Εξελίξεις με την πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης! Παραμένει ανοιχτή η υπόθεση!


Από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η απαλλακτική απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ για τον ΠΑΟΚ, η Αθλητική Διαπλοκή είχε τονίσει ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα, αφού εκκρεμούν οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, καθώς η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) που έκρινε πέρυσι ότι υπάρχει πολυιδιοκτησία, θα κριθεί τελικά στα διοικητικά δικαστήρια (δεδομένου ότι η Ε.Ε.Α. είναι διοικητική αρχή). Άλλωστε, η πολυιδιοκτησία τιμωρείται από το Νόμο του Κράτους και όχι από τον ΚΑΠ της ΕΠΟ, οπότε η τελική αρμοδιότητα δεν ανήκει στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ που είναι απλά ένα πειθαρχικό όργανο ενός σωματείου παρότι αποτελείται από τακτικούς δικαστές.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει προσβάλει την απόφαση της Ε.Ε.Α. στο Διοικητικό Εφετείο (ως προς την ουσία και τη βασιμότητά της) και στο ΣτΕ (ως προς τη νομική της υπόσταση).

Χθες έγινε γνωστό ότι με απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Χώρας, απορρίφθηκε η προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την περιβόητη πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε καταγγείλει κακή σύνθεση της Ε.Ε.Α. και νομικά ζητήματα (όχι ζητήματα ουσίας). Συνεπώς, το πόρισμα της (κατά τον ΠΑΟΚ) "ακραία διεφθαρμένης" Ε.Ε.Α. για πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης έχει πλέον θωρακιστεί νομικά από το ΣτΕ κάτι που είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη και απογυμνώνει τον ΠΑΟΚ από τα επιχειρήματα περί στημένης σύνθεσης. 

Εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου όπου επίσης έχει προσφύγει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και που θα κρίνει το πόρισμα και ως προς την ουσία. Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής το Διοικητικό Εφετείο έχει απορρίψει τις αρχικές αιτήσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για προσωρινή αναστολή της απόφασης της Ε.Ε.Α. και εκκρεμεί η οριστική απόφαση.

Σε περίπτωση που το Διοικητικό Εφετείο απορρίψει την αίτηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως προς την ουσία (όπως έπραξε χθες το ΣτΕ ως προς το νομικό κομμάτι) , τότε η απόφαση της Ε.Ε.Α. θα είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη κάτι που, αν συμβεί, θα σταμπάρει ανεπανόρθωτα την ιστορία του ΠΑΟΚ.

Όμως τότε, η απαλλακτική για τον ΠΑΟΚ απόφαση της ΕΠΟ θα δημιουργήσει πρόβλημα ως προς την δυνατότητα επιβολής ποινών στον ΠΑΟΚ (αν ο Δικέφαλος του Βορρά καταδικαστεί στο Διοικητικό Εφετείο), δεδομένου ότι ο Αθλητικός Νόμος του Κράτους προβλέπει αφαίρεση βαθμών η οποία δεν μπορεί να επιβληθεί από το κράτος αλλά από την ΕΠΟ. Συνεπώς ο ΠΑΟΚ θα είναι σε μία τέτοια περίπτωση καταδικασμένος και σταμπαρισμένος από τη διοικητική δικαιοσύνη της χώρας, αλλά ατιμώρητος από την αθλητική δικαιοσύνη της ΕΠΟ!

Ωστόσο, σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό ότι ο Ολυμπιακός ακόμα και αν δεν έχει προσφύγει στο CAS, θα διεκδικήσει την τιμωρία του ΠΑΟΚ μέσω της οδού της επιτροπής δεοντολογίας.

Η σημασία που έχει η εξέλιξη της υπόθεσης στα διοικητικά δικαστήρια, συνάγεται και από την αμήχανη απάντηση του δικηγόρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Τάκη Μπαλτάκου πριν από μία εβδομάδα στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη στον ΣΠΟΡ ΦΜ όταν ρωτήθηκε σχετικά:

Όπως βλέπουμε, ο κ. Μπαλτάκος αναφέρει απλώς ότι "αυτό που μετράει είναι η απόφαση της εφέσεων" (λογικό να το πει αφού αυτό τον συμφέρει) χωρίς όμως να αιτιολογεί γιατί έχει μεγαλύτερη σημασία η απόφαση της εφέσεων δηλαδή του πειθαρχικού οργάνου ενός σωματείου (κάτι αντίστοιχο με το πειθαρχικό όργανο του κυνηγετικού συλλόγου) και όχι η απόφαση των ανώτατων δικαστών του Κράτους. Η συγκεκριμένη συνέντευξη είχε μάλιστα δοθεί πριν την απόφαση του ΣτΕ.

Συνοπτικά, η υπόθεση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της. Δεν έχει κλείσει. Το ότι έχει κλείσει το ισχυρίζονται στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ γιατί αυτό τους συμφέρει. Ούτε φυσικά είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ θα καταδικαστεί, όπως ίσως ισχυρίζονται στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού, γιατί δεν αποκλείεται όντως να δικαιωθεί τελικά ο ΠΑΟΚ και από το Διοικητικό Εφετείο.

Η αλήθεια είναι ότι η υπόθεση παραμένει προς το παρόν ανοιχτή και η χθεσινή εξέλιξη ήταν ηχηρό χαστούκι στις τάξεις του Δικεφάλου του Βορρά που ανέμενε διαφορετικές εξελίξεις μετά την απαλλαγή της προηγούμενης εβδομάδας από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ.

Σχόλια