Πόσο θα μειωθούν τα έσοδα των ομάδων από ΟΥΕΦΑ λόγω του περσινού lockdown (Ανάλυση)

Όπως είχαμε αναφέρει στην ανάλυσή μας την 1η Οκτωβρίου, η περυσινή απότομη και πολύμηνη διακοπή του Τσάμπιονς Λιγκ και του Europa League τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και η ολοκλήρωσή τους με ένα format λιγότερων (μονών) αγώνων τον Αύγουστο, επέφερε μείωση στα ετήσια τηλεοπτικά και χορηγικά έσοδα της ΟΥΕΦΑ της περσινής σεζόν από τα οποία προέρχονται τα χρυσά πακέτα που λαμβάνουν οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά.

Τα ετήσια τηλεοπτικά και χορηγικά έσοδα της ΟΥΕΦΑ από Τσάμπιονς Λιγκ και Europa League, υπό φυσιολογικές συνθήκες ανέρχονται σε 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, η Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία μοιράζει 2,04 δις ευρώ στις ομάδες που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, 510 εκατομμύρια στις ομάδες που συμμετέχουν στο Europa League, ενώ 295 εκατομμύρια διατίθενται για το οργανωτικό κόστος των διοργανώσεων, 227,50 εκατομμύρια διατίθενται για πληρωμές αλληλεγγύης στις ομάδες που συμμετέχουν στους αρχικούς προκριματικούς γύρους του UCL και στα προκριματικά και play off του UEL αλλά και σε εθνικές λίγκες και τέλος 177,45 εκατομμύρια διατίθενται για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Από τα 3,25 δις της περσινής χρονιάς η ΟΥΕΦΑ θα έχει τελικά απώλειες ύψους 575 εκατ. ευρώ και τα έσοδα διαμορφώνονται σε 2,675 δις ευρώ.

Το μεγάλο ερωτηματικό ήταν πως θα κατανεμηθεί αυτή η μείωση των εσόδων. Ο μεγάλος φόβος ήταν ότι θα μπει γερό μαχαίρι στα περυσινά έσοδα των ομάδων που συμμετείχαν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο, η ΟΥΕΦΑ σκέφτηκε πιο δίκαια και η μείωση των εσόδων θα γίνει σε βάθος πενταετίας. Έτσι αντί να μειωθούν κατά 20% τα περυσινά έσοδα των ομάδων που συμμετείχαν στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Europa League, εν τέλει θα μειωθούν κατά 4% για 5 χρόνια, δηλ. για πέρυσι και για κάθε ένα από τα επόμενα 4 χρόνια τα έσοδα, όποιες ομάδες και αν συμμετέχουν.

Για παράδειγμα, η Μίντιλαντ μπορεί να μην συμμετείχε σε καμία ευρωπαϊκή διοργάνωση πέρυσι όταν αυτές διακόπηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά φέτος που συμμετέχει στο Champions League θα έχει 4% μικρότερα έσοδα από αυτά που θα προέκυπταν από συμμετοχή, βαθμολογικές επιδόσεις, τυχόν προκρίσεις, market pool, κτλ. 

Κατά συνέπεια, τα έσοδα των ομάδων που συμμετείχαν πέρυσι στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Europa League θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το Time,  τα ποσά που θα λάβουν οι αγγλικές ομάδες από τη συμμετοχή τους σε Τσάμπιονς Λιγκ και Europa League πέρυσι, είναι τελικά τα ακόλουθα με βάση την περικοπή του 4% :

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ:


EUROPA LEAGUE:


ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ:

Τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού από τη συμμετοχή του σε Champions League και Europa League τη σεζόν 2019-2020, ανήλθαν σε 37.850.000 € (χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τα εισιτήρια των ευρωπαϊκών αγώνων στους 7 εντός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη που έγιναν με κόσμο) και διαμορφώθηκαν ως εξής:


Με την περικοπή του 4%, τα έσοδα του Ολυμπιακού θα διαμορφωθούν από 37.850.000 € σε 36.336.000 €. Θα υπάρξει δηλ. μία ελαφρά μείωση κατά 1.514.000 €.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ;

Όπως είδαμε, η διακοπή μίας χρονιάς θα έχει επιπτώσεις σε βάθος 5ετίας στα έσοδα των ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μπορούμε να πούμε όμως ότι η ΟΥΕΦΑ τη γλίτωσε φθηνά, κυρίως γιατί βρήκε τη φόρμουλα ολοκλήρωσης της σεζόν με το format του final 8.

Αν υπάρξει διακοπή και φέτος, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ομάδες στερούνται και τα έσοδα των εισιτηρίων.

Μέχρι στιγμής όμως, η φετινή σεζόν διεξάγεται κανονικά χωρίς καμία αναβολή ή διακοπή, παρότι η Ευρώπη δαμάζεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο της ΟΥΕΦΑ και κυρίως το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές υποβάλλονται διαρκώς σε τεστ covid-19 έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων με πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό της Ελλάδας που παρά το καθολικό, γενικό lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας, εν τούτοις επιτρέπει τη διεξαγωγή αγώνων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όπως και της Super League 1.

Πολύ σημαντικό αναφορικά με το καλεντάρι, είναι ότι η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε να γίνουν μονοί οι αγώνες των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι πριν τα play off, καθώς δεν υπάγονται στην κεντρική διαχείριση από την οποία προκύπτουν τα έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ και του Europa League. Συνεπώς, η περικοπή των διπλών προκριματικών αγώνων δεν είχε οικονομικές συνέπειες, ενώ τα play off του Τσάμπιονς Λιγκ που υπάγονται στην κεντρική διαχείριση έγιναν κανονικά σε διπλούς αγώνες.

Έτσι τα προκριματικά ολοκληρώθηκαν πολύ πιο γρήγορα και χωρίς οικονομικές συνέπειες και καλύφθηκε ένα σημαντικό κενό της πολύμηνης διακοπής.
Παράλληλα αποφασίστηκε οι 3 πρώτες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων των Τσάμπιονς Λιγκ/Europa Legue να γίνονται κάθε εβδομάδα χωρίς διακοπή. Ακολουθεί η διακοπή 2 εβδομάδων και στη συνέχεια οι υπόλοιπες 3 αγωνιστικές θα γίνονται πάλι αδιάκοπα κάθε βδομάδα. Θυμίζουμε ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι αγώνες των ομίλων γίνονται κάθε 15 μέρες.
Συνοπτικά, το κούρεμα των προκριματικών και οι απανωτές αγωνιστικές στους ομίλους, θα πετύχουν την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων στις αρχές Δεκεμβρίου όπως κάθε χρόνο και έτσι οι διοργανώσεις θα επανέλθουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς με τα νοκ άουτ από Φεβρουάριο όπως κάθε χρόνο.

Σχόλια