Ανασκόπηση Αθλητικής Διαπλοκής για το 2020

Σε λίγες ώρες το 2020 μας αποχαιρετάει. Μία χρονιά που έμεινε στην ιστορία για τις τεκτονικές αλλαγές που επέφερε στη ζωή μας η εμφάνιση της πανδημίας του Covid 19.

Οι εξελίξεις σε επίπεδο αθλητικού παρασκηνίου, αθλητικού δικαίου, ποινικών ποδοσφαιρικών υποθέσεων και αθλητικού management ήταν σοβαρές και πυκνές. Η Αθλητική Διαπλοκή επιχειρεί μία χαρτογράφηση:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Η φωτογραφία του μήνα. Αλαφούζος, Μαρινάκης, Σαββίδης, Μελισσανίδης προσέρχονται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία για την ιστορική συνάντηση.

- Στις 20/01 ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί την ακριβότερη πώληση ελληνικής ομάδας στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Πουλάει τον Ντ. Ποντένσε στη Γουλβς έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η μεταγραφή του Πορτογάλου στην Αγγλική ομάδα έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχημένη.

- Στις 23/01 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ιδιοκτητών των Big 4 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο κέντρο της Αθήνας. Η συνάντηση είχε προαναγγελθεί από τα τέλη του 2019 με στόχο να βρεθεί λύση στις χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Μαρινάκης, Σαββίδης, Μελισσανίδης και Αλαφούζος συναντήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη και εκπροσώπων της FIFA. Η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά βαριά. Η συνάντηση αποτέλεσε σίγουρα μία τομή, ωστόσο λύση δεν βρέθηκε. Ήδη τα σύννεφα της επόμενης μεγάλης σύγκρουσης είχαν διαφανεί.

- Μόλις 4 εικοσιτετράωρα αργότερα, στις 27/01, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εκδίδει το πολυσέλιδο πόρισμά της με το οποίο κρίνει ότι υπάρχει πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης και αποφασίζει την ποινή του υποβιβασμού για τις 2 εμπλεκόμενες ομάδες. Την ίδια ημέρα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ απειλούν με χωρισμό της Ελλάδας και πραγματοποιούν πορεία στα γραφεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη πιέζοντας για άμεση, πολιτική λύση ενώ κινητοποιούν και πολιτικούς.

- Δεν θα περάσει ούτε ένα εικοσιτετράωρο, όταν στις 28/01 η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ανακοινώνει ότι κατατίθεται τροπολογία στον Αθλητικό Νόμο για να καταργηθεί η ποινή του υποβιβασμού για ΠΑΟΚ και Ξάνθη αναφορικά με την παράβαση της πολυιδιοκτησίας και να αντικατασταθεί με απλή αφαίρεση βαθμών. Με κυβερνητική παρέμβαση, ο ΠΑΟΚ αποφεύγει τον υποβιβασμό. Ο φίλαθλος κόσμος της Ελλάδας σοκάρεται.

- Στις 30/01 ξεκινάει η Δίκη των 28 του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Οι κατηγορίες αφορούν στημένους αγώνες και σύσταση συμμορίας.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Η φωτογραφία του μήνα: Ο Β. Μαρινάκης και οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν έξαλλα τον θρίαμβο του Λονδίνου επί της Άρσεναλ στην εκπνοή της παράτασης μόλις 4 μέρες μετά το διπλό τίτλου στην Τούμπα.

- Στις 14/02 η ΟΥΕΦΑ αποφασίζει τον διετή αποκλεισμό της Μάντσεστερ Σίτι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και της επιβάλλει πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις των κανονισμών του Financial Fair Play. Οι "Πολίτες" προσφέυγουν στο CAS.

- Με την ένταση των γεγονότων του προηγούμενου μήνα να κυριαρχεί, το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα στις 23/02 μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ αναρωτιούνται πως ο Ολυμπιακός τρύπησε τα λογιστήρια της ΠΑΕ και βρήκε τα στοιχεία της πολυιδιοκτησίας. To 23/02 γίνεται το σύνθημα και η απάντηση μίας ολόκληρης πόλης που διψάει για εκδίκηση. Η Τούμπα είναι κατάμεστη και φλέγεται. Ο Ολυμπιακός θα έχει ένα εύκολο απόγευμα:


- Τέσσερα εικοσιτετράωρα αργότερα, στις 27/02, οι ίδιοι φίλαθλοι ελπίζουν να πάρουν τη χαρά που δεν πήραν στις 23/02 μέσω Λονδίνου. Ο Ολυμπιακός από Τούμπα έως Λονδίνο συνεχίζει να σαρώνει. Ο θρίαμβος επί της Άρσεναλ με 2-1 στην παράταση στέλνει τους ερυθρόλευκους στους "16" του Europa League και δίνει πολύτιμους βαθμούς στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.


ΜΑΡΤΙΟΣ

Η φωτογραφία του μήνα: Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τ. Μπαχ ανακοινώνει την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021. Τελευταία φορά που δεν διεξήχθησαν Ολυμπιακοί αγώνες ήταν την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

- Στις 05/03 εκδίδεται η απόφαση του Μονομελούς πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της Σούπερ Λιγκ για την πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης με την οποία επικυρώνεται το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Στον ΠΑΟΚ επιβάλλεται αφαίρεση 7 βαθμών από τη βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ. Ο Δικέφαλος του Βορρά διαμαρτύρεται γιατί η Δικαστής δεν μπήκε στην ουσία. Ή μήπως μπήκε τελικά;

- Τον Μάρτιο η ανθρωπότητα μπαίνει στη νέα εποχή της πανδημίας του Covid 19. Μαζί και ο αθλητισμός. Οι αλλαγές είναι τεκτονικές. Στις 12/03 διακόπτονται Champions League και Europa League. Ακολούθως, στις 17/03 αναβάλλεται το Euro και στις 24/03 αναβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τα εθνικά πρωταθλήματα διακόπτονται απότομα. Στην Ελλάδα κάποιοι ονειρεύονται παύλα. Εν τέλει δεν θα τους περάσει. Για μία ακόμη φορά η ζωή δεν είναι γενναιόδωρη μαζί τους.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ


Η φωτογραφία του μήνα: Η ιστοσελίδα SDNA ειρωνεύεται τα ΜΜΕ που "εξαφάνισαν" την παραπομπή του Ολυμπιακού σε δίκη με εισήγηση υποβιβασμού. Λίγους μήνες αργότερα, η είδηση της αθώωσης του Ολυμπιακού για την υπόθεση θα εξαφανιστεί από το SDNA.

- Στις 14/04 η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ επικυρώνει με τη σειρά της το πόρισμα της Ε.Ε.Α. για πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης. Οι Σύνδεσμοι Φίλων ΠΑΟΚ εξοργίζονται και υπόσχονται ότι όταν ο Ολυμπιακός ανέβει στην Τούμπα για την 1η αγωνιστική των play off θα του κάνουν εκείνοι την απονομή με τον δικό τους τρόπο ακόμα και αν ο αγώνας γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι το έλεγαν πάνω στα νεύρα τους.

- Στις 24/04 η ερευνήτρια της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΠΟ, Πρωτοδίκης Παναγιώτα Σπανού μετά από μελέτη του βουλεύματος για τα στημένα που την ίδια περίοδο δικάζεται στα ποινικά δικαστήρια, εισηγείται τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και Ατρομήτου, την ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο σε Μαρινάκη και Σπανό και την επιβολή προστίμου 3 εκατομμυρίων ευρώ σε Ολυμπιακό και σε Ατρόμητο.


ΜΑΙΟΣ


Η φωτογραφία του μήνα: Το ποδόσφαιρο στην εποχή του Covid-19. Η Μπουντεσλίγκα ξεκινάει μετά από 2 μήνες διακοπής και οι μπάλες απολυμαίνονται με αντισηπτικά.

- Η Γερμανία κάνει το 1ο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Στις 16/05 η Μπουντεσλίγκα γίνεται το πρώτο πρωτάθλημα που ξεκινάει μετά από 2 μήνες και 3 μέρες διακοπής.

- Η Ευρωλίγκα λυγίζει και ακυρώνει τη σεζόν στις 26/05.


ΙΟΥΝΙΟΣ


Η φωτογραφία του μήνα: Η κλήρωση για το πρωτοποριακό format του final-8 της ΟΥΕΦΑ για το Champions League στην Πορτογαλία.

- Στις 04/06 το NBA αποφασίζει το restart στη "φούσκα" της Disney World στο Ορλάντο με ημερομηνία 31 Ιουλίου. Εκεί θα ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος και θα πραγματοποιηθούν τα play off. Το κόστος της φούσκας εκτιμάται στα 150.000.000 δολάρια όμως το προϊόν οχυρώνεται υγειονομικά και οργανωτικά και η σεζόν θα ολοκληρωθεί, ενώ η ακύρωση και η ανεπανάληπτη ζημια αποφεύγονται.

- Στις 07/06 η Σούπερ Λιγκ ξεκινάει ξανά παρά τις αντίθετες επιθυμίες και εκτιμήσεις Κόλκα και Μπαλτάκου. Οι ΣΦ ΠΑΟΚ δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για θερμή υποδοχή του Ολυμπιακού. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν άλλο ένα ξεκούραστο απόγευμα:


- Στις 17/06 η ΟΥΕΦΑ ανακοινώνει την εφαρμογή του πρωτοποριακού format Final-8 με μονούς νοκ άουτ αγώνες τον Αύγουστο, προκειμένου να γίνει εφικτή η ολοκλήρωση της σεζόν σε Champions League και Europa League. Η Πορτογαλία ορίζεται διοργανώτρια χώρα για το Champions Legue και η Γερμανία για το Europa League.


ΙΟΥΛΙΟΣ


Η φωτογραφία του μήνα: Ο Β. Μαρινάκης με τον γιο του Μιλτιάδη στο Μικρολίμανο. Στην παρέα τους και ο τίτλος της Σούπερ Λιγκ.

- Στις 10/07 το CAS αναιρεί την απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ για πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης ζητώντας να αναδικαστεί η υπόθεση προκειμένου η επιτροπή εφέσεων να μπει στην ουσία.

- Στις 13/07 το CAS δικαιώνει την Μάντσεστερ Σίτι και ακυρώνει την ποινή 2ετούς αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και προστίμου 30 εκατ. ευρώ που της είχε επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ για παραβάσεις των κανονισμών του financial fair play.

- Ο Ολυμπιακός κατακτά το 45ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Η απονομή γίνεται στις 19/07. Ένα πρωτάθλημα που ήρθε με ρεκόρ 91 βαθμών στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου και 18 βαθμούς διαφορά από τον 2ο ΠΑΟΚ σε μία χρονιά που οι Ερυθρόλευκοι ήταν η μοναδική Ελληνική ομάδα που είχε και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και με έντονη τη φόρτιση από την εισήγηση υποβιβασμού που επηρέασε αναμφίβολα την ψυχολογία των παικτών.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 

Η φωτογραφία του μήνα: Σοκ και δέος από την επιβλητική 8άρα της Μπάγερν επί της Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

- Ο Ολυμπιακός παλεύει στην Αγγλία κόντρα στη Γουλβς στις 06/08 χωρίς τερματοφύλακα και με εχθρική διαιτησία απέναντι σε μία ομάδα με πολλαπλάσιο μπάτζετ. Η πρόκριση στο final 8 θα χαθεί στις λεπτομέρειες.

- Το format του final-8 σε Champions League και Europa League κερδίζει τις εντυπώσεις. Το σοκαριστικό 8-2 της Μπάγερν επί της Μπαρτσελόνα στις 14/08 θυμίζει κάτι από το 7-1 της Γερμανίας επί της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2014. Η Μπάγερν κατακτά το Champions League με το απόλυτο έχοντας μόνο νίκες και το συνδυάζει με το νταμπλ στη χώρα της πετυχαίνοντας τρεμπλ.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 

Η φωτογραφία του μήνα: Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ αποχωρεί στεναχωρημένος μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στον τελικό κυπέλλου του Βόλου και δεν κάνει την απονομή στους ερυθρόλευκους.

- Μετά από μία παρτίδα σκάκι πολλών εβδομάδων, η ΕΠΟ αποφασίζει ο τελικός του κυπέλλου να γίνει με τα περυσινά ρόστερ στον Βόλο. Ο αποδεκατισμένος Ολυμπιακός θα νικήσει εύκολα την ΑΕΚ στις 12/09 και θα κατακτήσει το νταμπλ ολοκληρώνοντας μία μαγική σεζόν.

- Στις 25/09 Ολυμπιακός-Μαρινάκης και Ατρόμητος-Σπανός απαλλάσσονται με ομόφωνη απόφαση των τακτικών δικαστών της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Η εισήγηση υποβιβασμού της Π. Σπανού απορρίπτεται. Η Αθλητική Διαπλοκή είχε προβλέψει τα πάντα και με ακρίβεια.

- Στις 29/09 ο Ολυμπιακός θα αποκλείσει την Ομόνοια και προκρίνεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για 20η φορά στην ιστορία του!


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ


Η φωτογραφία του μήνα: Η περιπετειώδης σεζόν του Covid-19 και του Black lives matter στο NBA ολοκληρώνεται στη φούσκα του Ορλάντο με το 17ο πρωτάθλημα των Λέικερς και το 4ο πρωτάθλημα του Λεμπρόν.

- Συγκροτείται η νέα επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ στις 09/10 μετά από τις παραιτήσεις των εφετών τον Ιούλιο όταν είχαν δεχτεί μπαράζ επιθέσεων όταν το CAS αναίρεσε την απόφαση της επιτροπής εφέσεων για πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης.

- Στις 12/10 η σεζόν του NBA ολοκληρώνεται στη φούσκα του Ορλάντο. Οι Λέικερς είναι πρωταθλητές.

- Ο Ολυμπιακός θα νικήσει την Μαρσέιγ στο άδειο γήπεδο Καραισκάκη στις 21/10 στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή η νίκη αρκεί για να είναι η μοναδική Ελληνική ομάδα που θα συνεχίσει στην Ευρώπη και τη νέα χρονιά.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Η φωτογραφία του μήνα: Η ΠΑΕ Ολυμπιακός τηρεί υπεύθυνη στάση, τιμωρεί τους παίκτες της που παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα στέλνοντας το σωστό μήνυμα και δωρίζει τα χρήματα από τα πρόστιμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

- Το νέο καθολικό, οριζόντιο lockdown παραλύει τη χώρα. Αυτή τη φορά ο επαγγελματικός αθλητισμός εξαιρείται και γλιτώνει τις ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες όπως αποφασίστηκε στις 06/11.

- Στις 9/11 τρεις ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις οδηγίες της ΠΑΕ και συμμετέχουν σε κορωνοπάρτι σε ξενοδοχείο της Λ. Συγγρού. Η ΠΑΕ ήταν αμείλικτη όπως όφειλε. Ο Ολυμπιακός αποδεκατίστηκε λόγω της πανδημίας στο Τσάμπιονς Λιγκ χάνοντας τεράστια έσοδα.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


Η φωτογραφία του μήνα: Ο ποδοσφαιριστής του Άρη Σιαμπάνης εκφράζει φόβους για τη ζωή του μετά την απόφαση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να δώσει στη δημοσιότητα τα προσωπικά του δεδομένα όταν κατήγγειλε την απόπειρα δωροδοκίας του. Λίγες μέρες μετά θα φυλάσσεται από αστυνομικούς επί 24ώρου βάσεως. Εν έτει 2020...

- Στις 09/12 εκδικάζεται εκ νέου στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ η υπόθεση πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΠΟ.

- Στις 14/12 ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Π. Παναγιωτόπουλος παραγγέλλει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες απόπειρας δωροδοκίας παικτών του Άρη πριν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΟΚ για τη Σούπερ Λιγκ.

- Στις 16/12 η Cosmote TV κερδίζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για Champions League, Europa League και Conference League για την τριετία 2021-24 ενώ στο παιχνίδι μπήκε και το Mega Channel που θα μεταδίδει έναν αγώνα Champions League κάθε Τετάρτη και τους τελικούς των τριών διοργανώσεων.

- Στις 17/12, ο Εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στη Δίκη των 28 του Ελληνικού ποδοσφαίρου, Χ. Λακαφώσης προτείνει την αθώωση των 23 από τους 28 κατηγορουμένους. Ανάμεσά τους και ο Β. Μαρινάκης. Η Αθλητική Διαπλοκή είχε προβλέψει με ακρίβεια την εισαγγελική πρόταση.

Σχόλια