Η ανάγνωση της απόφασης, η εκκρεμότητα στα διοικητικά δικαστήρια και το πιθανό αδιέξοδο!



Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, με σημερινή της απόφαση, απάλλαξε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την κατηγορία της πολυιδιοκτησίας με την ΠΑΕ Ξάνθη. Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της απόφασης είναι πολύ μεγάλο (περίπου 100 σελίδες) και η απόφαση εκδόθηκε ομόφωνα. Πρόκειται για τελεσίδικη αλλά όχι για αμετάκλητη απόφαση, καθώς η ΠΑΕ Ολυμπιακός που ήταν διάδικος, έχει δικαίωμα προσφυγής στο CAS.

Πέραν του CAS, υπάρχει μία ακόμα εκκρεμότητα που ενδέχεται να δημιουργήσει αδιέξοδο και την οποία δεν αναφέρει κανείς. Το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που είχε καταδικάσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για πολυιδιοκτησία, συνιστά διοικητική απόφαση, καθώς η Ε.Ε.Α. είναι ανεξάρτητη αρχή του Κράτους και οι αποφάσεις της μπορεί να ανατραπούν μόνο στα διοικητικά δικαστήρια και όχι στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ όπως είναι η επιτροπή εφέσεων. Ο λόγος είναι ότι η πολυιδιοκτησία τιμωρείται μόνο από τον Νόμο του Κράτους και όχι από τον ΚΑΠ της ΕΠΟ!

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια με αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Ε.Ε.Α. και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης. Σε περίπτωση που η αίτηση ακύρωσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ γίνει δεκτή, τότε η απόφαση της Ε.Ε.Α. θα ακυρωθεί. Ωστόσο υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο, η αίτηση ακύρωσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να απορριφθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση η απόφαση της Ε.Ε.Α. δεν θα έχει ακυρωθεί και θα εξακολουθήσει να ισχύει κανονικά. Μάλιστα μέχρι στιγμής τα διοικητικά δικαστήρια έχουν απορρίψει το αίτημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να ανασταλεί προσωρινά η εκτέλεση της απόφασης της Ε.Ε.Α.!

Το αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί σε αυτό το υποθετικό ενδεχόμενο, είναι ότι η απόφαση πολυιδιοκτησίας θα είναι πλέον αμετάκλητη και επίσημη για το Ελληνικό κράτος, αλλά η ποινή που προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος (αφαίρεση 5-10 βαθμών) δεν θα μπορεί να επιβληθεί γιατί δεν συμφωνεί το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ (επιτροπή εφέσεων) με τη σημερινή του απόφαση, δηλαδή το Ελληνικό κράτος θα τιμωρεί την ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά ένα σωματείο (ΕΠΟ) δεν θα εφαρμόζει την ποινή.

Το αδιέξοδο έγκειται στο ότι το κράτος προβλέπει ότι μία πιθανή παρανομία πρέπει να τιμωρηθεί από ένα πειθαρχικό όργανο ενός σωματείου και όχι με κάποια ποινική διαδικασία ή κάποια χρηματική ποινή προς το κράτος!

Σε μία τέτοια περίπτωση, και εάν η αίτηση ακύρωσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ απορριφθεί από τα διοικητικά δικαστήρια, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενδέχεται να εξετάσει τη δυνατότητα να υποβάλει την απόφαση αυτή, καταθέτοντας επίσημη καταγγελία στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ προκειμένου να ερευνηθεί το κατά πόσον μία επίσημα αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Κράτος πολυιδιοκτησία θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την ακεραιότητα αγώνων και διοργανώσεων.

Θυμίζουμε ότι όσες φορές ακυρώθηκε κατά το παρελθόν απόφαση της Ε.Ε.Α. έγινε με απόφαση διοικητικών δικαστηρίων:


Συνοπτικά, πέραν της δυνατότητας προσφυγής του Ολυμπιακού στο CAS, υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων. Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ δεν ακύρωσε την απόφαση της Ε.Ε.Α. γιατί πολύ απλά δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα! Ο λόγος που δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, είναι ότι η πολυιδιοκτησία τιμωρείται από το νόμο του κράτους και όχι από τον ΚΑΠ της ΕΠΟ.

Σχόλια