Η ακτινογραφία των οικονομικών του Τσάμπιονς Λιγκ, τα έσοδα του Ολυμπιακού και το μέλλον (πλήρης ανάλυση)

Η Αθλητική Διαπλοκή σας παραθέτει σήμερα μία πληρέστατη ανάλυση για το πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα της ΟΥΕΦΑ με τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ, πόσα ακριβώς χρήματα θα εισπράξει ο Ολυμπιακός για τη συμμετοχή του στους ομίλους της διοργάνωσης και τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των εσόδων της ΟΥΕΦΑ τα επόμενα χρόνια.


Καταρχάς να τονίσουμε ότι το σύστημα εσόδων της ΟΥΕΦΑ αλλάζει κάθε τριετία που συνάπτονται νέες συμφωνίες με τα τηλεοπτικά δίκτυα της κάθε χώρας. Η τρέχουσα τριετία (2018-21) ολοκληρώνεται με τη σεζόν που ξεκινάει φέτος.

Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2018-2021:

Τα συνολικά ετήσια έσοδα της ΟΥΕΦΑ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της τριετίας 2018-2021 είναι 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο της τριετίας έναντι 2,35 δις ετησίως την τριετία 2015-2018.
Η κατανομή τους γίνεται ως εξής:



Τα χρήματα που μοιράζει η ΟΥΕΦΑ στις ομάδες που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ εκτοξεύθηκαν από 1,412 δις ευρώ ετησίως την τριετία 2015-2018 σε 2,04 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως την τριετία 2018-2021, δηλαδή πάνω από μισό δις ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο.

ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2019-20:

Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Γιουβέντους και της ένωσης ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA), Αντρέα Ανιέλι ανακοίνωσε ότι η ΟΥΕΦΑ θα επιστρέψει 575 εκ. ευρώ από τα έσοδα της σεζόν 2019-20 στα κανάλια, λόγω της απότομης πολύμηνης αναβολής του Τσάμπιονς Λιγκ και του Europa League εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά και επειδή οι διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν με format λιγότερων αγώνων παρότι το final 8 ήταν κατά γενική ομολογία απόλυτα επιτυχημένο και συζητήθηκε το ενδεχόμενο μελλοντικής του καθιέρωσης.
Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα πως θα κατανεμηθεί το κούρεμα των 575 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2019-20. Βάσει του πίνακα της κατανομής εσόδων που είδαμε παραπάνω, οι ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ λαμβάνουν κάθε χρόνο το 63% των συνολικών εσόδων.
Με βάση αυτή τη λογική, εκτιμάμε ότι οι ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ θα επιβαρυνθούν αντίστοιχα το 63% του κουρέματος των 575 εκ. ευρώ (δηλαδή θα αφαιρεθούν 363 εκ. ευρώ από τα κέρδη τους).
Συνεπώς, σε μία τέτοια περίπτωση, από τα 2,02 δις ευρώ, εκτιμάμε ότι θα λάβουν 1,657 δις ευρώ. Θα χάσουν δηλ. το 18% των εσόδων που ανέμεναν από την ΟΥΕΦΑ.

Αναφορικά με την επικείμενη σεζόν, το ποδόσφαιρο έχει επανεκκινήσει και η διακοπή δεν φαντάζει τόσο πιθανό ενδεχόμενο. Η ΟΥΕΦΑ θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει κανονικά τη σεζόν για να αποφευχθεί νέο κούρεμα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγώνες των play off έγιναν διπλοί, γιατί εντάσσονται στην κεντρική διαχείριση και αν μειωνόταν οι αγώνες θα υπήρχαν αξιώσεις των καναλιών για νέο κούρεμα, ενώ οι προηγούμενοι προκριματικοί γύροι είναι εκτός κεντρικής διαχείρισης και δεν υπήρχε οικονομική επίπτωση που ήταν μονοί αγώνες. Ο λόγος που έγιναν μονοί είναι προκειμένου το καλεντάρι να ομαλοποιηθεί σταδιακά.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ

Ξεχνώντας πανδημίες, αστεροειδείς και λοιπές καταστροφές, οι βασικοί λόγοι της εκτόξευσης των χρημάτων της τριετίας 2018-21 (πέραν της διαρκούς αύξησης της δημοτικότητας του ποδοσφαίρου) είναι δύο:
Α. Ωράριο αγώνων

Οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ είναι 8 και κάθε αγωνιστική γίνονται 16 αγώνες. Μέχρι το 2018, η ΟΥΕΦΑ είχε σπάσει τους αγώνες στα δυο, δηλαδή οι μισοί (8 αγώνες) γινόταν Τρίτη στις 21:45 και οι άλλοι μισοί (8) γινόταν Τετάρτη 21:45.
Από το 2018 η ΟΥΕΦΑ έσπασε και το ωράριο. Έτσι από τους 8 αγώνες κάθε μέρας, γίνονται 2 αγώνες στις 19:55 και 6 αγώνες στις 22:00 την Τρίτη και το ίδιο συμβαίνει και την Τετάρτη.
Με τον τρόπο αυτό, η ΟΥΕΦΑ θέσπισε ένα μίνι ορεκτικό αγώνων, ενώ το τηλεοπτικό κοινό μπορεί και παρακολουθεί περισσότερους αγώνες σε πραγματικό χρόνο.
Για παράδειγμα, την περσινή σεζόν (2019-20), ο αγώνας Ολυμπιακός-Τότεναμ ξεκίνησε στις 19:55. Έτσι το ελληνικό κοινό μπόρεσε να παρακολούθησε ζωντανά και τον αγώνα αυτόν αλλά και το ντέρμπι Ατλέτικο-Γιουβέντους ή Παρί-Ρεάλ (ή το Λεπτό προς Λεπτό) που ξεκίνησε στις 22:00.
Αυτό βοηθάει και τις ασιατικές χώρες που λόγω της διαφοράς ώρας παρακολουθούσαν Τσάμπιονς Λιγκ στο άγριο χάραμα, ενώ τώρα μπορούν να παρακολουθούν 2 αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ σε πιο ελκυστικές ώρες. Για παράδειγμα οι αγώνες γινόταν πάντα στις 4 παρά τέταρτο τα ξημερώματα ώρα Πεκίνου, ενώ τώρα γίνονται και 2 αγώνες στη 01:55. Όσοι παρακολουθούν NBA ξέρουν...
Το ελκυστικότερο ωράριο λοιπόν, απέφερε περισσότερα χρήματα.

Β. Εγγυημένες θέσεις στα ισχυρότερα πρωταθλήματα

Μέχρι το 2018 οι εγγυημένες θέσεις των ισχυρότερων χωρών στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν λιγότερες και φυσικά υπήρχαν περισσότερα εισιτήρια διαθέσιμα στους προκριματικούς γύρους. Για παράδειγμα, ο 3ος και ο 4ος της Ιταλίας έδιναν προκριματικά, όπως και ο 4ος της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας. Πλέον Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία έχουν εγγυημένα 4 ομάδες στους ομίλους. 
Κατακτώντας πλέον την 4η θέση σε ένα από αυτά τα πρωταθλήματα, οι ομάδες δεν έχουν καμία εκκρεμότητα/αναμονή προκριματικών, ξεκινούν την προετοιμασία αργότερα, προσθέτουν αυτόματα στο μπάτζετ τους τα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ και είναι ελκυστικότερες στο μεταγραφικό παζάρι. Αλλιώς στο παρελθόν τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Για παράδειγμα τη σεζόν 2017-18 η 4η στη Γερμανία Χοφενχάιμ αντιμετώπισε στα play off του UCL την 4η της Αγγλίας Λίβερπουλ και αποκλείστηκε. Με το σημερινό σύστημα θα ήταν εγγυημένα στους ομίλους:
Η εγγυημένη παρουσία περισσότερων ομάδων από τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, μπορεί να ακούγεται "άδικη", αλλά καθιστά το Τσάμπιονς Λιγκ ακόμα ελκυστικότερο τηλεοπτικό προϊόν και είναι ένας ακόμα λόγος που τα έσοδα αυξήθηκαν τόσο πολύ.

Το νέο ελκυστικό πακέτο του Τσάμπιονς Λιγκ εκτόξευσε λοιπόν τα έσοδα της ΟΥΕΦΑ και κατ' επέκταση των ομάδων. Έτσι, ενώ στην προηγούμενη 3ετία, τα έσοδα της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ το 2018 ήταν 88 εκατομμύρια ευρώ, στη νέα τριετία τα έσοδα της πρωταθλήτριας Ευρώπης Λίβερπουλ το 2019 ξεπέρασαν τα 110 εκατομμύρια ευρώ.


ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ:

Υπάρχουν πέντε κατηγορίες πληρωμών της ΟΥΕΦΑ προς τις ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο. Ας τις αναλύσουμε:

1. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (488.000.000 €) :

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η ΟΥΕΦΑ μοιράζει κάθε χρόνο συνολικά 488 εκατ. ευρώ ισομερώς σε κάθε μία από τις 32 ομάδες των ομίλων. Έτσι κάθε ομάδα από τις 32 που συμμετέχουν στους ομίλους θα λάβει εγγυημένα 15.250.000 ευρώ ασχέτως του ranking της, ασχέτως της χώρας από την οποία προέρχεται ή της πορείας που θα πραγματοποιήσει.

2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ MARKET POOL (282.000.000 )

Το Market pool είναι μια κατηγορία πληρωμών προς τις ομάδες των ομίλων αναλόγως της χώρας από την οποία προέρχονται και ανάλογα με το ποσό που συνεισφέρει η αγορά (market) της χώρας αυτής στα έσοδα της ΟΥΕΦΑ από τις χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Με λίγα λόγια, ένα μέρος από τα ποσά που πληρώνουν τα κανάλια και οι χορηγοί της κάθε χώρας στην ΟΥΕΦΑ πηγαίνει στις ομάδες της χώρας αυτής (εφόσον συμμετέχουν στους ομίλους του Champions League).
Έτσι οι αγγλικές ομάδες είναι φυσικό να παίρνουν περισσότερα χρήματα από αυτή την κατηγορία πληρωμών όταν το BT Sport πληρώνει πάνω από 1 δις ευρώ στην ΟΥΕΦΑ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της 3ετίας στην Αγγλία, ενώ οι ελληνικές ομάδες θα πάρουν πολύ λιγότερα δεδομένου ότι η Cosmote TV πληρώνει στην ΟΥΕΦΑ περίπου 100 εκ. ευρώ για την 3ετία.
Με λίγα λόγια οι Έλληνες πληρώνουν το 10% των χρημάτων που δίνουν οι Άγγλοι στην UEFA για τα έσοδα του Champions League!

Μέχρι την προηγούμενη 3ετία (2015-18), η ΟΥΕΦΑ μοίραζε 596.000.000 ευρώ ετησίως στην κατηγορία Market pool.
Στην τρέχουσα τριετία (2018-2021), το ποσό που προοριζόταν για την κατηγορία αυτή, ναι μεν αυξήθηκε από 596 σε 877 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά τελικά η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε να σπάσει τα 877 εκατομμύρια σε δύο κομμάτια: Α) 292 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την κατηγορία του market pool και Β) 585 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για μία νέα κατηγορία που θέσπισε (νο3 - βλ. παρακάτω) που είναι η κατάταξη των ομάδων στο ranking της ΟΥΕΦΑ την τρέχουσα δεκαετία.
Έτσι τα λεφτά αυξήθηκαν, αλλά τα λεφτά της συγκεκριμένης κατηγορίας (market pool), μειώθηκαν στο μισό, από 596 εκατ. την προηγούμενη τριετία σε 282 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το γεγονός ότι τα χρήματα του market pool είναι πλέον το 1/2 σε σχέση με την προηγούμενη 3ετία σε συνδυασμό με το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα χρήματα που πληρώνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα (που υπερδιπλασιάστηκαν) και τα χρήματα που πληρώνει η Cosmote (που έμειναν σταθερά), οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση του ελληνικού μεριδίου στο market pool σε λιγότερο από το 1/4 σε σχέση με παλαιότερα.

Έτσι στην προηγούμενη τριετία (2015-18), τη σεζόν 2015-16 για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός είχε λάβει από την ΟΥΕΦΑ για την κατηγορία market pool 16.134.000 ευρώ για τη σεζόν 2015-16 και 15.872.000 ευρώ για τη σεζόν 2017-18 , ενώ στην τρέχουσα τριετία (2018-21) τη σεζόν 2018-19 η ΑΕΚ έλαβε από την ΟΥΕΦΑ για την ίδια κατηγορία μόλις 2.696.000 ευρώ!
Η μοιρασιά του market pool για τις χώρες που εκπροσωπούνται στους ομίλους από 2 ομάδες έχει ως εξής: 55% του ποσού στον πρωταθλητή και 45% στον δευτεραθλητή.

Πρέπει να πούμε πάντως ότι το ποσό του market pool δεν είναι ποτέ σταθερό και οριστικοποιείται στο τέλος της σεζόν, ενώ όσο περισσότερο προχωράει μία ομάδα στους επόμενους γύρους της διοργάνωσης, τόσο μεγαλύτερο μερίδιο παίρνει από το market pool. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι οι χορηγίες θα έχουν υποστεί κάποιο κούρεμα λόγω των άδειων γηπέδων. Άλλωστε κάθε καλοκαίρι πριν καν ξεκινήσουν τα προκριματικά, η ΟΥΕΦΑ ανακοινώνει τον ακριβή τρόπο υπολογισμού των εσόδων και τα ακριβή ποσά, κάτι που φέτος δεν έχει κάνει επίσημα μέχρι στιγμής.


3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ RANKING (585.000.000 ) :

Όπως είπαμε παραπάνω, η ΟΥΕΦΑ στην τρέχουσα τριετία (2018-21) θέσπισε μια νέα κατηγορία χρυσών πληρωμών για τις ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (που δεν υπήρχε κατά το παρελθόν), αυτή του coefficient ranking, δηλ. της κατάταξης των ομάδων των ομίλων στο 10ετές ranking της ΟΥΕΦΑ. Στην κατηγορία αυτή μοιράζει συνολικά 585 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Με βάση αυτό το σύστημα συγκρίνεται η κατάταξη των 32 ομάδων του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ τους στο 10ετες ranking της ΟΥΕΦΑ.
Η 32η (τελευταία) ομάδα στην κατάταξη θα λάβει 1.108.000 ευρώ.
Η 31η (προτελευταία ομάδα) στην κατάταξη θα λάβει 2 φορές το ποσό του 1.108.000 ευρώ
Η 30η (3η από το τέλος) ομάδα στην κατάταξη θα λάβει 3 φορές το ποσό του 1.108.000 ευρώ, κ.ο.κ.
Αντίστοιχα, η 1η στο ranking θα λάβει 32 φορές το ποσό αυτό, δηλ. θα λάβει 35.456.000 ευρώ μόνο από αυτή την κατηγορία πληρωμών!

Για τα έσοδα από αυτή την κατηγορία, δεν λαμβάνεται υπόψη το 5ετές Ranking (με βάση το οποίο καταρτίζονται τα 4 γκρουπ δυναμικότητας από τα οποία προκύπτουν οι 8 όμιλοι), αλλά το 10ετές Ranking. Ο λόγος είναι προφανώς ότι η ΟΥΕΦΑ επιθυμεί να αμείβει περισσότερο τις ομάδες που έχουν διακριθεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και άρα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο brand name και όχι τόσο τις βραχυπρόθεσμα επιτυχημένες ομάδες.

Φυσικά συγκρίνεται η κατάταξη στο 10ετές ranking των 32 ομάδων που συμμετέχουν στους ομίλους. Δεν μας απασχολεί δηλ. η κατάταξη πχ της Άρσεναλ που δεν συμμετέχει φέτος στους ομίλους.

Η Αθλητική Διαπλοκή σας παρουσιάζει την κατάταξη των 32 ομάδων που θα συμμετάσχουν φέτος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τα έσοδα που θα λάβουν από τη συγκεκριμένη κατηγορία πληρωμών για τη σεζόν 2020-21 βάσει της κατάταξης τους:



Με βάση αυτή την κατάταξη, ο Ολυμπιακός είναι 19ος στους 32 (δηλαδή 14ος από το τέλος) , άρα θα λάβει από αυτή την κατηγορία πληρωμών 14 φορές το ποσό του 1.108.000 € (δηλ. συνολικά 15,512 εκ.).
Η νέα αυτή κατηγορία λειτουργεί εναντίον ομάδων όπως η Λέστερ για παράδειγμα που με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε περισσότερα χρήματα επειδή προέρχεται από την Αγγλία, αλλά με το νέο σύστημα θα πάρει λιγότερα αν παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ καθώς δεν έχει υψηλό ranking στην Ευρώπη.
Το σύστημα αυτό όμως εξυπηρετεί τα παραδοσιακά μεγαθήρια που έχουν τεράστια βαθμολογία στο ranking της ΟΥΕΦΑ (πχ Ρεάλ, Μπάγερν, κτλ).
Η προσθήκη της νέας αυτής κατηγορίας πληρωμών, αποδυνάμωσε το market pool (που πληρώνει τις ομάδες ανάλογα από ποια χώρα προέρχονται) και ενίσχυσε τη δυναμική των ίδιων των ομάδων με βάση το brand name τους ουσιαστικά.

4. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ-ΠΡΟΚΡΙΣΕΩΝ (585.000.000 €)

Σε αντίθεση με άλλες λίγκες όπως το NBA, η ΟΥΕΦΑ πάντοτε επιβραβεύει οικονομικά τις επιτυχίες των ομάδων στις λίγκες της, δίνοντας έτσι επιπλέον κίνητρο για νίκες και μειώνοντας δραματικά τις πιθανότητες χειραγώγησης των αγώνων.
Στην κατηγορία αυτή η ΟΥΕΦΑ μοιράζει άλλα 585.000.000 ευρώ ετησίως αναλόγως της πορείας των ομάδων στη διοργάνωση.
Πιο συγκεκριμένα, πληρώνει 900.000 ευρώ για κάθε βαθμό που κερδίζουν οι ομάδες στις 6 αγωνιστικές των ομίλων. Έτσι η κάθε νίκη αποφέρει 2.700.000 ευρώ γιατί προσφέρει 3 βαθμούς (3Χ900.000€).
Στα παιχνίδια που είναι ισόπαλα, επειδή μοιράζονται συνολικά 2 βαθμοί (1 σε κάθε ομάδα) και άρα μένει ένας βαθμός (900.000 ευρώ) αδιανέμητος, η ΟΥΕΦΑ κάνει το εξής:
Τα ποσά που προέρχονται από τους αδιανέμητους βαθμούς των ισοπαλιών μοιράζονται στο τέλος στις ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των νικών που έκαναν.
Αν μία ομάδα έχει μόνο ήττες ή ισοπαλίες, δεν θα δικαιούται χρήματα από την αναδιανομή των ισοπαλιών.

Από κει και πέρα, κάθε ομάδα που θα προκριθεί στους "16" θα λάβει επιπλέον 9.500.000 ευρώ, κάθε ομάδα που θα προκριθεί στα προημιτελικά θα λάβει επιπλέον 10.000.000 ευρώ, κάθε ομάδα που θα προκριθεί στα ημιτελικά θα λάβει επιπλέον 12.000.000 ευρώ και κάθε ομάδα που θα προκριθεί στον τελικό θα λάβει επιπλέον 15.000.0000 ευρώ (η νικήτρια του τελικού θα λάβει και 4.000.000 έξτρα).

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η θέση του ομίλου τους και δεν θα συνεχίσουν στο Champions League λαμβάνουν από 500.000 ευρώ επιπλέον για τη συμμετοχή τους στους "32" του Europa League.

5. ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ PLAY OFF (30.000.000 €)
Τα play off του Τσάμπιονς Λιγκ (δηλαδή ο τελευταίος "προκριματικός" γύρος πριν τους ομίλους), υπάγονται από την ΟΥΕΦΑ στην κεντρική διαχείριση. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν τα διαπραγματεύονται οι ομάδες όπως συμβαίνει στους προηγούμενους προκριματικούς γύρους, αλλά μεταδίδονται από το κανάλι που έχει τα δικαιώματα και τον ομίλων κτλ.
Οι πινακίδες στο γήπεδο είναι των χορηγών της διοργάνωσης και πριν την έναρξη των αγώνων ακούγεται ο ύμνος του Τσάμπιονς Λιγκ, κουνιέται το σεντόνι (φέτος δεν κουνιέται λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας), κτλ.
Τα ζευγάρια των play off είναι 6 που μάχονται για τα 6 εισιτήρια των ομίλων που δεν είναι εγγυημένα. Η ΟΥΕΦΑ μοιράζει 30.000.000 ευρώ που λαμβάνουν μόνο οι 6 ηττημένοι των play off (από 5.000.000 ευρώ έκαστος), οι οποίοι επίσης θα τοποθετηθούν στους ομίλους του Europa League και θα λάβουν έσοδα και από εκεί.

ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΓΙΑ ΤΟ 2020-21:

Για τη σεζόν που ξεκινάει, ο Ολυμπιακός θα εισπράξει τα ακόλουθα χρήματα χωρίς να υπολογίζουμε ενδεχόμενα έσοδα από βαθμολογικές επιδόσεις ή προκρίσεις και λαμβάνοντας υπόψη το market pool της σεζόν 2018-19:


ΤΑ 19 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019:

Τη σεζόν 2018-19 η ΑΕΚ συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έλαβε συνολικά 18.963.000 ευρώ. Το ποσό αυτό παρότι είναι μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα και συνέβαλε στη χρηματοδότηση του νέου γηπέδου, εν τούτοις ήταν πολύ μικρό για τα δεδομένα των χρημάτων που μοιράζει το Τσάμπιονς Λιγκ. Ας δούμε πώς προέκυψε και γιατί ήταν τόσο χαμηλό:

Α. Εγγυημένα έσοδα:

Η ΑΕΚ έλαβε το ποσό των 15,25 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της στη φάση των ομίλων, όπως όλες οι ομάδες. Από κει και πέρα όμως οι υπόλοιπες κατηγορίες δεν προσέφεραν σοβαρά λεφτά στην Ένωση.

Β. Μείωση ποσού market pool:

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ΟΥΕΦΑ μείωσε τα χρήματα που μοιράζει στο market pool γιατί θέσπισε νέα κατηγορία πληρωμής. Επίσης το ελληνικό market pool μειώθηκε ακόμα περισσότερο γιατί τα περισσότερα ευρωπαϊκά δίκτυα αύξησαν τα χρήματα προς την ΟΥΕΦΑ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ η Cosmote δεν είχε σοβαρό ανταγωνισμό από Nova και τα διατήρησε σταθερά, οπότε η αναλογία διαμορφώθηκε εις βάρος της ελληνικής αγοράς.
Έτσι από τα 16 εκατομμύρια που έπαιρνε ο Ολυμπιακός στην τριετία 2015-18 μόνο από την κατηγορία market pool κάθε χρόνο που συμμετείχε στους ομίλους, η ΑΕΚ έλαβε μόλις 2,96 εκατ. ευρώ το 2018-19.

Γ. Το χειρότερο ranking:

Η πολυετής απουσία της ΑΕΚ από την Ευρώπη λόγω της περιπέτειας του υποβιβασμού, την οδήγησε στο να έχει το χαμηλότερο ranking από τις 32 ομάδες που συμμετείχαν στους ομίλους. Έτσι η ΑΕΚ έλαβε μόλις 1.108.000 ευρώ από τη νέα αυτή κατηγορία πληρωμών.

Δ. Μηδενική βαθμολογική συγκομιδή:

Η ΟΥΕΦΑ πληρώνει τον κάθε βαθμό με 900.000 ευρώ. Η ΑΕΚ τερμάτισε στον όμιλο με 0 βαθμούς και ήταν η μοναδική ομάδα της σεζόν εκείνης που δεν έλαβε ούτε 1 ευρώ από την κατηγορία της επίδοσης, ούτε φυσικά από την αναδιανομή των ισοπαλιών, ούτε από τις προκρίσεις, καθώς τερμάτισε τελευταία στον όμιλο.

Συνεπώς, το εγγυημένο ποσό των 15,25 εκατ., το ποσό των 2,69 εκατ. από το market pool και το ποσό του 1,108 εκατ. από το ranking διαμόρφωσε τα έσοδα της ΑΕΚ σε 19 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τα εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων με Σέλτικ, Βίντι (προκριματικά), Μπενφίκα, Μπάγερν, Άγιαξ (στον όμιλο).

Κάπου εδώ οφείλουμε να θυμίσουμε ότι στις 08/03/2016, σε συνεδρίαση του ΔΣ της Σούπερ Λιγκ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε προτείνει να μοιράζει ο πρωταθλητής το 40% των εσόδων του από το Τσάμπιονς Λιγκ στις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Φυσικά όταν η ΑΕΚ έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ξέχασε την πρότασή του και χρησιμοποίησε τα χρήματα για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ:


ΤΑ 40 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2019-2020 ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ: 

Ο Ολυμπιακός συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τα έσοδά του -προ κορωνοϊού- αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή διπλάσια από τα έσοδα της ΑΕΚ ακριβώς την προηγούμενη χρονιά:

Α. Εγγυημένα έσοδα:

Ο Ολυμπιακός έλαβε το ποσό των 15.250.000 ευρώ από τη συμμετοχή του στη φάση των ομίλων, όπως όλες οι ομάδες. Και οι υπόλοιπες κατηγορίες ωστόσο του απέφεραν σοβαρά χρήματα.


Β. Market pool:

Το ποσό αυτό δεν αναμένεται να έχει αλλάξει από την προηγούμενη χρονιά και θα φτάσει τα 2.700.000 ευρώ (ανάμεσα σε 2,5 και 3 εκατ. περίπου).


Γ. Ranking:

Πέρυσι, το ranking του Ολυμπιακού σε σύγκριση με αυτό των υπόλοιπων ομάδων που συμμετείχαν στους ομίλους, βρισκόταν περίπου στη μέση. Ο Ολυμπιακός ήταν 13ος από το τέλος και άρα έλαβε 13 φορές το ποσό του 1.108.000 €, δηλαδή συνολικά 14.404.000 € μόνο από τη συγκεκριμένη κατηγορία πληρωμών.

Δ. Επιδόσεις (Βαθμολογική συγκομιδή-προκρίσεις) :

Ο Ολυμπιακός πήρε 4 βαθμούς στον όμιλο από την εντός έδρας ισοπαλία με την Τότεναμ και την εντός έδρας νίκη με τον Ερυθρό Αστέρα. Το συνολικό ποσό από τη βαθμολογική συγκομιδή έφτασε τα 3.600.000 ευρώ (4Χ900.000).
Επίσης, ο Ολυμπιακός έχοντας μία νίκη, συμμετέχει στην αναδιανομή των ισοπαλιών και δικαιούται επιπλέον 300.000 ευρώ.
Τέλος, από τα έσοδα του Europa League, ο Ολυμπιακός θα λάβει 500.000 ευρώ για την πρόκρισή του στους "32" του Europa League και 1.100.000 ευρώ για την πρόκρισή του στους "16" του Europa league καθώς και ένα ποσό από το market pool του Europa League καθώς δεν συμμετείχε καμία ελληνική ομάδα στους ομίλους του Europa League πέρυσι.
Συνοπτικά, η βαθμολογία στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, η αναδιανομή των ισοπαλιών και οι δύο προκρίσεις στο Europa League, διαμόρφωσαν το ποσό της κατηγορίας αυτής σε πάνω από 5.500.000 ευρώ.

Συνολικά, το εγγυημένο ποσό των 15.250.000 ευρώ της συμμετοχής στους ομίλους, το ποσό των περίπου 3 εκ. ευρώ από το market pool, το ποσό των 14.404.000 ευρώ από το ranking και το ποσό των 5.500.000 ευρώ από την πορεία, διαμόρφωσε τα έσοδα του Ολυμπιακού σε 39 εκατομμύρια ευρώ χωρίς φυσικά να υπολογίζονται τα έσοδα από τα εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων με Πλζεν, Μπασακσεχίρ, Κρασοντάρ (προκριματικά), Τότεναμ, Μπάγερν, Ερυθρό Αστέρα (στον όμιλο) και Άρσεναλ στους "32" του Europa League.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε παραπάνω, θα υπάρξει κούρεμα στη σεζόν 2019-20 λόγω covid19, οπότε τα 39 εκατ. ευρώ του Ολυμπιακού, αναμένεται με βάσει τις εκτιμήσεις μας, να κυμανθούν εν τέλει στα 30-33 εκατομμύρια ευρώ.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ:

Εδώ και ένα χρόνο, η ΟΥΕΦΑ έχει ξεκινήσει να συνάπτει συμφωνίες με τηλεοπτικά δίκτυα για τα δικαιώματα μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ την τριετία 2021-2024.  Η αλήθεια είναι ότι την τρέχουσα τριετία (2018-21), τα τηλεοπτικά δικαιώματα "έπιασαν ταβάνι" καθώς το νέο σύστημα της ΟΥΕΦΑ που αναλύσαμε, εκτόξευσε το ενδιαφέρον και έκανε ακόμη ελκυστικότερη τηλεοπτικά τη διοργάνωση.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η εξέλιξη των συμφωνιών για το 2021-24, αν δηλ. υπάρχει περιθώριο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα λεφτά, δεδομένης μάλιστα και της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ να πούμε ότι από τη νέα τριετία, η ΟΥΕΦΑ αναβαθμίζει το UEFA Europa League μειώνοντας τις ομάδες του κατά 16 (από 48 σε 32) και καθιερώνει 3η τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση, το UEFA Europa Conference League με 32 ομάδες.

Α. Γερμανία: Εντυπωσιακή άνοδος 70%

Η Γερμανία, έχοντας 4 ομάδες της κάθε χρόνο εγγυημένα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είναι φυσικό να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και να πληρώνει αδρά για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης. Άλλωστε είναι μία χώρα με 83 εκατομμύρια πληθυσμό και ισχυρή οικονομία.

-Για την τριετία 2015-18 το Sky Deutschland πλήρωνε 128 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Για την τριετία 2018-21 (που ήταν για 1η φορά εγγυημένες και οι 4 γερμανικές ομάδες),  το ίδιο δίκτυο συμφώνησε με 190 εκατ. ευρώ ετησίως, υπήρξε δηλαδή μεγάλη αύξηση.

-Πλέον για την τριετία 2021-24 το ποσό εκτοξεύθηκε στα 320 εκατ. ευρώ ετησίως με το μπάσιμο της Amazon στο κόλπο.

Sportbusiness media, 20-12-2019:


Β. Αγγλία: Σταθερά με πολύ μικρή αύξηση

Στην Αγγλία, το δίκτυο BT Sport πλήρωνε 1 δις ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ την 3ετία 2015-18.

Ακολούθως την τριετία 2018-21 που αποφασίστηκε η εγγυημένη παρουσία 4 αγγλικών ομάδων στους ομίλους το ποσό του BT Sport εκτοξεύθηκε στο 1,4 δις ευρώ.

Αναφορικά με την επικείμενη τριετία 2021-24, το BT Sport διατήρησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα με σχεδόν το ίδιο ποσό. Πιο συγκεκριμένα, τα 394 εκατ. λίρες ετησίως αυξήθηκαν σε 400 εκατ. λίρες ετησίως, υπήρξε δηλ. μία μικρή αύξηση 6 εκατ. λίρες το χρόνο, δηλ. 18 εκατ. λίρες συνολικά (20 εκατομμύρια ευρώ).
Έτσι αποφεύχθηκε μία μείωση που θα μπορούσε να επέλθει λόγω Brexit, κορωνοϊού, κτλ. και τα χρήματα στη Βρετανία παρέμειναν σταθερά με μικρή ανοδική τάση.

The Guardian 15-11-2019:


Γ. Γαλλία: Άνοδος

Στη Γαλλία την τριετία 2015-18 τα Canal Plus και beIN Sports πλήρωναν 160 εκατ. ευρώ ετησίως (δηλ. 480 εκατ. συνολικά) για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακολούθως, την τριετία 2018-21, το SFR Group κέρδισε τη δημοπρασία προσφέροντας στην ΟΥΕΦΑ 350 εκατ. ετησίως δηλ. 1,05 δισ. ευρώ! Από τους λόγους της τεράστιας αύξησης ήταν η εγγυημένη συμμετοχή 3 Γαλλικών ομάδων στους ομίλους της διοργάνωσης με το νέο σύστημα.

Αναφορικά με την επικείμενη τριετία 2021-24, το beIN Sports επανήλθε και κέρδισε τα δικαιώματα μετάδοσης των 104 από τους 138 αγώνες κάθε μίας από τις 3 επόμενες σεζόν και το Canal+ των υπόλοιπων 34 αγώνων με το συνολικό τίμημα να αυξάνεται κατά 25 εκατ. ευρώ ετησίως και να διαμορφώνεται στα 375 εκατ. ευρώ ετησίως φτάνοντας συνολικά στα 1,125 δις ευρώ.

Δ. Ισπανία: Σταθερότητα

Στην Ισπανία τα τηλεοπτικά του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2015-18 ανέρχονταν σε 160 εκατ. ευρώ ετησίως (Μediapro, Atresmedia).
Ακολούθως, την τριετία 2018-21 το ίδιο δίκτυο εξασφάλισε τα δικαιώματα, τα οποία εκτοξεύθηκαν και έφτασαν σε 360 εκατ. ευρώ ετησίως, ξεπερνώντας το 1 δις ευρώ στην τριετία κάτι που εξηγείται από τις απανωτές επιτυχίες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια στη διοργάνωση η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο, καθώς και από την εγγυημένη τοποθέτηση 4 ισπανικών ομάδων τους ομίλους χωρίς προκριματικά από το 2018.
Αναφορικά με την επικείμενη τριετία (2021-24), τα τηλεοπτικά δικαιώματα παραμένουν σταθερά στα 360 εκατ. ευρώ ετησίως διατηρώντας το ποσό της Ισπανικής αγοράς πάνω από 1 δις ευρώ στην τριετία. Η ΟΥΕΦΑ δεν πέτυχε άνοδο στην Ισπανική αγορά, διατήρησε όμως το εντυπωσιακό ποσό που είχε επιτευχθεί στην προηγούμενη 3ετία αποφεύγοντας μείωση που θα μπορούσε να επέλθει λόγω της πανδημίας.

Ε. ΗΠΑ: Κοντά στον τριπλασιασμό:

Η αύξηση του ισπανόφωνου πληθυσμού στις ΗΠΑ είναι ένας από τους λόγους που το ποδόσφαιρο καθίσταται όλο και πιο δημοφιλές, παρότι υπολείπεται ακόμα του American football (NFL), του μπάσκετ και του μπείζμπολ.
Κατά την τριετία 2015-18, η Turner sports κέρδισε τα δικαιώματα καταβάλλοντας 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Για την επικείμενη τριετία 2021-24, τα δικαιώματα τα κέρδισε το CBS έναντι 130 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως!

ΣΤ. Ελλάδα: Αναμένεται μεγάλη άνοδος

Για την τρέχουσα τριετία 2018-21, η Cosmote πληρώνει στην ΟΥΕΦΑ πάνω από 30 εκατ. ετησίως (περίπου 100 εκατ. ευρώ σύνολό).
Ωστόσο, η αλλαγή ιδιοκτησίας της Nova έχει βάλει ξανά δυνατά τη συγκεκριμένη πλατφόρμα στη διεκδίκηση των μεγάλων αθλητικών πακέτων. Φέτος η Nova κατάφερε να κλείσει όλες τις ομάδες της Super League 1 για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Nova θα διεκδικήσει δυνατά τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το Champions League της τριετίας 2021-24. Η αύξηση του ανταγωνισμού αναμένεται να οδηγήσει την Cosmote σε μεγαλύτερη προσφορά. Δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουν τα δικαιώματα σίγουρα όμως τα χρήματα θα είναι περισσότερα από την ελληνική αγορά.

Με βάση αυτά τα πρώτα δεδομένα, εκτιμάμε ότι η ΟΥΕΦΑ θα καταφέρει να αυξήσει τα έσοδα του Champions League και κατ' επέκταση τα χρήματα που θα μοιράζει στις ομάδες για την τριετία 2021-2024. Η άνοδος ενδεχομένως να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όσο την τριετία 2018-21 καθώς ίσως για την ώρα τα έσοδα να έχουν πιάσει ταβάνι μετά την τεράστια εκτόξευση του 2018 και ειδικά αν ληφθεί υπόψη η τρέχουσα συγκυρία με την πανδημία, ενώ τα χρήματα θα μοιραστούν σε 3 διοργανώσεις, καθώς θεσπίζεται το UEFA Europa Conference league με 32 ομάδες (από την άλλη όμως μειώνονται από 48 σε 32 οι ομάδες του Europa Legue).
Είναι φυσικά πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση των ποσών που θα λαμβάνουν οι ομάδες. Εκτιμάμε πάντως ότι κάθε βαθμός στον όμιλο θα πληρώνει 1 εκατομμύριο ευρώ αντί για 900.000 όπως ισχύει σήμερα.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ CHAMPIONS LEAGUE ΜΕ PREMIER LEAGUE

Όσο χρυσάφι και αν προσφέρει το Τσάμπιονς Λιγκ, η οικονομική κυριαρχία της Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία είναι ακόμα αξεπέραστη. Εδώ μπορούμε να συγκρίνουμε τα χρήματα που μοίρασε το Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2018-2019 με τα χρήματα που μοίρασε η Πρέμιερ Λιγκ στις Αγγλικές ομάδες την ίδια σεζόν:



Όπως βλέπουμε, η ΟΥΕΦΑ για τη χρονιά 2018-19 μοίρασε στις ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ 1.976.914.000 ευρώ, ενώ η Πρέμιερ Λιγκ μοίρασε στις Αγγλικές ομάδες 2.456.008.346 βρετανικές λίρες, δηλαδή 2.689.684.504 ευρώ, δηλαδή περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα.

Οι ομάδες που έλαβαν τα λιγότερα χρήματα στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η ΑΕΚ με 19 εκατ. ευρώ και μετά ο Ερυθρός Αστέρας με 22 εκατ. ευρώ, ενώ στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν η Χάντερσφιλντ με 96 εκατ. λίρες (περίπου 106 εκατ. ευρώ) και η Φούλαμ με 102 εκατ. λίρες (περίπου 112 εκατ. ευρώ)!

Οι ομάδες που έλαβαν τα περισσότερα χρήματα στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η Μπαρτσελόνα με 118 εκατ. ευρώ και η νικήτρια του θεσμού Λίβερπουλ με 111 εκατ. ευρώ, ενώ στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν η Λίβερπουλ με 152 εκατ. λίρες (167 εκατ. ευρώ) και η νικήτρια Μάντσεστερ Σίτι με 151 εκατ. λίρες (165 εκατ. ευρώ).

Ο λόγος δεν είναι ότι η Πρέμιερ Λιγκ είναι απαραίτητα δημοφιλέστερη από το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ότι προσφέρει περισσότερους αγώνες και άρα περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο.

Στην Πρέμιερ Λιγκ υπάρχουν 38 αγωνιστικές με 10 αγώνες η κάθε μία. Συνολικά 380 αγώνες.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ υπάρχουν οι 12 αγώνες των play off, 6 αγωνιστικές με 16 αγώνες η κάθε μία στη φάση των ομίλων (96 αγώνες), τα νοκ άουτ με 28 αγώνες (φάση 16, προημιτελικοί, ημιτελικοί και ο τελικός). Συνολικά 137 αγώνες.

Άρα οι αγώνες είναι λιγότεροι από τους μισούς, συνεπώς αναλογικά τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ είναι περισσότερα.

Αναφορικά με τη διανομή στις ομάδες, είναι διαφορετικό να μοιράζεις χρήματα σε 20 ομάδες (όπως συμβαίνει στην Πρέμιερ Λιγκ) και διαφορετικό να μοιράζεις σε 32 (+6 από τα play off) ομάδες, όπως στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Κλείνοντας, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Champions League αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο στο οποίο οι ελληνικές ομάδες μπορούν να συνεχίσουν να ελπίζουν για άντληση χρήματος, αίγλης και δόξας, καθώς όσο και αν "κλείνει" σταδιακά ως Λίγκα, διατηρεί ακόμη κάποιες χαραμάδες ανοιχτές και άρα το όνειρο ζωντανό για τις ομάδες των λιγότερο ισχυρών ποδοσφαιρικά χωρών όπως είναι η Ελλάδα.

Πηγές:




    The Guardian , Sportbusinessmedia, Transfermarkt.

Σχόλια