Οι καταγγελίες του αρχηγού της Λίβερπουλ και δύο ξένων διαιτητών. Οι 25.000 λίρες, τα χρυσαφικά και τα ακριβά δώρα. Η Αθλητική διαπλοκή θυμίζει τρεις ξεχασμένες και «σκοτεινές» ιστορίες που αφορούν τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη.
Η πιο σκοτεινή σελίδα της ιστορίας των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, είναι αναμφίβολα η υπόθεση Γουέμπλεϊ το 1971 και ο ρόλος της χούντας των συνταγματαρχών. Η Αθλητική διαπλοκή έχει αναλύσει το παρασκήνιο εκείνης της ιστορίας, παρουσιάζοντας πλήθος ντοκουμέντων. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη σχετική έρευνα.
Υπάρχουν όμως τρεις ακόμα ιστορίες, οι οποίες συνδέονται με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη και συνοδεύονται από σοβαρές καταγγελίες. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις είναι σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό και έρχονται από το 1985, το 1992 και το 1994. Σας τις παρουσιάζουμε σήμερα.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 1:
ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Στις 10/11/1994, ο πρώην αρχηγός της Λίβερπουλ Μαρκ Λόρενσον κατήγγειλε επίσημα και δημόσια στην «Daily Mirror» ότι δέχθηκε πρόταση 25.000 λιρών Αγγλίας, προκειμένου να έχει μειωμένη απόδοση στον ημιτελικό αγώνα με τον Παναθηναϊκό που είχε διεξαχθεί προ δεκαετίας, τη σεζόν 1984/85 στο κύπελλο πρωταθλητριών:
Μετά από μισό χρόνο, στις 28/05/1995 ο ίδιος άνθρωπος βρέθηκε στην Ελλάδα και επανέλαβε τις καταγγελίες του:
Για ποιο λόγο ο αρχηγός της Λίβερπουλ έκανε τόσο σοβαρές και συγκεκριμένες καταγγελίες και μάλιστα δέκα χρόνια μετά το περιστατικό; Τι όφελος θα μπορούσε να έχει;
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 2:
1992: Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΕΒΙΝ ΛΙΝΤΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ
Ο Άγγλος πρώην διαιτητής Κέβιν Λιντς είχε γράψει βιβλίο το 2002 με τίτλο «Lynch the ref» στο οποίο είχε προβεί σε μία συγκλονιστική καταγγελία που αφορούσε τον Παναθηναϊκό.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε περιστατικό από το 1992, όταν ήταν βοηθός διαιτητή στον αγώνα Παναθηναϊκός-Άντερλεχτ για τη φάση των ομίλων του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης.
Σύμφωνα με την καταγγελία του, την παραμονή του αγώνα, παράγοντες του Παναθηναϊκού ξενάγησαν τους τέσσερις διαιτητές στη νυχτερινή Αθήνα και στη συνέχεια τους οδήγησαν σε ένα κοσμηματοπωλείο, όπου τους είπαν να πάρουν ό,τι επιθυμούν!
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι αγόρασε ένα χρυσό περιδέραιο και ένα βραχιόλι, συνολικής αξίας 3.500 δολαρίων, ενώ αλόγιστες αγορές έκαναν και οι υπόλοιποι διαιτητές. Σύμφωνα με τον Λιντς, το κόστος πλήρωσαν οι παράγοντες του Παναθηναϊκού.
Προ ολίγων μηνών, αναφέρθηκε ξανά στο περιστατικό σε διαδικτυακή εκπομπή. Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:
Για ποιο λόγο έκανε αυτές τις καταγγελίες ένας διαιτητής και μάλιστα μετά από τόσες δεκαετίες; Γιατί ποτέ δεν κινήθηκε νομικά εναντίον του η ΠΑΕ Παναθηναϊκός;
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 3
1994: Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΦΙΛΙΠ ΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΔΩΡΑ
Το 2010 ο Άγγλος πρώην διαιτητής Φίλιπ Ντον αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είχε συμβεί το 1994, μετά τον τελικό του Champions League που διοργανώθηκε στην Αθήνα ανάμεσα σε Μίλαν και Μπαρτσελόνα.
Μιλώντας στην «Daily Mail» ισχυρίστηκε ότι τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο του ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και του έδωσε κάποια «θαυμάσια και ακριβά δώρα», ενώ απέδωσε την κίνηση αυτή στο να έχει μία καλή διαιτησία ο Παναθηναϊκός την επόμενη σεζόν, αν οριζόταν να διευθύνει αγώνα της ομάδας ο Ντον.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ...
Εφόσον αυτά ισχύουν, τότε είναι εύλογο κάνεις να αναρωτηθεί αν αυτό είχε γίνει... σύστημα από πλευράς Παναθηναϊκού και να υποθέσει ότι είχε συμβεί και άλλες φορές, χωρίς να το μάθουμε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός είχε παραδοσιακά εξαιρετικές διαιτησίες στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά είναι τα στατιστικά των πέναλτι στο κύπελλο πρωταθλητριών/Champions League και η σύγκριση με τον Ολυμπιακό.
Μέχρι σήμερα, ο Παναθηναϊκός έχει δώσει 163 αγώνες στη διοργάνωση και έχει κερδίσει 30 πέναλτι, ενώ ο Ολυμπιακός έχει δώσει 186 αγώνες στη διοργάνωση και έχουν κερδίσει 17 πέναλτι. Δηλαδή οι Ερυθρόλευκοι έχουν 23 περισσότερους αγώνες, αλλά στα πέναλτι ο Παναθηναϊκός υπερέχει με 30-17!
Αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να τρελάθηκαν όλοι αυτοί άνθρωποι και να βγάζουν από το μυαλό τους αυτές τις ιστορίες, τις οποίες παραθέτουν με κάθε λεπτομέρεια.
Κατά καιρούς, έχουμε ακούσει ότι τρελάθηκε η Δέσποινα Παπαδοπούλου και φαντάστηκε την ιστορία με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη.
Έχουμε ακούσει ότι τρελάθηκε ο ΓΓΑ της χούντας Κωνσταντίνος Ασλανίδης που ανέφερε ότι «δωροδοκήθηκε ομάδα γειτονικής χώρας για να διευκολυνθεί η πορεία ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση».
Έχουμε ακούσει ότι τρελάθηκε ο Φίλιππος Συρίγος που είχε δει τον διαιτητή του αγώνα ΠΑΟ-Έβερτον της σεζόν του Γουέμπλεϊ να κερδίζει μυστηριωδώς μεγάλα ποσά στον Ιππόδρομο της Αθήνας.
Έχουμε ακούσει ότι τρελάθηκαν στην «Marca» που είχαν γράψει το 2020 για εξαγορά του αγώνα ΠΑΟ-Ερυθρός Αστέρας, όπως και σε πολλές ξένες εφημερίδες την εποχή του Γουέμπλεϊ.
Έχουμε ακούσει ότι τρελάθηκαν οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα, όπως ο Οστόιτς και ο Νοβάκοβιτς που είχαν κάνει σχετικές καταγγελίες, κτλ.
Αναφορικά με αυτά που διαβάσαμε σήμερα όμως;
- Τρελάθηκε και ο αρχηγός της Λίβερπουλ Μαρκ Λόρενσον και κατήγγειλε ότι του έταξαν 25.000 λίρες Αγγλίας για να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό;
- Τρελάθηκε και ο διαιτητής Κέβιν Λιντς και κατήγγειλε ότι οι παράγοντες του Παναθηναϊκού έκαναν δώρα χρυσαφικά στους διαιτητές του αγώνα με την Άντερλεχτ;
- Τρελάθηκε και ο Φίλιπ Ντον και κατήγγειλε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο του και του έκανε ακριβά δώρα;
Ζούμε σε μία χώρα που έχει σταυρώσει έναν ολόκληρο οργανισμό για την ατάκα ενός παράγοντα της ΕΠΣ Πειραιά για τον Ολυμπιακό και το Αιγάλεω. Για όλες αυτές τις πολλές και πλήρως αναλυτικές καταγγελίες, τι έχετε άραγε να πείτε;
Έκανε ποτέ μηνύσεις ο Παναθηναϊκός στους καταγγέλλοντες; Και αν όχι, γιατί;
Τρελάθηκαν όλοι και βγάζουν φανταστικές ιστορίες από το μυαλό τους ή υπήρχε όντως κάποιος λάκκος στη φάβα;
Λάκκος; Μάλλον κρατήρας θα έλεγα.
ΑπάντησηΔιαγραφή