Το format που θα προτείνει η ΟΥΕΦΑ για το νέο Τσάμπιονς Λιγκ


Με τον κίνδυνο της κλειστής Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας να πλανάται πάω από το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, η ΟΥΕΦΑ μελετάει προσεκτικά τις αλλαγές που σκέφτεται να εφαρμόσει στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη σεζόν 2024-25 και μετά, προκειμένου να δελεάσει τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ και να αποτραπεί το σχίσμα.

Το νέο φορμάτ (ελβετικό μοντέλο), προβλέπει αύξηση των ομάδων του Τσάμπιονς Λιγκ από 32 σε 36. Κάθε ομάδα θα δίνει 10 αγώνες, όλους με διαφορετικούς αντιπάλους και θα υπάρχει μία ενιαία βαθμολογική κατάταξη των 36 ομάδων χωρίς ομίλους. Οι 16 πρώτοι θα προκρίνονται στη φάση των 16, όπου θα διασταυρώνεται ο 1ος με τον 16ο, ο 2ος με τον 15ο, κ.ο.κ., ενώ οι 8 ομάδες που θα λάβουν τις θέσεις 17-24 θα συνεχίζουν στα μπαράζ των νοκ άουτ του UEFA Europa League.

Συνολικά οι αγώνες της κάθε σεζόν (όμιλοι και νοκ άουτ) αυξάνονται από 125 σε 225, κάτι που αναμένεται να εκτοξεύσει περισσότερο τα έσοδα της διοργάνωσης. Η ΟΥΕΦΑ θα ενημερώσει τις 55 ομοσπονδίες για το σχέδιό της τις επόμενες ημέρες, ενώ η αναλυτική μορφή δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως.

Αν οι ομάδες παραμείνουν τελικά 32 η κατανομή των αγώνων της κανονικής περιόδου θα έχει ως εξής:

  • Ομάδες Α γκρουπ δυναμικότητας:
    Η κάθε μία θα δίνει 2 αγώνες με ομάδες του ίδιου γκρουπ (Α) , 3 αγώνες με ομάδες του Β γκρουπ, 3 αγώνες με ομάδες του Γ γκρουπ και 2 αγώνες με ομάδες του Δ γκρουπ. (Σύνολο 10 αγώνες).

  • Ομάδες Β γκρουπ δυναμικότητας:
    Η κάθε μία θα δίνει 2 αγώνες με ομάδες του ίδιου γκρουπ (Β) , 3 αγώνες με ομάδες του Α γκρουπ, 2 αγώνες με ομάδες του Γ γκρουπ και 3 αγώνες με ομάδες του Δ γκρουπ. (Σύνολο 10 αγώνες).

  • Ομάδες Γ γκρουπ δυναμικότητας:
    Η κάθε μία θα δίνει 2 αγώνες με ομάδες του ίδιου γκρουπ (Γ) , 3 αγώνες με ομάδες του Α γκρουπ, 2 αγώνες με ομάδες του Β γκρουπ και 3 αγώνες με ομάδες του Δ γκρουπ. (Σύνολο 10 αγώνες).

  • Ομάδες Δ γκρουπ δυναμικότητας:
    Η κάθε μία θα δίνει 2 αγώνες με ομάδες του ίδιου γκρουπ (Δ) , 2 αγώνες με ομάδες του Α γκρουπ, 3 αγώνες με ομάδες του Β γκρουπ και 3 αγώνες με ομάδες του Γ γκρουπ. (Σύνολο 10 αγώνες).

    Σημειωτέον ότι με το σημερινό σύστημα, οι ομάδες του ίδιου γκρουπ δυναμικότητας δεν μπορούν να αναμετρηθούν μεταξύ τους στη φάση των ομίλων ενώ με το προτεινόμενο σύστημα κάθε ομάδα θα δίνει όπως είδαμε 2 αγώνες με αντιπάλους από το ίδιο γκρουπ δυναμικότητας.


Την τριετία 2021-2024 η μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ θα παραμείνει όπως την γνωρίζουμε, αλλά θυμίζουμε ότι στο Europa League οι ομάδες των ομίλων μειώνονται από 48 (12 όμιλοι των 4) σε 32 (8 όμιλοι των 4) και θεσπίζεται τρίτη διοργάνωση, το UEFA Europa Conference League.

Σχόλια