.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Σπανούλης και Διαμαντίδης έχουν ανακηρυχθεί από μια φορά MVP σεζόν Euroleague. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης το 2011 και ο Βασίλης Σπανούλης το 2013.

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει ανακηρυχθεί 3 φορές MVP σε Final 4 Euroleague (2009, 2012, 2013) αλλά ο Δημήτρης Διαμαντίδης δύο φορές (2007, 2011).

Επίσης ο Σπανούλης έχει αναδειχθεί μια φορά MVP διηπειρωτικού κυπέλλου.

Ωστόσο ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει αναδειχθεί 6 φορές καλύτερος αμυντικός στην Ευρωλίγκα και 3 φορές κορυφαίος στις ασσίστ. Επίσης ο Διαμαντίδης έχει αναδειχθεί 4 φορές μέλος της κορυφαίας πεντάδας της σεζον στην Ευρωλίγκα (2007, 2011, 2012, 2013) και ο Βασίλης Σπανούλης 3 φορές (2009, 2012, 2013).

Και οι δύο έχουν αναδειχθεί μέλη της κορυφαίας πεντάδας Ευρωμπάσκετ της FIBA. Ο Διαμαντίδης το 2007 και ο Σπανούλης το 2009.

ΔΙΕΘΝΗ ΡΕΚΟΡ

Τα ρεκόρ του Βασίλη Σπανούλη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έχουν αφήσει εποχή. Πιο συγκεκριμένα:

1ος στο σύστημα αξιολόγησης της Ευρωλίγκας όλων των εποχών με 4.183 βαθμούς.
1ος σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα με 4.454 πόντους.
1ος στις ασσίστ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα με 1.607 ασσιστ.
1ος στα κερδισμένα φάουλ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα με 1.583.
1ος στις εύστοχες βολές όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα με 1.131.
1ος στα εύστοχα σουτ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα με 1.403.
1ος στα λεπτά συμμετοχής όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα με 9.379.

Αντίθετα ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν κατέχει κάποιο ευρωπαϊκό ρεκόρ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης προηγείται με 9 κατακτήσεις πρωταθλημάτων έναντι 7 του Βασίλη Σπανούλη.

Ξεκάθαρη είναι η υπεροχή του Δημήτρη Διαμαντίδη στο θεσμό του κυπέλλου με 10 κατακτήσεις έναντι 4.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Διαμαντίδης αγωνίστηκε περισσότερα χρόνια στην Α1 καθώς ο Σπανούλης δοκίμασε για μια σεζόν την τύχη του στο NBA ενώ τις δύο τελευταίες σεζόν ο Ολυμπιακός απείχε από την Α1.


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει αναδειχθεί 6 φορές MVP του πρωταθλήματος της Α1 και 6 φορές MVP των τελικών της Α1, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης έχει αναδειχθεί 3 φορές MVP του πρωταθλήματος της Α1 και 3 φορές MVP των τελικών της Α1.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει αναδειχθεί 11 φορές μέλος της κορυφαίας πεντάδας του πρωταθλήματος της Α1 και ο Βασίλης Σπανούλης 10 φορές.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΕΚΟΡ

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο 1ος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης κατέχει τα ρεκόρ του πρώτου σε συμμετοχές αθλητή στην ιστορία της Α1 εθνικής κατηγορίας μπάσκετ και των περισσότερων συμμετοχών σε τελικούς κυπέλλου.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Σπανούλης και Διαμαντίδης κατέκτησαν με την εθνική το Ευρωμπάσκετ του 2005 στο Βελιγράδι, καθώς και το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2006 στην Ιαπωνία.

Ο Σπανούλης ωστόσο κατέκτησε με την εθνική και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Ειναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για δύο σπουδαίους αθλητές που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να έρθουν στην Ελλάδα 5 Ευρωλίγκες από το 2007 έως το 2013.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών, ο Σπανούλης έχει ξεκάθαρη κυριαρχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ατομικά ρεκόρ και περισσότεροι τίτλοι mvp final 4, κτλ). Εξ ου και η αίσθηση που προκάλεσε η απόσυρση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν πολύ μεγαλύτερη:
Ο αποχαιρετισμός της Euroleague σε Σπανούλη και Διαμαντίδη (κλικ στη φωτό για καλύτερη ανάγνωση)


Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι περισσότερο εγχώριος, έχοντας περισσότερες διακρίσεις εντός των Ελληνικών συνόρων με τον Σπανούλη όμως να έχει απουσιάσει κάποια χρόνια λόγω NBA αλλά και τη διετία της απουσίας του Ολυμπιακού από την Α1. Και σε εγχώριο επίπεδο όμως το χαρακτηριστικότερο στιγμιότυπο είναι το τρίποντο του Σπανούλη μπροστά στον Διαμαντίδη στην εκπνοή της παράτασης του τελικού του πρωταθλήματος του 2016 μέσα στο ΟΑΚΑ στο τέλος της καριέρας του δεύτερου που χάρισε το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό.


Τέλος, αυτό που σίγουρα αναγνωρίζουν φίλοι και εχθροί είναι ότι ο Βασίλης Σπανούλης τολμησε και ρίσκαρε. Την ώρα που υπήρχε μια στρωμένη κυριαρχία του Παναθηναϊκού με απανωτές κατακτήσεις πρωταθλημάτων και 6 ευρωλίγκες έναντι μίας του Ολυμπιακού, ο Σπανούλης ρίσκαρε και ανέλαβε ηγέτης σε μια ομάδα πληγωμένη, οδηγώντας την στην κορυφή της Ευρώπης. Και αυτό είναι το βασικό σημείο που ξεχωρίζει τον Βασίλη Σπανούλη από τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Σχόλια