Αφαιρέσεις βαθμών ΑΕΚ και Άρη: Πλήρης δικαίωση της Αθλητικής Διαπλοκής

 


Στις αρχές του μήνα διαβάζαμε από μεγάλα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τις υποθέσεις ΑΕΚ και Άρη στην επιτροπή Δεοντολογίας ότι οι αποφάσεις της επιτροπής θα εκδοθούν άμεσα χωρίς να γίνει καν ακροαματική διαδικασία και αν οι ομάδες καταδικαστούν, οι ενδεχόμενες ποινές αφαίρεσης βαθμών θα επιβληθούν στο φετινό πρωτάθλημα.

Θυμίζουμε ότι στη μία υπόθεση, η ΠΑΕ ΑΕΚ αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπλοκή στις αρχαιρεσίες ποδοσφαιρικών ενώσεων και στην άλλη υπόθεση, η ΠΑΕ Άρης αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία εγγράφων της ΕΠΟ αναφορικά με τον Σκοπιανό ποδοσφαιριστή Μπόρσι Λάσκοφ που προσκομίστηκαν στην Αποκεντρωμενη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προκειμένου ο ποδοσφαιριστής να λάβει άδεια διαμονής από το Ελληνικό Κράτος.

Ας δούμε πως εξελίχθηκαν οι υποθέσεις:

SDNA VS ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Στις 3 Μαΐου είχαμε διαβάσει στο SDNA ότι οι αποφάσεις για Άρη και ΑΕΚ θα έχουν εκδοθεί μέχρι τις 20 Μαΐου ίσως και αρκετά νωρίτερα και αν επιβληθούν ποινές, οι βαθμοί θα αφαιρεθούν φέτος.



Φυσικά φτάσαμε στις 22 Μαΐου και δεν έχουμε απόφαση της επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ ούτε για ΑΕΚ ούτε για Άρη.

Την ίδια ημέρα με το άρθρο του SDNA, στις 3 Μαΐου η Αθλητική Διαπλοκή έγραφε ότι αφαιρέσεις βαθμών δεν θα υπάρξουν φέτος είτε επειδή δεν θα έχουν εκδοθεί καν αποφάσεις, είτε επειδή αν εκδοθούν αποφάσεις θα είναι απαλλακτικές για τις ομάδες, ακόμα επειδή αν εκδοθούν καταδικαστικές αποφάσεις θα εκκρεμούν οι προσφυγές σε επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και CAS.



Απόσπασμα από το άρθρο-ανάλυση της Αθλητικής διαπλοκής.



ΔΙΚΗ (ΘΩΜΑΙΔΗΣ) VS ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Κυριάκος Θωμαΐδης 1 Μαΐου: "Μοιάζει απίθανο να υπάρξει ακροαματική διαδικασία στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ".



Αθλητική διαπλοκή 3 Μαΐου: "Ειδικά στην υπόθεση της ΑΕΚ στην οποία υπάρχουν πολλοί μάρτυρες είναι πιθανό να απαιτηθεί κατά τη γνώμη μας ακροαματική διαδικασία":




Κυριάκος Θωμαΐδης 21 Μαΐου: "Θα γίνει ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της ΑΕΚ στις 29 Μαΐου και θα εξεταστούν 56 μάρτυρες"!


Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΒΑΘΜΟΙ

Πριν από λίγα λεπτά, το Δ.Σ. της Super League 1 επικύρωσε τον βαθμολογικό πίνακα της σεζόν που ολοκληρώθηκε τόσο για τα play off όσο και για τα play out. Ο Ολυμπιακός είναι και τυπικά πρωταθλητής, ενώ ΠΑΟΚ, Άρης και ΑΕΚ εξασφάλισαν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για Conference League. Η ΑΕΛ υποβιβάστηκε απευθείας, ενώ ο Παναιτωλικός θα δώσει μπαράζ παραμονής/ανόδου με την δεύτερη της Super League 2 Ξάνθη.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο βαθμολογικός πίνακας επικυρώθηκε, δεν μπορεί να επιβληθεί καμία αφαίρεση βαθμών σε καμία ομάδα πλέον για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Συνεπώς ενδεχόμενες αφαιρέσεις βαθμών από ΑΕΚ και Άρη θα επιβληθούν στην επόμενη σεζόν αν οι ομάδες καταδικαστούν από την επιτροπή δεοντολογίας και δεν δικαιωθούν ούτε στην επιτροπή εφέσεων ούτε στο CAS.



Η Αθλητική Διαπλοκή είχε προβλέψει στο ίδιο άρθρο της στις 3 Μαΐου ότι η επικύρωση της βαθμολογίας δεν θα καθυστερήσει:



Θυμίζουμε ότι η ΟΥΕΦΑ θα πραγματοποιήσει στις 16 Ιουνίου την κλήρωση για τον Β προκριματικό γύρο του UEFA Europa Conference League στον οποίο θα συμμετάσχουν τρεις Ελληνικές ομάδες, συνεπώς ούτως ή άλλως θα έπρεπε το αργότερο μέχρι εκείνη την ημερομηνία να έχει στα χέρια της τον επικυρωμένο βαθμολογικό πίνακα της Super League 1 από τον οποίο προκύπτουν οι ομάδες που θα μπουν στην κληρωτίδα της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Άλλωστε, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα μέχρι τότε να έχουν εκδοθεί αποφάσεις από επιτροπή δεοντολογίας, επιτροπή εφέσεων και CAS και να μείνει ανεπικύρωτος ο βαθμολογικός πίνακας σε αναμονή των αποφάσεων.

Για την υπόθεση της ΑΕΚ θα πραγματοποιηθεί ακροαματική διαδικασία στις 29 Μαΐου που κατά την άποψη μας αποκλείεται να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, ενώ η υπόθεση του Άρη εκδικάστηκε χτες και αναμένονται οι αποφάσεις.

Σχόλια