Ξεκίνησε ο μεγάλος πόλεμος του ποδοσφαίρου...


Οι πόλεμοι δεν προαναγγέλλονται. Και κάπως έτσι χθες το απόγευμα ο μεγάλος πόλεμος του ποδοσφαίρου ξεκίνησε. Οι φήμες κυκλοφορούσαν σε διεθνή ρεπορτάζ από τον Ιανουάριο και η Αθλητική Διαπλοκή τα είχε καταγράψει αναλυτικά.

Χθες μόλις μία μέρα πριν την επικύρωση των αλλαγών στο σύστημα διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ από την ΟΥΕΦΑ, οι μεγάλες ομάδες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το Champions League και δημιουργούν τη δική τους κλειστή Λίγκα, προκαλώντας κοσμογονικές εξελίξεις που ενδεχομένως να αποδειχθούν ιστορικές.

Τα 12 μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που ανακοίνωσαν την ίδρυση κλειστής, ιδιωτικής Ευρωπαϊκής Super League είναι τα εξής: 6 Αγγλικές ομάδες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τότεναμ),  3 Ισπανικές (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης) και 3 Ιταλικές (Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν).
Τα ιδρυτικά μέλη είναι 15, άρα αναμένονται 3 ακόμα ονόματα και το πιθανότερο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ότι οι 3 επιπλέον ομάδες θα είναι η Μπάγερν Μονάχου, η Λειψία και η Πόρτο, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση της Παρί. Στη διοργάνωση προβλέπεται η συμμετοχή 20 ομάδων, δηλαδή των 15 ιδρυτικών μελών και 5 ακόμα (ανάλογα με την πορεία τους ή μέσω προκριματικών).

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • Στις 14:00 οι Times δημοσιεύουν ρεπορτάζ την πρόθεση 12 ομάδων για ίδρυση της κλειστής ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, μόλις μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ που θα προχωρούσε στην επικύρωση των αλλαγών στο σύστημα διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ από το 2024 και μετά.

  • Στις 18:00 η ΟΥΕΦΑ και οι λίγκες Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας προειδοποίησαν τις ομάδες που θα συμμετέχουν στο πρότζεκτ της Super League με αποβολή από τα εθνικά τους πρωταθλήματα.

  • Στις 21:30 ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εκφράζει την αντίθεσή του με την προοπτική και χαιρετίζει την απουσία Γαλλικών ομάδων από τη λίστα με τα πρώτα ονόματα του πρότζεκτ.

  • Στις 23:00 ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζει επιζήμια για το ποδόσφαιρο την προοπτική της Ευρωπαϊκής Super League.

  • Στη 01:30 τη νύχτα ανακοινώνεται και επισήμως η ίδρυση της ευρωπαϊκής Super League με πρώτο πρόεδρό της τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ και αντιπροέδρους τον πρόεδρο της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι και τον μεγαλομέτοχο της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ Τζόελ Γκλέιζερ.

  • Λίγο μετά τις 02:00 οι μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη επισήμως, τη σύμπραξή τους με την European Super League με αναρτήσεις τους στους επίσημους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • Στις 10:00 διεθνή δημοσιεύματα θέλουν την UEFA να ετοιμάζει άμεσο αποκλεισμό των 12 ομάδων από τα εθνικά πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ακόμα και πριν το τέλος της φετινής σεζόν!
     
  • Στις 10:30 η νεοσύστατη Super League Company ενημέρωσε ότι θα στραφεί δικαστικά εναντίον της FIFA και της UEFA που ετοιμάζουν αποβολές των ομάδων από τα εθνικά πρωταθλήματα.

  • Στις 11:30, οι 3 Ιταλικές ομάδες του εγχειρήματος, Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA).

  • Στις 12:00 το Reuters ανακοινώνει ότι χρηματοδότης της νέας υπερ-λίγκας θα είναι ο Αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός JP Morgan. Την ίδια ώρα η Μπορούσια Ντόρτμουντ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην κλειστή λίγκα.

  • Στις 13:00 η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ παρά το διαφαινόμενο σχίσμα, ανακοίνωσε κανονικά την έγκριση του νέου συστήματος διεξαγωγής του Τσάμπιονς Λιγκ από το 2024 και μετά με αύξηση των ομάδων από 32 σε 36. Με το νέο σύστημα, η πρώτη φάση αντί για 32 ομάδες σε 8 ομίλους των 4 με 6 αγωνιστικές όπως είναι σήμερα, θα περιλαμβάνει 36 ομάδες σε μία ενιαία κατάταξη που η κάθε μία θα δίνει 10 αγώνες με 10 διαφορετικούς αντιπάλους και στη φάση των "16" θα προκρίνονται οι 8 πρώτοι, ενώ οι άλλοι 8 θα προέρχονται από μπαράζ που θα δίνουν οι 16 ομάδες που θα καταλαμβάνουν τις θέσεις 9-24.

  • Λίγο πριν τις 16:00, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν ξεκαθάρισε ότι οι παίκτες των ομάδων της κλειστής λίγκας, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε Euro και Μουντιάλ με τις εθνικές τους ομάδες.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ EUROPEAN SUPER LEAGUE

Οι 20 ομάδες της λίγκας θα είναι χωρισμένες σε δύο ομίλους των 10 και θα δίνουν αγώνες από τέλη Αυγούστου κάθε εβδομάδα (μεσοβδόμαδα). Συνολικά σε κάθε όμιλο θα γίνουν δύο γύροι με 9 αγωνιστικές ο καθένας (δηλαδή 18 αγωνιστικές).
Η κανονική περίοδος θα ολοκληρώνεται λογικά τον Ιανουάριο, δηλαδή την περίοδο που πάντα το Champions League είχε χειμερινή διακοπή.
Οι 3 πρώτοι του κάθε ομίλου (σύνολο 6 ομάδες) θα προκρίνονται στα προημιτελικά. Οι άλλες 2 ομάδες από τις 8 των προημιτελικών, θα προκύψουν από αγώνες μπαράζ που θα δώσουν 4 ομάδες (οι 4οι και οι 5οι των δύο ομίλων). Με λίγα λόγια στόχος σε κάθε όμιλο θα είναι η πεντάδα.
Θα ακολουθούν σε διπλούς νοκ άουτ αγώνες τα προημιτελικά και τα ημιτελικά (όχι φάση των "16") και ο τελικός που θα είναι μόνος σε ουδέτερη έδρα.


Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Οι 15 ιδρυτικές ομάδες της λίγκας θα μοιραστούν αρχικά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία η κάθε μία από τις 15 ομάδες με το εγγυημένο συμβόλαιο θα λάβει από 100 έως 350 εκατομμύρια ευρώ περίπου εφάπαξ ποσό. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις ομάδες προκειμένου να βελτιωθούν οι γηπεδικές τους εγκαταστάσεις και να καλυφθούν απώλειες που υπέστησαν εξ αιτίας της πανδημίας.

Εκτός από το προαναφερθέν εφάπαξ ποσό, θα υπάρχουν φυσικά και ετήσια έσοδα από τη συμμετοχή των ομάδων στη νέα λίγκα. Τα έσοδα αυτά υπολογίζονται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και η κάθε ομάδα υπολογίζεται ότι θα λαμβάνει από 146 έως 240 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά θα προκύπτουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες και θα χωρίζονται στα εξής μέρη:
  • 32,5% θα μοιράζονται οι 15 ομάδες με το εγγυημένο συμβόλαιο συμμετοχής.
  • 32,5% θα μοιράζονται και οι 20 ομάδες της λίγκας (οι 15 με το εγγυημένο συμβόλαιο και οι 5 που θα προκύψουν από τα προκριματικά).
  • 20% θα μοιράζεται στις ομάδες με βάση την κατάταξή τους στη βαθμολογία στην Σούπερ Λιγκ.
  • 15% θα μοιράζεται στις ομάδες με βάση την εμπορικότητά τους.
Σημειωτέον ότι στο σχέδιο προβλέπεται να ισχύσει μία μορφή Σάλαρι Καπ (όπως στο NBA), καθώς από τα έσοδα που θα λαμβάνει κάθε ομάδα, θα πρέπει να παρέχει μέχρι το 55% στα συμβόλαια των παικτών της και στις αγορές δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών, κάτι που θα ελέγχεται από μία επιτροπή οικονομικής βιωσιμότητας.

Για να αντιληφθούμε τη διαφορά των εσόδων, ανατρέχοντας στην τελευταία δημοσιοποιημένη διανομή της ΟΥΕΦΑ στο UEFA Champions League (για τη σεζόν 2018 - 2019), η νικήτρια Λίβερπουλ είχε λάβει 111.099.000 ευρώ, η Μπαρτσελόνα είχε λάβει 117.730.000 ευρώ, ενώ η τότε φιναλίστ Τότεναμ είχε λάβει 101.622.000 ευρώ. Τα λιγότερα χρήματα είχε λάβει η ΑΕΚ λόγω του πολύ κακού ranking (19.000.000 ευρώ).
Οι διαφορές είναι χαοτικές καθώς στη λίγκα που σχεδιάζεται, τουλάχιστον οι 15 ομάδες με τα εγγυημένα συμβόλαια συμμετοχής θα έχουν ετήσια έσοδα 146-240 εκατομμύρια και εφάπαξ ποσό 100-350 εκατομμύρια.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ

Σίγουρα οι ομάδες είναι εταιρείες και λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντά τους, δηλαδή την αύξηση των εσόδων και της επιρροής τους. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι ομάδες για να είναι επιτυχημένες εταιρείες, στηρίζονται και στα έσοδα από τα εθνικά τους πρωταθλήματα τα οποία είναι τεράστια. Ειδικά η Premier League στην Αγγλία από όπου προέρχονται οι μισές από τις 12 ιδρυτικές ομάδες της European Super Legue, είναι ένα χρυσοφόρο πρωτάθλημα με τεράστια έσοδα για τις ομάδες που συμμετέχουν.
Αν λοιπόν η ΟΥΕΦΑ και οι εθνικές ομοσπονδίες απαγορεύσουν τη συμμετοχή των ομάδων της κλειστής λίγκας στα εθνικά τους πρωταθλήματα, τότε αυτές οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, γιατί ναι μεν θα λαμβάνουν από την κλειστή λίγκα πολλαπλάσια έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά θα χάσουν τα τεράστια έσοδα των εθνικών πρωταθλημάτων. Οπότε το τελικό κέρδος που θα προκύψει είναι πολύ πιθανό να μην αξίζει τον κόπο. Η μία η άλλη για να το πούμε λαϊκά.


Τα αστρονομικά ποσά που έλαβαν οι ομάδες της Premier League τη σεζόν 2019-20.

Άλλωστε και οι οπαδοί των ομάδων είναι ιδιαίτερα δεμένοι με τα εθνικά πρωταθλήματα της χώρας τους, ιδιαίτερα στην Αγγλία. Ο Άγγλος οπαδός είναι δεμένος με τις παραδόσεις. Θυμίζουμε ότι τα Σάββατα, στις 15:00 ώρα Αγγλίας απαγορεύεται η τηλεοπτική μετάδοση αγώνων (ακόμα και ξένων πρωταθλημάτων), για να πηγαίνει ο κόσμος στα γήπεδα. Θυμίζουμε επίσης ότι κάθε χρόνο την επομένη των Χριστουγέννων (boxing day) και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, τα Αγγλικά γήπεδα γεμίζουν με κόσμο που αψηφά την οικογενειακή ατμόσφαιρα των γιορτών και πηγαίνει να δει την ομάδα του να παίζει στο πρωτάθλημα.

Ένα επιπλέον όπλο είναι ότι η FIFA μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή των παικτών αυτών των συλλόγων στις εθνικές τους ομάδες δημιουργώντας έτσι έναν νέο μοχλό πίεσης.

Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε και αναμένουμε τις εχθροπραξίες με μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες ώρες, ημέρες, εβδομάδες και μήνες.

Σχόλια