Ο νέος θεσμός των μπαράζ μετά τους ομίλους και η τριπλή αναβάθμιση του Europa League

Από φέτος η ΟΥΕΦΑ εγκαινιάζει τον θεσμό των μπαράζ μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αυτό οφείλεται στη μείωση των ομάδων του Europa League και τη δημιουργία της νέας διοργάνωσης του Conference League.

Έως πέρυσι, στο Europa League συμμετείχαν 48 ομάδες χωρισμένες σε 12 ομίλους των τεσσάρων και ακολουθούσε η φάση των "32" σε νοκ άουτ (στα οποία συμμετείχαν οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και όλοι οι τρίτοι του Champions League).

Πλέον οι ομάδες του Europa League μειώθηκαν σε 32 χωρισμένες σε 8 ομίλους των τεσσάρων. Οπότε η φάση των "32" δεν υπάρχει (32 είναι οι ομάδες στους ομίλους πια). Μετά τους ομίλους περνάμε απευθείας στους "16".

Ωστόσο, για να μην χαθεί το πλεονέκτημα που είχαν οι τρίτοι του Τσάμπιονς Λιγκ, δημιουργείται η φάση των μπαράζ στα οποία θα συμμετέχουν οι τρίτοι των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με αντιπάλους τους δεύτερους των ομίλων του Europa League.

Η ΤΡΙΠΛΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE
Για το Europa League η αναβάθμιση είναι τριπλή:

Πρώτον: Η μείωση των ομάδων από 48 σε 32 και των ομίλων από 12 σε 8 καθαρίζει ουσιαστικά τη διοργάνωση από αρκετή "σαβούρα" που τροφοδοτεί το Conference League.

Δεύτερον: Ο νικητής του ομίλου του Europa League περνάει απευθείας στους "16" (ενώ πέρυσι υπήρχαν οι "32"). Ο δεύτερος του ομίλου μπαίνει μεν πλέον στη διαδικασία των μπαράζ για να βρεθεί στους "16" αλλά ούτως η άλλως και πέρυσι έπαιζε στους "32" (οπότε η θέση του είναι ουσιαστικά η ίδια με πέρυσι).

Τρίτον: ο τρίτος του ομίλου του Europa League που έως πέρυσι αποχαιρετούσε την Ευρώπη, πλέον θα συμμετέχει στα μπαράζ του Conference League με αντίπαλο μία ομάδα που θα έχει τερματίσει δεύτερη στους ομίλους του Conference League με στόχο ένα εισιτήριο στους "16" της τρίτης διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ.

Από παρερμηνεία η φάση των μπαράζ, βαφτίζεται από κάποιους ως η φάση των "32". Ωστόσο είναι η φάση των νοκ άουτ της φάσης των "16".

Οι αγώνες των μπαράζ θα διεξαχθούν 17 και 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή κατά τις ημερομηνίες που διεξαγόταν μέχρι πέρυσι η φάση των "32".

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ CHAMPIONS LEAGUE

ΟΜΙΛΟΣ EUROPA LEAGUE

ΟΜΙΛΟΣ CONFERENCE LEAGUE

  • Όπως βλέπουμε, ο πιο ευνοημένος ειναι ο όμιλος του Champions League με 2 εγγυημένες προκρίσεις, μια συμμετοχή σε μπαράζ και έναν αποκλεισμό.

  • Ακολουθεί ο όμιλος του Europa League με μια εγγυημένη πρόκριση, δύο συμμετοχές σε μπαραζ και έναν αποκλεισμό.

  • Τελευταίος έρχεται ο όμιλος του Conference League με μια εγγυημένη πρόκριση,1 συμμετοχή σε μπαράζ και 2 αποκλεισμούς.

Σχόλια