Οι αλήθειες για την πορεία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη το 1995-96

25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 03/04/2021, από την μεγάλη εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού επί του Άγιαξ στην Ολλανδία το 1996 στον πρώτο αγώνα των ημιτελικών του UEFA Champions League.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, διαβάζουμε σήμερα ξανά για την πορεία του ΠΑΟ στην Ευρώπη εκείνη τη χρονιά. Αξίζει όμως να δούμε ποια ήταν τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Σε αντίθεση με την πορεία του Παναθηναϊκού το 2001/02 που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά σε ένα πολύ δύσκολο σύστημα με 2 φάσεις ομίλων και αρκετούς ισχυρούς αντιπάλους, η πορεία του 1995-96 αποτελεί τον μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό μύθο της σύγχρονης εποχής.

Η φανέλα του ΠΑΟ της σεζόν 2002-03 με τα 3 αστέρια για τις 3 πορείες.


ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»!
Ο ΠΑΟ του 1995-96, αφού πέρασε έναν και μοναδικό προκριματικό γύρο με την Χάιντουκ με δύο ισοπαλίες, χάρη στο εκτός έδρας γκολ (και όχι 3 γύρους όπως πέρασε ο Ολυμπιακός το 2019-20 π.χ.) , βρέθηκε στη φάση των ομίλων που ήταν φάση των «16» και όχι των «32»! Ήταν 4 όμιλοι των τεσσάρων και όχι 8 όμιλοι των τεσσάρων!


Αυτό δηλαδή που πλέον παλεύεις έναν ολόκληρο χειμώνα για να πετύχεις από τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή να μπεις στους «16» , τότε το πετύχαινες αν περνούσες έναν προκριματικό τον Αύγουστο!
Τα πορτοκαλί μέσα ενημέρωσης χλευάζουν τον Ολυμπιακό που «μπαίνει απλώς» στους 16 και δεν προχωράει παρακάτω λησμονώντας ότι ο Παναθηναϊκός έμπαινε στους «16» απλώς επειδή συμμετείχε στους ομίλους!

ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
Ακούει κανείς για πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ και φαντάζεται το σημερινό σύστημα που παίζουν εγγυημένα 4 ομάδες από Ισπανία, 4 ομάδες από Αγγλία, 4 ομάδες από Γερμανία, 4 ομάδες από Ιταλία και 3 ομάδες από Γαλλία;;; Καμία σχέση...
Tο σύστημα ήταν αποκλειστικά σύστημα κυπέλλου πρωταθλητριών!
Από Αγγλία έπαιξε μόνο η πρωταθλήτρια-έκπληξη Μπλάκμπερν... Ούτε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε Λίβερπουλ, ούτε Άρσεναλ. Για φανταστείτε λίγο τη χρονιά που πήρε η Λέστερ το πρωτάθλημα Αγγλίας να έπαιζε μόνο εκείνη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ούτε η Τσέλσι, ούτε η Λίβερπουλ, ούτε η Μάντσεστερ Σίτι.

Στους ομίλους του 1995-96, οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν αυτές:
Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, όλες οι σημαίες ήταν διαφορετικές.

Αγγλία: Μπλάκμπερν, Ισπανία: Ρεάλ, Ιταλία: Γιουβέντους, Γερμανία: Ντόρτμουντ, Ολλανδία: Άγιαξ, Γαλλία: ΝαντΡωσία: Σπαρτάκ Μόσχας, Πορτογαλία: Πόρτο, Νορβηγία: Ρόζενμποργκ, Ελλάδα: Παναθηναϊκός, Δανία: Άαλμποργκ, Πολωνία: Λέγκια ΒαρσοβίαςΟυγγαρία: Φερεντσβάρος, Ελβετία: Γκρασχόπερς, Ρουμανία: Στεάουα Βουκουρεστίου, Σκωτία: Γκλάσκοου Ρέιντζερς.

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι έτσι είναι προτιμότερο το Τσάμπιονς Λιγκ γιατί παίζουν οι πρωταθλητές και είναι όντως ...«Τσάμπιονς» Λιγκ. Είναι όμως πολύ πιο εύκολο...

Είναι αλλιώς να έχεις Γιουβέντους-Ίντερ-Μίλαν-Ρόμα από Ιταλία και Ρεάλ-Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο-Σεβίλλη από Ισπανία και αλλιώς μόνο Γιουβέντους-Ρεάλ και μετά τις πρωταθλήτριες Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σκωτίας, Πολωνίας, κτλ.

Η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ
Λίγοι θα θυμούνται ότι ο Παναθηναϊκός είχε κληρωθεί στον όμιλο με Ντιναμό Κιέβου, Πόρτο και Ναντ και μάλιστα στην πρεμιέρα ηττήθηκε από την Ντιναμό με 1-0, αλλά επειδή ο διαιτητής κατήγγειλε ότι οι Ουκρανοί πήγαν να τον δωροδοκήσουν με κάτι... γούνες, ο αγώνας ακυρώθηκε, η ήττα του Παναθηναϊκού ήταν τελικά ως μη γενόμενη και στη θέση της Ντιναμό, μπήκε στον όμιλο η... Άαλμποργκ από την Δανία...

ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ CONFERENCE LEAGUE:
Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε λοιπόν σε όμιλο-όνειρο με Πόρτο, Ναντ και Άαλμποργκ και απέφυγε τις πρωταθλήτριες Ισπανίας (Ρεάλ), Ιταλίας (Γιουβέντους), Γερμανίας (Ντόρτμουντ) και Αγγλίας (Μπλάκμπερν).
Εκείνη τη χρονιά η Ναντ τερμάτισε 7η στο πρωτάθλημα Γαλλίας και η Άαλμποργκ τερμάτισε 5η από τις 12 ομάδες στο πρωτάθλημα Δανίας!

Σε αυτόν τον εξαιρετικά βατό όμιλο, ο Παναθηναικός συγκέντρωσε 11 βαθμούς με 2 ισοπαλίες και 1 ήττα καθώς έχασε στην πρεμιέρα στη Δανία από την Άαλμποργκ.

Η βαθμολογία του πρωταθλήματος Δανίας τη σεζόν 1995/96. Η Άαλμποργκ τερμάτισε στην 5η θέση:


Η βαθμολογία του πρωταθλήματος Γαλλίας τη σεζόν 1995/96. Η Ναντ τερμάτισε στην 7η θέση:

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΓΚΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ
Η ανταμοιβή του ΠΑΟ; Πρόκριση στα προημιτελικά! Αυτό που δεν κατάφερε το 2020/21 ούτε η Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο και το 2019/20 δεν κατάφεραν πάλι η Γιουβέντους, η πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ και η Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν τόσο απλό τότε που αρκούσε να τερματίσεις πάνω από τη μέση ενός εύκολου ομίλου για να το πετύχεις.

Στα προημιτελικά δεν είχε Παρί και Σίτι με τα δισεκατομμύρια των Αράβων ούτε μία Μπάγερν Μονάχου πολυβόλο που έβαλε 8 γκολ στην Μπαρτσελόνα. Τότε είχε Λέγκια της Βαρσοβίας που εκείνη τη χρονιά τερμάτισε 2η στο Πρωτάθλημα Πολωνίας πίσω από μία  Widzew Łódź και τερμάτισε 2η στον όμιλο της στο Τσάμπιονς λιγκ πάνω από Ρόζενμποργκ-Μπλάκμπερν και πίσω από Σπαρτάκ Μόσχας.

Και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στους «4» και μάλιστα κάποτε έραψε άστρο στη φανέλα του για αυτή την πρόκριση προκαλώντας χλευασμό. Οι ίδιοι φίλαθλοι που χλευάζουν τα λάβαρα στο μπάσκετ έραψαν αστέρι επειδή πέρασαν την 2η ομάδα της Πολωνίας.


ΑΣΤΕΡΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ... ΛΑΒΑΡΑ

Η Wikipedia αναφέρεται στον χλευασμό που προκάλεσε στην Ελλάδα η φανέλα του ΠΑΟ τη σεζόν 2002-03 όταν έραψε αστέρια για τις πορείες του στην Ευρώπη.


Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΓΑΛΟΥΧΗΣΕ ΟΠΑΔΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Τα πραγματικά δύσκολα ήρθαν στα ημιτελικά κόντρα στον Άγιαξ. Την αναμφισβήτητα μεγάλη νίκη στο Άμστερνταμ με το γκολ του Βαζέχα ακολούθησε ένα σβηστό 0-3 του Άγιαξ μέσα στο ΟΑΚΑ. Η αποστολή του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά ήταν αποτυχημένη. Ένας εύκολος αποκλεισμός.

Προκαλεί αίσθηση ότι ακόμα και σήμερα, 25 χρόνια μετά οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν τη νίκη στο Άμστερνταμ παρότι ήταν ουσιαστικά το «1ο ημίχρονο» του ημιτελικού.
«Γενιές και γενιές Παναθηναϊκών» γαλουχήθηκαν με μια νίκη η οποία δεν έφερε πρόκριση! Ακόμα και σήμερα ο Παναθηναϊκός γιορτάζει την επέτειο μιας «παραλίγο πρόκρισης»! Το ότι ο Άγιαξ πέρασε ένα από τα πιο εύκολα βραδιά της ιστορίας του στη ρεβάνς του κατάμεστου ΟΑΚΑ δεν μνημονεύεται από κανέναν. Αντίθετα δεν μνημονεύεται στις τάξεις του Ολυμπιακού η νίκη με 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των «16» τη σεζόν 2013/14, κάτι λογικό καθώς στο «Όλντ Τράφορντ» ακολούθησε ήττα με 3-0 και αποκλεισμός.

ΤΟ «ΚΑΦΕΝΕΙΟ» ΤΗΣ ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ

Τέσσερις μήνες μετά από την πολυθρύλητη πορεία, ο θριαμβευτής της Λέγκια δεχόταν άλλη μία 3άρα, αυτή τη φορά στο Τρόντχαϊμ από την Ρόζενμποργκ στα προκριματικά της επόμενης σεζόν:
Όταν έναν χρόνο αργότερα ο Ολυμπιακός έχανε με 4 γκολ διαφορά από την ίδια ομάδα στο ίδιο γήπεδο, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έκαναν σημαία την ήττα του Ολυμπιακού από «το καφενείο της Ρόζενμποργκ» και την επικαλούνται ακόμα και σήμερα, αλλά η 3αρα του... semi-finalist Παναθηναϊκού έχει ξεχαστεί...

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟ 1998-1999:
Τρία χρόνια μετά από την πορεία του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός με 9 Έλληνες στην εντεκάδα κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα (σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό της σεζόν 1995-96) και έκανε τη δική του πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αξίζει να κάνουμε μια σύγκριση των δύο πορειών των Ελληνικών ομάδων:

ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ «24»
Ο Ολυμπιακός απέκλεισε εμφατικά την Ανόρθωση στα προκριματικά (και όχι με δύο ισοπαλίες όπως ο ΠΑΟ την Χάιντουκ) και βρέθηκε στη φάση των ομίλων. Εκεί όμως ήταν έξι όμιλοι των τεσσάρων (24 ομάδες) και όχι 4 όμιλοι των τεσσάρων (16 ομάδες) όπως ήταν τη χρονιά του Παναθηναϊκού.
Αυτό σήμαινε ότι στα νοκ άουτ περνούσαν οι έξι πρώτοι των ομίλων, καθώς και οι δύο καλύτεροι δεύτεροι, ενώ τη χρόνια της πορείας του Παναθηναϊκού περνούσαν οι 2 πρώτοι από κάθε όμιλο εγγυημένα.
Συνεπώς, μπορεί σε αμφότερες τις χρονιές (1995/96 και 1998/99) το εισιτήριο των ομίλων να οδηγούσε απευθείας στα προημιτελικά (και όχι στους «16»), αλλά ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο την πρώτη θέση για την πρόκριση, ενώ ο Παναθηναϊκός βολευόταν και με την δεύτερη.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ...ΤΕΛΟΣ!
Σε αντίθεση με το 1995-96, τη σεζόν 1998-99 που ήταν η χρόνια της πορείας του Ολυμπιακού, η ΟΥΕΦΑ είχε απελευθερώσει στην αρένα του Τσάμπιονς λιγκ τους δευτεραθλητές και τριταθλητές των ισχυρότερων χωρών, αφήνοντας ουσιαστικά απ' έξω τους πρωταθλητές των υπανάπτυκτων ποδοσφαιρικά χώρων...

Ας δούμε τις ομάδες που συμμετείχαν:

Ισπανία: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Αγγλία: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αρσέναλ, Ιταλία: Γιουβέντους, Ίντερ, Γερμανία: Μπάγερν, Καϊζερσλάουτερν, Πορτογαλία: Πόρτο, Μπενφίκα, Ολλανδία: Άγιαξ, Αϊντχόβεν, Ελλάδα: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Γαλλία: Λανς, Τουρκία: Γαλατασαράι, Ρωσία: Σπαρτάκ Μόσχας, Ουκρανία: Ντιναμό Κιέβου, Νορβηγία: Ρόζενμποργκ, Αυστρία: Στουρμ Γκρατς, Φινλανδία: Ελσίνκι


ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ - ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ

Ας συγκρίνουμε τον όμιλο του Ολυμπιακού το 1998 με τον όμιλο του Παναθηναϊκού το 1996:

Ο Ολυμπιακός είχε να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Ολλανδίας Άγιαξ από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, την πρωταθλητρια Πορτογαλίας Πόρτο από το δεύτερο και την πρωταθλήτρια Κροατίας Κροάσια Ζάγκρεμπ από τους αδύναμους, η οποία είχε τον κορμό της εθνικής Κροατίας που μόλις είχε κατακτήσει την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 1998...
Με λίγα λόγια, η ομάδα που αντιμετώπισε τον ΠΑΟ στον ημιτελικό του 1996 βρέθηκε στον όμιλο του Ολυμπιακού το 1998, ενώ ο ισχυρός του ομίλου του ΠΑΟ το 1995-96 ήταν ο δεύτερος τη τάξει αντίπαλος του Ολυμπιακού το 1998-99.
Και φυσικά όπως είπαμε η Ναντ και η Άαλμποργκ που βρέθηκαν στον όμιλο του ΠΑΟ το 1996, τερμάτισαν την ίδια χρονιά στη μέση του πρωταθλήματος της χώρας τους.

TA NEA, 26/08/1995

ΤΑ ΝΕΑ, 28/08/1998

Ο απολογισμός ήταν η πρώτη θέση, 11 βαθμοί και πρόκριση και για τις δύο Ελληνικές ομάδες.

ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
Όπως είπαμε ο Παναθηναϊκός το 1996 έπαιξε στα προημιτελικά με τη Λεγκια Βαρσοβίας, όμως ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ιταλίας Γιουβέντους του Ζιντάν, του Ιντζάγκι, του Ντελ Πιέρο, του Κόντε, του Ντι Λίβιο, του Περούτζι και του Μοντέρο με προπονητή τον Μαρτσέλο Λίπι που διαδέχθηκε ο Κάρλος Αντσελότι!

Και πάλι κόντρα στην πανίσχυρη Γιουβέντους ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες στο 85' του επαναληπτικού αγώνα.
Μάλιστα στον πρώτο αγώνα στο «Ντέλε Άλπι» του Τορίνο έγινε η μεγαλύτερη μετακίνηση Ελλήνων οπαδών στο εξωτερικό στην ιστορία. Στην Βαρσοβία πάλι όχι...

Σε προκριματικά, όμιλο και νοκ άουτ, ο μεν Ολυμπιακός είχε 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε 5 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες. Ο Παναθηναϊκός τη χρονιά της δικής του πορείας δεν έκανε ούτε μία νίκη περισσότερη συγκριτικά με τον Ολυμπιακό.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Η μοναδική επιτυχία του Παναθηναϊκού του 1996 ήταν η πρόκριση του κόντρα στη Λέγκια και τίποτα παραπάνω.

Αν φυσικά ο Παναθηναϊκός περνούσε τον Άγιαξ και ακόμα περισσότερο αν είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς λιγκ το 1996, κανείς δεν θα μπορούσε να πει τίποτα. Το άστρο του ευρωπαϊκού τίτλου θα έλαμπε στην αιωνιότητα όπως του Ερυθρό Αστέρα το 1991... Κανείς δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να κρίνει αντιπάλους και σύστημα διεξαγωγής.

Όταν όμως δεν υπάρχει τίτλος (αλλά... λάβαρο) και μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις «πορείες» επειδή έπαιξες με τη Λέγκια και κέρδισες έναν γύρο παραπάνω, τότε θα δεχτείς τη σύγκριση των δεδομένων, των συστημάτων και των αντιπάλων.

Σχόλια