Noor1: Οι εξελίξεις και η εκτίμησή μας για τον επίλογο της υπόθεσης

 

Στην παράλληλη έρευνα της υπόθεσης Noor 1, θυμίζουμε ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και 3 συνεργατών του από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ όταν το θέμα είχε λάβει έντονες πολιτικές διαστάσεις.

Ο ανακριτής Γιάννης Πετρόπουλος αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση με τυπικές κλήσεις κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εμπλοκής του γνωστού εφοπλιστή στην υπόθεση.

Ωστόσο, ο Εισαγγελέας εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου παρήγγειλε στον ανακριτή Πετρόπουλο τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης. Όπως έγινε γνωστό χθες, ο ανακριτής (όπως είχε κάθε δικαίωμα) διαφώνησε με την εισαγγελική πρόταση καταθέτοντας σκεπτικό 100 σελίδων.

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

Για κάποιο λόγο ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας δεν τα πάνε τόσο καλά με τη νομική και παρουσιάζουν τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα ως άρνηση του ανακριτή να κάνει τη δουλειά του και να συμμορφωθεί σε υποτιθέμενες εντολές!


Φυσικά τα περί εντολών του Εισαγγελέα προς τον Ανακριτή που γράφει η ιστοσελίδα της ζούγκλας είναι ένα τεράστιο ψέμα! Εντολές δίνει ο λοχαγός στον φαντάρο να πάει στη σκοπιά. Ο Εισαγγελέας δεν δίνει καμία εντολή σε κανέναν ανακριτή.

Ο εισαγγελέας παραγγέλει. Και ο ανακριτής έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνήσει με την εισαγγελική παραγγελία για μία σειρά από λόγους σύμφωνα με το άρθρο 247 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Πλέον η δικογραφία οδεύει στο δικαστικό συμβούλιο. Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει αφού πρώτα υποβάλει πρόταση ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών που ορίστηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό (ελπίζουμε να μην θεωρεί και εκεί η Ζούγκλα ότι ο εισαγγελέας θα δώσει εντολή προς το συμβούλιο που πρέπει να συμμορφωθεί).

Εκεί υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Ενδεχόμενο 1: Το δικαστικό συμβούλιο εκδίδει απαλλακτικό βούλευμα. Σε αυτή την περίπτωση η εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση παύει οριστικά και αμετάκλητα.

Ενδεχόμενο 2: Το δικαστικό συμβούλιο επιστρέφει τη δικογραφία στον ανακριτή παραγγέλοντας συμπληρωματική κύρια ανάκριση. Στην περίπτωση αυτή ο ανακριτής θα είναι όντως υποχρεωμένος να καλέσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε απολογία και μετά να ξαναπάει ο φάκελος στο συμβούλιο για να αποφασίσει αν θα παραπέμψει τον εφοπλιστή σε δίκη ή όχι.

Ενδεχόμενο να εκδώσει απευθείας το δικαστικό συμβούλιο παραπεμπτικό βούλευμα και να παραπέμψει τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε δίκη δεν υπάρχει, καθώς δεν μπορεί κανένας κατηγορούμενος να παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα χωρίς πρώτα να έχει απολογηθεί, ακόμα και αν ο λόγος που δεν απολογήθηκε ήταν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις εναντίον του και γι αυτό δεν τον είχε καλέσει ο ανακριτής.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Η εκτίμηση της Αθλητικής Διαπλοκής είναι ότι το δικαστικό συμβούλιο θα εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συνεργάτες του. Οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Όταν ένας ανακριτής κρίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι διενέργειας της ανάκρισης γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία κατά του κατηγορουμένου, στην πράξη αυτό γίνεται σεβαστό από τα δικαστικά συμβούλια.

2. Η απόφαση του ανακριτή να μην προχωρήσει σε ανάκριση κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι πλήρως αιτιολογημένη κάτι που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί δεδομένου ότι ο ανακριτής έχει καταθέσει σκεπτικό που υπερβαίνει τις 100 σελίδες!

3. Τα στοιχεία με βάση τα οποία είχε ασκηθεί εξ αρχής η δίωξη εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν εξαιρετικά φτωχά.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΑΣΚΗΘΕΙ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Ο βασικός λόγος που είχε ασκηθεί η δίωξη στον Μαρινάκη για το Noor 1 από την Εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα (και μάλιστα μέσα σε ένα φορτισμένο πολιτικό περιβάλλον), ήταν ότι η εταιρεία του κ. Μαρινάκη είχε στείλει εμβάσματα ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων προς την εταιρεία του Μάκη Γιαννουσάκη (ο οποίος τελικά καταδικάστηκε για το Noor 1). Η κ. Τζίβα είχε θεωρήσει ύποπτα τα εμβάσματα.

Ωστόσο αυτά τα εμβάσματα είχαν σταλεί έναν χρόνο πριν τη μεταφορά του φορτίου ναρκωτικών και φυσικά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αγορά 2 τόνων ηρωίνης η οποία έχει τιμή χονδρικής 30 εκατομμύρια ευρώ!

Ο λόγος των εμβασμάτων ήταν ο εφοδιασμός 2 πλοίων του Βαγγέλη Μαρινάκη με καύσιμα από την εταιρεία του Μ. Γιαννουσάκη, αλλά η Εισαγγελέας Τζίβα επέμενε να ασκήσει τη δίωξη γιατί θεωρούσε ότι ο κ. Μαρινάκης θα μπορούσε να έχει εφοδιάσει τα πλοία του από τη δική του εταιρεία ανεφοδιασμού (Express Energy) και γι αυτό θεώρησε τα εμβάσματα ύποπτα πιστεύοντας ότι είχαν χρηματοδοτήσει το φορτίο της ηρωίνης. Φυσικά αυτό το σκεπτικό δεν αρκεί για να δικαστεί ένας άνθρωπος πόσο μάλλον για να καταδικαστεί.

Σχόλια