Μετράμε αντίστροφα για την έκδοση απόφασης για την πολυιδιοκτησία


Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξέδωσε το πόρισμα με βάση το οποίο κρίθηκε στις 27/01/2020 ότι οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη παραβίασαν τις διατάξεις του Αθλητικού Νόμου της χώρας περί πολυιδιοκτησίας. Με πολυσέλιδο πόρισμά της, η επιτροπή έκρινε ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης είχε τον απόλυτο έλεγχο και της ΠΑΕ Ξάνθης.

Οι διατάξεις του Αθλητικού Νόμου προέβλεπαν ότι το πόρισμα διαβιβάζεται στα αθλητικά δικαστήρια, τα οποία υποχρεούνται να υποβιβάσουν τις εμπλεκόμενες ΠΑΕ στην Β΄ Εθνική. Ο Αθλητικός Νόμος άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες με αναδρομική ισχύ και η κυβέρνηση μετέτρεψε την ποινή του υποβιβασμού σε ποινή αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

ΠΑΟΚ και Ξάνθη τιμωρήθηκαν με ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών, καθώς το πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λιγκ στις 05-03-2020 και η επιτροπή εφέσεων στις 14-04-2020, επικύρωσαν το πόρισμα της ΕΕΑ. Τα Διοικητικά δικαστήρια απέρριψαν τις προσφυγές του ΠΑΟΚ και εν τέλει ο Δικέφαλος του Βορρά προσέφυγε στο CAS το οποίο αναίρεσε την απόφαση στις 10-07-2020 και ζήτησε από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ να την δικάσει ξανά αλλά επί της ουσίας και όχι απλώς να επικυρώσει το πόρισμα της ΕΕΑ.

Η Επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ δίκασε την υπόθεση στις 09-12-2020 και τα υπομνήματα των διαδίκων κατατέθηκαν στις 16-12-2020. Από τότε έχουν παρέλθει 46 ημέρες και όλα δείχνουν ότι μετράμε αντίστροφα για την έκδοση της απόφασης.

Ας δούμε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες:


17/01/2021: Ο Κυριάκος Θωμαΐδης  αναρωτιέται γιατί καθυστερεί η έκδοση απόφασης κατηγορώντας τακτικούς δικαστές ότι τρώνε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Ξεκίνησε τον υπολογισμό των 39 ημερών από τις 09/12/20 που ολοκληρώθηκε η εκδίκαση λησμονώντας ότι τα υπομνήματα των διαδίκων κατατέθηκαν στις 16/12/20. Αντίστοιχα στην επιτροπή δεοντολογίας δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ παρότι από την κατάθεση των υπομνημάτων (21/07/20) μέχρι την έκδοση της απόφασης (25/09/20) πέρασαν 66 ημέρες!


29/01/2021: Η νευρικότητα συνεχίζεται. Ο Κυριάκος Θωμαΐδης ζητάει να ανατεθεί η υπόθεση ξανά στο CAS γιατί οι 50 μέρες χωρίς απόφαση δείχνουν ότι οι δικαστές δεν έχουν καταφέρει να ομονοήσουν. Να ενημερώσουμε τον κ. Θωμαΐδη ότι σε μία τριμελή επιτροπή δεν απαιτείται ομόνοια απόψεων. Γι αυτό και οι επιτροπές απαρτίζονται από μονό αριθμό μελών. Για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο ισοψηφίας. Επίσης στην επιτροπή δεοντολογίας πέρασαν 66 ημέρες αλλά οι δικαστές είχαν ομονοήσει. Ομόφωνα είχαν απαλλαχθεί Ολυμπιακός και Ατρόμητος.




29/01/2021: Η Εφημερίδα "Η Άποψη" του Β. Μητρόπουλου αναφέρει ότι η απόφαση θα εκδοθεί άμεσα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.



29/01/2021: Η Εφημερίδα "Η Άποψη" του Β. Μητρόπουλου αναφέρεται στο ενδεχόμενο να προκριθεί στην Ευρώπη ο ΠΑΟ αντί για τον ΠΑΟΚ αν αφαιρεθούν βαθμοί από τον ΠΑΟΚ για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας.


Το κλίμα που διαμορφώνεται λοιπόν είναι ότι η απόφαση για την πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης θα εκδοθεί άμεσα. Από το στρατόπεδο του ΠΑΟΚ δεν βγαίνει η αισιοδοξία που υπήρχε στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού πριν τις αποφάσεις της επιτροπής δεοντολογίας και του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων. Υπάρχει μία νευρικότητα.

Σας θυμίζουμε την αναλυτική νομική εκτίμηση της Αθλητικής Διαπλοκής για την υπόθεση.

Σχόλια