Υποθέσεις Γιαννακόπουλου-Σαββίδη-Μελισσανίδη: Κατακλυσμός αναβολών και η περίπτωση Μαρινάκη!


ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι κατηγορούμενος στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κατόπιν μήνυσης του Βασίλη Σπανούλη για το επεισόδιο στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ την 01/05/2015. Μέχρι τις αρχές του 2020 η υπόθεση είχε αναβληθεί πάνω από 9 φορές!

Η αρχική δικάσιμος ήταν στις 23/09/2016. Έξι φορές δόθηκε αναβολή λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Στις 07/10/2019 η δίκη αναβλήθηκε, καθώς η συνήγορος του Δ. Γιαννακόπουλου προσκόμισε πιστοποιητικό του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» που συνιστούσε ανάπαυση στον κατηγορούμενο.

Η ΟΓΔΟΗ ΑΝΑΒΟΛΗ

Στις 13/01/2020 η δίκη αναβλήθηκε για όγδοη φορά! Ο λόγος;  Η νομική σύμβουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Μαργαρίτα Θάνου εμφανίστηκε στο Δικαστήριο και δήλωσε ότι τον κ. Γιαννακόπουλο εκπροσωπεί άλλος δικηγόρος που εκείνη την ώρα είχε άλλο δικαστήριο και έτσι δόθηκε αναβολή για 29 Απριλίου 2020.

Η ίδια φυσικά ήταν διαθέσιμη να δικάσει και η δίκη θα γινόταν κανονικά αλλά ισχυρίστηκε ότι ξαφνικά ο κ. Γιαννακόπουλος ήθελε άλλον δικηγόρο και αυτός που ήθελε είχε εκείνη την ημέρα άλλο δικαστήριο!

Η κ. Θάνου παρέμεινε στο νομικό επιτελείο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και στους μήνες που ακολούθησαν αλλά δεν ήταν δικηγόρος του εκείνη την ημέρα της αναβολής! Εδώ βλέπουμε ότι εκπροσώπησε τον Παναθηναϊκό και τον κ. Γιαννακόπουλο στην πρόσφατη αντιδικία με την ΚΑΕ Ολυμπιακός στο CAS:


Περιττό να πούμε ότι η δίκη Γιαννακόπουλου για την υπόθεση Σπανούλη έχει αναβληθεί και άλλες φορές λόγω της πανδημίας.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ


Ο Ιβάν Σαββίδης είναι κατηγορούμενος Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, για την είσοδό του στο γήπεδο της Τούμπας φέροντας όπλο την ώρα του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στις 11/03/2018. Συγκατηγορούμενοι του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι ο τότε αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Λούμπος Μίχελ και 6 άτομα της προσωπικής φρουράς του Ιβάν Σαββίδη.Η δίκη έχει ήδη αναβληθεί 6 φορές!

Στις 20/09/2018 η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Στις 06/03/2019 η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Στις 21/09/2019 η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Στις 16/01/2020 δικηγόροι των κατηγορουμένων δήλωσαν κώλυμα με την αιτιολογία ότι βρίσκονταν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την εκδίκαση της υπόθεσης πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

Στις 16/10/2020 δικηγόρος μέλους της προσωπικής φρουράς του Σαββίδη είχε επικαλεστεί λόγους υγείας.

Στις 14/05/2021 η δίκη αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού

UPDATE: Στις 07/09/2021 η δίκη αναβλήθηκε ξανά λόγω απουσίας μαρτύρων της υπόθεσης,

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ


Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι κατηγορούμενος Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατόπιν μήνυσης του Αλέξη Κούγια με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης εναντίον του ποινικολόγου, για επεισόδιο στη Βουλιαγμένη στις 08/09/2017, για το οποίο ο Κούγιας κατήγγειλε ότι δέχτηκε ξυλοδαρμό τον μεγαλομετόχο της ΠΑΕ ΑΕΚ και συνοδούς του. Η δίκη είχε προσδιοριστεί για 01/06/2021. Τι έγινε; Δόθηκε αναβολή.

ΟΤΑΝ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΝΟΣΗΣΕ ΜΕ COVID-19

Θυμίζουμε ότι όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε νοσήσει με covid 19 τον Μάρτιο του 2020, είχε κυκλοφορήσει το αφήγημα ότι σκηνοθέτησε τη μόλυνσή του με τον ιό «για να πάρει αναβολή στο δικαστήριο» καθώς εκείνη την περίοδο δικαζόταν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Αθηνών με κατηγορία χειραγώγησης αγώνων και σύστασης συμμορίας.

Φυσικά αυτό ήταν παντελώς ψευδές, γιατί η δίκη Μαρινάκη είχε ήδη ξεκινήσει και δεν γινόταν να δοθεί αναβολή. Οι δίκες που έχουν ξεκινήσει δεν μπορούν να αναβληθούν.

Επίσης η ασθένεια Μαρινάκη δεν οδήγησε καν στην προσωρινή διακοπή της δίκης. Η δίκη διακόπηκε για 3 μήνες καθώς έκλεισαν τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα λόγω lockdown.

Για την ιστορία αξίζει να δούμε τα εξής.

  • Για τις 12/03/2020 ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση Καλαϊτζίδη (όχι φυσικά η κατάθεση Μαρινάκη)


  • Στις 10/03/2020 ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από covid-19. Και φυσικά οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκίνησαν ότι το έκανε για να μην πάει στο δικαστήριο να απολογηθεί.

    Ωστόσο ο Β. Μαρινάκης ούτως ή άλλως δεν χρειαζόταν να πηγαίνει αυτοπροσώπως στο δικαστήριο αφού τον εκπροσωπούσε δικηγόρος.

    Άλλωστε, στις 12/03/2020 ήταν προγραμματισμένη η συνέχεια της κατάθεσης Καλαϊτζίδη και στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένες οι καταθέσεις Γεωργέα, Καφέ, Αικατερίνης Τσιαμούρα, Κωστούλα, Παναγόπουλου, Τοροσίδη, Μώραλη και οι απολογίες Σαρρή, Γιάχου, Κουρίδη, Αρβανιτίδη, Λαναρή, Μπάρμπα, Σκαθαρούδη, Ιωαννίδη και Σπανού και στη συνέχεια (μετά από μήνες) η απολογία Μαρινάκη!


  • Συνεπώς, η απολογία Μαρινάκη απείχε αρκετούς μήνες ακόμα τον Μάρτιο του 2020! Ο Μαρινάκης όπως είπαμε ούτως ή άλλως δεν πήγαινε στο δικαστήριο (τον εκπροσωπούσε ο συνήγορός του βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), άρα δεν είχε κανέναν λόγο να επικαλεστεί ότι έχει covid ή γαστρεντερίτιδα ή οτιδήποτε άλλο για να μην πάει στο Δικαστήριο!

Το άρθρο 340 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ορίζει ότι ο κατηγορούμενος θεωρείται παρών όταν εκπροσωπείται από δικηγόρο που έχει διορίσει


  • Ούτως ή άλλως με κυβερνητική απόφαση έκλεισαν τα δικαστήρια εκείνη την πρώτη περίοδο του σκληρού lockdown με αποτέλεσμα να διακοπούν προσωρινά όλες οι δίκες:

  • Η δίκη ξεκίνησε τέλη Ιουνίου μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων για την πρώτη φάση της πανδημίας:

  • Στη συνέχεια ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός απολογήθηκε κανονικά όταν ήρθε η προγραμματισμένη σειρά του στις 13/10/2020:

  • Ακολούθως ο Βαγγέλης Μαρινάκης αθωώθηκε και μάλιστα ομόφωνα με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών στις 28/01/2021:



Αποδείχθηκε λοιπόν περίτρανα ο μύθος για τον Μαρινάκη που νόησε covid για να μην πάει στο δικαστήριο, γιατί ο Μαρινάκης ούτως ή άλλως δεν πήγαινε στο δικαστήριο (είχε εκπροσώπηση από δικηγόρο) και όταν κλήθηκε να πάει (Οκτώβριος 2020) πήγε κανονικά, απολογήθηκε και στη συνέχεια αθωώθηκε.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα οι υποθέσεις Γιαννακόπουλου, Σαββίδη, Μελισσανίδη εξακολουθούν να λιμνάζουν, όχι απαραίτητα με ευθύνη των κατηγορουμένων καθώς κάποιες αναβολές δόθηκαν και λόγω παρέλευσης ωραρίου. Άλλωστε υπεύθυνη για την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης είναι η Πολιτεία και όχι η πλευρά των κατηγορουμένων της κάθε υπόθεσης.


Η Αθλητική Διαπλοκή ξεκαθαρίζει ότι σέβεται απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας όλων των κατηγορουμένων στις προαναφερόμενες δικαστικές υποθέσεις και δεν θεωρεί κανέναν ένοχο αν αυτό δεν κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Σχόλια