Η νομική μας εκτίμηση για τις πιθανές αφαιρέσεις βαθμών από ΑΕΚ και Άρη

 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν δύο σοβαρές υποθέσεις στην επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ οι οποίες απασχολούν το ποδοσφαιρικό παρασκήνιο της χώρας.

Στη μία υπόθεση, η ΠΑΕ ΑΕΚ αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπλοκή στις αρχαιρεσίες ποδοσφαιρικών ενώσεων με τα ρεπορτάζ να κάνουν λόγο για δωροδοκία και βιαιοπραγία στις εκλογές 10 Ενωσεων.
Ο ερευνητής της επιτροπής Δεοντολογίας Ανδρέας Αθανασίου πρότεινε την αφαίρεση 10 βαθμών στην ΠΑΕ ΑΕΚ και ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Δημήτρη Μελισσανίδη.

Στην άλλη υπόθεση, η ΠΑΕ Άρης αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία εγγράφων της ΕΠΟ αναφορικά με τον Σκοπιανό ποδοσφαιριστή Μπόρσι Λάσκοφ τα οποία προσκομίστηκαν στην Αποκεντρωμενη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προκειμένου ο ποδοσφαιριστής να λάβει άδεια διαμονής από το Ελληνικό Κράτος.
Η ερευνήτρια της επιτροπής Δεοντολογίας Νίκη Ρεβύθη πρότεινε την αφαίρεση 6 βαθμών από τον Άρη και επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ στην ΠΑΕ, ενώ για τον ποδοσφαιριστή πρότεινε αγωνιστικό αποκλεισμό 6 αγωνιστικών και πρόστιμο 20.000 ευρώ.

ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΒΑΘΜΟΙ;

Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον σε αυτές τις υποθέσεις είναι μεγάλο, καθώς ενδεχόμενες αφαιρέσεις βαθμών, ενδέχεται να επηρεάσουν τη μάχη για την έξοδο στην Ευρώπη. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν, σε περίπτωση καταδίκης της ΑΕΚ ή του Άρη ή και των δύο ομάδων, η αφαίρεση βαθμών θα ισχύσει για φέτος.

Ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης στις 29/04 έγραψε στο blog του ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν φέτος, ενώ και η ιστοσελίδα SDNA έκανε σήμερα λόγο για αφαίρεση βαθμών φέτος σε περίπτωση καταδικαστικών αποφάσεων:


Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Η δική μας νομική μας εκτίμηση είναι διαφορετική: Σε περίπτωση καταδίκης, οι αφαιρέσεις βαθμών δεν θα επιβληθούν στη φετινή σεζόν.

Οι αποφάσεις της επιτροπής Δεοντολογίας ενδέχεται να καθυστερήσουν σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε την υπόθεση του Ολυμπιακού πέρυσι. Η εισήγηση της ερευνήτριας Παναγιώτας Σπανού για τον υποβιβασμό της ΠΑΕ Ολυμπιακός και την ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον Βαγγέλη Μαρινάκη είχε εκδοθεί στις 25/04/2020. Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστικού τμήματος της επιτροπής έλαβε χώρα στις αρχές Ιουλίου και η απαλλακτική απόφαση εκδόθηκε στις 25/09/2020. Με λίγα λόγια, η διαδικασία διήρκεσε πέντε ολόκληρους μήνες μόνο για την πρωτοβάθμια απόφαση. Επειδή η απόφαση ήταν απαλλακτική δεν ασκήθηκαν εφέσεις, αλλιώς η διαδικασία θα τραβούσε πολύ περισσότερο στην επιτροπή εφέσεων!

Ωστόσο είναι γεγονός ότι στην επιτροπή Δεοντολογίας δεν είναι υποχρεωτικό να λάβει χώρα ακροαματική διαδικασία όπως συνέβη πέρυσι στην υπόθεση του Ολυμπιακού. Βέβαια ειδικά στην υπόθεση της ΑΕΚ στην οποία υπάρχουν πολλοί μάρτυρες, είναι πιθανό να απαιτηθεί κατά τη γνώμη μας ακροαματική διαδικασία.
Αν πάντως δεν έχουμε ακροαματική διαδικασία στις υποθέσεις ΑΕΚ και Άρη όπως ακούγεται, οι αποφάσεις της επιτροπής Δεοντολογίας θα εκδοθούν όντως πιο σύντομα με βάση τα στοιχεία των φακέλων και των υπομνημάτων.

Όμως και πάλι, σε περίπτωση καταδίκης, οι εγκαλούμενοι έχουν ούτως ή άλλως δικαίωμα να προσφύγουν με έφεση ενώπιον της επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, οπότε θα προκύψει νέα δικαστική διαδικασία με υποχρεωτική ακροαματική διαδικασία αυτή τη φορά, προθεσμίες για κατάθεση υπομνημάτων και νέα διάσκεψη για την έκδοση απόφασης.
Θυμίζουμε ότι στην υπόθεση πολύιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης, η συζήτηση ενώπιον της επιτροπής εφέσεων έγινε στις 09/12/2020 και η απόφαση εκδόθηκε στις 09/02/2021.

Μήν ξεχνάμε ότι τόσο η επιτροπή Δεοντολογίας που θα δικάσει τις υποθέσεις ΑΕΚ και Άρη σε πρώτο βαθμό, όσο κι η επιτροπή εφέσεων που θα δικάσει σε δεύτερο βαθμό σε περίπτωση πρωτοβάθμιας καταδίκης, είναι τριμελή όργανα και απαιτείται μελέτη των υπομνημάτων, καθώς και διασκέψεις των δικαστών για την έκδοση απόφασης σε αντίθεση με το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League 1 που είναι μονομελές. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τακτικούς δικαστές που είναι επιφορτισμένοι και με σοβαρές ποινικές και αστικές υποθέσεις της τακτικής δικαιοσύνης.

Συνεπώς, οι διαδικασίες θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες έως και μήνες και στη συνέχεια αν οι καταδίκες επιβληθούν και από την επιτροπή εφέσεων, οι εγκαλούμενοι έχουν δικαίωμα προσφυγής και στο CAS!
ΤΟ DEADLINE ΤΗΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στις 16/05/2021. Ακόμα και αν το ΔΣ της Super League 1 αποφασίσει να αναβάλλει την επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα μέχρι την έκδοση των αμετάκλητων αποφάσεων για τις υποθέσεις, η ΟΥΕΦΑ θα πιέσει για να λάβει τις επικυρωμένες βαθμολογίες προκειμένου να γνωρίζει τις ομάδες που θα συμμετέχουν στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συνεπώς δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγάλη αναβολή των επικυρώσεων.

Στις 16 Ιουνίου η ΟΥΕΦΑ θα πραγματοποιήσει την κλήρωση για τον 2ο προκριματικό γύρο του UEFA Europa Conference League στον οποίο θα συμμετάσχουν τρεις ελληνικές ομάδες.
Συνεπώς, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία το μεσημέρι εκείνης της ημερομηνίας χρειάζεται την επικυρωμένη βαθμολογία της Super League 1 για να γνωρίζει ποιες ελληνικές ομάδες θα τοποθετηθούν στην κληρωτίδα. Άρα το ΔΣ της Super League 1 θα πρέπει να έχει συνεδριάσει για να επικυρώσει τη βαθμολογία πριν τις 16 Ιουνίου.


Άρα λοιπόν, ακόμα και αν ως τις 16 Ιουνίου έχουν εκδοθεί αποφάσεις της επιτροπής Δεοντολογίας, τότε στην περίπτωση που είναι απαλλακτικές δεν θα επιβληθεί φυσικά καμιά αφαίρεση βαθμών, ενώ στην περίπτωση που είναι καταδικαστικές, θα ασκηθούν εφέσεις και θα ξεκινήσουν νέες δικαστικές διαδικασίες στην επιτροπή εφέσεων οι οποίες δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 16 Ιουνίου! Άρα η βαθμολογία θα επικυρωθεί και οι πιθανές αφαιρέσεις βαθμών θα αφορούν την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Συνεπώς η άποψή μας είναι ότι στη φετινή σεζόν δεν θα δούμε καμιά αφαίρεση βαθμών στην ΑΕΚ και τον Άρη είτε γιατί δεν θα έχουν προλάβει να εκδοθούν αποφάσεις είτε γιατί οι ομάδες θα απαλλαχθούν από τις κατηγορίες, είτε γιατί εάν καταδικαστούν, θα ακολουθήσουν προσφυγές στην επιτροπή εφέσεων και το CAS και οι ενδεχόμενες αφαιρέσεις βαθμών θα επιβληθούν στον βαθμολογικό πίνακα της επόμενης σεζόν.

Σχόλια