Οι Times για την κλειστή Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ, το σύστημα διεξαγωγής, τα έσοδα και το Σάλαρι Καπ!


Η έγκυρη Αγγλική εφημερίδα The Times αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την κλειστή Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα στην οποία σχεδιάζουν να ενταχθούν οι μεγάλοι Ευρωπαϊκοί Σύλλογοι εγκαταλείποντας το Τσάμπιονς Λιγκ. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, στο νέο υπερ-πρωτάθλημα θα συμμετέχουν 20 ομάδες, με τις 15 να έχουν εγγυημένο συμβόλαιο συμμετοχής και τις 5 να προκύπτουν από προκριματικά.

ΟΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Οι 15 εγγυημένες συμμετοχές θα είναι οι ακόλουθες:
  • 6 από την Αγγλία (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Τότεναμ).
  • 3 από την Ισπανία (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης).
  • 3 από την Ιταλία που δεν έχουν γίνει γνωστές (πιθανότατα Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ).
  • 2 Γερμανικές που δεν έχουν γίνει γνωστές (πιθανότατα Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ)
  • 1 από την Γαλλία που δεν έχει γίνει γνωστή (πιθανότατα η Παρί).

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Οι 20 ομάδες θα χωρίζονται σε 2 ομίλους των 10 ομάδων. Συνεπώς θα υπάρχουν 18 αγωνιστικές (9 εντός και 9 εκτός έδρας). Οι 4 πρώτοι του κάθε ομίλου θα προκρίνονται στα προημιτελικά (διπλοί νοκ άουτ αγώνες), θα ακολουθούν τα ημιτελικά (διπλοί νοκ άουτ αγώνες) και ο μονός τελικός. Οι αγώνες θα γίνονται μεσοβδόμαδα και οι ομάδες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται τα Σ/Κ στα εθνικά τους πρωταθλήματα.


ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΣΟ

Η χρηματοδότηση του πρότζεκτ αναμένεται να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό JP Morgan. Οι 15 ομάδες θα μοιραστούν αρχικά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία η κάθε μία από τις 15 ομάδες με το εγγυημένο συμβόλαιο θα λάβει από 100 έως 350 εκατομμύρια ευρώ περίπου εφάπαξ ποσό. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις ομάδες προκειμένου να βελτιωθούν οι γηπεδικές τους εγκαταστάσεις και να καλυφθούν απώλειες που υπέστησαν εξ αιτίας της πανδημίας.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΟΔΑ

Εκτός από το προαναφερθέν ποσό, θα υπάρχουν φυσικά και ετήσια έσοδα από τη συμμετοχή των ομάδων στη νέα λίγκα. Τα έσοδα αυτά υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και η κάθε ομάδα υπολογίζεται ότι θα λαμβάνει από 146 έως 240 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά θα προκύπτουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες και θα χωρίζονται στα εξής μέρη:
  • 32,5% θα μοιράζονται οι 15 ομάδες με το εγγυημένο συμβόλαιο συμμετοχής.
  • 32,5% θα μοιράζονται και οι 20 ομάδες της λίγκας (οι 15 με το εγγυημένο συμβόλαιο και οι 5 που θα προκύψουν από τα προκριματικά).
  • 20% θα μοιράζεται στις ομάδες με βάση την κατάταξή τους στη βαθμολογία στην Σούπερ Λιγκ.
  • 15% θα μοιράζεται στις ομάδες με βάση την εμπορικότητά τους.
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα θα λάβουν επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Μάλιστα, κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα να κάνει δικές της συμφωνίες για 4 εντός έδρας αγώνες της στη διοργάνωση κάθε χρόνο με τηλεοπτικές πλατφόρμες, εξασφαλίζοντας ακόμα περισσότερα έσοδα.
Στα έσοδα που αναφέραμε δεν συμπεριλαμβάνονται φυσικά τα έσοδα από τα εισιτήρια (όταν ανοίξουν ξανά τα γήπεδα), ούτε τα έσοδα από τις χορηγίες της κάθε ομάδας που ασφαλώς θα είναι αυξημένες λόγω της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ.

Σημειωτέον ότι στο σχέδιο προβλέπεται να ισχύσει μία μορφή Σάλαρι Καπ (όπως στο NBA), καθώς από τα έσοδα που θα λαμβάνει κάθε ομάδα, θα πρέπει να παρέχει μέχρι το 55% στα συμβόλαια των παικτών της και στις αγορές δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών, κάτι που θα ελέγχεται από μία επιτροπή οικονομικής βιωσιμότητας.

Για να αντιληφθούμε τη διαφορά των εσόδων, ανατρέχοντας στην τελευταία δημοσιοποιημένη χρηματική διανομή της ΟΥΕΦΑ  στο Τσάμπιονς Λιγκ (για τη σεζόν 2018-19), η νικήτρια Λίβερπουλ είχε λάβει 111.099.000 ευρώ, η Μπαρτσελόνα είχε λάβει 117.730.000 ευρώ, ενώ η φιναλίστ Τότεναμ είχε λάβει 101.622.000 ευρώ. Τα λιγότερα χρήματα είχε λάβει η ΑΕΚ λόγω του πολύ κακού ranking (19.000.000 ευρώ). Οι διαφορές είναι χαοτικές καθώς στη λίγκα που σχεδιάζεται, τουλάχιστον οι 15 ομάδες με τα εγγυημένα συμβόλαια συμμετοχής θα έχουν ετήσια έσοδα 146-240 εκατομμύρια και εφάπαξ ποσό 100-350 εκατομμύρια.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Χθες η FIFA προειδοποίησε με απαγόρευση συμμετοχής στο Μουντιάλ τους ποδοσφαιριστές των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο υπό δημιουργία πρωτάθλημα. Φυσικά μόνο καταστροφικό για την FIFA θα ήταν ένα μουντιάλ χωρίς τα μεγαλύτερα αστέρια του ποδοσφαίρου αν αναλογιστεί κανείς ποιοι παίκτες αγωνίζονται σε αυτές τις 15 ομάδες. Ωστόσο σίγουρα δίνεται στο παρασκήνιο μία μεγάλη μάχη.

Είναι βεβαίως πολύ πιθανό οι μεγάλοι σύλλογοι παίζουν το χαρτί της κλειστής ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ προκειμένου η ΟΥΕΦΑ να φέρει το νέο Τσάμπιονς Λιγκ από το 2024 όλο και πιο κοντά στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ και να μην επέλθει το ιστορικό σχίσμα.

Πριν από λίγες μέρες, η Αθλητική Διαπλοκή είχε παρουσιάσει από το αρχείο της την ιστορία των φημών και των προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα από το 1998 μέχρι σήμερα, καθώς και τις επαφές του Ολυμπιακού για πιθανή συμμετοχή. Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα.

Σχόλια