Η ΑΕΚ στο εδώλιο της επιτροπής δεοντολογίας: Από τις σοβαρότερες υποθέσεις των τελευταίων δεκαετιών


Το Σάββατο ήταν η πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση της ΑΕΚ στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ με τον ορισμό των δικασίμων για τον Ιούνιο και διαδικαστικά ζητήματα, καθώς και υποβολή ενστάσεων εκ μέρους των εγκαλουμένων.

Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μία από τις 3 σοβαρότερες πειθαρχικές υποθέσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρώτη ήταν η υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης/συμμορίας/στημένων αγώνων όπου στο εδώλιο βρέθηκαν Ολυμπιακός και Μαρινάκης με πολλούς ακόμα ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Η υπόθεση έκλεισε με αθώωση του Μαρινάκη στα ποινικά δικαστήρια και απαλλαγή του Ολυμπιακού στα αθλητικά δικαστήρια και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις.

Δεύτερη ήταν η υπόθεση πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης όπου η επιτροπή εφέσεων απάλλαξε τον Δικέφαλο του Βορρά από τις κατηγορίες ότι παραβιάζει τον αθλητικό νόμο και τον ανταγωνισμό ελέγχοντας μία ΠΑΕ της Super League με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ξάνθη καταδικάστηκε τελεσίδικα, ενώ η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα σε διοικητικό επίπεδο.

Τρίτη είναι η τρέχουσα υπόθεση της ΑΕΚ η οποία κατηγορείται για επηρεασμό με αθέμιτες ενέργειες εκλογικών διαδικασιών σε ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Εκτός από την ΠΑΕ ΑΕΚ ως νομικό πρόσωπο, στο εδώλιο κάθονται επίσης τα εξής φυσικά πρόσωπα: Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαΐας και μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ Άγγελος Δανιήλ, ο αναπληρωτής ταμίας της ΕΠΣ Αχαΐας Κώστας Ντάσιος, ο πρόεδρος της ΕΠΣ σάλας Νίκος Αυλωνίτης καθώς και ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Πρέπει να τονιστεί ότι η επιτροπή Δεοντολογίας που έχει αναλάβει την υπόθεση είναι ένα καθαρά δικαστικό όργανο αποτελούμενο από τακτικούς δικαστές και δεν έχει καμία σχέση με την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού που είχε δικάσει αρχικά την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Το κατηγορητήριο είναι βαρύ. Η Αθλητική Διαπλοκή δεν το υιοθετεί, καθώς αναγνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας των εγκαλουμένων ακόμα και στις πειθαρχικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα για το κατηγορητήριο, η ΑΕΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες δωροδοκιών και ξυλοδαρμών στις εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας, της ΕΠΣ σάλας, καθώς και άλλων 8 ποδοσφαιρικών ενώσεων με σκοπό την αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε αυτές. Το διακύβευμα αυτής της δίκης είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς ως γνωστόν οι διοικήσεις των ΕΠΣ εκλέγουν την διοίκηση της ΕΠΟ, συνεπώς αν κάποιος χειραγωγήσει τις εκλογές των ενώσεων και αποκτήσει τον έλεγχο των διοικήσεων τους, τότε μπορεί να ελέγξει την ίδια την ΕΠΟ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θυμίζουμε ότι η Αθλητική Διαπλοκή είχε παρουσιάσει ένα μεγάλο θέμα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για χειραγώγηση εκλογών ποδοσφαιρικών ενώσεων τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό θέμα.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Ο ερευνητής της επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, κ. Ανδρέας Αθανασίου, ο οποίος είναι τακτικός δικαστής, πρότεινε την αφαίρεση 10 βαθμών από την ΑΕΚ και την ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον Δημήτρη Μελισσανίδη. Αν η εισήγηση γίνει δεκτή δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην Ένωση, όχι μόνο γιατί καταστρέφεται η επόμενη σεζόν βαθμολογικά, αλλά κυρίως γιατί καθίσταται δύσκολος ο έλεγχος της ΠΑΕ από τον κ. Μελισσανίδη.

Η απαγόρευση ενασχόλησης που είχε επιβληθεί στον κ. Μαρινάκη ήταν εντελώς διαφορετική περίπτωση, καθώς δεν ήταν κάποια ποινή, αλλά ένας εντελώς προσωρινός περιοριστικός όρος (δηλαδή ένα προληπτικό μέτρο) που είχε επιβληθεί από την ποινική δικαιοσύνη και φυσικά με την αθώωση Μαρινάκη η απαγόρευση έπαψε να ισχύει. Αντίθετα, αν ο Μελισσανίδης καταδικαστεί και ειδικά σε ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, θα έχουμε ποινή και όχι περιοριστικό όρο και μάλιστα η ποινή θα έχει επιβληθεί από πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ, συνεπώς θα είναι δύσκολο να παρακαμφθεί και ενδέχεται να τεθεί και θέμα πώλησης των μετοχών.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το Σάββατο με την υποβολή ενστάσεων εκ μέρους των εγκαλουμένων. Σήμερα η επιτροπή δεοντολογίας θα λάβει αποφάσεις επί των ενστάσεων των κατηγορουμένων και η εκτίμηση της Αθλητικής Διαπλοκής είναι ότι οι ενστάσεις θα απορριφθούν από το δικαστικό τμήμα της επιτροπής.

Η επιτροπή έχει ορίσει δικασίμους για σήμερα, καθώς και για 05/06, 07/06, 08/06, 10/06, 14/06, 15/06, 22/06 και 24/06.

Η εισήγηση του ερευνητή κ. Αθανασίου, δεν είναι δεσμευτική για το δικαστικό τμήμα που μπορεί να απαλλάξει κάποιους ή και όλους τους εγκαλουμένους ή να τους καταδικάσει σε διαφορετικές ποινές.

Σε περίπτωση καταδίκης, οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν εφέσεις οι οποίες θα εκδικαστούν από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, και σε περίπτωση νέας καταδίκης υπάρχει και τελικό στάδιο στο CAS.

Ωστόσο, ακόμα και σε περίπτωση απαλλαγής των εγκαλουμένων, μπορεί να ασκηθεί έφεση εκ μέρους του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα κατά των εγκαλουμένων ενώπιον της επιτροπής εφέσεων.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Την 1η Μαΐου ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης έγραφε ότι δεν θα γίνει ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση της ΑΕΚ στην επιτροπή Δεοντολογίας και ότι η επιτροπή θα αποφασίσει μόνο με βάση τα υπομνήματα:

(Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)


Δύο ημέρες μετά, στις 3 Μαΐου η Αθλητική Διαπλοκή έγραφε ότι οι πολυάριθμοι μάρτυρες στην υπόθεση, ενδέχεται να επιφέρουν ακροαματική διαδικασία:


Πράγματι, στις 21 Μαΐου, ο κ. Θωμαΐδης μας ενημέρωσε ότι θα γίνει τελικά ακροαματική διαδικασία και ότι υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες όπως ακριβώς είχε αναφέρει έγκυρα και έγκαιρα η Αθλητική Διαπλοκή:



Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Στις 3 Μαΐου, το SDNA έγραφε ότι αν επιβληθούν ποινές για την υπόθεση της ΑΕΚ (όπως και του Άρη), οι ποινές θα επιβληθούν στο φετινό πρωτάθλημα!


Την ίδια ημέρα, στις 3 Μαΐου, η Αθλητική Διαπλοκή έγραφε ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθούν βαθμοί από ΑΕΚ και Άρη φέτος είτε γιατί δεν θα έχουν εκδοθεί αποφάσεις, είτε γιατί οι αποφάσεις θα είναι απαλλακτικές, είτε γιατί σε περίπτωση καταδίκης, θα εκκρεμούν εφέσεις:



Πράγματι, στις 22 Μαΐου, το Δ.Σ. της Super League 1 επικύρωσε τη βαθμολογία της Super League 1 κάτι που σημαίνει ότι η βαθμολογία είναι οριστική και ενδεχόμενες αφαιρέσεις βαθμών θα επιβληθούν στον βαθμολογικό πίνακα της επόμενης σεζόν, δικαιώνοντας πλήρως την έγκυρη και έγκαιρη εκτίμηση της Αθλητικής διαπλοκής.



Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

Όπως αναφέραμε, η υπόθεση που θα δικαστεί τον Ιούνιο στις αίθουσες της επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, είναι ιδιαίτερα σοβαρή καθώς η επιτροπή δικάζει κατηγορίες για χειραγώγησης εκλογών ποδοσφαιρικών ενώσεων. Πρόκειται για ένα μείζων ζήτημα της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, καθώς τα ΔΣ των ενώσεων εκλέγουν τη διοίκηση της ΕΠΟ, άρα η ενδεχόμενη χειραγώγηση των εκλογών των ενώσεων οδηγεί εύκολα στον έλεγχο της διοίκησης της ΕΠΟ και αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μία υπόθεση είναι σοβαρή δεν σημαίνει ότι οι εγκαλούμενοι είναι ένοχοι. Το κατηγορητήριο και η εισήγηση του ερευνητή δεν αρκούν για να στοιχειοθετηθεί η ενοχή. Αυτό θα είναι το αντικείμενο της ακροαματικής διαδικασίας. Άλλωστε Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αντιμετώπισαν εξίσου σοβαρές κατηγορίες και εν τέλει απαλλάχθηκαν.

Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 6 του κώδικα δεοντολογίας, η επιτροπή δεοντολογίας αποφασίζει με βάση την ισχυρή πιθανολόγηση. Συνεπώς, δεν απαιτείται να αποδειχθεί πλήρως η ενοχή των εγκαλουμένων για να καταδικαστούν, καθώς αρκεί η ισχυρή πιθανολόγηση της ενοχής τους.

Η Αθλητική Διαπλοκή θα παρακολουθήσει στενά τις συνεδριάσεις της επιτροπής Δεοντολογίας και μετά το πέρας της διαδικασίας θα σας παρουσιάσει την εκτίμησή της για την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστές της επιτροπής.

Σχόλια